uskoplje

30.10.2010., subota

O povijesti nogometa u Uskoplju

Kratka vijest


Priča o razvoju nogometa u Uskoplju i povijesti HNK Sloga zastupljena je, među inim, u knjizi Fudbal dolinom Bosne i Lašve, autora Đurana Marijanovića, Vlastimira Jovića i Rade Janičevića, promoviranoj ovih dana u Travniku. Riječ je reizdanju knjige koja je prvi put izdana 1968. godine, a u njoj se govori o razvoju nogometa u cijeloj središnjoj Bosni i ona obiluje brojnim podacima o, osobito travničkim, klubovima i igračima, ali i nogometnim klubovima u središnjoj Bosni, pa tako i Uskoplju. Oni koje, profesionalno ili iz hobija, zanima razvoj nogometa u Uskoplju i općenito povijest Uskoplja posegnut će, vjerujemo, za ovom knjigom.
- 23:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.10.2010., petak

U prvih šest mjeseci ove godine s područja općine G.V. - Uskoplje odselila se ukupno 101 osoba

... od tog broja u inozemstvo 11 osoba


Prema podacima federalnog statističkog zavoda u prvih šest mjeseci na područje općine G. Vakuf - Uskoplje doselilo je 40 osoba od kojih s područja Federacije BiH 38, a s područja Republike Srpske 2, dok iz inozemstva nije doselio nitko.
U istom razdoblju s područja općine G. Vakuf - Uskoplje odselila je 101 osoba, a od tog broja na područje Federacije BiH 87 osoba, na područje Republike Srpske 3 osobe, a 11 osoba odselilo je u inozemstvo.

Dakle, saldo migracija općine G.V. - Uskoplje u prvih šest mjeseci ove godine iznosi - 61 osoba (FBiH - 49 osoba, RS - 1 osoba i inozemstvo - 11 osoba).

Dodajmo ovom podatku da je, prema procjeni FSZ-a, 30. lipnja 2010. godine na području općine G.V. - Uskoplje bilo 19.112 prisutnih stanovnika (4.113 do 14 godina starosti, 12.692 između 15 i 64 godine starosti, te 2.307 osoba iznad 65 godina starosti).
- 13:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Izbor sportaša godine u Uskoplju

4. veljače 2011.


Obzirom da se bliži kraj godine, kada je vrijeme sumiranja u svim oblastima društvenog života, tada je i vrijeme kada se sumiraju sportski rezultati U Županiji Središnja Bosna. „ Izbor najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„ značajna je kulturno-sportska manifestacija, koja okuplja veliki broj sportista i svih drugih građana javnoga života Županije i države, a koja ima za cilj, promociju i afirmaciju sporta u svim općinama ŽSB.
U skladu s tim, a na osnovu odluke da se svake godine ova manifestacija održi u nekoj drugoj općini ŽSB, Sportski savez ŽSB u dogovoru s političkim i sportskim radnicima općine G. V. - Uskoplje donio je odluku da se 8. „ Izbor najboljeg sportaša Županije za 2010. godinu„ održi u općini G. V. - Uskoplje, 4. veljače 2011. godine. Izbor sportaša i sportske ekipe godine ŽSB je tradicionalna manifestacija na kojoj se proglašavaju najbolji sportaši ŽSB za 2010. godinu i prilika da se zaslužnim sportskim radnicima, novinarima i kolektivima uruče priznanja za dugogodišnji rad i angažman u sportu na području ŽSB i šire.
U društvu u kojem se malo vodi računa o najboljim sportašima, gdje sportaši nemaju ni osnovna sredstva za svakodnevne egzistencijalne potrebe, izbor najboljeg sportaša i sportske ekipe godine predstavlja određenu nagradu sportašima za uloženi trud u godini koja je na izmaku. Pored nagrada koje dobiju, kroz samu manifestaciju sportaši doživljavaju veliku promociju što utječe na motivacijske čimbenike izabranih kao i predloženih sportaša u svim kategorijama. Ovo je zasigurno jedan od rijetkih trenutaka kada sportaši osjećaju da su dio društva i da nisu zaboravljeni i prepušteni sami sebi. Na osnovu navedenog možemo reći da je Izbor najboljih sportaša i sportskih ekipa u Županiji Središnja Bosna Bosna jedan od najvažnijih projekata u oblasti sporta.
(Sportski savez ŽSB)


- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.10.2010., srijeda

38.071 nezaposlenih u Županiji

Broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stagnira


Prema podacima Službe za zapošljavanje Srednjobosanske županije, krajem rujna u SBŽ bilo je evidentirana 38 071 nezaposlena osoba. U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine broj nezaposlenih ostao je skoro isti. Služba bilježi tek smanjenje za 11 nezaposlenih ili 0, 2 posto. Među nezaposlenima najviše je osoba s trećim stupnjem stručne spreme, oko 39 posto, a osobe sa svršenom trogodišnjom srednjom školom najbrojnije su i među novo prijavljenima na evidenciji nezaposlenih. Visokoobrazovanim je i dalje najlakše doći do posla. Među nezaposlenima u SBŽ je 89 osoba s viškom, 12 s visokom te četiri osobe s VIII stupnjem obrazovanja.
Što se općina tiče, Travnik i Bugojno i dalje su na vrhu popisa s najviše nezaposlenih. U Travniku ih je registrirano više od sedam tisuća, a u Bugojnu skoro 5400. Vitez i Travnik imaju blizu četiri tisuće nezaposlenih. U Jajcu je krajem rujna bilo preko 3400 nezaposlenih, nešto više od tri tisuće imali su Busovača i Uskoplje. Donji Vakuf i Kiseljak imaju nešto više 2600 nezaposlenih, Fojnica nešto više od dvije tisuće, a najmanje nezaposlenih i dalje imaju Kreševo gdje ih je registrirano 556 i Dobretići koje ima 120 nezaposlenih, s tim što treba imati u vidu činjenicu da su Dobretići najnerazvijenija općina SBŽ koja nema skoro nikakvih gospodarskih kapaciteta.

- 23:35 - Komentari (43) - Isprintaj - #

25.10.2010., ponedjeljak

Prvo proljeće u kulturnoj ponudi središnje Bosne

ODJECI USKOPALJSKIH JESENI: Nema tome dugo kako smo pisali o slaboj promociji Uskopaljskih jeseni u domaćoj i inozemnoj javnosti, a sada, evo, ipak biva objavljeno nekoliko napisa o njima. Kao da žele opovrgnuti naše tvrdnje. I neka, radosni smo zbog toga. Pročitajte što o UJ piše Večernjak:


Svečanim mimohodom 12 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske gradskim ulicama Uskoplja jučer je završena tradicionalna 14. po redu kulturni manifestacija Uskopaljske jeseni.

Sedmodnevni program
Bogat sedmodnevni program građanima Uskoplja i susjednih općina ponudio je širok spektar kulturnih manifestacija satkanih od promocije knjiga, kazališnih predstava, igranog i dokumentarnog filma, učeničkih radova, glazbenih i plesnim nastupa i slično. Kroz manifestaciju Uskopaljske jeseni, koju organiziraju članovi uskopaljske podružnice HKD-a Napredak, napravljen je kulturni presjek svih kulturnih potencijala s kojima ova općina raspolaže. U svom rodnom mjestu predstavio se najplodniji i najnagrađivaniji hrvatski književnik Josip Mlakić sa svojim posljednjim romanom "Ljudi koji su sadili drveće" i koji se već nalazi u konkurenciji za dobivanje ugledne književne nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski', koji je ovaj pisac s nekoliko ranijih svojih uradaka već nekoliko puta i osvajao.
Vođeni željom, kako nam je kazao predsjednik uskopaljske podružnice HKD-a Napredak dr. Tvrtko Krajina, da ova kulturna manifestacija bude svojevrsna prezentacija kulturnih zbivanja koji su ponikli u uskopaljskom kraju, kroz sedam dana prilika je dana i mladima, odnosno domaćim nadama. Tako su se tijekom proteklih sedam dana mogli vidjeti i nastupi dječjih zborova, kulturno-umjetničkih društava, amaterskog kazališta...

Međunarodni karakter
A kako se ne bi zatvorili strogo u svoj kulturni kotar, organizatori Uskopaljskih jeseni gostoprimljivo su otvorili svoja vrata i drugim sadržajima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i cijele regije. Promocija filma Rajka Grlića "Neka ostane među nama", Branka Ištvančića "Duh u Močvari", dokumentarnog filma "Let iznad minskog polja" koji je napravila produkcijska kuća Kadar iz Širokog Brijega, promocija knjige "Bleiburg" don Ante Jelića i nastup KUD iz Slavonskog Broda, Omiša i Sinja, najbolji je dokaz da Uskopaljske jeseni imaju intenciju prerasti u ozbiljan regionalni kulturni događaj.

U brojkama
Više od pet tisuća posjetitelja i oko tisuću sudionika
 
Tijekom manifestacije Uskopaljske jeseni nastupilo je blizu tisuću sudionika, koju je pratilo više od pet tisuća posjetitelja. Tako ova manifestacija spada među kulturne raritete u Bosni i Hercegovini. Program je otvoren u nedjelju u Centru za obrazovanje i kulturu HKD-a Napredak Uskoplje.

|VL|HB.org|

- 12:00 - Komentari (19) - Isprintaj - #

24.10.2010., nedjelja

I dogodine u Uskoplju!

Završile su još jedne uspješne Uskopaljske jeseni


Svečanim mimohodom gradskim ulicama i nastupom kulturno umjetničkih društava u dvorani O.Š. Uskoplje, te zajedničkom večerom sudjelovatelja, danas su u Uskoplju okončane 14. po redu Uskopljanske jeseni. Ova manifestacija tradicionalno okuplja kulutrno umjetnička društva iz BiH i Republike Hrvatske, koja pored predstavljanja svoga rada, imaju za cilj očuvanje tradicije hrvatskog naroda na ovim prostorima.
Ove godine na Jesenima sudjelovala su sljedeća kulturno-umjetnička društva: KUD Strahoninec, Čakovec, KUD Jare Š.Brijeg, UOHF Omiš, Podravski biseri B Brod, KUD Brnaze Sinj, HKUD Fra B. Smoljan Mostar, KUD Podvinje Sl Brod, KUD Linđo humski glas Neum, Mandolin, Sastav HKD Napredak Novo Sarajevo i KUD Ledina Gašinci.

- 22:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.10.2010., subota

Po kojim kriterijima se dodjeljuju općinska priznanja?

Pitanje Općinskom načelniku i članovima Općinskog vijeća Općine Gornji Vakuf - Uskoplje


Prošlo je, evo, već više od mjesec dana otkako je Općinsko vijeće Općine Gornji Vakuf - Uskoplje na svojoj 13. sjednici donijelo odluku o dodjeli ovogodišnjih općinskih priznanja. Za usvajanje ove Odluke glasovalo je 19 od prisutnih 20 zastupnika, a samo je jedan zastupnik (Naser Karamustafić) bio protiv njenog usvajanja. Obrazloženja, na osnovu kojih su članovi Općinskog vijeća gotovo jednoglasno donijeli odluku o dodjeli općinskih priznanja nisu javno objavljena, niti dostupna, barem ne širem krugu građana (izuzme li se na ovom blogu javno objavljen prijedlog za dodjelu nagrada HDZ BiH Uskoplja, koji je, vjerojatno, postao i obrazloženje odluke), budući da se puko spominjanje dobitnika općinskih priznanja u govoru Općinskog načelnika tom prigodom ne može smatrati obrazloženjem.
Javno izrečenih primjedbi i kritika na račun ove Odluke Općinskog vijeća do sada nije bilo, izuzmu li se internetski forumi i komentari na lokalnim web stranicama, koji, usput, nisu bili nimalo bezazleni.
O čemu je riječ?
Između ostalih, Povelju s grbom općine dobila je tvrtka Saraj komerc d.o.o. za doprinos razvoju općine u oblasti gospodarstva, a upravo dodijeljivanje općinskog priznanja ovoj tvrtci razlog je pisanja ovog teksta i nezadovoljstva jednog dijela javnosti rečenom odlukom.
Naime, radnici ove tvrtke još prije dvije godine javnim su prosvjedom, u čemu ih je podržao i veliki broj građana, ukazali na kršenje prava iz radnog odnosa, tvrdeći da im nije isplaćivan prekovremeni rad, da im je isplaćivana plaća niža od zakonom propisane minimalne, te da im, uz sve to, poslodavac nije uplaćivao ni mirovinsko i zdravstveno osiguranje, niti druge zakonom propisane doprinose. O ovom prosvjedu radnika Saraj komerca d.o.o. izvještavali su brojni mediji u BiH.
Također, u kolovozu ove godine, iz Sportsko - ribolovnog društva Vrbas javnost je obavještena o velikom pomoru ribe u vodotoku rijeke Krušćice, razlog kojega je, kako se navodi u dramatičnom apelu uskopaljskih ribolovaca, bez sumnje "ispuštanje otpadnih voda iz jedne od nekoliko tvornica koje se nalaze u neposrednoj blizini korita ove rijeke". Treba li navoditi da se upravo tamo nalazi i tvornica Saraj komerca d.o.o. s potencijalno veoma opasnim otpadom iz tzv galvane?
Dakako, u ovom tekstu ne namjeravamo prejudicirati eventualne sudske odluke, niti nalaze inspekcijskih službi glede oblika i vrste zagađenja Krušćice, nego samo javno uputiti pitanje Općinskom načelniku i članovima Općinskog vijeća koji su glasovali za predmetnu Odluku što ih je nagnalo i po čijem nagovoru da Povelju s grbom općine dodjele tvrtci za koju postoji sumnja da je u veoma bliskoj prošlosti kršila zakone i pozitivne propise Bosne i Hercegovine i to u područjima radnog prava i ekologije, gdje bi svaka društveno odgovorna tvrtka, a osobito ona koja nastoji zadobiti priznanje šire društvene zajednice, trebala biti posebno osjetljiva?
Zar nije bilo mudrije sačekati dok se ovi nesporazumi glede nezakonitosti u poslovanju Saraj komerca d.o.o razjasne i to kako zbog Saraj komerca d.o.o. samog, tako i zbog svih dosadašnjih dobitnika općinskih priznanja, koji se ovakvim dodjelama, baš kao i sama priznanja, na najgrublji način dezavuiraju?
(Foto:Prosvjedi otpuštenih radnika Saraj komerca d.o.o., 16.3.2008.; Duratbegovdolac;...malo morgen jarane.... ne košta ništa;))

- 10:30 - Komentari (30) - Isprintaj - #

22.10.2010., petak

Susret s kumovima iz Australije

Tomislav Soldo, student pete godine teologije iz Uskoplja, je deset godina bio uključen u program kumstva...

.
U Zavodu Svete obitelji 9.listopada 2010. je organiziran susret kumova i dobročinitelja iz Australije s pedesetak djece, njihove kumčadi. Program kumstva u Australiji postoji od 1995. g. i organiziran je nešto drugačije nego u ostalim zemljama. Naime, kum pojedinom djetetu nije jedna osoba nego jedna molitvena skupina. Svaki članovi molitvene skupine daje dio novca koji se šalje njihovom kumčetu i prati ga svojim molitvama. Na ovaj način i oni slabijeg imovnog stanja mogu postati kumovi nekom djetetu dajući svoj „udovičin novčić“, a s druge strane dijete i njegova obitelj imaju nekoliko „anđela čuvara“ koji ih prate svojom molitvom.
U ime ogranka kumstva u Australiji Elisabeth Fizzgerald i Denise Fowler su svojim štićenicima uručili čestitke u kojima se uz ispisane molitve i riječi prijateljstva našao i koji novčić. Također su prenijele pozdrave svih onih koji nisu mogli doći ali su srcem i molitvama bili s nama na ovom susretu.
Na ovom susretu smo vidjeli da njihovu kumčad više ne možemo zvati djecom nego mladim ljudima. Među njima ima dosta mladih koji su uključeni u program kumstva od 1995. i 1996. Predstavili su nam se kao maturanti srednjih škola i perspektivni studenti različitih fakulteta. Zadovoljna i sretna lica njihovih kumova su govorila koliko su sretni i ponosni što imaju pred sobom buduće inženjere, politologe, ekonomiste i jednoga svećenika. Tomislav Soldo, student pete godine teologije iz Uskoplja, je deset godina bio uključen u program kumstva. Tomislav će iduće godine, uz Božju pomoć, biti zaređen za svećenika. Došao je pozdraviti svoju dugogodišnju kumu Jan Pile sa svojom majkom i sestrom.
Na susretu je sudjelovala i šestočlana obitelj Ivice Kožula. Kristijan, Ana, Stanko, Franjo i Ante Kožul su uključeni u program kumstva prije godinu dana kada je njihova majka izgubila bitku s teškom bolešću. Gledajući ove malene okupljene oko oca postali okupljeni kao da su postali svjesni da dok god ima ovakvih tužnih životnih priča ima potrebe i za programom kumstva. Vjerujemo da će i njih pratiti ljubav i molitva njihovih dobročinitelja na njihovom putu odrastanja.
Na koncu susreta Vesna Ćužić je pozvala sve nazočne da kao prava Gospina obitelj budu u molitvama još bliži jedni drugima, a napose fra Jozi koji je pokrenuo ovaj program. (www.kumstvo.ba)



- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Manifestacija kojoj se vesele i stari i mladi

Dnevni list o Uskopaljskim jesenima


Dnevni list je jedna od, na žalost, rijetkih novina i uopće medija, koji je uopće donio donio vjesticu ili članak o održavanju ovogodišnjih Uskopaljskih jeseni (čak ni web stranica središnjice HKD Napretka do trenutka u kojemu ovo pišem o ovogodišnjim jesenima nije objavila ni slovca). Organizatorima Jeseni, uskopaljskom Napretku, ova činjenica mora biti poticaj da više porade na vlastitoj promociji i promociji svoga rada, a svim članovima Napretka da i na ovom primjeru preispitaju postojeći odnos i komunikaciju središnjice i podružnica Napretka.
No, ostavimo Napredak Napretkovcima, a mi se vratimo jučerašnjem Dnevnom listu:
U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u nedjelju je započela tradicionalna kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni, jedan od događaja kojem se svake godine obraduju svi Uskopaljci, kako mladi tako i oni stariji. Kao i ranijih godina, ova manifestacija je ponovno okupila veliki broj kulturno-umjetničkih društava, akademskih slikara, pisaca, glazbenika i mladih, a tijekom programa planirana je i projekcija nekoliko filmova, tako da su Uskopaljci ponosni na činjenicu da se rijetko koji grad u BiH može pohvaliti ovako bogatom manifestacijom. Grad Uskoplje ovih dana je izuzetno živ, a raznovrsna ponuda izmamila je na ulice i staro i mlado.
Bogat program

Kako nam je kazao Tvrtko Krajina, predsjednik HKD-a “Napredak”, kroz Uskopaljske jeseni ovo društvo želi čuvati i baštiniti tradiciju, te čuvati kulturu Hrvata ovog kraja. Tako su Uskopaljske jeseni prerasle u jednu od najvećih manifestacija bosanskohercegovačkih Hrvata.
“HKD “Napredak” već 14 godina organizira Uskopaljske jeseni. Najprije smo bili prepoznati u općini, kasnije u županiji, pa onda u središnjici, a sada smo poznati i malo šire zbog čega smo sretni, jer to znači da radimo jedan posao koji doista vrijedi”, ističe Krajina.
Više....
- 00:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

21.10.2010., četvrtak


... 6 godina

2.000 postova

200.000 riječi

30.000 komentara

780.000 posjeta....

- 10:00 - Komentari (23) - Isprintaj - #

U rujnu u Uskoplju ukradeno jedno vozilo

... a u Bugojnu sedam....


Na području Županije Središnja Bosna u rujnu ukradeno je 15 motornih vozila, što je više za tri vozila u odnosu na kolovoz, potvrđeno je Feni u županijskom MUP-u. Na području koje je u nadležnosti PU Bugojno ukradeno je osam vozila, od kojih sedam u Bugojnu, a jedno na području G. Vakufa - Uskoplja.
Kradljivci su u Novom Travniku otuđili četiri vozila, u Travniku dva, dok je jedno vozilo ukradeno u općini Vitez. Na meti kradljivaca najčešće su bila motorna vozila VW, BMV, "audi" i "škoda".


- 06:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.10.2010., srijeda

Tužba hrvatskih logoraša

Obavijest za bivše hrvatske logoraše


Iz Hrvatske Udruge logoraša domovinskog rata kantona Središnja Bosna, stiže obavijest koja se odnosi na bivše hrvatske logoraše koji još nisu predali dokumentaciju radi ostvarivanja statusa i podnošenja tužbi za obeštećenje, da što hitnije podnesu istu jer rok za podnošenje ističe krajem 2010. godine.
Ukoliko podružnice Hrvatske Udruge logoraša ne žele zaprimiti zahtjeve za tužbu oni se mogu predati u županijskoj Udruzi u Busovači.
(Radio Busovača)






- 16:55 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Teže ozlijeđen pješak

Iz današnjeg policijskog izvješća.


Dana 19.10.2010. godine, oko 20,15 sati, na prometnici Bugojno-Gornji Vakuf - Uskoplje, u naselju Gračanica, dogodila se prometna nezgoda u kojoj je vozač Meho M. iz Bugojna, upravljajući vozilom marke „Golf III“, registarskih oznaka DUV X 257 udario pješaka Harisa B., rođen 1960. godine iz Bugojna.
U nezgodi je pješak Haris B. zadobio teže tjelesne ozljede. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.



- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Eva Pilić na POP FEST-KUPRES 2010

Najava...


Uskopljanka Eva Pilić nastupit će na festivalu „POP FEST-KUPRES 2010“, koji će se održati u koncertnoj dvorani „Hrvatskoga doma“ u Kupresu, 23. listopada (subota), 2010. godine s početkom u 19:00 sati.
Već po tradiciji, Festival okuplja izvođače s prostora cijele BiH, a ove godine, na završnoj večeri, nastupit će izvođači iz: Jajca, Rame, Busovače, Mostara, Livna, Uskoplja i Kupresa.
Stručni festivalski žiri dodijelit će nagrade za; prvo, drugo i treće mjesto te nagradu za najbolji scenski nastup, dok je peta nagrada rezervirana za najboljeg izvođača po mišljenju publike. Kroz sve protekle godine organizator je nastojao zadržati visoku kvalitetu programa u svim segmentima produkcije pa je ovaj festival već dobro poznat u širim glazbenim krugovima kao jedan od boljih u BiH. Festival održava i dobru suradnju s novinskim medijima , Večernjim listom, Dnevnim listom, Slobodnom Dalmacijom, Kupreškim radiom, FTV Sarajevo, TV Jadranom iz Splita, te s još nekoliko radio postaja u BiH.
Gost večeri je Dino Jelusić iz Zagreba, voditeljica Irena Perišić – TV „Jadran“ Split.

Organizator, JU za kulturu „Hrvatski dom“ Kupres, a direktor Festivala Ante Čičak.


- 13:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Dražen Matišić jedini Uskopljanin u zastupničkim klupama!?

Objavljeni utvrđeni rezultati izbora


Gotovo tri tjedna nakon što su opći izbori provedeni Središnje izborno povjerenstvo BiH na svojim je internetskim stranicama u utorak objavilo utvrđene rezultate prebrojavanja glasova na koje se stranke mogu žaliti do kraja ovog tjedna i tražiti novo prebrojavanje.
Cijeli postupak mora biti okončan do 2. studenog kada po Izbornom zakonu SIP mora objaviti konačne, službene i potvrđene rezultate izbora.
Dok se to ne dogodi SIP neće objaviti ni raspored mandata osvojenih u zakonodavnim tijelima, no već se sada s velikom sigurnošću može ustvrditi da će od svih kandidata iz Uskoplja koji su se kandidirali na proteklim izborima i to na bilo kojoj razini, svoje mjesto u zastupničkim klupama naći tek Dražen Matišić i to u Skupštini Županije Središnja Bosna. Matišić je, inače, bio prvi na listi Hrvatske koalicije - HDZ 1990 i HSP BiH.


Sastav Skupštine SBŽ

HDZ BiH: Mirko Batinić, Zdenka Džambas, Josip Kvasina, Željko Bojčetić, Vlatka Komšić, Ana Tolo i Radoje Vidović

SDA: Salko Selman, Sedžad Milanović, Nurudin Alihodža, Halima Crnica, Refik Poparić i Salim Tarakčija
SDP: Senad Selimović, Nijaz Helez, Nikola Simić, Edina Kurt, Emir Memija i Alan Škoro

SBB: Amel Hadžiabdić, Husejin Čepalo, Almir Švago i Edin Tihak

SBiH: Muhamed Čurić i Suvad Grizić

HDZ 1990-HSP: Dražen Matišić i Anto Bilić

NSRzB: Karolina Pavlović i Blaženka Lukić

HSS-NHI: Anto Lozančić

- 09:00 - Komentari (31) - Isprintaj - #

Ravnatelji hrvatskih srednjih škola o stanju u školstvu

Prisustvovalo 15 ravnatelja iz svih županija FBiH


Na Kupresu su se okupili članovi Udruge ravnatelja hrvatskih srednjih škola Bosne i Hercegovine u kojima se nastava izvodi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, među kojima se nalazi i uskopaljska.
Na proširenoj sjednici Predsjedništva udruge sudjelovalo je petnaest ravnatelja iz svih županija Federacije Bosne i Hercegovine s hrvatskom većinom. Govorilo se o aktualnom trenutku hrvatskog školstva u Bosni i Hercegovini, statusu ravnatelja te obavljene i posljednje pripreme pred održavanje utemeljiteljske skupštine Udruge ravnatelja srednjih škola Bosne i Hercegovine koja će se uskoro održati u Sarajevu.
Predloženi su kandidati za sve funkcije u krovnoj organizaciji koja će se, kako doznajemo, na paritetnoj osnovi uskoro utemeljiti. |VL|HB.org|



- 08:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

19.10.2010., utorak

32.367 KM vrijedni projekti

Projekti su realizirani na području Uzričja, Boljkovca, Duradbegović Doca, Dražev Doca, Grnice, Voljica, Luke, te u gradu kod vrtića i srednje škole


Omladinska banka Bosne i Hercegovine je prošloga tjedna u Gornjem Vakufu – Uskoplju održala trening o upravljanju projektnim ciklusima za članove odbora omladinske banke i članove grupa u cilju uspješnije implementacije izvještavanja.
Istaknuto je da je Omladinska banka na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje realizirala devet projekata ukupne vrijednosti 32 367 KM. Od ove sume, Omladinska banka je osigurala preko nevladine organizacije „Mozaik“ i općine Gornji Vakuf – Uskoplje 15 567 KM, dok su članovi radnih grupa u svojim sredinama u vidu donacija i dobrovoljnog rada osigurali 16 800 KM.
Projekti koje je financirala Omladinska banka su realizirani na području: Uzričja, Boljkovca, Duradbegović Doca, Dražev Doca, Grnice, Voljica, Luke, te u gradu kod vrtića i srednje škole.
Za iduću godinu planirano je da se utroši minimalno 20 000 KM za nove projekte, ali se iz Omladinske banke nadaju da će uz pomoć „Mozaika“ i općine Gornji Vakuf – Uskoplje osigurati i veća sredstva, barem još 4 500 KM koji nisu utrošeni ove godine.


- 07:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Bogu draga, a narodu korisna djela...

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 19. listopada 1976. godine prve tri sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u župu Bistrica. Bile su to s. Zvonimira Nikolić, katehistica i orguljašica, s. Anđa Bagarić, kuharica, i s. Sofija Romac, umirovljena sestra. S. Slavica Buljan u knjizi Ruža na vjetru (Hrvatska uzdanica, 2003.) piše: Raspoloženje župljana, čini se, najbolje je opisala Kroničarka:
"Sestre su s veseljem dočekala djeca i žene sa župnikom na čelu. (...) Tu sam imala priliku vidjeti kako su Bistričani s velikom čežnjom i ljubavlju dočekali sestre. Bio je to značajan događaj za župu, posebice za mlade i djecu. Kuća i zajednica stavljeni su pod zaštitu sv. Male Terezije, pa od tada tu kuću i zajednicu zovemo: samostan sv Male Terezije.
Uz pomoć žena, djevojaka i djece samostan sv. Male Terezije ubrzo je zasjao u cvijeću, a okruživali su ga i uređeni vrt i lijepi voćnjak. Samostanska vrata od prvog dana bila su otvorena svim dobronamjernicima. Ubrzo nakon dolaska sestre su počele poučavati vjeronauk djecu do šestog razreda, voditi crkveno pjevanje za vrijeme liturgijskih slavlja, uređivati crkvu i kititi oltar, te zvoniti i voditi župno domaćinstvo. Kasnije, sestre su prihvaćale i druga, Bogu draga, a narodu korisna, djela..."

- 06:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.10.2010., ponedjeljak

Vilić među izabranim autorima 5. trijenala grafike

Izlaganje na Zagrebačkom trijenalu grafike ljubljanski profesor Suhy smatra i uspjehom i čašću...


Uskopaljska slikarica Roberta Vilić zastupljena je u, krajem rujna objavljenoj, grafičkoj mapi »Izabrani autori 5. hrvatskog trijenala grafike«, koja obuhvaća izabrane radove petnaestero po svemu raznorodnih, ali bitnih autora u rasponu od Ivana Kožarića do Ive Ćurić.ike.
– Iako su autori generacijski udaljeni i imaju raznovrsna umjetnička nagnuća, različite stavove prema mediju, različite poetike, kreativne potencijale i likovne govore, sve ih povezuje izvrsnost u mapiranju grafičkih osjetilnosti,
rečeno je na predstavljanju ove mape u Knjižnici HAZU, a o Zagrebačkom trijenalu grafike govorio je i Branko Suhy, redoviti profesor ljubljanske Akademije likovnih umjetnosti, koji izlaganje na toj manifestaciji smatra i uspjehom i časti.
(foto: Kožarić, HDLU)
- 07:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.10.2010., nedjelja

Sead Čaušević otvorio 14. Uskopaljske jeseni

Otvorena izložba slika


Prikazivanjem dokumentarnog filma o radu HKD Napredak pod nazivom Priča uspjeha u prepunoj dvorani Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje večeras su otvorene 14. po redu Uskopalsjke jeseni. Prisutnima se nakon projekcije filma obratio Tvrtko Krajina, predsjednik uskopaljske podružnice Napretka, organizatora manifestacije, koji je, uz protokolarne zahvale, govorio o radu Društva u Uskoplju.
Nakon Krajine, prisutnima se obratila Greta Kuna , ministrica u Vladi ŽSB, koja je podsjetila na svoju dugogodišnju povezanost s Uskopaljskim jesenima. Najprije je bila sudjelovatelj, a potom, kao ministrica, jedan od glavnih sponzora.
Nakon njih općinski načelnik Sead Čaušević proglasio je 14. Uskopaljske jeseni otvorenima.
U drugom dijelu večeri, uskopaljskoj publici predstavile su se folkloraši HKD Napredak Uskoplje i BZK Preporod, te korčulanski zbor Marije Petković od Propetog Isusa.
Večeras je u sklopu Jeseni u kući M. Kovačevića otvorena i izložba slika slikara Antonija Džolana i Nikice Zeke .

- 21:00 - Komentari (23) - Isprintaj - #

Galijašević: "Puštanje Rustempašića i dr na slobodu rezultat je podrške koju oni imaju u političkoj i vjerskoj eliti BiH"

A Amerikanci kažu da je riječ o pojedinačnim slučajevima...


Ekspert za terorizam Dževad Galijašević izjavio je da puštanje na slobodu Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića, optuženih za terorizam, potvrđuje podršku koju oni imaju od političkih i vjerskih elita u BiH, te predstavlja signal teroristima da mogu izvoditi svoje akcije. Galijašević je rekao da pustiti Rustempašića i druge na slobodu znači da Sud BiH ponovno radi po šablonu - prvo se osoba makne iz medija, onda prestane politički pritisak i na kraju dolazi oslobađanje. Podsjetimo, Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Rustempašiću, Handžiću i Veliću, optuženim za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.
Ova je trojka uhićena 5. studenog 2009. godine, a optužnica ih je teretila za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružja i vojne opreme. Tužiteljstvo je pokušalo dokazati da je Rijad Rustempašić organizirao grupu kojoj su pristupili Handžić i Velić, a koja je imala cilj izvršiti destabilizaciju ustavnog poretka BiH izvršavanjem terorističkog napada na jedan od zajedničkih objekata kako bi izazvali ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizirati stanje u BiH. Na popisu meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se "hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tijekom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriju Bugojna, napad na pripadnike Armije BiH stacionirane u Rajlovcu, koji su se spremali za odlazak u Irak" i druge objekte. Rustempašić se tereti i da je organizirao grupu za nabavku i transport oružja iz Njemačke u BiH, a obrađivan je od strane istražitelja u više navrata zbog sumnje da je povezan s podmetanjem eksplozivnih naprava u srednjoj Bosni i napadima na hrvatske povratnike u ovom dijelu BiH. S njim u vezu dovođen je i teroristički akt u Bugojnu iz lipnja ove godine. Naime, Haris Čaušević Oks, osumnjičeni za ovaj teroristički akt, po nalazima istražnih organa imao je namjeru osvetiti hapšenja i procesuiranja braće Rijada i Muhameda Rustempašića i ostalih. Iz Tužiteljstva BiH su najavili žalbu na ovu odluku suda, ističući da je riječ o osobama koje su optužene za najteža krivična djela i da im mjesto u pritvoru.

- 17:00 - Komentari (26) - Isprintaj - #

Dragičević u Uskoplju

Dogodilo se na današnji dan


Biskup fra Pavao Dragičević više puta je kanonski pohodio Uskoplje, no, na žalost, rezultati njegovih kanonskih pohoda iz 1745., 1748., 1752. i 1755. godine nisu poznati. Iz kanonskog pohoda 1752. godine zna se samo to da je biskup Dragičević u Uskoplju boravio upravo na današnji dan, 17. listopada te godine, kada je svete sakramente dijelio u Bistrici i Voljicu.
I ovaj je biskupov pohod bio obilježen bunom spahija, koji su 1751. godine ustali protiv novopostavljenog bosanskog vezira Ćuprilića i livanjskog kapetana Firdusa. Pobuna je zahvatila nahije Neretvu, Duvno, Livno, Glamoč i Uskoplje. Prilikom slamanja pobune Uskoplje je bilo poharano, a na udaru su tom prilikom bili i uskopaljski katolici. (Škegro)

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2010., subota

Mlakić u najužem izboru za Gjalskog

Vrijedno je zabilježiti...


Uskopaljski književnik Josip Mlakić s knjigom Ljudi koji su sadili drveće našao se u najužem izboru od ukupno 45 djela pisaca prijavljenih na natječaj za nagradu Ksaver Šandor Gjalski. Osim Mlakića u najuži izbor ušli su i Zvonimir Majdak sa svojom knjigom Povratak sudbini, te Ivana Šojat Kuči s romanom Unterstadt, koja je, na kraju jednoglasnom odlukom prosudbenog povjerenstva, i dobila nagradu.
Podsjetimo, Mlakić je Gjalskog već dobio i to za svoj roman Živi i mrtvi.


- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.10.2010., petak

Frama Uskoplje na Framafestu

23. listopada u Sarajevu...


Festival duhovne muzike Franjevačke mladeži pod nazivom Framafest održava se već trinaest godina.
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u subotu, 23. listopada, na 13. Framafestu očekuje se oko tisuću mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.
Nastupit će 13 izvođača, a festival je natjecateljskog karaktera, te će žiri proglasiti ovogodišnjega pobjednika.
Nastupit će Frama iz Livna, Čerina, Kiseljaka, Nove Bile, Širokog Brijega, Sarajeva, Jajca, Vitine, Guče Gore, Rumboka, Viteza, Posuškog Gradca i Uskoplja, a posebni gosti su novaci Franjevačkog novicijata Bosne Srebrene s napjevima liturgijskog korala.


- 09:00 - Komentari (39) - Isprintaj - #

14.10.2010., četvrtak

Manje od 50 % Hrvata u Uskoplju izašlo na izbore

Zanimljiva analiza proteklih izbora u Županiji Središnja Bosna iz pera Večernjakova Zorana Krešića:


Na svih šest dosadašnjih izbornih krugova Hrvati su zbog svoje malobrojnosti, ali i apatije koja je izražena kod najmalobrojnijeg naroda konstantno gubili dio vlasti. Ono što su nadljudskim naporima sačuvali u ratu, u posljednjih 15 godina su sveli tek na ostatke. Od nekada gotovo jednake pozicije u središnjoj Bosni, Hrvati se sada bore za održavanje ustavne pozicije kao naroda.

Hrvatske stranke
Dva HDZ-a, HSP i HSS-NHI naći će se i saboru središnje Bosne, no prema procjenama, imat će 10 zastupnika. U ovakvim uvjetima dvotrećinske većine bošnjačkih stranaka, ako se izuzme Narodna stranka Radom za boljitak i jedna Hrvatica koja je vjerojatno izabrana, u sljedeće četiri godine ipak se neće moći uspostaviti vlast bez Hrvata. No, očitije nego bilo gdje drugdje ovdje se izravno očituje loša pozicija Hrvata koja je još dodatno narušena na ovim izborima. Razlog za to, uz podjele dva HDZ-a, jest i u kontinuitetu značajno lošiji odziv hrvatskih birača. U ovoj županiji pojedinačno je HDZ BiH pobjednik s 20.417 glasova, no nije na razini od prije četiri godine. Od 30 zastupnika najmanje šestero bit će iz redova HDZ-a BiH.

Izmjena Ustava
Slijedi Socijaldemokratska partija BiH i SDA koje samo promili dijele na 17 postotaka. Hrvatska koalicija HDZ 1990. i HSP BiH imaju nešto iznad 7 posto, dok će i HSS-NHI proći s jednim zastupnikom. Ove tri hrvatske političke grupacije svega imaju 10 zastupnika. Zašto su tako slabiji rezultati nego ranijih godina, potvrđuju podaci da je od Jajca, Novog Travnika, Viteza, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i Uskoplja na hrvatskim područjima glasovalo ispod 50 posto birača. Iznimke su rijetke kao što je Vitez, Busovača, Novi Travnik. Na posljednjim općinskim izborima prije dvije godine Hrvati su izgubili načelnika u Novom Travniku, Busovači, Jajcu. S dvije trećine glasova u skupštini bošnjačka bi većina mogla mijenjati Ustav ove županije i odrediti trajno da se bez Hrvata može formirati vlast središnje Bosne. Inače, HDZ BiH pobijedio je u Busovači, Novom Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Vitezu, Jajcu.


- 07:05 - Komentari (31) - Isprintaj - #

72 sata slave

I Uskopljani u akciji...


Do početka realizacije projekta „72 sata bez kompromisa“ ostao je još jedan dan, volonteri, među kojima i oni iz Bistrice, Skopaljske Gračanice i Uskoplja, ali i uskopaljski učenici iz Katoličkih školskih centara, već su raspoređeni po mjestima i projektima na kojima će volontirati. Posljednjih nekoliko dana organizacijski tim projekta je veoma naporno radio kako bi omogućio za sve volontere opremu koja će im biti potrebna za volontiranje. Svi volonteri koji budu volontirali u projektu „72 sata bez kompromisa“ dobit će majicu i ruksak s otisnutim logom projekta, kako bi bili uniformirani i prepoznatljivi, a u ruksaku će naći rukavice, zavoj, kabanicu, metar, vodu , čokoladicu, olovku, bedž i vezice za ključeve. Team lideri grupa su već dobili obavještenje u kojem će mjestu volontirati, ali nitko od njih ne zna u kojim će radnim akcijama sudjelovati, to iznenađenje će ih čekati sve dok ne dođu na „lice mjesta“. U toku su posljednji dogovori i provjere tehničkih detalja, a za to vrijeme vojska od 500 prijavljenih volontera nervozno iščekuje sutrašnji dan, otvorenje projekta i svojih „72 sata slave“.
Podsjetimo, prijavljeni volonteri stižu iz 46 mjesta iz naše Nadbiskupije, a od 15. do 17. listopada volontirat će u 17 mjesta u Nadbiskupiji i u 35 različitih projekata. Prijavljeni projekti su pristigli iz Bugojna, Gromiljaka, Husinog, Kakanja, KŠC-a Stup, Novog Grada (Sarajevo), Novog Travnika, Odžaka, Podmilačja, Prozora, Stupa (Sarajevo), Tuzle,Vidovica, Zavidovića, Zenice i Žepča.
- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2010., srijeda

Vesela Straxa

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća u Uskoplju su se žestoko prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika 1435. godine preminulog Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443.-1461.).
Veći dio Uskoplja kontrolirao je kralj Stjepan Tomaš koji se upravo na današnji dan prije 560 godina, 13. listopada 1450. godine, jednim pismom javlja Mlečanima iz Vesele Straže (Vesela Straxa), dakle, upravo iz one Vesele Straže, ostaci koje su prije pet godina vandalski uništeni i sravnjeni sa zemljom.



Foto: Kralj Stjepan Tomaš
- 13:00 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Jesu li zločin u Trusini počinili pripadnici "jedinice iz Vakufa, sve sami kriminalci"?

Traje suđenje u predmetu Memić i ostali...


Na suđenju u predmetu Memić i ostali za zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH u selu Trusini kod Konjica, nekadašnji pripadnik Armije BiH iz sela Trusina prisjetio se kako je u travnju 1993. godine vidio “nepoznatu vojsku u selu” i tijela ubijenih susjeda Hrvata.
Nusret Hanić, nekadašnji pripadnik 45. brigade Armije BiH (ABiH) i svjedok Državnog tužiteljstva, prisjetio se 16. travnja 1993. godine, dana kada su njemu nepoznati vojnici sudjelovali u ubojstvu njegovih susjeda u Gornjoj Trusini.
“Sišao sam na cestu i vidio pored kuće Ilije i Anđe Ivanković grupicu od oko pet vojnika koje ne poznajem. Čuo sam ženski glas kako zapomaže ‘pomozite komšije’ i mislim da je to vjerovatno bila Anđa. Prišao sam vojnicima i jedan od njih mi je rekao: ‘Mi smo došli da vam pomažemo, a vi njih branite’”,
rekao je svjedok i dodao da je zaključio da se radilo o vojnicima ABiH.
Hanić je kazao da vojnike nikada ranije nije vidio, te da ih ne bi mogao ni prepoznati. Dodao je da se, kada je vidio da ne može pomoći susjedim, uputio prema obližnjem brdu sa kojeg je vidio kuću Ivankovića i ispred nje “dva mrtva tijela u civilu”.
Za ubojstva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Trusina počinjena 16. travnja 1993. godine, Državno tužiteljstvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.
Zulfikaru Ališpagi se kao komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH na teret stavlja da nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvu civila i vojnika, dok se Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta istog odreda, tereti da je rukovodio napadom na selo Trusina.
Hakalović je bivši pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica” Armije BiH, dok su Memić, Salčin i Hodžić nekadašnji pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene.
Iako su poznata imena optuženih, ovdje se valja zapitati tko je ta "nepoznata vojska u selu" koju je gobnog 16. travnja 1993. vidio Nusret Hanić u svom selu? Možda odgovor na ovo pitanje i informaciju o direktnim izvršiteljima treba potražiti u izjavi Hase Hakalovića, zapovjednik Operativne zone Klis i 445. brdske brigade
Armije BiH koju je u travnju 2007. godine dao Večernjem listu.
Nisu me zanimale krvave pare u Trusini. Pobijeni su nedužni ljudi samo zato što su kod sebe imali nešto ušteđevine i zlata. Ubili su ih klasični pljačkaši.
Tu je bila jedinica koja je došla iz Vakufa. Sve sami kriminalci. Zapovijedao im je Seid Padalović. Bile su tu i jedinice Zulfikara Ališpage, poznatiji kao Zukini ...
rekao je tada Hakalovićdodajući da "pobijeni starci i starice koji ni po čemu nisu mogli ni zašto biti krivi".
Zapovjednik Hakalović, najodgovornija osoba muslimanskih snaga u području Klisa, dakle, nedvosmisleno je rekao da je strašni zločin u Trusini počinila "jedinica koja je došla iz Vakufa. Sve sami kriminalci." Ostaje nejasno jesu li ti "sve sami kriminalci" bili zapravo Vakufljani ili su bili jedna od mnogih postrojba muslimanskih snaga koja je u Uskoplje došla iz drugih mjesta s ciljem njegova zauzimanja?
No, bilo kako bilo, ako je "jedinica koja je došla iz Vakufa, sve sami kriminalci" počinila zločin u Trusini, teško je povjerovati da je i tamo odakle je došla, dakle u Vakufu, činila nešto drugo osim zločina. Za nadati se je da će nakon zapovjednika Hakalovića odgovore na ova pitanja konačno dati i sud BiH. Možda već u predmetu "Memić i ostali", koji je upravo u tijeku, ako, dakako, Tužiteljstvo BiH, kao toliko puta do sada ne zanemari činjenice poput ove u izjavi iza koje stoji prvi čovjek Armije BiH na području Klisa.
Zločin kojeg su počinile hrvatske postrojbe u selu Ahmići i zločin kojeg su počinile muslimanske postrojbe u selu Trusina kod Konjica dogodili su se istoga dana (16. travnja 1993.). Za zločin u Ahmićima Hrvati su pribijeni na stup srama, a zločin u selu Trusini jedva da se i spominje u medijima u BiH i Hrvatskoj.
Haaški optuženik, general Slobodan Praljak u svojoj knjižici iznio je u svezi s tim zanimljiv podatak. Naime, i on je uočio veliki nesrazmjer u tretmanu ovih dvaju zločina u hrvatskim medijima, pa je u arhivu Hrvatske radiotelevizije potražio podatak koliko je u njenom programu puta spomenuta riječ Ahmići, a koliko puta riječ Trusina, i došao je do zaprepašćujućeg podatka: riječ Ahmići spomenuta je 998, a riječ Tusina samo 2 puta!!! Ponavljam, radi se o HRVATSKOJ televiziji!
No, na žalost, zločini u Ahmićima i Trusini nisu prvi zločini počinjeni u hrvatsko-muslimanskom sukobu. Prvi zločini počinjeni su na području Uskoplja: u selima Bistrici, Bojskoj i Gornjoj Ričici gdje su pripadnici Armije BiH masakrirali nekoliko civila i pripadnika HVO-a.
Ima li kakve veze jedinica koja je došla iz Vakufa sastavljena od samih kriminalaca o kojoj govori Haso Hakalović, s ovim, još neprocesuiranim, zločinima u Uskoplju, kada već tužiteljstvo BiH ne zna tko je zapovjedao jedinicama Armije BiH u Uskoplju, Bistrici, Bojskoj... u siječnju 1993. godine? veze

- 08:30 - Komentari (22) - Isprintaj - #

12.10.2010., utorak

Blagoslov kamena temeljca bistričke crkve

Dogodilo se na današnji dan: 12.10.1941.


Na današnji dan, 12. listopada 1941. godine generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije dr Antun Buljan uz asistenciju župnika Alojzija Žagara i fra Stanka Bogeljića blagoslovio je kamen temeljac nove crkve u, tada novoj župi Bistrici.
Prije izbijanja Drugog svjetskog rata u Bistrici je bila planirana izgradnja veće crkve prema nacrtu ing Pavline. Djelomice su joj čak i temelji bili sagrađeni. Međutim, od tog se projekta koji je koštao oko 2.000.000,00 dinara, zbog financijskih razloga, odustalo, pa je prihvaćen znatno jeftiniji projekt (koštao je oko 136.000,00 dinara), koji je zapravo bio projekt crkve u Žabljaku. Nadbiskup Šarić složio se sa zamolbom župnika Žagara, sugerirajući mu da prvotni projekt ustupi drugima i time umanji troškove.
Iako su osobito tijekom 1942. godine na području Uskoplja bila intenzivna bojna djelovanja, crkva je prema jednom dopisu župnika Žagara, već u lipnju 1943. godine bila pod krovom (Škegro). Tako je prva bistrička crkva u potpunosti sagrađena u toku rata, a ovdje kao zanimljivu podudarnost spominjemo i činjenicu da je u bistričkoj župi i za posljednjega rata dovršena izgradnja jedne crkve - one u Vilić Polju.
Foto: Crkva u Vilić Polju, još jedna crkva građena u ratu u bistričkoj župi
- 10:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.10.2010., petak

U Grnici, Voljevcu, Svilićima, Bililu, Odvodama, Vrsima... sve sam go Hrvat

Gdje se glasovalo protiv Bosne i Hercegovine?


Rezultati izbora i u Uskoplju potvrđuju ono što su pokazali i izbori u cijeloj FBiH: Željko Komšić za hravtskog člana Predsjedništva BiH izabran je glasovima Bošnjaka. U nastavku dajemo pregled glasova za Komšića po biračkim mjestima u općini G. Vakuf - Uskoplje:
- Pavić Polje 1 - 97 glasova za Ž. Komšića od ukupno važećih 401;
- Grnica - 93 (378);
- Voljice 1 - 37 (242);
- Voljevac 1 - 82 (395);
- Borova Ravan 83 (367);
- Svilići 33 (315);
- Bililo 282 (635);
- Vilić Polje 2 (202);
- Centar 2 - 18 (458);
- Dobrošin - 3 (360);
- Ždrimci 32 (357);
- Pidriš 1 (77);
- Batuša 1 - 198 (549);
- Vrse - 62 (381);
- Paloč - 30 (456);
- Bistrica - 140 (569);
- Batuša 2 - 96 (447);
- Voljevac 32 (400);
- Pavić Polje II - 87 (420).

- 00:30 - Komentari (43) - Isprintaj - #

07.10.2010., četvrtak

Prokoško jezero i rajzerov triton na poštanskim markama

Marke su u prometu od 6. listopada 2010.


Hrvatska pošta Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Međunarodnog dana zaštite staništa na kojima je prikazano Prokoško jezero i rajzerov triton (Triturus alpestris reiseri). Autor je Vitežanin Siniša Skenderija, marke su nominalne vrijednosti 1,00 KM, tiskane su u arku 8 maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu, a u poštanskom prometu koriste se od 6. listopada 2010. HP Mostar je osim maraka tiskala žig i omotnicu prvoga dana.
U vrijeme suočavanja s globalnim izumiranjem, koje prijeti prirodnom okruženju, važno je ukazivati na zaštitu svih sastavnica prirode. Očuvanje prirode osnova je za daljnji razvoj života na Zemlji koji ovisi o vrstama, ekološkim sustavima i prirodnim resursima.
Prokoško jezero smješteno je na planini Vranici u središnjoj Bosni na nadmorskoj visini od 1636 metara. Površina jezera je 48 330 m˛, a maksimalna dubina 13 metara. Spomenikom prirode proglašeno je 2005. godine. Jezero se hrani vodom iz brojnih izvora, topljenjem snijega s okolnih padina i atmosferskim talozima. Tijekom ljetnih mjeseci razina vode smanji se i za 60 cm.
U Prokoškom jezeru živi endemični vodozemac triton, bosanskohercegovačka podvrsta Triturus alpestris reiseri. Ovaj triton je krupniji od tipske vrste planinskog tritona koji je široko rasprostranjen u alpskim i ledničkim jezerima. Spada u red repatih vodozemaca, a doseže dužinu do 12 cm. Prezimljuje u blizini vode, ali često i u vodi. Hrani se vodenim insektima i vodenim puževima. Otkrio ga je 1891. godine ornitolog Zemaljskog muzeja u Sarajevu Othmur Reiser po kome je ova vrsta i dobila ime.
Hrvatska pošta Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke u sutisku, žig i omotnicu prvoga dana (FDC).



- 08:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.10.2010., srijeda

Za mudrost i plemenitost

Stipendije....


Na temelju članka 3. i 17. Pravilnika o dodjeli stipendija i potpora, Upravno vijeće Zaklade „Za mudrost i plemenitost - Pro sapientia et clementia“ Sarajevo, raspisuje
N A T J E Č A J
za dodjelu stipendija tijekom redovitog sveučilišnog studija
Stipendiju, za vrijeme trajanja redovitog studija, može dobiti student koji udovoljava sljedećim uvjetima:
- da je završio posljednji razred srednje škole s odličnim ili vrlo dobrim uspjehom (za studente 1. godine)
- da je upisan kao redoviti student na nekom od sveučilišta u Bosni i Hercegovini
- da nije korisnik stipendije po drugoj osnovi
- studenti koji su od ranije korisnici stipendije, dužni su dostaviti potvrdu o upisu u narednu godinu studija i prijepis ocjena....
Cjelovit tekst natječaja na stranicama KTA i KŠC Sarajevo
- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.10.2010., utorak

Hoće li konačno neka od uskopaljskih župa imati momčad u KMNL?

U tijeku prijave za Katoličku malonogometnu ligu 2010./2011....


Nadbiskupijski Centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u okviru svojih pastoralnih programa za mlade organizira i ove godine Katoličku malonogometnu ligu (KMNL) Vrhbosanske nadbiskupije „Ivan Pavao II.“. Prijava momčadi za sezonu 2010./2011. otvorena je do 1. studenog 2010. Cilj KMNL Vrhbosanske nadbiskupije je okupiti mlade različitih profila i dobi kroz malonogometne aktivnosti obogaćene kršćanskom porukom ljubavi i vjere u život.
„Radosno pozivamo sve da prijave svoju župnu malonogometnu momčad kako bismo zajedno mladima ponudili novu dimenziju sporta oslobođenu nasilja i psovke, te promovirali kršćanske vrijednosti i dostojanstvo ljudskog života“,
stoji u priopćenju Centra za pastoral mladih.
Sve informacije o pravilima KMNL Vrhbosanske nadbiskupije, kao i aktivnosti vezane uz početak i natjecanje momčadi Lige, mogu se pronaći i pratiti na službenim stranicama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ www.mladicentar.org. (kta/mladicentar)


- 09:15 - Komentari (49) - Isprintaj - #

Dani ponosa i slave

Kratko podsjećanje...


Na današnji dan, 5. listopada, ratne 1992. godine donesena je konačna odluka da uskopaljska brigada HVO-a nosi ime dr-a Ante Starčevića.

- 07:50 - Komentari (20) - Isprintaj - #

04.10.2010., ponedjeljak

Kako je glasovalo Uskoplje (4)?

Skupština Županije Središnja Bosna (Podaci od: 04.10.2010 20:14 ):


OPĆE INFORMACIJE
Ukupan broj glasača 15584
Ukupno važećih glasova 6870
Ukupno nevažećih glasova 328
Obrađena biračka mjesta 18/25(72,00%)

00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 2313
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 973
01206 HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 962
00027 HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 890
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 710
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 439
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 216
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 104
00366 HSS - NHI 73
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 48
00882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 41
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 37
00513 STRANKA PENZIONERA - UMIROVLJENIKA BOSNE I HERCEGOVINE 20
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 12
01177 STRANKA ZA NAROD BOSNE I HERCEGOVINE 11
00032 DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BIH 10
01210 KOALICIJA PREOKRET: GDS BIH I NEP BIH 6
01184 TVOJA I MOJA - TIM STRANKA U BIH 3
00515 ! !% !& " - !! -    1
01209 LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - EVROPSKA EKOLOŠKA STRANKA E-5 1
00461 ! -  "!   ! 0

Rezultati za cijelu Županiju:
OPĆE INFORMACIJE
Ukupno važećih glasova 82899
Ukupno nevažećih glasova 5741
Obrađeni glasovi 88640
Obrađena biračka mjesta 231/322 (71,74%)


00027 HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 17621 21,26
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 14666 17,69
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 14508 17,50
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 10783 13,01
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 6122 7,38
01206 HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 5640 6,80
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 5186 6,26
00366 HSS - NHI 2637 3,18
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 1362 1,64
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 1074 1,30
00513 STRANKA PENZIONERA - UMIROVLJENIKA BOSNE I HERCEGOVINE 790 0,95
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 736 0,89
00882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 475 0,57
01177 STRANKA ZA NAROD BOSNE I HERCEGOVINE 364 0,44
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 348 0,42
00515 ! !% !& " - !! -    157 0,19
01209 LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - EVROPSKA EKOLOŠKA STRANKA E-5 140 0,17
00032 DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BIH 117 0,14
01210 KOALICIJA PREOKRET: GDS BIH I NEP BIH 67 0,08
00461 ! -  "!   ! 62 0,07
01184 TVOJA I MOJA - TIM STRANKA U BIH 44 0,05



- 22:45 - Komentari (68) - Isprintaj - #

Program XIV. Uskopaljskih jeseni 17.-24.X.2010

HKD Napredak Uskoplje danas je na svojim stranicama objavio program 14. Uskopaljskih jeseni. Donosimo ga u cijelosti:


NEDJELJA -17.10.2010.
18 sati Centar za obrazovanje i kulturu

Otvaranje Uskopaljskih jeseni
HKD Napredak Uskoplje i Zbor Marije Petković Uskoplje
KUD Preporod
19 sati ulica fra Grge Matića 3 (kuća M.Kovačevića)
Izložba slika Akademskog slikara Antonija Džolana i Nikice Zeke

PONEDJELJAK- 18.10.2010.
18 sati Centar za obrazovanje i kulturu
Program Osnovne škole Uskoplje ,mlađe skupine mažoretkinja-glazbena škola Harfa“

UTORAK- 19.10.2010.
13 sati Centar za obrazovanje i kulturu
Projekcija filma za djecu „Duh u močvari“
18 sati Promocija nove knjige Josipa Mlakića „Ljudi koji su sadili drveće“ o knjizi govori prof.dr Anton Lučić
Promocija zbirke pjesama Zdenka Antunovića „Bljesak sjećanja“
19 sati Projekcija filma „Neka ostane među nama“ Rajka Grlića Osam nagrada na filmskom festivalu u Puli

SRIJEDA- 20.10.2009.
13 sati Centar za obrazovanje i kulturu
Projekcija filma za djecu „Duh u močvari“ Branka Ištvančića
18 sati Promocija knjige don. Anto Jelić-Balta „Bleiburg“ o knjizi govore mr.Ivica Mršo,mr.Željko Marić
19 sati Projekcija filma „Neka ostane među nama“

ČETVRTAK 21.10.2009.
18 sati Centar za obrazovanje i kulturu
Program Srednje škole Uskoplje - Revija frizura,
predstava „Gostioničarka Mirandolina“

PETAK 22.10.2010.
20.sati Dvorana Osnovne Škole Uskoplje
Dječji festival „Djeca pjevaju hitove“

SUBOTA 23.10.2009.
18sati Centar za obrazovanje i kulturu
Gradsko kazalište mladih „Vitez“; „Zločestobolja“

NEDJELJA 24.10.2008.
dan folklora KROZ USKOPLJE S PJESMOM
13 sati mimohod Kulturno-umjetničkih društava gradom uz pjesmu i ples
14 sati dvorana O.Š. Uskoplje
Pozdrav pokrovitelja i zvanica, nastup KUD-a po 10 min
KUD Strahoninec, Čakovec, KUD Jare Š.Brijeg, UOHF Omiš, Podravski biseri B Brod, KUD Brnaze Sinj, HKUD Fra B Smoljan Mostar, KUD Podvinje Sl Brod, KUD Linđo humski glas Neum, Mandolin. Sastav HKD Napredak Novo Sarajevo, KUD Ledina Gašinci,
HKD Napredak Uskoplje
19 sati zajednička večera učesnika i pokrovitelja XIV Uskopaljskih jeseni
foto: detalj s 12. uskopaljskih jeseni(napredak-uskoplje.com)
- 22:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Kako je glasovalo Uskoplje (3)?

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (Podaci od: 04.10.2010 07:08)


OPĆE INFORMACIJE
Ukupan broj glasača 15584
Ukupno važećih glasova 5136
Ukupno nevažećih glasova 341
Obrađena biračka mjesta 13/25(52,00%)



Šifra Naziv stranke Broj glasova
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 1677
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 907
00027 HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 771
01206 HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 675
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 370
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 314
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 181
00366 HSS - NHI 58
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 55
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 34
00882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 22
01185 STRANKA KOKUZA - SKOK 21
00513 STRANKA PENZIONERA - UMIROVLJENIKA BOSNE I HERCEGOVINE 18
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 13
01177 STRANKA ZA NAROD BOSNE I HERCEGOVINE 6
00028 DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA - DNZ BIH 5
00032 DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BIH 4
00866 STRANKA UDRUŽENIH NEZAVISNIH DEMOKRATA BOSNE I HERCEGOVINE 3
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 2

Biračko mjesto Naziv biračkog mjesta Lokacija
1 . 110A001 BOJSKA OSNOVNA ŠKOLA BOJSKA
2 . 110A003 GRNICA OSNOVNA ŠKOLA GRNICA
3 . 110A004 VOLJICE 1 OSNOVNA ŠKOLA VOLJICE
4 . 110A006 BOROVA RAVAN OSNOVNA ŠKOLA BOROVA RAVAN
5 . 110A008 BILILO OSNOVNA ŠKOLA UL.ZELENIH BERETKIH GORNJI VAKUF-USKOPLJE
6 . 110A009 CENTAR 1 OSNOVNA ŠKOLA UL. ZELENI BERETKI GORNJI VAKUF -USKOPLJE
7 . 110A011 PODGRAE OSNOVNA ŠKOLA PODGRAĐE
8 . 110A013 PAJIĆ POLJE 2 OSNOVNA ŠKOLA PAJIĆ POLJE
9 . 110A014 DOBROŠIN OSNOVNA ŠKOLA DOBROŠIN
10 . 110A016 PIDRIŠ OSNOVNA ŠKOLA PIDRIŠ
11 . 110A018 VRSE OSNOVNA ŠKOLA VRSE
12 . 110A019 PALOČ SREDNJA ŠKOLA UL KRALJA TOMISLAVA GORNJI VAKUF - USKOPLJE
13 . 110A020 BISTRICA OSNOVNA ŠKOLA BISTRICA

- 11:03 - Komentari (21) - Isprintaj - #

Kako je glasovalo Uskoplje (2)?

Rezultati izbora za zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Podaci od: 04.10.2010 07:08)


OPĆE INFORMACIJE
Ukupan broj glasača 15584
Ukupno važećih glasova 3485
Ukupno nevažećih glasova 257
Obrađena biračka mjesta 9/25(36,00%)


Šifra Naziv stranke Broj glasova
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 1202
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 564
00027 HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 499
01206 HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 463
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 269
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 216
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 115
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 39
00366 HSS - NHI 33
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 23
00513 STRANKA PENZIONERA - UMIROVLJENIKA BOSNE I HERCEGOVINE 16
00882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 16
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 12
00032 DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BIH 5
01177 STRANKA ZA NAROD BOSNE I HERCEGOVINE 5
00515 ! !% !& " - !! -    3
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 3
00028 DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA - DNZ BIH 1
01209 LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - EVROPSKA EKOLOŠKA STRANKA E-5 1
01210 KOALICIJA PREOKRET: GDS BIH I NEP BIH 0


Biračko mjesto Naziv biračkog mjesta Lokacija
1 . 110A001 BOJSKA OSNOVNA ŠKOLA BOJSKA
2 . 110A003 GRNICA OSNOVNA ŠKOLA GRNICA
3 . 110A006 BOROVA RAVAN OSNOVNA ŠKOLA BOROVA RAVAN
4 . 110A009 CENTAR 1 OSNOVNA ŠKOLA UL. ZELENI BERETKI GORNJI VAKUF -USKOPLJE
5 . 110A014 DOBROŠIN OSNOVNA ŠKOLA DOBROŠIN
6 . 110A016 PIDRIŠ OSNOVNA ŠKOLA PIDRIŠ
7 . 110A018 VRSE OSNOVNA ŠKOLA VRSE
8 . 110A019 PALOČ SREDNJA ŠKOLA UL KRALJA TOMISLAVA GORNJI VAKUF - USKOPLJE
9 . 110A020 BISTRICA OSNOVNA ŠKOLA BISTRICA

- 08:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Kako je glasovalo Uskoplje?

Rezultati izbora za članove Predsjedništva BiH


Ukupan broj glasača 15584
Ukupno važećih glasova 14818
Ukupno nevažećih glasova 688
Obrađena biračka mjesta 20/25(80,00%)


Biračko mjesto Naziv biračkog mjesta Lokacija
1 . 110A000 GLASOVANJE OSOBNO OSOBNO U OPĆINI 91
2 . 110A002 PAJIĆ POLJE 1 OSNOVNA ŠKOLA PAJIĆ POLJE
3 . 110A003 GRNICA OSNOVNA ŠKOLA GRNICA
4 . 110A004 VOLJICE 1 OSNOVNA ŠKOLA VOLJICE
5 . 110A005 VOLJEVAC 1 OSNOVNA ŠKOLA VOLJEVAC
6 . 110A006 BOROVA RAVAN OSNOVNA ŠKOLA BOROVA RAVAN
7 . 110A007 SVILIĆI KUĆA FILAN ESADA - SVILIĆI
8 . 110A008 BILILO OSNOVNA ŠKOLA UL.ZELENIH BERETKIH GORNJI VAKUF-USKOPLJE
9 . 110A010 VILIĆ POLJE PRIVATNA KUĆA DRAGE IKIĆA- VILIĆ POLJE
10 . 110A012 CENTAR 2 SREDNJA ŠKOLA UL KRALJA TOMISLAVA GORNJI VAKUF -USKOPLJE
11 . 110A014 DOBROŠIN OSNOVNA ŠKOLA DOBROŠIN
12 . 110A015 ŽDRIMCI OSNOVNA ŠKOLA ŽDRIMCI
13 . 110A016 PIDRIŠ OSNOVNA ŠKOLA PIDRIŠ
14 . 110A017 BATUŠA 1 OSNOVNA ŠKOLA UL. ZELENI BERETKI GORNJI VAKUF - USKOPLJE
15 . 110A018 VRSE OSNOVNA ŠKOLA VRSE
16 . 110A019 PALOČ SREDNJA ŠKOLA UL KRALJA TOMISLAVA GORNJI VAKUF - USKOPLJE
17 . 110A020 BISTRICA OSNOVNA ŠKOLA BISTRICA
18 . 110A021 BATUŠA 2 OSNOVNA ŠKOLA UL. ZELENIH BERETKIH GORNJI VAKUF- USKOPLJE
19 . 110A022 VOLJEVAC 2 OSNOVNA ŠKOLA VOLJEVAC
20 . 110A023 PAJIĆ POLJE 3 OSNOVNA ŠKOLA PAJIĆ POLJE


Izbori za predsjedništvo BiH
Kandidat................................................................Broj glasova

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 2057
KOMŠIĆ ŽELJKO - SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 1408
KRIŠTO BORJANA - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 1222
RAGUŽ MARTIN - HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 1072
RADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 684
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 521
IVANKOVIĆ-LIJANOVIĆ JERKO - NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 255
LATIĆ ĐEMAL - STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 93
DEMIROVIĆ MUJO - BPS - SEFER HALILOVIĆ 47
SPAHIĆ IBRAHIM - GRAĐANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BOSNE I HERCEGOVINE 14
KEŠETOVIĆ IZUDIN - BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 14
GALIĆ PERO - GALIĆ PERO - NEOVISNI KANDIDAT 7
JUSIĆ AIDA - JUSIĆ AIDA - NEZAVISNI KANDIDAT 7
GALIĆ FERDO - GALIĆ FERDO - NEOVISNI KANDIDAT 4
KUTLE MILE - KUTLE MILE - NEOVISNI KANDIDAT 3
ĐEDOVIĆ IBRAHIM - DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA - DNZ BIH 1

- 08:00 - Komentari (29) - Isprintaj - #

03.10.2010., nedjelja

Ćiro

Dogodilo se na današnji dan...


Na današnji dan daleke 1945. godine otvorena je uskotračna pruga Bugojno - Uskoplje, duga 18,4 km.
Ova pruga nastavljala se na već postojeću uskotračnu prugu Travnik - Donji Vakuf - Bugojno, otvorenu 14. listopada 1894.. Ukupna duzina pruge Donji Vakuf - Bugojno - Uskoplje bila je 29,0 km.
Na ovoj relaciji vlak se zaustavljao na sljedećim stanicama: D. Vakuf - Kopčić - Bugojno - Crniče - Odžak - Pavić Polje - Trnovača - Uskoplje.
Ćiro, kako je vlak odmah popularno nazvan, kretao se je vrlo sporo, pa je putovanje njime do poznate stanice Lašva trajalo gotovo isto toliko dugo kao i putovanje od Lašve do Zagreba. Uzbrdicama se kretao toliko sporo da su putnici znali izići i prijeći pješice nekoliko stotina metara, te sačekati dok ćiro, zavijajući, konačno ne svlada uspon.
Putnički promet ovom prugom obustavljen je 28. svibnja 1972, a teretni 1974..
Foto: Ćiro na stanici u Bugojnu, 19.srpnja 1969.
- 00:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Kamen temeljac bistričke crkve

Dogodilo se na današnji dan


Na blagdan sv Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice bistričke župe, koji se daleke 1971. godine slavio upravo na današnji dan, 3. listopada, u Bistrici je blagoslovljen kamen temeljac nove crkve (na slici).

- 00:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.10.2010., subota

vlč Franjo Pilić (1952. - 1996.)

Vremeplov: Ljudi i događaji



Vlč. Franjo Pilić rođen je 28. siječnja 1952. u Vilić Polju, župa Bistrica. Studij teologije završio je u Sarajevu i zaređen je za svećenika 1977. godine. U svojoj svećeničkoj službi obavljao je službu kapelana u župama Stup, Crkvice, Morančani i Bežlja. Početkom 1986. godine preuzeo je upravljanje župom Deževice, a od listopada 1989. župnik je u župi Uzdol. Skupa sa svojim vjernicima na Uzdolu proveo je cijelo vrijeme rata podnoseći s njima sve ratne teškoće i stradanja. Sam je dao obećanje vjernicima da želi biti s njima i ostati do posljednjeg vjernika na Uzdolu. Nakon ratnih razaranja obnovio je u župnoj crkvi sve ono što su muslimani uništili. U posljednjim godinama svoga života teško je obolio. Prešao je na liječenje u Dubrovnik u Dom svećenika gdje je i preminuo na današnji dan, 2. listopada 1996., u 44. godini života. Pokopan je u Vilić Polju u četvrtak 2. listopada, a obrede sprovoda predvodio je pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar uz nazočnost brojnih svećenika, redovnica, rodbine i vjernika iz rodnog mjesta.

- 00:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Blagoslovljen samostan

Dogodilo se na današnji dan


Na blagdan sv Male Terezije, koji se 1999. godine slavio na današnji dan, 2. listopada, u Bistrici je blagoslovljen novosagrađeni samostan časnih sestara.
Samostan je blagoslovio dr Gian Carlo Perego, direktor Caritasa biskupije Cremona, čijim sredstvima je samostan i sagrađen.
Podsjećamo, gotovo sedam godina ranije, 21.siječnja 1993. godine Samostan sestara Kćeri Božje ljubavi, zajedno s brojnim hrvatskim kućama u Bistrici, zapalili su muslimanski vojnici. Tada je s. Irma Lučić doslovno u samo nekoliko sekundi izbjegla požaru…




Foto: Izgradnja samostana (ustupljeno iz privatne zbirke, susretljivošću S.)
- 00:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.10.2010., petak

Prikupljeno 16.500 KM

HKD Napredak, kao organizator koncerta, na svojim stranicama objavio je financijsko izvješće organizacije humanitarnog koncerta "15 godina Noćne smjene". Zbog svoje humanosti svi darovatelji zaslužuju da ih se još jednom spomene, baš kao što je HKD Napredak organizacijom i transparentnošću pokazao zašto je zaslužio današnju općinsku nagradu. Bravo!



1. Poljoprivredna apoteka „Ivica“ 30,00
2. Mato (Franje) Perić 50,00
3. „Aureus“ doo 100,00
4. Ivica Miro Kvasina 50,00
5. Ljubo Rezo 60,00
6. „MIP“ doo 300,00
7. STR „Mladen“, vl. Ilija Prskalo 100,00
8. „Iris“ doo, vl. Zdravko Gadža 100,00
9. STR „Podgrađe“, vl. Pero Šarić 200,00
10. Caffe bar „Jerko“, vl. Jerko Šapina 50,00
11. „Špico-Prom“ 100,00
12. Općina G.Vakuf-Uskoplje 2.000,00
13. Caffe bar „Valentino“, vl. Frano Batinić 50,00
14. Bosna Sunce osiguranje Livno 200,00
15. „Astra“ Sport doo 20,00
16. STR „GamaCopy Graf“, vl. Jadranka Bošnjak 50,00
17. „Sičaja“ doo 50,00
18. „Nobil“ doo Nova Bila 50,00
19. „Auto Commerce“ Uskoplje 200,00
20. „Zvačevo Commerc“ 1.000,00
21. Cvjećarna „Ruža“, vl. Ružica Trbara 50,00
22. SZR „Tomić“, vl. Josip Tomić 50,00
23. „Euroherc“ dd sarajevo 100,00
24. Boško Rezo Uskoplje 200,00
25. STR: „Jabuka“, vl. Marica Sesar 50,00
26. HSP BiH Podružnica Uskoplje, Bero Elez 100,00
27. SUR „Tin“, vl. Vlado Tirić 50,00
28. „Hypo banka“ Uskoplje 50,00
29. Modni salon „Ljubica“ 50,00
30. Tokić Stipo Ploča 100,00
31. PC „GRU-DA“ doo Trnovača 300,00
32. Caffe bar „Rex“ Uskoplje 500,00
33. Caffe „Ludvig“ vl. Niko Milić 50,00
34. STR „Nada“, vl. Nada Krajina 50,00
35. Ante Šekerija Šeki Vilić Polje 100,00
36. Caffe „Palermo“, vl. Marko Matišić 50,00
37. Pavo Sičaja 50,00
38. „Vuko Prom“ doo 50,00
39. JP Veterinarska stanica doo, Gornji Vakuf 50,00
40. Mesnica „Tirić“, vl. Pavle Tirić 100,00
41. „Liv Prom“ doo Jajce 100,00
42. Veterinarski Centar Barnjak vl. Marinko Barnjak 200,00
43. Vlado Lovrić 20,00
44. Salon vjenčanica „Ruža“, vl. Ruža Perić 50,00
45. Frizerski salon „Monika“, vl. Monika Novaković 50,00
46. Nada i Zrinko Alvir 50,00
47. „Jadro“ doo 100,00
48. Pržionica kave „Diva“, vl. Davor Prskalo 100,00
49. Nogometna ekipa Krupa, Anto Batinić 100,00
50. Auto servis „Luketina“ vl. Marko Luketina 100,00
51. Josip Alvir 300,00
52. Miroslav Stojanović 30,00
53. Ivo Radić 30,00
54. SUR „Monaco“, vl. Dragutin Alvir 40,00
55. Kavana „Zećaj“, vl. Zvonimir Ljubović 50,00
56. Sportsko Ribolovno društvo „Vrbas“ 50,00
57. „Hidromont“doo Trnovača 50,00
58. Branko Stojanović 50,00
59. Josip Škraba 50,00
60. Blaško Škraba 50,00
61. Autodijelovi „Saks“ Marko Crnov 50,00
62. Str „Stella“, Lepi 50,00
63. Ivo Džalto 50,00
64. Caffe pizzeria „Roma“, Albert Marinčić 50,00
65. Županijski odbor HDZ 100,00
66. Bet-Live doo Travnik 100,00
67. Caffe bar „Saloon“ 100,00
68. „Ingrup“ doo Uskoplje (Košute) 100,00
69. STR „Mladen“ Ilija Prskalo 100,00
70. „Elle“ salon za ljepotu, vl. Jadranka Zeko 120,00
71. „TOM“ dd 150,00
72. Gril „Mnjam mnjam“ Uskoplje 20,00
73. Jurina Mario 100,00
74. Mato Subašić Uskoplje 100,00
75. Dragica Katanić (Fast food) 100,00
76. Djelatnici HP i HT Uskoplje 210,00
77. Dobrovoljni prilozi na koncertu 2.300,00
78. Ulaznice za koncert 5.000,00
79. Prodaja pića 1.228,00
80. Josip Čivčija, Alpha force 210,00
81. Marija Kvesić 20,00
82. Ivica Bikić 30,00
83. Ploča d.o.o 300,00
84. OO HDZ 1990 100,00
85. Zabavni park Show N.Travnik 50,00
86. Dragun Prijevoz 100,00
87. AUTO TOMIĆ 100,00
88. Mimi market Lozančić, Kupres 50,00
89. Marko Čurić 50,00
90. Caffe bar „Nedo“, vl. Nedeljko Blažević 30,00
UKUPNO: 19.498,00

TROŠKOVI ORGANIZACIJE KONCERTA

Snimanje koncerta i izrada dvd 820,00
Iznajmljivanje razglasa i rasvjete 1.000,00
Troškovi reprezentacije 1.178,00
UKUPNO 2.998,00

Razlika: 16.500,00KM

Ukupno za isplatiti s računa: 16.500,00KM

Po korisniku humanitarne akcije 5.500,00KM


- 20:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

ZA i PROTIV Trnovače

U nedjelju Pograđani na referendum...


Na izborima, u nedjelju, 3. listopada, Pograđani će se i izjašnjavati na referendumu "radi prethodnog
izjašnjavana građana dijela naseljenog mjesta Podgrađe o utvrđivanju naseljenog mjesta
Trnovača na pripadajućem dijelu teritorija naseljenog mjesta Podgrađe
".
Referendum će se održati u vremenu od 7:00 do 19:00 sati u Podgrađu, a građani će se izjašnjavti "ZA" ili "PROTIV" utvrđivanja naseljenog mjesta Trnovača.
Referendum će provesti Općinska izborno povjerenstvo na način i po postupku predviđenim Zakonom o
referendumu, a troškovi provođenja referenduma padaju na teret proračuna općine Gornji Vakuf-Uskoplje.
Inače odluku o provođenju referenduma donijelo je na svojoj 13. sjednici, održanoj 16. rujna o.g., Općinsko vijeće G. Vakuf - Uskoplje.

- 12:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Ukradeno vozilo pronašli u Mačkari

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 30.9.2010. godine, oko 20,00 sati, Rasim B. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da mu je u noći 29/30.9.2010. godine, u ulici Vrbaska u Gornjem Vakufu - Uskoplju ukradeno vozilo marke „Golf III“, registarskih oznaka 117-j-836.
Istog dana, oko 21,00 sati, ophodnja policije Policijske stanice Gornji Vakuf - Uskoplje je u mjestu Mačkara, općina Gornji Vakuf - Uskoplje pronašla ukradeno vozilo.
Očevid je obavio istražitelj policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Općinska priznanja

Očekivani dobitnici...


Na temelju članka 38. točka 2 i 110. stavak 1. Statuta općine Gornji Vakuf-Uskoplje (’’Službeni glasnik
općine Gornji Vakuf-Uskoplje’’ broj 1/01 i 3/05), a u svezi sa člankom 5. Odluke o općinskim priznanjima
(’’Službeni glasnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje’’ broj 6/09) i članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća
Gornji Vakuf-Uskoplje (’’Službeni glasnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje’’ broj 1/01 i 3/05), Općinsko vijeće
Gornji Vakuf-Uskoplje na svojoj 13. sjednici održanoj dana 16.09.2010.godine, d o n i j e l o j e:
O D L U K U
o dodjeli općinskih priznanja
Članak 1.
Povodom 1. listopada-Dana općine Gornji Vakuf-Uskoplje dodjeljuju se općinska priznanja kako slijedi:
a) Povelja sa grbom općine
- HKD «Napredak», podružnica Uskoplje, Gornji
Vakuf-Uskoplje
- «Saraj-Komerc» d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje
b) Zahvalnica sa grbom općine
- Mahmut Drino
- Dr. sc. Mijo Batinić- posthumno
Članak 2.
Uručivanje priznanja izvršit će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će biti upriličena povodom
obilježavanja Dana općine Gornji Vakuf-Uskoplje.
Članak 3.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u «Službenom glasniku općine Gornji
Vakuf-Uskoplje».
Broj: 01-05-108/10
Gornji Vakuf-Uskoplje,
17.09.2010.godine
PREDSJEDNIK
OPĆINSKOG VIJEĆA
Marinko Krajina, dipl.ing.
- 08:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

UDIRPDR uputio alarmantan poziv: Bošnjaci u što većem broju glasujte za Komšića

U poplavi poziva da se ne glasuje za Željka Komšića, uskopljehehehe.blog.hr donmosi upravo suprotan i to alarmantan pozvi: Bošnjaci u što većem broju glasujte za Komšića...


Zaprimili smo e-mail u kojem se pozivaju svi pripadnici bošnjačkog naroda s pravom glasa u BiH da na ove izbore izađu u što većem broju i isto tako, u što većem broju glasuju za Željka Komšića.
-Činjenica je da u BiH postoje ostaci jugokomunističke ideologije koju predstavlja Zlatko Lagumđija i njegov privatni Hrvat Željko Komšić koji, po obrascu politike Slobodana Miloševića i Sejde Bajramovića, koja je izazvala raspad Jugoslavije, te velika stradanja svih naroda bivše Jugoslavije, žele istu sudbinu namijeniti i Bosni i Hercegovini. Rezultat te politike može biti samo i jedino raspad BiH i stvaranje tri neovisne države. Zar treba naglašavati da ih mi u potpunosti podržavamo u tome?
kaže se u priopćenju, te se dodaje:
- Masovnim opredjeljivanjem na ovim izborima za kandidata iz redova hrvatskog naroda, Vi, dragi susjedi, na najupečatljiviji način odbacujete Vama nametnuto mrsko ime Bošnjaka i vraćate se svojim hrvatskim korijenima.
Glasovanjem za Željka Komšića na predstojećim izborima, Vi, dragi susjedi, pored hrvatskih, nacionalnih, doprinosite ispunjavanju i modernih europskih ciljeva. U Bosni i Hercegovini na sceni su nacionalne stranke, a samo je SDP antihrvatska, zato glasovanjem za njihova kandidata, pored ovih uzvišenih, zadovoljavate i svoje najniže porive, a ništa što je ljudsko nije Vam strano, uči nas Željko Komšić, kandidat za predsjedništvo iz reda hrvatskog naroda. Zato ne razmišljajte: dajte svoj glas upravo njemu! Jer ako razmišljate tko zna što možete učiniti!
kaže se na kraju priopćenja UDIRPDR-a (Udruge dezertera i ratnih profitera domovinskog rata).
(uskopljehehehe.blog.hr)
- 08:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira