Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

POTRES 4,9 POTRESAO DREŽNICE KOD SENJA

Porušeni dimnjaci, popucali zidovi te ulice zasute žbukom i otpalim crepovima prizori su koje smo u ponedjeljak rano poslijepodne zatekli u Drežnici, mjestašcu tridesetak kilometara udaljenom od Ogulina, gdje je bio epicentar potresa koji se osjetio u većem dijelu zemlje.

Podrhtavanje tla jačine 4,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, koje se danas oko 9.30 sati osjetilo pod nogama Drežničana, od kojih nitko na sreću nije stradao, utjeralo im je strah u kosti jer, kažu, nikada prije nije bilo tako strašno. U mjestu s oko 700 stanovnika, u kojem gotovo da i nema neoštećene kuće, zatekli smo brojne stanovnike koji su unatoč prvotnom šoku odmah prionuli na saniranje posljedica.

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić, u kojoj se u trenutku potresa nalazilo 29 učenika od prvog do osmog razreda, jedna je od zgrada koje je pretrpjela znatna oštećenja.

- Djeca su vrištala, plakala i nije bilo nimalo ugodno. Stali smo s njima ispod štoka, a kad se potres malo smirio, odmah smo ih evakuirali na školsko igralište.

Padale su ploče sa stropa, nosivi metalni dio počeo se odvajati, zidovi su popucali, u knjižnici su knjige popadale s polica! Bilo je prestrašno! - rekla je još pod dojmom neugodnog događaja nastavnica Milica Zrnić.

Prestrašenu djecu odmah su na mobitele počeli nazivati i zabrinuti roditelji, no materijalna je na sreću bila i jedina šteta.

Pošteđena nije ostala ni obiteljska kuća Radojke Radulović, renovirana u studenom prošle godine. Popucali kutovi nosivih zidova i velike rupe na stropovima svjedoče o silini potresa. Radojka je, inače srčana bolesnica, tek pukom srećom uspjela izbjeći crepove koji su padali nakon što je instinktivno istrčala iz kuće.

- Ležala sam u krevetu u svojoj kući kad sam odjednom osjetila lagano cimanje. Već sljedeće sekunde sve se počelo jako tresti. Na regalu sam imala tridesetak boca pića, od kojih je desetak porazbijano, a padale su i slike sa zidova - rekla je predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Drežnice Branka Radulović, koja je dok je bježala na ulicu zadibila manju posjekotinu prsta.

Tijekom dana područje Drežnice posjetilo je izaslanstvo Grada Ogulina, saborski zastupnik Ivan Vučić i ekipa Crvenog križa koja je pomogla u pružanju pomoći najugroženijim obiteljima.

Najjači u Hrvatskoj 1.
10 stupnja po Mercalliju
Katastrofalni potres jačine 10 stupnjeva Mercallijeve ljestvice pogodio je 1667. Dubrovnik.
2.
9,5 stupnjeva po Mercalliju
Toliko je prema Mercalliju, iznosila jačina potresa koji je 1511. razrušio Slunj
3.
9 stupnjeva po Mercalliju
Zabilježena su tri potresa te jačine
– 1757. u Virovitici, 1942. u Imotskom, 1962. u Makarskoj.
4.
8,5 stupnjeva po Mercalliju
Potres jačine 8,5 stupnjeva Mercallijeve ljestvice pogodio je 1909. godine Pokuplje.
5.
8 stupnjeva po Mercalliju
Nakon trešnje tla u Stonu – Slanom u rujnu 1996., zaredalo je gotovo tisuću slabijih podrhtavanja tla.
Inače, seizmolozi smatraju južnu Hrvatsku te zagrebačko područje najtrusnijima.

EMSC - European-Mediterranean Seismological Centre
Geofizički odsjek PMF-a - izvještaj

::IZ MEDIJA::
Potres od pet Richtera osjetio se sve do Italije (Večernji List)
Djeca evakuirana iz škole u Drežnici zbog potresa (Jutarnji List)
Jak potres na senjskom području, kod Drežnice (Jutarnji List)

Post je objavljen 06.02.2007. u 11:27 sati.