Jutarnja kavica

10 rujan 2023

Skuham si ja tako kavicu, sjednem za laptop i malo listam novine. Lijena sam ići do kioska a i ne da mi se trošiti, mi ovdje šparamo, ne rashitivamo šolde.
I, kad klikneš na Jutarnji list, prvo se pojave važne vijesti, vijesti dana.
Vijest dana je nešto jako važno, nešto što se tiče svih ljudi, što određuje sudbinu nacije, ekonomije, prava...

Vijest dana je da je mama tužila bolnicu i očekuje da intervenira inspekcija i ministar jer je liječnik izzašao u čekaonicu i tražio od mame da umiri dijete, nakon čega je dijete palo i samo se udarilo.
Dakle, da ponovimo, majka tuži liječnika i bolnicu što je njezino dijete samo palo i ozlijedilo se jer ga ona nije mogla umirit, proziva sustav, ministra a novine to prenose kao nešto što je sasvim u redu i normalno tražiti.

Sama priča je nelogična, u samom tekstu je vro očita logička pogreška, naveden je zaključak koji ne može proizaći iz navedenih premisa, priča ne drži vodu, ili, kako se to nekad zvalo, glupost. Ali, tu je.

Zašto majka ne vidi svoju odgovornost za ponašanje svog djeteta pa tako i za ozljede koje nastanu zbog takvog ponašanja nego odgovornost vidi u ministru i liječniku? Znači, majka ne procjenjuje realno situaciju. Znači, nije u realitetu.
(Kad nismo u realitetu, onda ne funkcioniramo, onda nam treba pomoć da se vratimo u realitet, treba nam psihijatar).
Ako majka pokušava ali nikako ne može umiriti dijete, moguće je da dijete ima neki poremećaj kojeg treba tretirati, a to majka očito nije primijetila pa je treba savjetovati.
Zašto toliku pažnju izaziva vijest da je neka psihički labilna ili intelektualno jednostavna osoba optužila službene osobe, liječnika i ministra, za nešto za što je sama ogovorna, a novine to prenose kao da su na njenoj strani?
Zašto je taj događaj iako se čini nevažnim, ipak vijest dana?
Kad malo bolje razmislim, da, to diosta i jest vrlo važna vijest. Važna za naciju. Ova vijest nam zapravo govori da u suprotstavljanju dva oprečna stava neće prevagnuti onaj koji je baziran na razumu i logici, ni pravdi ni pravu, već će se uzeti kao vrijedno i istinito ono što se glasnije i pompoznije objavi. Novinama se prvo obratila mama pa sad narod misli: Pogle, kakvi bahati i zločesti doktori i ministri po tim bolnicama viču na malu djecu i ne daju im da se slobodno izražavaju nego ih sputavaju i ukalupljuju u kalupe, a jadna mala djeca se toliko šokiraju da od šoka još više trče pa padnu? I jadne mame i jadna ta djeca s tim doktorima koji im bezveze prigovaraju umjesto da im se naklone i odmah ih usluže čim se pojave.
Da se liječnik obratio novinama prije mame s viješću da je neka mama grubo kršila pravila ponašanja u čekaonici i poticala dijete da vrišti i trči po čekaonici i lupa kockom po stolu tako jako da ga je oštetilo, i ne samo da nije umirila dijete nego je mama zajedno s djetetom vrištala i trčala po čekaonici, da on od te buke nije u drugoj sobi mogao čuti što govori druga mama s drugim djetetom, da se od buke nije mogao koncentrirati na masu podataka na koje se morao koncetrirati, da ga je ta mama svojim ponašanjem toliko ometala u radu da je morao prekinuti rad i izaći u hodnik te je moliti da umiri dijete na što se ona oglušila, možda bi to Jutrnji objavio? Možda bi to prenio RTL i o tome bi na sarkastičan način komentirao Komantaror pa bi narod pomislio: Pogle, kakvih mama ima, treba nešto učiniti da ne budu tako bahate i sebične, da ne razbijaju namještaj po čekaonicama i da se ne ponašaju kao carice univerzuma? I jadni doktori s čime sve moraju izlaziti na kraj?
To je poruka onom doktoru i svim ostalim doktorima da stave video nadzor u čekaonicu i da snima sve riječi koje izgovori nekom pacijetu, ali ne samo njemu, nego svima koji mogu u obavljanju svojeg posla doći u kontakt s ljudima.
Učiteljima, trgovcima, šalterskim službenicima, saobraćajcima, svima, svima.
Ta mama će sutra optužiti šaltersku službenicu da je bila bezobrazna kad joj je neprimjerno odlučnim glasom rekla da joj ne može isplatiti novac jer je u nedozvoljenom minusu, odgajateljicu što se dijete kod kuće upiškilo a ona ga nije odmah presvukla pa je dijete nakon povratka iz vrtića imalo crvene točkice po guzi, ili učiteljicu što dijete nije dobilo peticu kad nije napisalo domaću zadaću i što se prestraši pa sve zaboravi a kod kuće sve zna, ili će optužiti ministra školstva da je učitelj tjelesnog pohotno dirao dijete za ruku dok ga je pridržavao da preskoči kozlić da ne padne i još mu je dao trojku umjesto jedinice jer dijete ne uspijeva izvesti zgrčku...

A zapravo, rješenje neutemeljenog optuživanja je sasvim jednostavno: naplatiti troškove izvida inspekcije, putni trošak i dnevnicu inspektorima koji vrše izvide na temelju optužbi koje su neosnovane. I novine i taj koji daje ležnu vijest da plate odštetu liječniku, ministru i instituciji za pretrpljenu klevetu i psihičke boli.

Pa bi možda novine vratile kredibilitet?




(@administratoru: fali mi odgovarajuća kategorija za ovo pisanje, ne znam kako bi to spadalo. Nije priča, nije recenzija, nije vijest... Tiče se mog zdravlja jer me uzrujava, a nije znanost, ili možda ipak je? Nemate neku kategoriju za čuđenje i zgražanje nad svakodnevnicom?)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>