Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Jesu li zločin u Trusini počinili pripadnici "jedinice iz Vakufa, sve sami kriminalci"?

Traje suđenje u predmetu Memić i ostali...


Na suđenju u predmetu Memić i ostali za zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH u selu Trusini kod Konjica, nekadašnji pripadnik Armije BiH iz sela Trusina prisjetio se kako je u travnju 1993. godine vidio “nepoznatu vojsku u selu” i tijela ubijenih susjeda Hrvata.
Nusret Hanić, nekadašnji pripadnik 45. brigade Armije BiH (ABiH) i svjedok Državnog tužiteljstva, prisjetio se 16. travnja 1993. godine, dana kada su njemu nepoznati vojnici sudjelovali u ubojstvu njegovih susjeda u Gornjoj Trusini.
“Sišao sam na cestu i vidio pored kuće Ilije i Anđe Ivanković grupicu od oko pet vojnika koje ne poznajem. Čuo sam ženski glas kako zapomaže ‘pomozite komšije’ i mislim da je to vjerovatno bila Anđa. Prišao sam vojnicima i jedan od njih mi je rekao: ‘Mi smo došli da vam pomažemo, a vi njih branite’”,
rekao je svjedok i dodao da je zaključio da se radilo o vojnicima ABiH.
Hanić je kazao da vojnike nikada ranije nije vidio, te da ih ne bi mogao ni prepoznati. Dodao je da se, kada je vidio da ne može pomoći susjedim, uputio prema obližnjem brdu sa kojeg je vidio kuću Ivankovića i ispred nje “dva mrtva tijela u civilu”.
Za ubojstva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Trusina počinjena 16. travnja 1993. godine, Državno tužiteljstvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.
Zulfikaru Ališpagi se kao komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH na teret stavlja da nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvu civila i vojnika, dok se Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta istog odreda, tereti da je rukovodio napadom na selo Trusina.
Hakalović je bivši pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica” Armije BiH, dok su Memić, Salčin i Hodžić nekadašnji pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene.
Iako su poznata imena optuženih, ovdje se valja zapitati tko je ta "nepoznata vojska u selu" koju je gobnog 16. travnja 1993. vidio Nusret Hanić u svom selu? Možda odgovor na ovo pitanje i informaciju o direktnim izvršiteljima treba potražiti u izjavi Hase Hakalovića, zapovjednik Operativne zone Klis i 445. brdske brigade
Armije BiH koju je u travnju 2007. godine dao Večernjem listu.
Nisu me zanimale krvave pare u Trusini. Pobijeni su nedužni ljudi samo zato što su kod sebe imali nešto ušteđevine i zlata. Ubili su ih klasični pljačkaši.
Tu je bila jedinica koja je došla iz Vakufa. Sve sami kriminalci. Zapovijedao im je Seid Padalović. Bile su tu i jedinice Zulfikara Ališpage, poznatiji kao Zukini ...
rekao je tada Hakalovićdodajući da "pobijeni starci i starice koji ni po čemu nisu mogli ni zašto biti krivi".
Zapovjednik Hakalović, najodgovornija osoba muslimanskih snaga u području Klisa, dakle, nedvosmisleno je rekao da je strašni zločin u Trusini počinila "jedinica koja je došla iz Vakufa. Sve sami kriminalci." Ostaje nejasno jesu li ti "sve sami kriminalci" bili zapravo Vakufljani ili su bili jedna od mnogih postrojba muslimanskih snaga koja je u Uskoplje došla iz drugih mjesta s ciljem njegova zauzimanja?
No, bilo kako bilo, ako je "jedinica koja je došla iz Vakufa, sve sami kriminalci" počinila zločin u Trusini, teško je povjerovati da je i tamo odakle je došla, dakle u Vakufu, činila nešto drugo osim zločina. Za nadati se je da će nakon zapovjednika Hakalovića odgovore na ova pitanja konačno dati i sud BiH. Možda već u predmetu "Memić i ostali", koji je upravo u tijeku, ako, dakako, Tužiteljstvo BiH, kao toliko puta do sada ne zanemari činjenice poput ove u izjavi iza koje stoji prvi čovjek Armije BiH na području Klisa.
Zločin kojeg su počinile hrvatske postrojbe u selu Ahmići i zločin kojeg su počinile muslimanske postrojbe u selu Trusina kod Konjica dogodili su se istoga dana (16. travnja 1993.). Za zločin u Ahmićima Hrvati su pribijeni na stup srama, a zločin u selu Trusini jedva da se i spominje u medijima u BiH i Hrvatskoj.
Haaški optuženik, general Slobodan Praljak u svojoj knjižici iznio je u svezi s tim zanimljiv podatak. Naime, i on je uočio veliki nesrazmjer u tretmanu ovih dvaju zločina u hrvatskim medijima, pa je u arhivu Hrvatske radiotelevizije potražio podatak koliko je u njenom programu puta spomenuta riječ Ahmići, a koliko puta riječ Trusina, i došao je do zaprepašćujućeg podatka: riječ Ahmići spomenuta je 998, a riječ Tusina samo 2 puta!!! Ponavljam, radi se o HRVATSKOJ televiziji!
No, na žalost, zločini u Ahmićima i Trusini nisu prvi zločini počinjeni u hrvatsko-muslimanskom sukobu. Prvi zločini počinjeni su na području Uskoplja: u selima Bistrici, Bojskoj i Gornjoj Ričici gdje su pripadnici Armije BiH masakrirali nekoliko civila i pripadnika HVO-a.
Ima li kakve veze jedinica koja je došla iz Vakufa sastavljena od samih kriminalaca o kojoj govori Haso Hakalović, s ovim, još neprocesuiranim, zločinima u Uskoplju, kada već tužiteljstvo BiH ne zna tko je zapovjedao jedinicama Armije BiH u Uskoplju, Bistrici, Bojskoj... u siječnju 1993. godine? veze


Post je objavljen 13.10.2010. u 08:30 sati.