Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

EPIDEMIJA BJESNOĆE U SLUNJSKOM KRAJU

U tri sela pokraj Slunja - Donjem Primišlju, Šlivnjaku i Dubravama - tijekom veljače zabilježena je epidemija bjesnoće.

Od bolesti su stradali vuk i tri lisice, a četiri psa i šest mačaka eutanizirano je jer su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama. Za šest pasa, pak, propisana je šestomjesečna karantena.

- Stanovnici Donjeg Primišlja policiji su javili da u blizinu kuća dolazi vuk. Alarmirani su lovci i veterinari, a reagirali su i djelatnici Veterinarskog instituta iz Zagreba. Pronašli su vuka i uspavali ga.

Dok su ga vozili u Zagreb, preminuo je, a analizom je utvrđeno je da je bio bijesan - rekla je viša županijska veterinarska inspektorica Ivana Kubelka te dodala da bjesnoća među divljim životinjama u ovo doba godine nije rijetkost.

Najgore je prošao Milorad Karamarković kojega je napao njegov ljubimac, tromjesečni terijer Mrki.

- Čuo sam lavež i cviljenje oko 2 sata u noći. Istrčao sam van i vidio lisicu kako iz kućice izvlači Mrkija. Počeo sam vikati pa je pobjegla.

Mrki se poslije dan - dva počeo čudno ponašati, prestao je piti vodu i jesti, a postao je i agresivan. Ustvari, potpuno je poludio i grizao sve oko sebe, lim, drvo.

Kad sam mu se našao u blizini, zaletio se prema meni, skočio, ugrizao me za prepone i pobjegao. Zvao sam Hitnu pomoć koja me odvezla u Dom zdravlja Slunj gdje sam dobio injekciju.

Mrki je napao i susjeda Iliju Komadinu koji ga je zatukao lopatom i zakopao. Poslije su ga veterinari otkopali, analizirali i rekli da je bio bijesan.

Kako je bio u kontaktu s tri moje mačke, njih su veterinari uspavali, a pas Ćiro, koji je cijepljen, mora biti šest mjeseci na lancu - ispričao je Karamarković, mazaći ljubimca mješanca Ćiru.

Prava drama odvijala se i nedaleko kuće Milića Sikirice, čijih je pet pasa rastrgalo bijesnu lisicu.

Posavski goniči Floki i Liso morali su biti uspavani jer nisu cijepljeni, a posavski gonič Capo, tornjak Roka i hrvatski ovčar Cigo također će na lancu provesti sljedećih šest mjeseci.

Uspavljivanje životinja posebno je pogodilo Milićeva 12-godišnjeg sina Miodraga koji nije mogao suspregnuti suze za voljenim ljubimcima.

Vuk vjerojatno dolutao iz Generalskog Stola

Dr. vet. med. Damir Škrtić iz Generalskog Stola, općine na čijem su području u posljednje dvije godine vukovi zaklali i pojeli gotovo 30 pasa, rekao je da je bijesni vuk iz Donjeg Primišlja vjerojatno jedan od tih s njegova područja jer vukovi imaju velik radijus kretanja.

- Prije nekoliko mjeseci o našem je problemu ovdje održan okrugli stol na kojem su govorili stručnjaci za vukove iz Ministarstva kulture. Rekli su da je bjesnoća, nakon krivolova i prometnih nesreća, treći uzrok smrtnosti vukova te uporno naglašavali da slučaj bjesnoće te vrste divljih životinja odavno nije zabilježen. Događaj iz Donjeg Primišlja ih demantira i ponovno aktualizira pitanje ugrožavaju li te zvijeri čovjeka - zaključio je Škrtić.


::IZ MEDIJA::
Oko Slunja vlada epidemija bjesnoće među životinjama (Jutarnji list)

Post je objavljen 23.02.2007. u 08:30 sati.