Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

OKO 50 000 ZNANSTVENIKA UDRUŽILO SE KAKO BI PROUČILI EFEKTE KLIMATSKIH PROMJENA NA POLARNE REGIJE I LED

Više od 50 000 znanstvenika iz 63 zemlje posvetilo je svoju pažnju mjerenjima posljedica klimatskih promjena, koristeći ledolomce, satelite i podmornice kako bi proučili sve od efekata solarne radijacije na polarnu atmosferu do egzotičnog morskog svijeta u dubinama ispod antarktičkog leda.

Međunarodna polarna godina okuplja 228 istraživačkih projekata sa ciljem promatranja zdravlja polarnih regija na Zemlji kao i posljedica globalnih klimatskih promjena. Najveći međunarodni istraživački program u posljednjih 50 godina počinje 1.ožujka i završava početkom 2009. godine.


U Parizu je pokrenut jedan od najvećih istraživačkih projekata u posljednjih 50 godina -International Polar Year (IPY), vrijedan 1,5 milijardi dolara, u sklopu kojeg bi trebali biti istraženi južni i sjeverni pol.

U istraživanju, koje će trajati dvije godine na više od 200 projekata, među kojima će najvažniji biti klimatske promjene, radit će tisuće znanstvenika iz više od 60 zemalja.

To je četvrti IPY od 1882. godine, ali prvi koji bi jasno trebao pokazati utjecaj čovjeka na klimatske promjene.

Za podrobno istraživanje polova koristit će ledolomce, satelite i podmornice.

Znanstvenici tvrde da se globalno zatopljenje na polovima očituje znatno brže nego u ostalim područjima planeta. Jedno od ključnih pitanja na koja će znanstvenici pokušati odgvoriti je mogućnost porasta razine mora zbog otapanja ledenih pokrivača na Greenlandu i Antarktiku. Ledeni pokrivač Južnog pola sadrži oko 90 posto ukupnih zaliha slatke vode. Kad bi se u potpunosti otopio, razine mora u svijetu podigle bi se za 200 metara.

Studija će također ispitati utjecaj klimatskih promjena na milijune ljudi koji žive na Arktiku, te na morske oblike života ispod leda Antarktika.


The International Polar Year


::IZ MEDIJA::
Researchers take poles' temperature (AP)

Post je objavljen 25.02.2007. u 11:28 sati.