Rezultati inicijative za poboljšanje sigurnosti u uređenju prostora i prometu Zagreba

Rezultati Inicijative za poboljšanje sigurnosti u uređenju prostora u Gradu Zagrebu pod nazivom "Anđeli prostora", a za dio gradskog prostora za koji je poslana fotografija Gradskom uredu za sigurnost u prometu i Inicijativi Jutarnjeg lista, te je ocijenjen i od njihovih prometnih stručnjaka je vidljiv na fotografijama u nastavku:

opis slike
opis slike
opis slikeFotografije: Tramvajska stanica na križanju Ulice grada Vukovara i Savske ceste, ZagrebZa Udrugu "Vilenice" prenosi Marina
Oznake: promet, sigurnost

07.10.2014. u 15:18 | 0 Komentara | Print | # | ^

Nastavak Inicijative "Anđeli prostora" - dječja igrališta

Pridružuje se u sklopu Inicijative "Anđeli prostora" na temu sigurnosti i uređenja prostora u Zagrebu i tema dječja igrališta u Zagrebu.

Dječje igralište na Trešnjevci u sklopu školskog dvorišta O.Š. Kralja Tomislava u ulici Nova cesta se nalazi ispod značajno oštećene nadstrešnice. Kako je saznato od Centra za sigurnost i kvalitetu o ovom dječjem igralištu predstoji uređenje, no kako ono do tada nije stavljeno izvan upotrebe, tj. djeca se još uvijek na njemu igraju, a stupovi nadstrešnica ispod kojeg se dječje igralište nalazi su oštećeni do vidljivosti armaturnih dijelova, to znači da su njihova svojstva, tj. otpornost na eventualni potres i oštećenja drugim atmosferilijama smanjena, time je i sigurnost boravka ispod nadstrešnice, tj. u predjelu dječjeg igrališta smanjena.
Ovim postom se želi doprinijeti većoj svijesti o problematici ovog dječjeg igrališta i fotografijama, te se podržava što hitnije uređenje nadstrešnice ovoga igrališta, ili njegovo izmještanje na drugu lokaciju, te prilaže upozorenje svim građanima/kama i roditeljima o smanjenoj sigurnosti upotrebe ovog dječjeg igrališta.


opis slike

opis slike
opis slike
opis slike

opis slike
Napisala i fotografije izradila: Marina Butorac, mag.ing.prosp.arch.


Oznake: Dječja igrališta, sigurnost

03.06.2014. u 19:59 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sigurnost i kvaliteta dječjih igrališta - s Okruglog stola:“Dječja igrališta na području Trešnjevke i grada Zagreba”

Diljem Zagreba još uvijek je mnogo dječjih igrališta na javnim zelenim površinama, te u sklopu školskih igrališta I dječjih vrtića kojima su potrebne obnove I uređenje poput primjerice dječjeg igrališta na platou naselja Jelkovec gdje je u potpunosti uništena, tj. nema zaštitne podloge- tartan.
U susretanju s problemima ovih prostora za igru djece često se postavljaju pitanja održavanja, financiranja održavanja ili nastalih oštećenja. Vrlo često se za nemogućnost obnove ili sanacije ispostavlja problem nedostatka novaca. Rekla bih, za postojeća dječja igrališta, tj. uređenje i kvalitetno održavanje prostora namijenjenih igri djece NUŽNO osigurati novac, te bi to trebalo biti prioritet u proračunima za održavanje gradskih otvorenih prostora.

Okrugli stol na kojem sam sudjelovala, potvrdio je ovaj stav, te donio nekoliko važnih informacija vezanih uz dječja igrališta, te ključna pitanja vezana uz njih.

22. svibnja 2014. sam sudjelovala na okruglom stolu Centra za edukaciju i savjetovanje „Sunce“ u Zagrebu na temu: “Dječja igrališta na području Trešnjevke i grada Zagreba”, koji se održao u sklopu programa „Poticajna obitelj“,financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Zagreba. Skup se organizirao za sve dionike na području grada Zagreba koji se izravno ili neizravno bave potrebama djece i njihovih roditelja, kao i stručnjacima i predstavnicima vlasti koji odlučuju o izgradnji i projektiranju dječjih igrališta ili mogu utjecati na politiku planiranja u gradu - Vijećnici gradskih četvrti, osobe u politici, u izvršnoj vlasti i na dugim pozicijama, Zagrebački holding, udruge, vrtići, škole, CZSS, školska medicina, liječnici, pedijatri, učitelji, roditelji, mnogobrojni stručnjaci te ostali zainteresirani koji rade ili žele raditi s djecom.
Predavanja su obuhvatila interdisciplinarne aspekte u pristupu dječjim igralištima, višestruke vrijednosti igrališta za cjelokupno zdravlje I kvalitetno I sadržajno provođenje djece, ali i roditelja uz njih, na javnim zelenim površinama, te poticajnost za pozitivnu socijalizaciju. Moglo se vidjeti primjere dječjih igrališta iz zemalja poput Švedske.
Doprinijela sam diskusiju s temom eko-psiholoških vrijednosti dječjih igrališta, tj. benefita boravka u okruženju prirode I korištenja prirodnih materijala u gradnji elemenata dječjih igrališta, te iznijela pokazatelje novijih istraživanja koja upozoravaju na problematiku pretjerane upotrebe interneta, mobilnih tehnologija, boravka u zatvorenim prostorima, nasuprot boravka I igre u okruženju zdrave prirode I parkovno uređenih prostora, te dječjih igrališta u okruženju zelenila. Najnovija istraživanja koja prepoznaju problematiku nedostatka okruženja uređene prirode za boravak djece su objavljena I u knjizi “Last child in the wood”.

Radne grupe tijekom okruglog stola iznijele su između ostalog za uređenje novih dječjih igrališta važnost podizanja svijesti o vrijednosti uređenih dječjih igrališta u naseljima, no također uređenih prostora za tinejdžere, poput natkrivenih prostora za boravak na otvorenome. U svojoj radnoj grupi pridružila sam se svojim znanjem I primjerima rodno-osjetljivog dizajna parkova iz Hrvatske I Austrije, koji teže stvaranju sigurnih I kvalitetnih prostora za boravak I igru I djevojčica I dječaka. Pritom donošenje konkretnih, primjerice petogodišnjih planova za uređenje dječjih igrališta u Gradu Zagrebu su prijedlog k aktivnostima realizacije. Odmak od uniformnosti postojećih dječjih igrališta zaključeno je kako bi postigao kreativnije uređene prostore koji bi mogli biti osim igri namijenjeni edukaciji, ali I biti dodana vrijednost naselju također svojim doživljajno-estetskim sadržajima, činiti dio prepoznatljivosti cjelokupnog naselja.

Iz jedne od radnih grupa, na temu poboljšanja i uređenja dječjih igrališta u gradu proizašla je i preporuka za promišljanje o dječjim igralištima u ranim fazama planiranja gradskog prostora, tj. stavljanje zona za dječja igrališta u GUP - Generalni urbanistički plan.


Nekoliko važnih informacija za sve stručno osoblje koje je odgovorno za brigu, održavanje, kvalitetu I sigurnost sportskih I dječjih igrališta (škola, dječjih vrtića), te za roditelje koji s djecom koriste dječja igrališta u javnom prostoru:
Osim gradskog poduzeća nadležnog za održavanje dječjih igrališta u javnom prostoru, za prijavu ozljeda na dječjim igralištima, kao I oštećenja samih dječjih igrališta, kao i za informiranje I edukaciju o normama za dječja igrališta zadužen je Centar za kvalitetu I sigurnost (Quality and safety center).
Za uređenje novih dječjih igrališta I zelenilo, njihovu obnovu, se mogu kontaktirati Vijeća gradskih četvrti, kao I za školska igrališta za koje su prioritetno odgovorni ravnatelji/ice škola, zatim uredi gradske uprave Grada Zagreba.


Na Okruglom stolu sudjelovala, te prenosi za blog "Vilenice": Marina Butorac, mag.ing.prosp.arch., geomant

Oznake: Dječja igrališta, sigurnost, kvaliteta

28.05.2014. u 15:37 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

0

< siječanj, 2017  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike