Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Po kojim kriterijima se dodjeljuju općinska priznanja?

Pitanje Općinskom načelniku i članovima Općinskog vijeća Općine Gornji Vakuf - Uskoplje


Prošlo je, evo, već više od mjesec dana otkako je Općinsko vijeće Općine Gornji Vakuf - Uskoplje na svojoj 13. sjednici donijelo odluku o dodjeli ovogodišnjih općinskih priznanja. Za usvajanje ove Odluke glasovalo je 19 od prisutnih 20 zastupnika, a samo je jedan zastupnik (Naser Karamustafić) bio protiv njenog usvajanja. Obrazloženja, na osnovu kojih su članovi Općinskog vijeća gotovo jednoglasno donijeli odluku o dodjeli općinskih priznanja nisu javno objavljena, niti dostupna, barem ne širem krugu građana (izuzme li se na ovom blogu javno objavljen prijedlog za dodjelu nagrada HDZ BiH Uskoplja, koji je, vjerojatno, postao i obrazloženje odluke), budući da se puko spominjanje dobitnika općinskih priznanja u govoru Općinskog načelnika tom prigodom ne može smatrati obrazloženjem.
Javno izrečenih primjedbi i kritika na račun ove Odluke Općinskog vijeća do sada nije bilo, izuzmu li se internetski forumi i komentari na lokalnim web stranicama, koji, usput, nisu bili nimalo bezazleni.
O čemu je riječ?
Između ostalih, Povelju s grbom općine dobila je tvrtka Saraj komerc d.o.o. za doprinos razvoju općine u oblasti gospodarstva, a upravo dodijeljivanje općinskog priznanja ovoj tvrtci razlog je pisanja ovog teksta i nezadovoljstva jednog dijela javnosti rečenom odlukom.
Naime, radnici ove tvrtke još prije dvije godine javnim su prosvjedom, u čemu ih je podržao i veliki broj građana, ukazali na kršenje prava iz radnog odnosa, tvrdeći da im nije isplaćivan prekovremeni rad, da im je isplaćivana plaća niža od zakonom propisane minimalne, te da im, uz sve to, poslodavac nije uplaćivao ni mirovinsko i zdravstveno osiguranje, niti druge zakonom propisane doprinose. O ovom prosvjedu radnika Saraj komerca d.o.o. izvještavali su brojni mediji u BiH.
Također, u kolovozu ove godine, iz Sportsko - ribolovnog društva Vrbas javnost je obavještena o velikom pomoru ribe u vodotoku rijeke Krušćice, razlog kojega je, kako se navodi u dramatičnom apelu uskopaljskih ribolovaca, bez sumnje "ispuštanje otpadnih voda iz jedne od nekoliko tvornica koje se nalaze u neposrednoj blizini korita ove rijeke". Treba li navoditi da se upravo tamo nalazi i tvornica Saraj komerca d.o.o. s potencijalno veoma opasnim otpadom iz tzv galvane?
Dakako, u ovom tekstu ne namjeravamo prejudicirati eventualne sudske odluke, niti nalaze inspekcijskih službi glede oblika i vrste zagađenja Krušćice, nego samo javno uputiti pitanje Općinskom načelniku i članovima Općinskog vijeća koji su glasovali za predmetnu Odluku što ih je nagnalo i po čijem nagovoru da Povelju s grbom općine dodjele tvrtci za koju postoji sumnja da je u veoma bliskoj prošlosti kršila zakone i pozitivne propise Bosne i Hercegovine i to u područjima radnog prava i ekologije, gdje bi svaka društveno odgovorna tvrtka, a osobito ona koja nastoji zadobiti priznanje šire društvene zajednice, trebala biti posebno osjetljiva?
Zar nije bilo mudrije sačekati dok se ovi nesporazumi glede nezakonitosti u poslovanju Saraj komerca d.o.o razjasne i to kako zbog Saraj komerca d.o.o. samog, tako i zbog svih dosadašnjih dobitnika općinskih priznanja, koji se ovakvim dodjelama, baš kao i sama priznanja, na najgrublji način dezavuiraju?
(Foto:Prosvjedi otpuštenih radnika Saraj komerca d.o.o., 16.3.2008.; Duratbegovdolac;...malo morgen jarane.... ne košta ništa;))


Post je objavljen 23.10.2010. u 10:30 sati.