uskoplje

22.10.2010., petak

Susret s kumovima iz Australije

Tomislav Soldo, student pete godine teologije iz Uskoplja, je deset godina bio uključen u program kumstva...

.
U Zavodu Svete obitelji 9.listopada 2010. je organiziran susret kumova i dobročinitelja iz Australije s pedesetak djece, njihove kumčadi. Program kumstva u Australiji postoji od 1995. g. i organiziran je nešto drugačije nego u ostalim zemljama. Naime, kum pojedinom djetetu nije jedna osoba nego jedna molitvena skupina. Svaki članovi molitvene skupine daje dio novca koji se šalje njihovom kumčetu i prati ga svojim molitvama. Na ovaj način i oni slabijeg imovnog stanja mogu postati kumovi nekom djetetu dajući svoj „udovičin novčić“, a s druge strane dijete i njegova obitelj imaju nekoliko „anđela čuvara“ koji ih prate svojom molitvom.
U ime ogranka kumstva u Australiji Elisabeth Fizzgerald i Denise Fowler su svojim štićenicima uručili čestitke u kojima se uz ispisane molitve i riječi prijateljstva našao i koji novčić. Također su prenijele pozdrave svih onih koji nisu mogli doći ali su srcem i molitvama bili s nama na ovom susretu.
Na ovom susretu smo vidjeli da njihovu kumčad više ne možemo zvati djecom nego mladim ljudima. Među njima ima dosta mladih koji su uključeni u program kumstva od 1995. i 1996. Predstavili su nam se kao maturanti srednjih škola i perspektivni studenti različitih fakulteta. Zadovoljna i sretna lica njihovih kumova su govorila koliko su sretni i ponosni što imaju pred sobom buduće inženjere, politologe, ekonomiste i jednoga svećenika. Tomislav Soldo, student pete godine teologije iz Uskoplja, je deset godina bio uključen u program kumstva. Tomislav će iduće godine, uz Božju pomoć, biti zaređen za svećenika. Došao je pozdraviti svoju dugogodišnju kumu Jan Pile sa svojom majkom i sestrom.
Na susretu je sudjelovala i šestočlana obitelj Ivice Kožula. Kristijan, Ana, Stanko, Franjo i Ante Kožul su uključeni u program kumstva prije godinu dana kada je njihova majka izgubila bitku s teškom bolešću. Gledajući ove malene okupljene oko oca postali okupljeni kao da su postali svjesni da dok god ima ovakvih tužnih životnih priča ima potrebe i za programom kumstva. Vjerujemo da će i njih pratiti ljubav i molitva njihovih dobročinitelja na njihovom putu odrastanja.
Na koncu susreta Vesna Ćužić je pozvala sve nazočne da kao prava Gospina obitelj budu u molitvama još bliži jedni drugima, a napose fra Jozi koji je pokrenuo ovaj program. (www.kumstvo.ba)



- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira