Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Galijašević: "Puštanje Rustempašića i dr na slobodu rezultat je podrške koju oni imaju u političkoj i vjerskoj eliti BiH"

A Amerikanci kažu da je riječ o pojedinačnim slučajevima...


Ekspert za terorizam Dževad Galijašević izjavio je da puštanje na slobodu Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića, optuženih za terorizam, potvrđuje podršku koju oni imaju od političkih i vjerskih elita u BiH, te predstavlja signal teroristima da mogu izvoditi svoje akcije. Galijašević je rekao da pustiti Rustempašića i druge na slobodu znači da Sud BiH ponovno radi po šablonu - prvo se osoba makne iz medija, onda prestane politički pritisak i na kraju dolazi oslobađanje. Podsjetimo, Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Rustempašiću, Handžiću i Veliću, optuženim za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.
Ova je trojka uhićena 5. studenog 2009. godine, a optužnica ih je teretila za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružja i vojne opreme. Tužiteljstvo je pokušalo dokazati da je Rijad Rustempašić organizirao grupu kojoj su pristupili Handžić i Velić, a koja je imala cilj izvršiti destabilizaciju ustavnog poretka BiH izvršavanjem terorističkog napada na jedan od zajedničkih objekata kako bi izazvali ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizirati stanje u BiH. Na popisu meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se "hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tijekom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriju Bugojna, napad na pripadnike Armije BiH stacionirane u Rajlovcu, koji su se spremali za odlazak u Irak" i druge objekte. Rustempašić se tereti i da je organizirao grupu za nabavku i transport oružja iz Njemačke u BiH, a obrađivan je od strane istražitelja u više navrata zbog sumnje da je povezan s podmetanjem eksplozivnih naprava u srednjoj Bosni i napadima na hrvatske povratnike u ovom dijelu BiH. S njim u vezu dovođen je i teroristički akt u Bugojnu iz lipnja ove godine. Naime, Haris Čaušević Oks, osumnjičeni za ovaj teroristički akt, po nalazima istražnih organa imao je namjeru osvetiti hapšenja i procesuiranja braće Rijada i Muhameda Rustempašića i ostalih. Iz Tužiteljstva BiH su najavili žalbu na ovu odluku suda, ističući da je riječ o osobama koje su optužene za najteža krivična djela i da im mjesto u pritvoru.


Post je objavljen 17.10.2010. u 17:00 sati.