Ispovijedi ogorčenog uma lovca na vjetrenjače

četvrtak, 14.02.2008.

VALENTINOVO


Ock, još jedan od onih blagdana kada …., ne znam kako da to više nazovem. Najjednostavnije, kada trošimo lovu uništa!

Sad samo da čujem da mi se neke babe žale. Recite da nije! Prva stvar, to je tako iskomercijaliziran blagdan da je ekipa zaboravila što zapravo znači i predstavlja. Još samo čekam da nađu neku ikonu kao što su izmislili djeda mraza (namjerno malim slovima).

To je dan zaljubljenih? Ne baš, drago moje svekoliko pučanstvo. To je dan voljenih. Znači, svi do kojih ti je stalo su u igri, a ne samo vaše simpatije, cure, dečki, žene, muževi. Tu su mama i tata, brat i sestra, baka i deda, nećaci, sestrične i bratići, ujaci i ujne, stričevi i stine, uži i širi krug familije, prijatelji i prijateljice, susjedi i učiteljica iz osnovne škole. Jeste li se njih sjetili!?

Znate li kako uopće ide priča o Valentinovu? Točnije o sv. Valentinu po kojem je taj dan dobio ime? Neki znaju, no evo vam malo potpuniji podaci:

Prema legendi, ime kršćanskog mučenika o čijem životu ima i nekih povijesno utemeljenih činjenica. Rimski svećenik i liječnik Valentin živio je u vrijeme proganjanja kršćana za vladavine cara Klaudija II Gothicusa koji je dao obezglaviti Valentina jer je potajce ženio vojnike (Klaudije je vjerovao da oženjeni vojnici će više htjeti biti doma i slabije ratovati od oneoženjenih), te je pokopan na Via Flaminia. Papa Julius I dao je da se izgradi bazilika na mjestu gdje je pokopan.

Drugi Valentin, talijanski biskup iz Terne, bio je mučenik, vjerojatno također u Rimu, i njegove relikvije su kasnije odnesene u Terni. Današnji istraživači se uglavnom slažu da je najvjerojatnije riječ o dvije različite verzije života jednog te istog mučenika.

Dam se kladiti da večina vas nije znala ni pola ovoga. Iskreno nisam ni ja dok se nima malo bolje raspitao. Nisam protiv blagdana, ali mislim, točnije znam da je većina nas smetnula s uma onu pravu priću oko čega se sve ovo vrti. Sjetite se i ostalih, ali ne ispraznim kupovanjem darova. Katkada je dovoljan jedan telefonski poziv. Dovoljno je da im date do znanja da vam je stalo. I to je cijela mudrost.

Ok, odmah da priznam, curi sam kupio nekakva srčeka – sudite mi!
- 14:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>