Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Hitna služba u Vrgorcu - zamjena liječnika tehničarom je zapravo napredak!

Jučer sam na ovome blogu objavio detaljan članak o ukidanju vrgorske hitne službe u dosadašnjem obliku. Vođen time, novinar tportala Jure Divić objavio je članak pod naslovom „Vrgorčani će zbog Milinovića blokirati prometnice“ u kojem je prenio informaciju kako će Vrgorac najnovijom reformom hitnih službi sa dosadašnjeg statusa punkt pripravnosti (liječnik, medicinska sestra, vozač) spasti na status T2 koji uključuje samo medicinsku sestru – medicinskog tehničara specijalista i medicinsku sestru – medicinskog tehničara.

I običnom laiku je jasno što Vrgorac ovime gubi. Gubi kadrove i mobilnost svoje hitne službe te postaje ovisan o hitnima službama okolnih gradova. Na članak Jure Divića, par sati nakon objavljivanja, reagirao je Hrvatski zavod za hitnu medicinu koji je naglasio kako je novinar u svome članku iznio nekoliko netočnosti. Njihov demanti prenosimo u cijelosti:

Vrgorac ne gubi ništa, već naprotiv dobiva pravu hitnu medicinsku pomoć. Hitna medicinska pomoć u Vrgorcu se ne ukida, kao što je autor naveo u tekstu, već grad Vrgorac u sklopu Mreže hitne medicinske službe Splitsko-dalmatinske županije dobiva punkt T2 koji čine visokospecijalizirani medicinski tehničar/medicinska sestra i educirani medicinski tehničar/medicinska sestra za pružanje hitne medicinske pomoći svim životno ugroženim, ozlijeđenim i oboljelim osobama.

Autor, također, neistinito navodi da će vrgorački tim T2 raditi bez cestovnog vozila hitne medicinske službe. Upravo suprotno - Vrgorac će dobiti novo, potpuno opremljeno vozilo hitne medicinske službe sukladno europskim standardima. Vozilo će biti opremljeno suverenom opremom koju trenutno nema, a to su: defibrilator, respirator, aspirator, pulsni oksimetar, kompletna oprema za imobilizaciju i izvlačenje pacijenata te potpuno opremljen reanimacijski ruksak.

Također, moderna medicinska prijavno-dojavna jedinica bit će u mogućnosti da u svakom trenutku vidi sva vozila i sve timove na terenu te da na hitnu medicinsku intervenciju uvijek pošalje najbliži tim. Time će se stanovnicima Vrgorca osigurati dostupnija, kvalitetnija, učinkovitija i brža hitna medicinska usluga, kao dodatak na postojeće medicinske usluge. Još jednom ističemo da će se postojećem stanju medicinskog kadra i usluga u Vrgorcu dodati specijalizirani hitni medicinski tim, što predstavlja značajni napredak i veliki iskorak za grad Vrgorac u odnosu na sadašnje stanje.


Dakle Zavod u demantiju ističe kako Vrgorac ništa ne gubi: „Hitna medicinska pomoć u Vrgorcu se ne ukida, kao što je autor naveo u tekstu, već grad Vrgorac u sklopu Mreže hitne medicinske službe Splitsko-dalmatinske županije dobiva punkt T2.“ Rečenica iznad ne znači ništa. Vrgorac ne gubi, ali zapravo gubi jer Vrgorcu ostaje institucija hitne službe u sklopu županijske mreže hitne medicinske službe, ali jako oslabljena. U demantiju se navodi da Vrgorac dobiva novo opremljeno vozilo sa suvremenom opremom. Naravno, radi se o najobičnijoj manipulaciji. Vrgorac je dosad imao dva punkta pripravnosti (ovo su podaci koje je iznijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u prezentaciji reforme hitnih službi). Svaki je uključivao, kao što smo već istaknuli, liječnika (dr. med.), medicinsku sestru – medicinskog tehničara (ms-mt) i vozača. Po novom Vrgorac dobiva status T2 koji će uključivati medicinsku sestru – medicinskog tehničara specijalistu (ms-mt spec) i medicinsku sestru – medicinskog tehničara. Dakle Vrgorac gubi liječnika i vozače. To novo opremljeno vozilo koje spominju očito će voziti tehničar, ne znam tko bi drugi. Vrgorac bez ikakve dileme gubi mobilnost svoje hitne službe jer će neke druge hitne službe intervenirati po potrebi. To Zavod za hitnu medicinu zapravo i potvrđuje rečenicom: "…moderna medicinska prijavno-dojavna jedinica bit će u mogućnosti da u svakom trenutku vidi sva vozila i sve timove na terenu te da na hitnu medicinsku intervenciju uvijek pošalje najbliži tim."
Prema tome, hitne službe drugih gradova će reagirati na hitne slučajeve u Vrgorcu. Sadašnja situacija je da vrgorska kola hitne službe mogu u nekoliko minuta reagirati u Vrgorcu u okolici. Ukoliko se za slučaj moždanog udara npr. u Zavojanima bude čekala hitna pomoć iz Makarske, Metkovića ili Šestanovca, ne znam koliko će to doprinijeti kvaliteti medicinske usluge.

Vrgorac je prostorno najveći grad u županiji, kroz Vrgorac ljeti dnevno prolazi desetak tisuća vozila, 22,4% Vrgorčana je starije od 60 godina, Vrgorac je slabo povezan sa okolnim gradovima, sve su to razlozi da se hitna u našem gradu zadrži na sadašnjoj razini ili poveća. Ovom reformom Vrgorac ništa ne dobiva, već gubi. Nikakvo opremljeno vozilo ne može zamijeniti normalnu strukturu hitne službe kakvu će npr. zadržati Makarska, ili koju će imati jedan Šestanovac.

Vrgorac je ovom reformom stavljen na milost i nemilost nemilosrdnim i bezosjećajnim birokratima Ministarstva zdravstva i srodnih institucija. Gubitak suda smo mogli nekako i prežaliti, ali ovom reformom u opasnosti su ljudski životi i Vrgorčani na nju nikako ne smiju šutke pristati. Ukoliko ministar Milinović zaista stoji kod demantija Zavoda za hitnu medicinu iz kojeg se može iščitati kako je zamjena liječnika sa medicinskim tehničarem i gubitak vozača napredak, pozivam ga da sve liječnike u gospićkoj bolnici zamijeni tehničarima, a liječnike pošalje u Vrgorac. Mi ćemo svakako pristati na tu „goru“ verziju.

Ukoliko budem demantiran zbog ovoga teksta, odmah ističem da se svi podaci istaknuti u tekstu nalaze napisani u već spomenutoj prezentaciji reforme koju je na 80 stranica dalo izraditi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U prezentaciji se nalaze dvije karte Splitsko-dalmatinske županije. Prva nosi naslov "Ugovoreno stanje" i na njoj je Vrgorac označen sa dvije zelene točkice od kojih svaka označava jedan punkt pripravnosti. Druga karta nosi naslov "Prijedlog mreže" i na njoj je Vrgorac označen plavom točkicom koja označava status T2. U prezentaciji se nalazi i legenda koja te točkice objašnjava. Kada to imamo u vidu, uopće nije jasno što je HMZM danas demantirao.

Da previše ne mudrujemo, bacimo karte na stol, ukoliko ovakva reforma zaživi, jeste li vi Vrgorčani spremni blokirati cestu kroz Vrgorac organiziranjem prosvjeda kraj zgrade gradske uprave? Jeste li spremni otvoreno reći ministru Milinoviću i njegovoj vladi što mislite o ovoj nakaradnoj reformi koja sutra može ugroziti život vas ili vaših najmilijih? Ja jesam!

Doznajem kako je gradonačelnik Boris Matković zakazao sastanak sa ministrom Darkom Milinovićem zbog novonastale situacije. Nadam se da taj sastanak neće proći kao oni raniji iz kojih je Vrgorac izišao kraći za sud.

U međuvremenu, deinstitucionalizacija Vrgorca se nastavlja i dalje...


Post je objavljen 01.04.2011. u 21:00 sati.