Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

EPIDEMIJA GRIPE NAPUNILA AMBULANTE U HRVATSKOJ

Epidemija gripe stigla je u Hrvatsku i napunila ambulante, a ove će godine broj oboljelih od gripe biti znatno veći od lanjskog, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Prvi pojedinačni slučajevi gripe prijavljeni su još prije tri tjedna, no od prošlog tjedna radi se o velikom broju oboljelih. Trenutno se kod većine bolesti respiratornog sustava praćenih visokom temperaturom radi o gripi, a ne virusnim oboljenjima, posebno izraženo po školama, gdje zbog gripe zna izostati polovica razreda.

U ovom trenutku službeno je prijavljeno samo 600 do 700 slučajeva, no stvarni broj daleko je veći, a znat će se nakon što tjedne prijave stignu u Epidemiološku službu HZJZ-a.

Radi se o uobičajenim sojevima virusa gripe - virusima A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Wisconsin H3N2.

Lani se gripa kod nas pojavila tek u ožujku, a obolio je iznimno mali broj ljudi, tek oko 1.500 na cijelom području Hrvatske. Za ovu je sezonu naručeno 700.000 doza cjepiva no odaziv na cijepljenje dosad je bio manji od prošlogodišnjeg, pa HZJZ na temelju anketa s terena procjenjuje da se cijepilo 550.000 ljudi.

Građani se i dalje mogu cijepiti. Cjepivo je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje, a ostali ga plaćaju 60 kuna.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

::IZ MEDIJA::
Epidemija gripe napunila ambulante u Hrvatskoj (Večernji List)
Epidemija gripe zahvatila Hrvatsku (Jutarnji List)


Post je objavljen 06.02.2007. u 11:32 sati.