Vukovarska ulica - prometna crna rupa Vrgorca

nedjelja , 17.04.2011.

Danas su dvojica mladih Vrgorčana doživjela prometnu nesreću u Vukovarskoj ulici, nedaleko skretanja za ambulantu iz smjera Vina. Udarili su u zid jedne kuće s lijeve strane ceste i na rikverc se otkotrljali u provaliju s desne strane ceste, na trideset metara dubine. Obojica su srećom imala tek lakše ozljede, dok je automobili uništen. Ne ulazeći u sam slučaj, danas, dok sam bio tamo, najviše mi je zapelo za oči opće stanje u kojem se nalazi Vukovarska ulica.

Teško da postoji ulica u Vrgorcu, iako gotove sve imaju neku manu, koja je toliko prometno neuređena, kao što je ona. Sve od raskrižja i Šoljkove kuće pa do Bobančeve kuće nema niti jedan pješački prijelaz. Znatan dio ulice nema ni pločnik za pješake. Cijela ulica prekrivena je rupama i šahtovima. Posebno se ističe šaht kod skretanja za ambulantu iz smjera Vina, koji je znatno viši od okolne ceste. Na cesti gotovo da nema prometnih oznaka i ploča, pa građani vrlo često sami usmjeravaju turiste koji zalutaju. Bijela crta na sredini ceste se već odavno više i ne vidi. Na rubu ceste prema provaliji, nasuprot posljednjim kućama u ulici, uopće nema branika, tako da ovaj današnji slučaj pada u provaliju nažalost nije prvi, a neće ni biti zadnji, ako sve ostane kao dosad. Kvaliteta asfalta na cesti je priča za sebe. Trebalo bi razmišljati i o uspornicima na pojedinim dijelovima ceste, bar radi djece koja se tamo igraju uz cestu. Ne treba ni spominjati brojne probleme imovinsko-pravne i vlasničke prirode u toj ulici. Pravno i prometno Vukovarska je svakako pala na ispitu.

Teško je reći koja je institucija najodgovornija za ovakvu situaciju, ali mišljenja sam da su najviše zakazale Županijske ceste koje su tu cestu u potpunosti zanemarile, a dio odgovornosti svakako spada i na lokalnu gradsku upravu kojoj bi sigurnost građana trebala biti prioritet.
Mora li se dogoditi najgore da se odgovorni pokrenu?

<< Arhiva >>