Pristojno - nepristojno

09 srpanj 2023

Nije pristojno zabadati nos u tuđi pijat, u susjedove poslove, gledati u novčnanik osobe koje stoji pred tobom u redu na kasi. Nepristojno je pitat druge kolika im je plaća. Nepristojno je uopće imati svoje mišljenje o nečijem poslovanju. I imanju.
Koliko je tko zaradio, koliko ima, što će prodat a što neće, pošto prodaje ćevape ili pošto domaća jaja na tržnici.
To, pošto će prodavat, to je njegova privatna stvar. Važno je samo da plati porez, a sve primjedbe i kritike daje tržište. Tržište, to je nevidljivi barba koji sve vidi, kao neki veliki brat, kao vrhovni sudac. Nevidljivi entitet . Kao Bog. Nitko ga nije vidio ali je u svemu, sve uređuje.
Tržište će dati dozvolu da i dalje funkcionira i posluje ono što ljudi kupuju a propadne ono što nitko ne kupuje. Tržište baš briga za cijenu. Samo ponuda i potražnja. Svemoguće trojstvo: tržište, ponuda i potražnja.
I privatna imovina. I individualnost.
To su osnovni postulati liberalnog kapitalizma.
Slobodno tržište na kojem svatko slobodno radi što hoće.
Prirodni zakon, kao u prirodi. Svatko ulovi ono što može. Tko je jači taj kvači.
Za to smo glasali.
Građanima bi trebalo bit drago da sve bude skupo i da stalno poskupljuje jer će se na skuplju cijenu prodavač platiti više poreza, znači, bit će više novaca u javnoj kasi. Bit će više za škole, za zdravstvo, za plaće policajcima, za popravljat gradske palače i za krpat ceste. Čak i za cvijeće u prakovima. Za sve.
Raspravljanje o nečijim cijenama i imovini, to je nepristojno.
Kad netko digne cijene, trebali bi ga pohvaliti i divit mu se hrabrosti, jer to je kao da je igrao ruski rulet. I još kad se obogati, ne smijemo tražiti dokaze o porijeklu imovine, to se radilo u socijalizmu, to je zastarjelo. Mi bi se trebali veselit svakom bogaćenju, iz domoljublja, iz patrotizma mi trebamo biti sretni jer će taj subjekt platit puno poreza od kojeg će svima biti bolje. Država će moći kupiti lopte za djecu u vrtićima. I nove pločice u zahodima u bolnicama. I platit čistačice da ih čiste.

Pravi domoljubi bi se radovali poskupljenjima a ne ko ovi lažni domoljubi koji se prave da vole domovinu a htjeli bi da sve bude jeftino a država da bude jadna i siromašna, da nema ni za sol.

Eto, vidiš, to ti je naš problem. Mi bi da država nešto napravi da siromašni budu zadovoljni. Božemeprosti, kao da smo još u socijalizmu. To ti je zaostalo socijalističko razmišljanje.
Ovi šta se žale na cijene, to su vam komunjare.

<< Arhiva >>