U prodaji 27. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

četvrtak , 28.04.2011.

Iz tiska je izašao 27. broj Vrgoračkih novina. Na 36 stranica donosimo čitav niz zanimljivih članaka o događajima i ljudima Vrgorske krajine.
Donosimo veliki intervju sa alpinistom i svjetskim putnikom Stipom Božićom. Veći dio intervjua posvećen je Božićevu projektu revalorizacije života Mate Svjetskog snimanjem dokumentarca i izdavanjem knjige. U novinama možete pročitati i kronologiju obrane hitne službe u Vrgorcu, te prisjećanje na sve institucije koje je Vrgorac izgubio posljednjih godina. Prenosimo i mane upravo dovršenog popisa stanovništva. Možete pročitati i veliki izvještaj sa proslave 21. obljetnice HDZ-a Vrgorac. Tu su i članci o radovima na Stupici i cesti Kokorići – Kotezi – Vrgorac. Prenosimo razmišljanja o potrebi popisivanja i katalogizacije kulturne baštine Vrgorske krajine i dajemo prijedloge za projekt. U rubrici „Izvori za povijest Vrgorske krajine“ donosimo izvore vezane za izbore za ustavotvornu skupštinu Jugoslavije 1945. godine

Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vjestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, kolumne „Pogled unazad“, „Rock tragovi“, filmske preporuke, nagradna osmosmjerka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

Sajam koji više nije sajam

petak , 22.04.2011.

Još od davnina Vrgorčani bi jutro Velikog petka iskorištavali za posjet sajmu. U neka bolja vremena, Vrgorac bi na Veliki petak bio ispunjen prodavačima i kupcima. Prodavači bi dolazili iz Vrgorske krajine i široke okolice - Imotske krajine, Makarskog primorja, Neretve i Hercegovine, a u Vrgorac bi se slila sva sila ljudi sa namjerom da nešto upazare. Prodavalo se sve i svašta. Od poljoprivrednih i stočarskih alatki, do u novije vrijeme i različitih plastičnih igračaka i odjeće.
Sajam na Veliki petak ostavština je nekih dalekih prošlih vremena, a mlađe generacije je i povezivao sa tim prohujalim vremenima. Tada je Vrgorac bio značajnije trgovište, a njegov pazar bio je poznat i dalje od samog grada.
Danas su stigla neka nova vremena. Vrgorac već dulje vrijeme stagnira u gospodarskom i svakom drugom pogledu, pa je na ovom sajmu, i svim drugima, sve manje prodavača. Sve ih je manje, ne zato što oni ne bi prodavali, već zato što nema kupaca. Sajam polako postaje povijest u Vrgorskoj krajini, dok se npr. u Zadvarju ili Benkovcu uspješno odupire novim vremenima.

Vukovarska ulica - prometna crna rupa Vrgorca

nedjelja , 17.04.2011.

Danas su dvojica mladih Vrgorčana doživjela prometnu nesreću u Vukovarskoj ulici, nedaleko skretanja za ambulantu iz smjera Vina. Udarili su u zid jedne kuće s lijeve strane ceste i na rikverc se otkotrljali u provaliju s desne strane ceste, na trideset metara dubine. Obojica su srećom imala tek lakše ozljede, dok je automobili uništen. Ne ulazeći u sam slučaj, danas, dok sam bio tamo, najviše mi je zapelo za oči opće stanje u kojem se nalazi Vukovarska ulica.

Teško da postoji ulica u Vrgorcu, iako gotove sve imaju neku manu, koja je toliko prometno neuređena, kao što je ona. Sve od raskrižja i Šoljkove kuće pa do Bobančeve kuće nema niti jedan pješački prijelaz. Znatan dio ulice nema ni pločnik za pješake. Cijela ulica prekrivena je rupama i šahtovima. Posebno se ističe šaht kod skretanja za ambulantu iz smjera Vina, koji je znatno viši od okolne ceste. Na cesti gotovo da nema prometnih oznaka i ploča, pa građani vrlo često sami usmjeravaju turiste koji zalutaju. Bijela crta na sredini ceste se već odavno više i ne vidi. Na rubu ceste prema provaliji, nasuprot posljednjim kućama u ulici, uopće nema branika, tako da ovaj današnji slučaj pada u provaliju nažalost nije prvi, a neće ni biti zadnji, ako sve ostane kao dosad. Kvaliteta asfalta na cesti je priča za sebe. Trebalo bi razmišljati i o uspornicima na pojedinim dijelovima ceste, bar radi djece koja se tamo igraju uz cestu. Ne treba ni spominjati brojne probleme imovinsko-pravne i vlasničke prirode u toj ulici. Pravno i prometno Vukovarska je svakako pala na ispitu.

Teško je reći koja je institucija najodgovornija za ovakvu situaciju, ali mišljenja sam da su najviše zakazale Županijske ceste koje su tu cestu u potpunosti zanemarile, a dio odgovornosti svakako spada i na lokalnu gradsku upravu kojoj bi sigurnost građana trebala biti prioritet.
Mora li se dogoditi najgore da se odgovorni pokrenu?

Vrgorčani zgroženi presudom hrvatskim generalima!

petak , 15.04.2011.

Budući da je ovaj blog kroničarskog karaktera svakako vrijedi spomenuti i opće nezadovoljstvo Vrgorčana presudom hrvatskim generalima Anti Gotovinu i Mladenu Markaču u Haagu, kojoj smo danas svjedočili. Sumnjam da je jedna tema toliko zaokupila našu domovinu i ovaj grad, kao izricanje današnje presude od 24 godine zatvora Anti Gotovini i 18 godinu Mladenu Markaču.
O ovoj temi svi bruje, počevši od umirovljenika na ulici, branitelja, političara, radnika i intelektualaca, čak i osnovnoškolske i srednjoškolske mladeži. Udruga dragovoljaca domovinskog rata, podružnica Vrgorac zbog najnovijih događaja postavila je na prozore prostorije svoje udruge fotografiju generala Gotovine i uz nju hrvatsku zastavu.
Komentari koje smo mogli čuti uglavnom se svode na činjenicu kako su generali osuđeni jer su branili domovinu i da prijeti opasnost od izjednačavanja krivnje između žrtve i agresora. Poznato je naime da nijedan hrvatski vojnik nije stupio na tlo Republike Srbije (osim kao zarobljenik u tamošnjim konc-logorima), što samo po sebi govori tko je koga napadao. Osuditi svaki zločin treba, ali govoriti o nekakvom "udruženom zločinačkom pothvatu" ne dolazi u obzir, složni su Vrgorčani.

Bobanac: Nisam rekao kako Vrgorčani mogu čekati kraj istrage o Stupici

četvrtak , 14.04.2011.

Na mail bloga stiglo je priopćenje GO SDP-a Vrgorac koje na molbu pošiljatelja objavljujemo u cijelosti.



SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE
GRADSKA ORGANIZACIJA VRGORAC
Ulica Tina Ujevića 14,
21 276 Vrgorac
Kontakt: 091/589-0875


Zainteresiranim medijima
na znanje

Vrgorac, 13. travnja 2011.


Predmet: priopćenje povodom napisa u medijima

List Slobodna Dalmacija objavio je 13. travnja članak Mate Primorca sa zaključcima konferencije za novinare koju su dan ranije održali predsjednik HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić, tajnik HDZ-a Vrgorac Petar Erceg i predsjednik HSS-a Vrgorac Davor Radić. U spomenutom članku iznesen je čitav niz neistina na moj račun koje želim demantirati ovim tekstom. Ovo priopćenje istovremeno je i demanti članka novinara portala Dalmacijanews Željka Primorca, na temu iste konferencije.
Naime, spomenuta trojka Pandžić, Erceg i Radić održala je konferenciju za novinare povodom konferencije koju sam održao sa stranačkim kolegama i saborskim zastupnicima Rankom Ostojićem i Arsenom Baukom radi saznanja kako se fiktivni građani upisuju i u popis stanovništva. Pred kraj konferencije dotakao sam se i blokirane ceste Vrgorac-Makarska, te rekao da slučaj Stupica treba istražiti USKOK, ali da Vrgorčani mogu istragu čekati eventualno dva do tri dana. Stava sam bio onda, a i danas, da istraga ne smije usporavati gradnju tunela zbog mnogobrojnih Vrgorčana koji svako jutro putuju na posao na Makarsko primorje. Novinar tportala je krivo prenio moju izjavu, pa je ispalo da sam rekao kako Vrgorčani mogu čekati kraj istrage. Na upozorenje kako je izjava krivo prenesena, novinar tportala ju je uredno korigirao. Dokaz da me se krivo citiralo možete pročitati i u Makarskoj kronici koja je izašla 12. travnja, a u kojoj se jasno ističe moja izjava da ukoliko ministar Božidar Kalmeta blokira radove na tunelu, trebalo bi pozvati građane na javni neposluh.
Iako sam, dakle, odmah demantirao novinara tportala, novinar portala Dalmacijnews Željko Primorac iskoristio je krivo prenesenu izjavu za konstrukciju laži kako sam izjavio da Vrgorčani mogu čekati koliko god treba, čime je pokušavao isprovocirati sukobe među građanima Vrgorca, kao što to i inače radi. I ne samo da je tu neistinu prenio jednom, već on i dalje nastavlja sa širenjem laži. Koliko god navedeno bilo neetično, još je skandaloznija činjenica da je u tom članku na portalu Dalmacijanews potpuno izmišljena izjava drugog člana SDP-a s ciljem destabilizacije stranke. Primorac je inače ravnatelj Gradskog kulturnog središta, pa se pitamo jeli mu to u opisu posla, odnosno jeli plaćen za širenje laži? Vrgorčane zanima koliko je etično tijekom radnog vremena ravnatelja GKS-a istraživati i pisati članke za portal Dalmacijanews, uz korištenje gradske logistike.
Ponovno ističem kako nisam izgovorio što mi se imputira, na kraju krajeva GO SDP Vrgorac, kojem sam na čelu, je od prvog dana nakon odrona lobirao i javno upozoravao javnost da se problem stijene na Stupici mora što prije riješiti. Među ostalim, sudjelovali smo i suorganizirali prosvjed na Stupici na Badnjak 2010. godine, a inicirali smo i prijam kod predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića, kako bi ga upozorili na problem.
Na konferenciji su se gospoda Davor Radić, Petar Erceg i Ivica Pandžić dotakli i snage SDP-a na proteklim lokalnim izborima 2009. godine u Vrgorcu. Potpuno mi je jasno da trenutnoj lokalnoj vlasti u Vrgorcu ne odgovara jačanje SDP-a i naša beskompromisna borba protiv malverzacija i pljački stanovnika Vrgorske krajine, ali niti ja, niti moji suradnici nećemo odustati. Jasna je nervoza nakon što je vrgorski SDP u samo dvije godine sa 9% glasova skočio na 38% glasova, sa daljnjim trendom rasta. Nervoza je još i jasnija, kada se uzme u obzir da je prema medijskom priznanju čelnika HDZ-a Vrgorac, HDZ na izborima za mjesne odbore ostvario puno lošiji rezultat nego je bilo očekivan. Kolika je jačina npr. HSS-a Vrgorac nije mi poznato budući da ni na lokalne izbore ni za izbore za mjesne odbore nisu izašli samostalno, već redovito uz HDZ-ove skute.
Kad sam čuo da čelnici koalicije HDZ i HSS organiziraju konferenciju za novinare, pomislio sam kako će se pred javnosti pohvaliti da su otvorili gospodarsku zonu na Ravči, kako su krenuli radovi na bušenju tunela Ravča-Drvenik, odnosno da se dobro puni gradski proračun ili otvaraju nova radna mjesta. Ali od njih ništa od toga nismo čuli. Čuli smo zato floskule i laži, u maniri njihovih nadređenih stranačkih drugova. Organizirali su presicu kako bi vikali i bukali, ali ništa na kraju nisu rekli. Tako tipično za njih. Njihov strah i nervoza su potpuno opravdani, jer ćemo zajedno sa građanima Vrgorca nastaviti borbu za bolji Vrgorac, Vrgorac rada i poštenja, Vrgorac bez političkih ucjena i proračunskih malverzacija.
Na kraju ću samo ponoviti ono što sam već više puta izrekao za brojne medije i kod čega i SDP Vrgorac, kojemu sam predsjednik, stoji. U slučaju „Stupica“ šest mjeseci je bilo sasvim dovoljno za provođenje javnog natječaja. Kad je već donesena odluka da se gradi tunel, ta odluka se mora provesti čim prije jer Vrgorčani ne mogu čekati. I na kraju ističem kako vjerujem da spomenuti slučaj treba biti predmet interesa USKOK-a, ali da eventualna istraga ne smije prolongirati radove, niti dana.
Usprkos tome što je u ovom slučaju pravo i pravda na našoj strani, i što je itekako moguća opcija traženja pravne zadovoljštine, mišljenja smo kako je izrugivanje aktera ove konferencije od strane građana, gospodi iz HDZ-a i HSS-a najveća kazna koju mogu dobiti.
Spomenuta konferencija SDP-a u Splitu bila je na prvom mjestu organizirana s namjerom da se građanima ukaže na činjenicu kako se fiktivni građani upisuju i u popis stanovništva, iako je takva praksa nezakonita i koja dovodi u pitanje projekt vrijedan 170 milijuna kuna. Ma da je tu sve jasno, čelnici koalicije HDZ-HSS u Vrgorcu pokušavaju zbuniti javnost marginalizirajući slučaj. Iako nije poznato rade li to namjerno, što je veliki problem, ili iz neznanja, što bi bio još veći problem, siguran sam da građani shvaćaju bit stvari i neće nasjesti na namjerne pokušaje zbunjivanja. Jasno je da ukoliko se na popis upišu i stanovnici koji ne žive u Gradu Vrgorcu, time će sam popis doći u pitanje, a svi oni koji su kritizirali lažne popise birača, sada će izgubiti jedini vjerodostojan alat kojim su mogli dokazati taj drastičan nesrazmjer između broja punoljetnih građana i broja birača. U cilju razvoja demokracije i građanskog društva, SDP će se i dalje zalagati za poštivanje zakona i osiguravanje legalnosti i legitimnosti izbora, ma što o tome mislili naši politički protivnici.

S poštovanjem

Rade Bobanac, dipl.iur.
Predsjednik GO SDP-a Vrgorac

Božidar Kalmeta – vojvoda od Vrgorca i Stupice

ponedjeljak , 11.04.2011.

Kraj ožujka i dosadašnji travanj bili su iznimno bogati događajima u našem gradu. HDZ je proslavio 21. obljetnicu postojanja u Vrgorcu i ponovio stara i dao nova obećanja koja neće ispuniti, hitna služba je umalo ukinuta, da nije bilo pravovaljanog otkrića namjere ministarstva od strane novinara i blogera, a na kraju smo otkrili da su se fantomski birači upisali i na popis stanovništva.

Ali sve te važne teme stavljene su u stranu kada se na pozornici pojavio on – jedan i neponovljivi ministar Božidar Kalmeta, kojeg bi u budućnosti mogli zvati vojvoda od Vrgorca i Stupice (duc de Vergoraz et Stupizza), u čast svim zaslugama koje je učinio za naš kraj proteklih tjedana.

Prisjetimo se malo slučaja Stupica. 24. listopada prošle godine odvalila se velika stijena na cesti Vrgorac – Makarska. Umjesto da stijenu maknu u roku tjedan dana (kao što su Japanci obnovili autocestu oštećenu potresom za šest dana), naši vrli stručnjaci i političari, na čelu sa najvećom ljubičicom bijelom Zadarske županije – ministrom Kalmetom, odlučili su da neće micati stijenu jer bi njezino uklanjanje i uređenje odroništa koštalo, ni manje ni više nego 60 milijuna kuna. Ali ekipa stavila umove na skup i odlučila kako je bolje stijenu uopće ne micati, već graditi tunel od 170 metara kojim bi se stijena zaobišla. Iako se tim tunelom ništa ne mijenja, jer tko garantira da novi kamen neće pasti tri metra od ulaza ili izlaza u tunel – ministar je, pod parolom „štitimo ljudske živote“ odlučio da će se graditi tunel. Ovih dana čujemo kako će kamen, koji se iskopa iz tunela, iskoristiti za nasipanje novog makarskog lukobrana, ali vjerojatno je ispala slučajnost što Makarskoj treba kamena, a nema novca da ga plati. Baš začudno.

Kako to bude uvijek kod nas, vijesti o Stupici ubrzo je obišla Hrvatsku te je saborski zastupnik Ivica Pančić poslao otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor sa zahtjevom da se radovi zaustave i istraži možebitni kriminal, za koji je Pančić uvjeren da postoji u ovom slučaju, posebno jer je posao Vijaduktu dan bez javnog natječaja, već izravnom pogodbom. E, onda je na scenu iskočio vrli Kalmeta! Sav uzrujan i uzjapuren, pred novinare je izišao sa prijetnjom da će radove zaustaviti i sve staviti na natječaj, ako to već neki žele. Gotovo suznih očiju objasnio je kako je pristao na takvu pogodbu kako bi se cesta što prije otvorila i kako bi Vrgorčani i Makarani mogli njome lakše prometovati. Sve je on činio radi boljitka Vrgorčana. Ali ako treba – rekao je onda – „dečki, idemo na sporiji postupak, na javni natječaj, pa će biti gotovo kad bude. E, pa što ću ja sad tu“, rekao je on. Za sve je Pančić kriv, reklo bi se.

Čim je ta izjava, putem dalekovidnice, došla do Vrgorca, odmah su skočili u gornjem kraju sa parolama: „Neće nama nitko uzeti tunel“, „Kalmeta spasitelju“, „Idemo Pančiću pred vrata sa bagerom“ i slično. Kako li su naši Vrgorčani samo upali u zamku, da ni sami toga nisu svjesni. Pa zar se zaboravilo da zahvaljujući ministru Kalmeti stijena i stoji na cesti već pola godine? I umjesto da se stijena makne i uredi odronište, krenulo se u projekt tunela za koji sam uvjeren da će na kraju ispasti puno skuplji nego što je najavljen. Jer ne zaboravimo, kad se tunel iskopa, treba izgraditi pristupne ceste, i što je u prošlosti znalo biti najskuplje u gradnji tunela – treba isti prefarbati, barem dva-tri puta! A kad još neka stijena padne deset metara od tunela, onda će trebati graditi još jedan. Na kraju će cijelo Biokovo biti izbužano rupama koje će ostati vjekovni spomenik nakaradnoj HDZ-ovoj politici i glupom narodu koji je to tolerirao. Ali dobro, kad je već odlučeno, neka se tunel kopa, ali što prije. Zbog ljudi koji dolje rade i svaki dan putuju, začepiti ćemo nos štipaljkama i glumiti da ništa ne vidimo i ne čujemo. Drugog izbora nemamo. Dovedeni smo pred gotov čin.

Vojvoda Kalmeta već se ranije iskazao u projektima vezanima za Vrgorac. U vrijeme njegova mandata donesena je odluka da će se na listi gradnje tunel Ravča – Drvenik staviti iza gradnje tunela Sveti Ilija, iako je raspored bio obratan. Isti ministar se zalagao za izmještanje trase autoceste Ravča-Ploče sa Rilića na Buninu pod izlikom da je to „jeftinija varijanta“ da bi na kraju postala debelo skuplja. I nakon svega što smo od toga čovjeka čuli, pa zar postoji još itko u Vrgorskoj krajini tko mu vjeruje, odnosno postoji li ijedan razlog da mu se išta vjeruje? Dok sam studirao u Zadru, smatrao sam da Kalmetinu retoriku puše samo Zadrani, i više nitko drugi, ali vidim tragove takvog ponašanja i u našem kraju.

Stoga kada se tunel završi očekujem da će Vrgorčani, obučeni u narodne nošnje, pred tunelom isukati sablje, a čim prođe Kalmeta, harambaša će viknuti – Pozdrav vojvodo! Biti će to zaista srcedrapateljna scena!

Na Popisu stanovništva upisan je i dio fiktivnih građana Vrgorca

četvrtak , 07.04.2011.

Zadnjih par mjeseci raspitivao sam se među svojim poznanicima, u Vrgorcu i izvan njega, o mogućnosti da se na popisu stanovništva, koji je trenutno u tijeku, nađu i fiktivni građani, odnosno dvostruki državljani koji ne žive u Vrgorcu, ali su na vrgorskim adresama lažno prijavljeni. Većina mi je odgovorila kako je tako nešto skoro nemoguće, budući da je Popis stanovništva vrlo ozbiljan i skup projekt temeljen na jasnoj proceduri i najnovijim statističkim metodama, te da je vjerojatnost pojave grešaka vrlo mala.

Međutim, protekla dva dana imao sam priliku doznati od nekoliko građana da su greške i manipulacije itekako moguće, pa me čudi kako to dosad nisam imao priliku čuti od bilo kojeg stručnjaka i političara u medijima ove države.

Naime, jučer sam razgovarao sa čovjekom koji na adresi svoga prebivališta ima prijavljene i osobe koje stvarno žive u Bosni i Hercegovini. Kako spomenuti čovjek nije upoznat sa značenjem i namjenom popisa stanovništva, upitao je popisivača treba li popisati i te ljude. Na to je popisivač odgovorio kako bi bio dobro da se i oni popišu. Građanin, koji mi je to rekao, pružio je potom OIB-e spomenutih fiktivnih građana popisivaču, a ovaj ih je uredno popisao, te uz to postavio sva pitanja o tim prijavljenim osobama koja postavlja i inače građanima. Jučer saznajem od druge osobe, koja stvarno prebiva na području Hercegovine, a koja je prijavljena na području Grada Vrgorca, kako se također popisala kod svoje gazdarice, odnosno osobe koju ju je prijavila na svojoj vrgorskoj adresi, i to kao njezina rodica. Na upit zašto je to učinila, spomenuta građanka je odgovorila kako se bojala da će izgubiti socijalnu pomoć koju joj daje Hrvatska, očito ne znajući kako popis sa time nema nikakve veze. Isto tako, po Vrgorcu već danima kola informacija kako su mnogi građani koji na svojim adresama imaju fiktivno prijavljene građane pribavili njihove OIB-e sa namjerom da ih popišu, zlu ne trebalo.

Ovi slučajevi pokazuju da Popisu prijeti ozbiljna opasnost od opće kompromitacije. Ukoliko se na njemu nađu i osobe koje stvarno ne prebivaju u Vrgorcu, biti će stvorena potpuno kriva demografska slika o našem gradu. Sumnjao sam kako se dio tih građana popisao u Vrgorcu i tijekom popisa iz 2001. godine, a u međuvremenu je broj fiktivnih građana u Vrgorcu naglo nabujao, pa bi se moglo dogoditi da se konačna brojka stanovnika popisana ovim popisom bude značajno razlikovala od stvarnog broja građana Grada Vrgorca. Takva opasnost ne prijeti samo Vrgorcu, već i svim drugim gradovima gdje je značajan udio fiktivnih građana u ukupnom broju stanovnika. Cilj ovog teksta nije stvaranje bilo kakvih problema mojim izvorima, koji su mi skrenuli pozornost na ovaj detalj, već je namjera skretanje pozornosti na problem u sustavu.

Nakon što imamo na umu ove slučajeve, postavlja se pitanje ima li Državni zavod za statistiku mehanizme za sprječavanje ovakvih pojava? Ukoliko se bude pouzdavao samo u moral i istinoljubljivost građana i vlastitih popisivača, ovakve stvari će se i dalje događati. Ističem da sam vjerojatno prvi u državi koji skreće pozornost na ovaj problem. Problem koji neće samo stvoriti krivu demografsku sliku Vrgorca, ali i države, već će stvoriti poteškoće znanstvenicima koji neće biti sigurni koji su dijelovi popisa točni, a koji ne, odnosno omogućiti će političke manipulacije i izborni inženjering, kakvog smo viđali i prethodnih godina. Slučajevi koje sam spomenuo rezultat su neznanja građana i straha od gubitka povlastica, te ne mogu tvrditi da postoji neki sustav manipulacije, ali kako god bilo, problem je tu, i potrebno ga je riješiti na vrijeme kako točnost cijelog Popisa ne bi došla u pitanje.


Vijest se brzo proširila:
Portal Net.hr
Večernji list
Tportal
HRT (Dnevnik od 10.04., reportaža ide od 05:35)

Jedinstveni Vrgorčani spasili hitnu službu!

srijeda , 06.04.2011.

Prema informacijama dobivenima iz Zagreba od strane gradonačelnika Matkovića, delegacija u sastavu: gradonačelnik Boris Matković, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, dr. Leo Luetić, ravnatelj hitne medicinske skrbi Splitsko-dalmatinske županije i Helena Bandalović, županijska pročelnica za zdravstvo, održala je sastanak sa državnim tajnikom u ministarstvu zdravstva i socijalne pomoći dr. Draženom Jurkovićem po pitanju najave ukidanja vrgorske hitne službe u sadašnjem ustroju.

Nakon dužeg sastanka ministarstvo je popustilo, i Vrgorac novom reformom hitnih službi neće izgubiti liječnike i vozače, odnosno pasti na status T2, već će dobiti cjeloviti medicinski tim, uključujući liječnike, medicinske sestra i vozače (status T1).

Nakon nekoliko dana neizvjesnosti, Vrgorčani napokon mogu odahnuti. Gubitak hitne pomoći u punom sastavu mogao je uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenata u budućnosti, ali angažmanom novinara i blogera, koji su namjeru Ministarstva zdravstva uvidjeli na vrijeme i alarmirali javnost sa prijetnjom prosvjedima i drugim akcijama, hitna služba je obranjena!

Isto tako saznajem kako je i gradska oporba prije današnjeg sastanka sklopila dogovor kako će, u slučaju negativnog zaključka po pitanju hitne službe, podnijeti zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća gdje bi se također raspravljalo o ovoj temi, a autor ovih redaka, kao i Vrgoračke novine u cijelosti, planirale su cijeli niz aktivnosti, uključujući i prosvjede.

Na kraju ističem da mi je drago što je zajedničkom akcijom Vrgorčana, kako gradonačelnika koji je bio na sastanku u ministarstvu, tako i medija i ovog bloga, koji su namjere ministarstva na vrijeme i otkrili, spašena institucije vrgorske hitne službe. Iako je gradonačelnik ostao pri stavu da se samo radilo o nesporazumu, prezentacija Ministarstva zdravstva, koju imam u posjedu, govori nešto potpuno drugačije. Vrgorac je zaista bio u ozbiljnoj opasnosti da izgubi hitnu službu u dosadašnjem obliku. Problem je samo što su to morali otkriti mediji kako bi se nešto pokrenulo.

Osnovano dobrovoljno športsko društvo "Mali i veliki zeleni" Vrgorac

utorak , 05.04.2011.

U Vrgorcu je prije nekoliko mjeseci osnovano Dobrovoljno športsko društvo "Mali i veliki zeleni". Cilj kluba je formiranje škole za veliki nogomet za djecu od 6 do 12 godina, koja će u školi imati priliku dobiti svoja osnovna znanja o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Trenutno je u Društvu okupljeno desetak djece od preškolske dobi do petog razreda osnovne škole, a prema riječima inicijatora, koje smo zatekli sa djecom na treningu na igralištu u Rastoku, to je tek početak i kreće se u promidžbu "Malih i zelenih" kako bi se djeca uključila, a sa njima će raditi vrgorski sportski djelatnici sa kojima su već uspostavljeni kontakti. Nabavljena je osnovna oprema za trening, kao i dresovi, te je uređeno igralište. Dobrovoljno športsko društvo, čije je osnivanje inicirano prije nekoliko mjeseci, tijekom ožuljka je registirirano kao neprofitna udruga građana, i sve se radi na dobrovoljnoj bazi. Predsjednik Društva je Josip Pušić, potpredsjednik Antonio Šiljeg, dok je tajnik Tonći Gašpar.

Vrgorčani i Imoćani se nisu svađali oko Hasanaginice!

nedjelja , 03.04.2011.

Jutros je u Slobodnoj Dalmaciji objavljena kolumna „Dalmovnica“ Mladena Krnića. Tema kolumne bio je slučaj "Hasanaginica", a podtema promocija knjige Mate Kuvačića Ižepe "Čija je Asanaginica" u vrgorskoj višenamjenskoj dvorani. Krnić ističe kako su na promociju te knjige u Vrgorcu došle jedva dvi-tri duše, dok su ostali zainteresirani uglavnom pristigli autobusima iz Splita. Piše i kako na promociji nije bilo ni "gradskih aga" aludirajući na gradsku vlast. I zaista, kada sam bio došao na tu promociju primijetio sam pedesetak ljudi u dvorani, ali među njima se moglo primijetiti tek pet ili šest Vrgorčana.

Na stranu činjenica što u knjizi Mate Kuvačića Ižepe "Čija je Asanaginica" nema ništa originalno osim samog naslova, i što se radi o sintezi vrlo niske znanstvene vrijednosti, i usprkos tome što je promocija bila organizirana u subotu ujutro (a promocije u tom terminu uvijek propadaju), krivnja nije na Kuvačiću, niti je Krnić išta krivo napisao, loptica je ovaj put na našem terenu.

Kako sam istakao u svojem uvodniku Vrgoračkih novina u jeku te glupe svađe Vrgorčana i Imoćana oko Hasanaginice, svađa radi svađe, odnosno svađa oko toga "čiji je veći", ne doprinosi konačnom rješenju slučaja. U cijeloj toj međugradskoj prepirci nisam čuo da je itko dao neki čvrsti dokaz ili činjenicu koja bi bacila novo svjetlo na život te muslimanske žene čiji je tragični život preko Alberta Fortisa upoznala cijela Europa i svijet. Ta svađa započela je, kako to uvijek bude, u nedostatku znanja, višku slobodna vremena i želji da se Hasanaginica iskoristi za neke privatne interese. Pojedinci su zaista u priču krenuli sa željom da se otkrije konačna istina, ali oni su pali u drugi plan. Zanimljivije su bile svađe o tome tko će napraviti veći i ljepši spomenik Hasanaginici, odnosno tko će ju bolje kulturno i turistički iskoristiti. Kako to Krnić lijepo kaže "o tome se zaista polemiziralo, mudrovalo i nadmudrivalo, pravile su se amaterske povijesne analize i crtale mape, navlačilo se na svoju stranu "nepobitne činjenice".“ Tek na kraju su u cijelu tu priču uskočile Turističke zajednice Vrgorca i Imotskog sa stavom kako je Hasanaginica zajednička kulturna baština Zabiokovlja i da treba zajedno raditi na njezinoj revalorizaciji.

Zanimljivo je da vrgorski vinovnici te svađe nisu bili na promociji knjige, što je svakako za zamjeriti. Zašto nisi tamo bili? Odgovor je jednostavan, niti oni imaju znanja o toj temi, niti ih je briga za doznavanje pune istine o Hasanaginici. Osim ako se ne ispostavi da je bila čistokrvna Vrgorčanka, a i onda bi bila zanimljiva samo politički i interesno, ne toliko kulturno i historiografski.

I sad se Krnić poziva na Vrgorčane, a oni su imali vrlo malo upliva u sam slučaj. Vrgorčani nisu imali izbora osim tiho pratiti kako se nekolicina u njihovo ime svađa sa istom takvom nekolicinom u Imotskom, a da oni sami u tome ne sudjeluju, kao što nisu sudjelovali ni Imoćani. Dokaz da ta svađa nije bila dubinska i da nije ušla među građane jest i ta apstinencija Vrgorčana na promociji. Niti su sijali, niti su htjeli žnjeti plodove prepirke. Odlučili su stajati po strani. Time su, za razliku od svojih kulturnjaka i turističkih radnika, pokazali veliku zrelost. Pjesma o Hasanaginici duboko je ukorijenjena u kulturu naroda Zabiokovlja, a taj isti narod nema potrebu svoju privrženost prema žalosnoj Fatimi Pintorović svaki put dokazivati kad god nekome padne na pamet zametati svađu sa susjedima.

Hitna služba u Vrgorcu - zamjena liječnika tehničarom je zapravo napredak!

petak , 01.04.2011.

Jučer sam na ovome blogu objavio detaljan članak o ukidanju vrgorske hitne službe u dosadašnjem obliku. Vođen time, novinar tportala Jure Divić objavio je članak pod naslovom „Vrgorčani će zbog Milinovića blokirati prometnice“ u kojem je prenio informaciju kako će Vrgorac najnovijom reformom hitnih službi sa dosadašnjeg statusa punkt pripravnosti (liječnik, medicinska sestra, vozač) spasti na status T2 koji uključuje samo medicinsku sestru – medicinskog tehničara specijalista i medicinsku sestru – medicinskog tehničara.

I običnom laiku je jasno što Vrgorac ovime gubi. Gubi kadrove i mobilnost svoje hitne službe te postaje ovisan o hitnima službama okolnih gradova. Na članak Jure Divića, par sati nakon objavljivanja, reagirao je Hrvatski zavod za hitnu medicinu koji je naglasio kako je novinar u svome članku iznio nekoliko netočnosti. Njihov demanti prenosimo u cijelosti:

Vrgorac ne gubi ništa, već naprotiv dobiva pravu hitnu medicinsku pomoć. Hitna medicinska pomoć u Vrgorcu se ne ukida, kao što je autor naveo u tekstu, već grad Vrgorac u sklopu Mreže hitne medicinske službe Splitsko-dalmatinske županije dobiva punkt T2 koji čine visokospecijalizirani medicinski tehničar/medicinska sestra i educirani medicinski tehničar/medicinska sestra za pružanje hitne medicinske pomoći svim životno ugroženim, ozlijeđenim i oboljelim osobama.

Autor, također, neistinito navodi da će vrgorački tim T2 raditi bez cestovnog vozila hitne medicinske službe. Upravo suprotno - Vrgorac će dobiti novo, potpuno opremljeno vozilo hitne medicinske službe sukladno europskim standardima. Vozilo će biti opremljeno suverenom opremom koju trenutno nema, a to su: defibrilator, respirator, aspirator, pulsni oksimetar, kompletna oprema za imobilizaciju i izvlačenje pacijenata te potpuno opremljen reanimacijski ruksak.

Također, moderna medicinska prijavno-dojavna jedinica bit će u mogućnosti da u svakom trenutku vidi sva vozila i sve timove na terenu te da na hitnu medicinsku intervenciju uvijek pošalje najbliži tim. Time će se stanovnicima Vrgorca osigurati dostupnija, kvalitetnija, učinkovitija i brža hitna medicinska usluga, kao dodatak na postojeće medicinske usluge. Još jednom ističemo da će se postojećem stanju medicinskog kadra i usluga u Vrgorcu dodati specijalizirani hitni medicinski tim, što predstavlja značajni napredak i veliki iskorak za grad Vrgorac u odnosu na sadašnje stanje.


Dakle Zavod u demantiju ističe kako Vrgorac ništa ne gubi: „Hitna medicinska pomoć u Vrgorcu se ne ukida, kao što je autor naveo u tekstu, već grad Vrgorac u sklopu Mreže hitne medicinske službe Splitsko-dalmatinske županije dobiva punkt T2.“ Rečenica iznad ne znači ništa. Vrgorac ne gubi, ali zapravo gubi jer Vrgorcu ostaje institucija hitne službe u sklopu županijske mreže hitne medicinske službe, ali jako oslabljena. U demantiju se navodi da Vrgorac dobiva novo opremljeno vozilo sa suvremenom opremom. Naravno, radi se o najobičnijoj manipulaciji. Vrgorac je dosad imao dva punkta pripravnosti (ovo su podaci koje je iznijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u prezentaciji reforme hitnih službi). Svaki je uključivao, kao što smo već istaknuli, liječnika (dr. med.), medicinsku sestru – medicinskog tehničara (ms-mt) i vozača. Po novom Vrgorac dobiva status T2 koji će uključivati medicinsku sestru – medicinskog tehničara specijalistu (ms-mt spec) i medicinsku sestru – medicinskog tehničara. Dakle Vrgorac gubi liječnika i vozače. To novo opremljeno vozilo koje spominju očito će voziti tehničar, ne znam tko bi drugi. Vrgorac bez ikakve dileme gubi mobilnost svoje hitne službe jer će neke druge hitne službe intervenirati po potrebi. To Zavod za hitnu medicinu zapravo i potvrđuje rečenicom: "…moderna medicinska prijavno-dojavna jedinica bit će u mogućnosti da u svakom trenutku vidi sva vozila i sve timove na terenu te da na hitnu medicinsku intervenciju uvijek pošalje najbliži tim."
Prema tome, hitne službe drugih gradova će reagirati na hitne slučajeve u Vrgorcu. Sadašnja situacija je da vrgorska kola hitne službe mogu u nekoliko minuta reagirati u Vrgorcu u okolici. Ukoliko se za slučaj moždanog udara npr. u Zavojanima bude čekala hitna pomoć iz Makarske, Metkovića ili Šestanovca, ne znam koliko će to doprinijeti kvaliteti medicinske usluge.

Vrgorac je prostorno najveći grad u županiji, kroz Vrgorac ljeti dnevno prolazi desetak tisuća vozila, 22,4% Vrgorčana je starije od 60 godina, Vrgorac je slabo povezan sa okolnim gradovima, sve su to razlozi da se hitna u našem gradu zadrži na sadašnjoj razini ili poveća. Ovom reformom Vrgorac ništa ne dobiva, već gubi. Nikakvo opremljeno vozilo ne može zamijeniti normalnu strukturu hitne službe kakvu će npr. zadržati Makarska, ili koju će imati jedan Šestanovac.

Vrgorac je ovom reformom stavljen na milost i nemilost nemilosrdnim i bezosjećajnim birokratima Ministarstva zdravstva i srodnih institucija. Gubitak suda smo mogli nekako i prežaliti, ali ovom reformom u opasnosti su ljudski životi i Vrgorčani na nju nikako ne smiju šutke pristati. Ukoliko ministar Milinović zaista stoji kod demantija Zavoda za hitnu medicinu iz kojeg se može iščitati kako je zamjena liječnika sa medicinskim tehničarem i gubitak vozača napredak, pozivam ga da sve liječnike u gospićkoj bolnici zamijeni tehničarima, a liječnike pošalje u Vrgorac. Mi ćemo svakako pristati na tu „goru“ verziju.

Ukoliko budem demantiran zbog ovoga teksta, odmah ističem da se svi podaci istaknuti u tekstu nalaze napisani u već spomenutoj prezentaciji reforme koju je na 80 stranica dalo izraditi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U prezentaciji se nalaze dvije karte Splitsko-dalmatinske županije. Prva nosi naslov "Ugovoreno stanje" i na njoj je Vrgorac označen sa dvije zelene točkice od kojih svaka označava jedan punkt pripravnosti. Druga karta nosi naslov "Prijedlog mreže" i na njoj je Vrgorac označen plavom točkicom koja označava status T2. U prezentaciji se nalazi i legenda koja te točkice objašnjava. Kada to imamo u vidu, uopće nije jasno što je HMZM danas demantirao.

Da previše ne mudrujemo, bacimo karte na stol, ukoliko ovakva reforma zaživi, jeste li vi Vrgorčani spremni blokirati cestu kroz Vrgorac organiziranjem prosvjeda kraj zgrade gradske uprave? Jeste li spremni otvoreno reći ministru Milinoviću i njegovoj vladi što mislite o ovoj nakaradnoj reformi koja sutra može ugroziti život vas ili vaših najmilijih? Ja jesam!

Doznajem kako je gradonačelnik Boris Matković zakazao sastanak sa ministrom Darkom Milinovićem zbog novonastale situacije. Nadam se da taj sastanak neće proći kao oni raniji iz kojih je Vrgorac izišao kraći za sud.

U međuvremenu, deinstitucionalizacija Vrgorca se nastavlja i dalje...

Nakon pomicanja stijene, ponovno uspostavljen promet na Stupici!

Golema kamena gromada, koja već pola godine blokira cestu Vrgorac – Makarska, sinoć je uslijed novog odrona, otkliznula sa ceste prema podgorskom naselju koje se nalazi ispod planine. Tijekom otkliznuća nije bilo veće materijalne štete, već se stijena otkotrljala u more, pa su sretni Podgorani bez kune i dinara dobili novi lukobran, a da mu se nisu ni nadali.

Nakon najnovijih događaja, ministar Božidar Kalmeta je donio odluku da se strojevi Konstruktora i Vijadukta, koji su dovedeni na Stupicu sa ciljem bušenja tunela, premjeste na gradilište tunela Ravča – Drvenik. A ugovor od 60 milijuna, dogovoren sa izvođačima za bušenje tunela kroz Stupicu, aneksom ugovora će se povećati na 300 milijuna kuna za tunel Ravča-Drvenik. Iz ministarstva mora, prometa i veza ističu kako je tunel svaki isti, nebitno što je jedan na Biokovu, a drugi na Riliću, i što je ovaj drugi deset puta duži.

Prema najsvježijim informacijama sa terena, strojevi su već izbušili pet metara tunela Ravča - Drvenik kojeg Vrgorčani već desetljećima željno iščekuju. Ohrabreni najnovijim informacijama predsjednici mjesnih odbora gornjeg dijela Vrgorske krajine, na čelu sa predsjednikom MO Ravča Gojkom Trlinom i MO Kozica Tomislavom Miočevićem, najavili su organizaciju veselja za sve građane, pozvali staro i mlado na janjetinu kojom će se proslaviti početak radova. Nestrpljivo se iščekuje sutrašnje ponovno otvaranje radova od strane delegacije Grada Vrgorca na čelu sa gradonačelnikom Matkovićem.
Otvaranju radova na Stupici prisustvovati će visoko izaslanstvo županije na čelu sa županom Sanaderom i izaslanstvo vlade na čelu sa ministrom Kalmetom.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>