Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


moj blog arhiva pošto je riknuo blog.hr bio, neki postovi mi nestali, ako vam se da čitat skoknite na ovaj link

I ajd da ja koji link dodam
huluvu čemu opće opis? (huluvu da si napisala novi post grrr)
canca a čemu?? Ova cure jedino što zaslužuje jest najbolji opis na svijetu :). Jedna vrlo ambiciozna, odlučna i odana djevojka. Obavezno pogledati :D
Ozy-blog E to vam je najsmješniji blog na netu :D, obavezno pogledati... mada me tjerao da mu stavim sliku ali neću jer moj blog nema slika :P.

Postovi po mjesecima
10. Mjesec
09. Mjesec
08. Mjesec
07. Mjesec
06. Mjesec
05. Mjesec
04. Mjesec
11. Mjesec
12. Mjesec




Pojmovlje u hakerskoj birtiji
I dalje sam na komp vicevima :)
Any key will initiate hard drive format. Continue? (Y/N)
Hiroshima 45, Chernobil 86, Windows 95.
Join the army, meet interesting people and kill them.
Mgou tpkiati 030 solva u mnitui !!!
Pravi programeri programiraju magnetom po disketi.
Pritisni dugme miša da ga testiraš. . Pusti dugme da ga detoniraš.
Sedmog dana Bog stvori Windowse. I vidje Bog da nije dobro...
TkomijeukraoSpacetipku,nekadođedagaubijem.
U Černobilu nije bitno da li imaš low radiation monitor.
Windowsi spori? Pomogni mi da maknem ovaj kostur pa ćeš vidjeti...

A od auta tu je legendarni pljugo :)
Svi koji su imali Yugo, a i oni koji ga jos danas tako pazljivo voze - uzivajte!

Zasto svi vozaci Yuga sigurno idu u raj?
-U paklu su vec bili.

Zasto vozaci Yuga nikad ne nose karte?
-Nikad nece stici tako daleko da bi zalutali.

Zasto Yugo ima grijace zadnjeg stakla?
-Da Vam se ne bi po zimi smrzle ruke dok ga gurate.

Sto se nalazi na zadnje dvije stranice Yugicevog uputstva za korisnike?
-Red voznje gradskog autobusa.

Koja je razlika izmedu vlasnika obicnog Yuga i sportskog?
-Vlsanik sportskog Yuga nosi Nike sprinterice.

Kako prepoznati sportski Yugo?
-Na kuki za prikolicu ima tenisku lopticu.

Kako se zovu kocnice na Yugu?
-Dodatna oprema.

Sto treba uciniti ako vam Yugo prokuha?
-Prestanite ga gurati i pustite ga da se odmori.

Kako se zove Yugo s pojasevima?
-Ruksak Yugo
Kako se zove Yugo na autoputu?
-Ulicni ubojica.
Neki prodavaci rabljenih vozila skidaju kilometrazu na satu da dokazu ljudima da auto vrijedi te novce, a oni koji prodaju Yuga bas naprotiv, oni mu dodaju kilometrazu da uvjere kupce da stvarno moze prijeci toliko!

Yugo je dizajniran za 5 ljudi. Jedan da sjedne na vozacko mjestu a ostalih 4 da ga guraju.

Duboki spisi mladog mesnatog proizvoda

31.12.2005., subota

2006-ta

Happy new year za početak.
Sada bih ja malo komentirao nešto, naime upravo sam igrao jednu tužnu avanturu u posapokaliptočnom svijetu, jedini preživjeli čovo traži ljude... gadna igra.
I čitam kako svi izruguju božić, pa što vam je on loše napravio? Shvatite, vi zapravo uništavate Božić. Dolazite doma frustrirani i mora netko drugi biti kriv za sve. I umjesto da pustite dušu i izjadate se nekom vi to progutate i onda za stolom BAM. Pred svima. I onda nije čudo što ej Božić takav.
Pamet u glavu za sljedeću godinu. Jer ja danas neću pisat što sam sve dobro ili loše napravio. Sutra ću napisat cjelu listu pa uživajte.
Neka vam bude sve najbolje i neka vam se sve želje ispune, jer ja znam da meni neće.

- 18:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

30.12.2005., petak

Bb...

I tak aj danas švrljao po velesajmu, sranje. Svake godine sve manji.
Al to nije bitno, bitno je da sam jako rano došao doma busom u jasku iz zagreba, zaputio se u obližnji kafić i s frendom pio čaj i pasivno gledao Big brother, bio sam prisiljen to gledat grrr. I gledam ja i ispada Ivan, JEA. Pa ispadne matko, još veći JEA. I dalje fakat nisam gledao to sranje nad sranjima. I sad čujem da je onaj polu nepismeni hambdija dobio milju, a doro. Narod se sažalio. Općenito narod sux.
Grrr još uvijek me boli onaj prst i još uvijek pišem jednom rukom tak da danas nećem puno pasit al ćem sam spomenut da bb još uvijek sux big time.
That's all folks

- 23:22 - Komentari (6) - Isprintaj - #

29.12.2005., četvrtak

After the "doom's day"

Danas mi mučo bolje, iako malo jedem al puno pijem :D (samo čaj, menta rulz).
Bio na klizanju JIPI. Inače ovo mi prvi put da kližem al rolam već negdje 9-10 godina i znam fakat dobro rolat tak da nije bio bed i nisam pao.
Vrlo dobro za prvi put.
Klizanje jako lijep sport mogu primjetit, onako gospodski. Ali rolanje je rolanje i ulica je ulica tako da.
Išao bih sad nešto pisati ali nemam volje.
Reći ću sam hvala još jednom jednoj posebnoj frendici na podršci jučer (zahvaljujem i ostalima na podršci jel :)), i mislim da bi to za danas bilo sve.

Inače znate što je bio doom's day?
Nadimak za knjigu koju je izdao (ispravite ako sam u krivu) Henrik II u kojoj je dao popisati svu imovinu na engleskom teritoriju.
I to seljacima bio pakao
Eto doom's day :D

- 23:33 - Komentari (8) - Isprintaj - #

28.12.2005., srijeda

Tulum bio

Tulum propao.
Nekim je meni bio super, mene je osobno bacio u bed. Došli stariji tipovi, frendovi od moej sestre (muško i žensko društvo zajedno s mojom starijom sestrom) te počeli nabijat svoju muzika i ta sranja. Još je bilo par sranja jer je frendu izgubljen mob i neki grip master a meni jedan moj dar. ALI bio je tamo i jedan seljo beljo nepozvani kojeg sam ipak onak ugostio jer ga nekak ipak poznam, i da sjebao je vatromet te su skoro susjedi zvali policiju (otištao je pucait ispred vrata terase jedan box) i pošto je tako kopao po stvarim moguće da je krao.
Stay in touch pa vam javim.

Inače ja sam OPET u teškom bedu, cijeli dan ništa nisam jeo ntii pio tako da me bar vi shvatite a ne ovi teški tinejđeri sa svojom arogancijom. Mda frendica se napila irigala a njezina sestra koja je bila ustarijem društvu ništa ne poduzima, i još primjedba na njihov "sarkazam i kvazi komenitranje", mislim jest da su stariji ali ne mogu se rugati nama i na naš stil praveći da su najpametniji na svijetu. E pa ak se ovako ponašate zasigurno niste. Kada se vidimo vani ovu subotu, znajte (znaju kome se obraćam) da ću vam oči iskopati, sam da vas sretnem.

- 18:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #

26.12.2005., ponedjeljak

Moj roćkas

26.12. tj. danas mi roćkas.. i to 16-ti. JEA.
Zanimljivo je da samnom u razred u petu ide moj frend, pazite frend :) iz djetinjstva, i to najranijeg, tj. rođenja :). Isti datum, ista bolnica, ja i on rođena, dva sata otprilikle razmak. Jedini taj da, doro sad je viši za glavu i po od mene jer mu je stari poznati košarkaš (nakić) i tak. Ostali smo frendovi.

Nadalje, kako to uvijek biva, meni se za roćkas mora nešto loše dogodit. Prošle godine propala slavlje i sve, nećem sad pričat jer sam hendikepiran. Kao što rekoh nešto se dogodilo, što? Ovak izbacujem ja mačku iz kuće i ova me pokušava ogrebst, ja ju bacim al se uhvatim za drvena vrata (velka, klizna, zapravo to je velki prozor za terasu i drugi ulaz u kuću) i sam osjetim nešto oštro kroz ruku.. .pogledam na lijevi palac i vidim nešto smeđe (drvo) kako mi je uplo ispod nokta po sredini. Next moment comes the blood, i tak dok sam skužio eto nas u ambulanti. Kad je žena izvadila ta dva dijela šranje od 2 i pol i druge od 3 cm ja sam ostao paf. I cjepivo protiv tetanusa, znači no alkos na sutrašnjem party-u. AL DORO NEMA VEZE.
GLAVNO DA ĆEM IMAT VELKI VATROMET I TO :).
A SAD SRETAN MI ROĐENDAN JIPPIIIIIII

- 22:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #

25.12.2005., nedjelja

Mery Xmas

SRETAN BOŽIĆ SVAKOME

- 23:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

24.12.2005., subota

Dashing thru' the snow

JOŠ PAR SATI I SRETAN BOŽIĆ SVIMA!
(Ili oni koji će to kasnije čitati: SRETAN BOŽIĆ!)
Unaprijed pozdravi :).
Sada jedna blagdansa pričica:
(zapravo prije komentar tomićevu kolumna: loš mu je hepi end...)
....

Zlatko se još jednog jutra probudio u hladnoći, ali ovoga puta spavao je na podu jer su mu uobičajene klupe u parku bile kilometrima predaleko. Pobjegao je, ali ovaj puta je definitvno odabrao najgoru soluciju.
Nije prvi put da Zlatko bježi, ili da se skriva, jer to već radi od rata, jer nikako mu nije pasala puška u rukama, nego je htio samo malo mira, kojeg mu ovaj svijet nije htio dati. Zlatko je imao perfektnu kondiciju, mogao je hodati satima da ne stane, ali niti to ga nije ohrabrilo u njegovom današnjem bijegu. Neće stići do rodbinske kuće, ako ona još postoji u starom selu u kojem je Zlatko rođen. Kada je shvatio da ga niti švercanje u vlaku neće dovesti do željenog cilja, jer vlakovi za to mjesto voze jednom na dan, odlučio je otići na glavnu cestu i stopirati. Dva sata se smrzavao i čekao da mu netko stane. Na kraju, jedan sasvim mali i skroman auto stane uz cestu. "trebate prijevo"? "da, bio bih vam veoma zahvalan.", rekao je. "pa uđite onda, kamo idete?", Zlatko je potiho izvadio nož i čovjeku oteo ključeve. Bilo mu je žao, ali morao je tako. To je jedan od razloga zašto bježi. Krade i ubija. Ne kako ste pomislili, on nije dobro dijete. On je čovjek koji je rastrojen u glavi i pokušava sve na težak i krvoločan način riješiti. Naš zladko je samo nakon par sati uletio u srušenu obiteljsku kuću na rubu sela, tamo plakao pola sata. Čim je ispustio zadnju suzu, zaletio se je u prvi kafić, i tamo je izvadio staru sačmaricu i pobio sve goste i jadnog konobara. Za pola sata cijelo je selo gorilo. Zlatko je već bio kilometrima daleko kada se saznalo za to. I tako on traži svoje izgubljeno djetinjstvo :).

Eto vidite što mogu aj napraviti, a sada pročitajte hepi verziju, da vam ipak nekako dočaram Božićni filing :).

"trebate prijevo"? Zlatku je srce prestalo kucati, nakon tog trena je uzviknuo: "Marice!", vozačica je uzvratila:"ZLATKO". I tako je zlatko našao svoju izgubljenu ljubav, a Marici je to bio najljepši dar u cijelom životu kojeg je dobila za božić.

I eto tako završavaju moje pjesničke gluposti :)

- 19:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.12.2005., četvrtak

Kraj 1. poluvremena 2. godine

I došao je kraj.
Ali samo prve polovine svega :).
Ali nije mi jasno zašto profesori kažu da ovo nije važno a onda drugo polugodište mumljaju kako smo loši bili u prvom polugodištu? Bit će da škola postaje ludnica.
Opet ja o školi, a što mogu kad ima poremećenih profesora i bit će ih. Ali neću sada o njima. Sad ću mal oo nama. Mislim disciplina nam je katastrofa, a to pokazuje koliko mi hoćemo pobjeći iz naših kaveza. Jer ta nas škola umara(sada računam samo nas kao elitnu gimnaziju, moj razred, a ne neku tam žnj. školu koju polaze đaci kojima škola je nepoznat pojam i ne mare za nju) a mi to ne želimo, i prirodno nam je da se broimo protiv toga. I zato neka oni koji misle da smo divljaci neka dođu među nas i neka nas shvate.
Tolko o polugodištu.

Jerbo ja nemam opet temu o kojoj ću govoriti, škola me više ne briga, nemam više o ćemu.
Osobni događaji mi više ne pašu, što ću vam pisat kako npr. glancam motor jer se stvarno brienm o njemu. Pa hajde, može. Zašto se brinem o njemu? Jer je to specijalni dar koji čuvam pod svaku cijenu.
Ali to nije živo biće, a ja toliko pazim na njega. Pa bolje da npr. tako razvijam odnos prem neznam budućoj ženi i da se brinem za nju, a ne da navečer dođem doma da ju prebijem i tako to :).
I to nasilje mi nije jasno, ali neću sad o njemu. Sad ću opet o tom motoru. Ali zašto se BAŠ TOLIKO brinem o njemu. Eh sada vam ne mogu odgovoriti, valjda drugoga razloga osim onoga prije spomenutog nema.


I opet to nije prava tema, neznam kaj da stavim...

ti to zoveš dugo
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
čoeče
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
to tvoj blog?
ewa@beer.com says:
pa.. ne baš
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
eto imaš jedan zanimljiv komentar...
ewa@beer.com says:
u biti, pročitaj to
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
23 10.....
ewa@beer.com says:
i znaš moj stav
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
žimku ja sve
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
Al što se tiče religije... ja jesam krščan i sve... al ko kaže da sam ja ZA crkvu... lagano ju mrzim... Hej religija su ljudi... ne organizacija.... it's what I (ME ME ME AND ONLY ME) believe in... ne želim uvrijediti... stej pank (i mda ne voli manarhiju... oćem mir i jednakost... t)
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
mislim to mi je komentar
ewa@beer.com says:
di si ga stavio?
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
....
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
na 23.10
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
na neki tam post
ewa@beer.com says:
aha vidim sad
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
vidiš
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
u biti ja ne volim niti politiku
ewa@beer.com says:
religija JE hijerarhija. a vjera je vjerovanje u postojanje boga
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
al nisam anrhist
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
religija il ivjerovanje....
ewa@beer.com says:
hej hej
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ista stvar
ewa@beer.com says:
ne, nije isto
ewa@beer.com says:
al pusti to sad
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
religija ne znači ovisnost
ewa@beer.com says:
nije isto.
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
doro nečemo sad o tome....
ewa@beer.com says:
al pusti to sad
ewa@beer.com says:
shut up. nije isto. al PUSTI TO SAD
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
o ukusima se ne raspravlja(ipak ja mrzim politiku i narodnjake...)
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
SHUT UP LOOOL
ewa@beer.com says:
ne voli manarhiju... oćem mir i jednakost..
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
shut syou up
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
tačno to
ewa@beer.com says:
anarhija JE mir i jednakost
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ovcak ti ide jednadžba ANARHIJA PLUS PEACE = ANARHIJA
ewa@beer.com says:
a ne kaos kak ju predstavljaju debilni kaos pankeri
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
neee
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
kriva jednadžba
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ANARHIJA PLUS PEACE = EQUALITY
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ma
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
anarhija je nešto sasvim deseto
ewa@beer.com says:
hej salama
ewa@beer.com says:
oš mi učinit uslugu
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
uglavnom PEACE PLUS EQUALITY = UTOPIA
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
jedan sms pošalji?
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
kome?
ewa@beer.com says:
ova jednadžba mi se sviđa..al ipak ne baš
ewa@beer.com says:
ma ne sms
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
,,,,,
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
slušam
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ma ja sam sebe nemogu izraziti
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
tražim se....
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
green day : wake me up when september ends.....
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
But never forgets what I lost
ewa@beer.com says:
nego da me ne učiš o anarhiji..jer imam jedan svoj stav i definiciju anarhije u svojoj glavi, duši i srcu i anarhistica sam i istraživala sam dosta, tak da o tome ne diskutiramo.
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ja neznam što sam izgubio-----
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ZNAMMMMMMMM
ewa@beer.com says:
i o religiji jer to, pretpostavljam, nikamo ne vodi
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
EVA.....
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
gle svatko ima svoje
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
i ja se tu ne ljutim na nikoga
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ne forsam nikoga na druga mišljenja (osim ustaše.... koje mrzim )
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
i mrzim narodnjake i to
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
jer meni glazba iapk mroa imati nekakav smisao....
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
al pozitivan
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
zato volim i klasiku i pank i rock i metal
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
a pop? paaa ne......
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
glupa poruka
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
narodnjaci? neam o čemu pričat
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
srbima lagano: hvala, uzimte si to doma...
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
techno?
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
za umne bolesnike...
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
i tak
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
Eee da
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
RAP - za kretene
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
poslat ih na virtualnu boišnicu i kad poginu metak u čeljenku
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
peace...
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
doro sad sam pretjero...
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
ovo je za blog taman
wick3d@net.hr (E-mail Address Not Verified) says:
...

Evo jedne rasprave... :) pa vi sad to komentirajte ili kako vam drago :)
Eh da i još ono iz biologije što sam dovršio da to vidite :)

Virnjaci (lat. Turbellaria)

Uvod

Virnjak spada pod plošnjake, životinje plosnatog bilateralno simetričnog tijela. Virnjaci su plošnjaci koji žive slobodno u moru i slatkim vodama. Neke skupine mogu žive čak i u vlažnim šumama, a rijetke skupine žive nametničkim životom u criejvu beskralježnjaka. Dužina virnjaka je od 5 milimetara pa do 15 milimetara. Danas je poznato oko 1600 vrsta virnjaka. Građa tijela virnjaka je sljedeća: tijelo virnjaka pokriva jednoslojni trepetljikavi epiderm, na prednjem tijelu nalaze se osjuetila i jedan ili više parova očiju koji primaju svjetlosne podražaje. Virnjaci se pokreću pomoću sitnih trepetljika i dva sloja mišićnih stanica ispod epiderme. U epidermi se nalaze brojne žlijezde, koje izlučuju sluz oko tijela, što im je pomoć pri kretanju. Tijelo im je ispunjeno parenhimom, rijetkim vezivnim tkivom. Probavilo virnjaka je neprohodno, a hrane se malim beskralježnjacima. Hrana se razgrađuje na dva načina, prvo izvanstanično – enzimima koje virnjak izlučuje u probavilo, i unutarstanično – u probavnim vakuolama. Usni otvor nalazi se na trbušnoj strani, a na njega se nastavlja jako mišićavo ždrijelo koji pomaže pri gutanju plijena. Crijevo može nedostajati, a inale je vrećastog ili jako razgranjenog oblika. Neporbavljeni ostaci hrane se izbacuju kroz usni otvor. Virnjaci kisik uzimaju procesom difuzije kroz cijelo tijelo. Virnjaci imaju protonefridije za izlučivanje štetnih tvari i za osmoregulaciju, regulaciju osmotskog tlaka, a protonefridije se javljaju u obliku razgranatog sustava cjevčica s vršnim stanicama u kojima se nalaze trepetljike koje se na površini tijela virnjaka otvaraju malim otvorima. Virnjaci posjeduju vrpčasti živčani sustav građen od živčanih središta ganglija, koji su nastali nakupljanjem živčanih stanica. Od njih se više živčanih vrpci pruža prema stražnjem dijelu tjela. Virnjaci su uglavnom dvospolci (hermafroditi), osim pojedinih izuzetaka. Mogu se razmnožavati i nespolno poprečnom diobom, Ponekad uslijedi nekoliko poprečnih dioba bez da se jedinke kćeri odvoje pa nastane lanac i do 16 mladih jedinki. Dvospolni virnjak ima jajnike i sjemenike u kojima se proizvode i jajašca i spermiji. Oba otvora, i muški i ženski blizu su jedan drugome, tako da prilikom parenja spermiji jedne jedinke oplode jaja druge i obrnuto. Oplodnja je obostrana, a oplođena jajašca se obavijaju čahuricom. Iz njih izlaszi plivajuća ličinka iz koje će se razviti odrasli oblik. Virnjaci imaju mogućnost regenracije, i iz svakog pojedinog djela virnjaka se može obnoviti cijela jedinka. Neki od najpoznatijih virnjaka su puzavice, koje žive u čistim kopnenim vodama, a to su mliječna, mnogoka i šiljoglava puzavica.


Materijali i metode

Zadatak A)

U posudici se nalazio živi virnjak, i promatrali smo ga lupom i na životinji mo uočili oblik i boju tijela, glaveni dio, «ticala» , i oči.

Zadatak B)

Promatrali smo kretanje virnjaka, uočili smo da mu se glava povremeno pomiče lijevo i desno, a «ticala» se uvlače i izvlače.

Zadatak C)

Morali smo objasniti značenje virnjaka za tumačenje evolucije životinjskog svijeta.


Rezultati

Zadatak A)

Oblik virnjaka je prilično plosnat i izdužen, ticala se nalaze na prednjoj strani tijela, baš kao i oči.
Sve živčane i osjetilne stanice virnjaka su koncentrirane u prednjem djelu, a živčane vrce se samo lagano pružaju po tijelu, ganglij u prednjem djelu je najvažniji. Virnjak sa svojom sposobnosti regeneracije može iz jednog malog komacića stvoriti jednu posve funkcionalnu i normalnu jedinku, kao da se ništa nije dogodilo.
Virnjak:


Zadatak B)

To je dokaz da se glavni dijelovi osjetilnih i živčanih stanica nalaze u prvom djelu, jer prednji dio mu je najvažniji i njime se najviše služi.



Zadatak C)


Virnjaci traže druge jedinke kako bi došlo do izmjene genetičkog materijala (rekombinacija gena). To je važno stoga što tako nastaju nove jedinke sa većom varijabilnosti što im omogućava bolju prilagodbu na nepovoljne uvjete, a ujedno je u suglasju s Darwinovom teorijom: samo najjači opstaju! Znači virnjaci se mogu brzo priviknuti na različite uvjete, nisu izloirani. I tako mogu jako dugo opstati.


Rasprava i zaključci

Virnjaci su napredovali od ostalih oblika, imaju razvijen živčani sustav i jednostavne oči za vid. Sposobnost regenracije pomaže im da imaju skoro siguran opstanak, a i mogućnost da sami sebe jedu ako nemaju izvor hrane te se tako smanje s 15 mm na 3,5 mm, daje sam veće šanse za preživljavanje. Svi primarni osjetilni i živčani sustavi i stanice nalaze se u prednjem djelu, što dokazuje njegov način kretanja. Virnjaci imaju i veliku važnost u tumačenju evoluciej životinjsog svijeta jer njihov način života paše Darwinovoj teoriji. Brza izmjena gena i brzo prilagođavanje okolina daje još veće šanse za opstanak te tako dokazuju to da su se prvi odvojili od normalne evolucijske linije.

Popis Literature:

priloženi radni listić
Biologija Životinjski svijet, Autori: Dr.sc. Zdravko dolenec, Gordana Bartolić, prof., Nenad Marković, prof., Izdanje Profil 2001
http://www.biol.pmf.hr/e-skola/odgovori/odgovor322.htm

Spužve (lat. Spongia)

Uvod

Spužve su jedna vrlo rasprostranjena skupina životinja. Poznato je oko 5000 vrsta spužvi, a osim malobrojnih vrsta koje žive u rijekama, jezerima i ostalim slatkim vodama, sve su spužbe morske životinje. Spužve su sve različitih boja i oblika, od gomoljastih pa do razgranatih ili cjevastih. Neke spužve imaju meko tijelo i reagira poput gume, dok su neke jako krhke i drobe se u mrvice. Spužve žive sjedilačkim životom, i po tome nisu slične životinjama i zato ih zoolozi do 1765 nisu mogli svrstati među životinje. Neke žive na stijenama, neke u spiljama a treće na morskom dnu, a neke spužve se mogu pričvrstiti za predmete i životinje u vodi. Tijelo spužve je nesimetrično i kroz njega neprestano struji voda kroz kanaliće. U njima mogu živjeti u simbiozi mnoge male životinje. Spužva ima tijelo građeno od tri sloja, prvi je vanjski ektoderm. Ektoderm oblažu pločaste pokrovne stanice.. Unutrašnji sloj endoderm čine bičaste stanice koje pomažu u strujanju vode kroz tijelo spužve. Voda ulazi kroz veliki broj površinski otvora a izlazi na uvijek jedan veliki otvor. S vodom u spužvu ulaze različite plantkonske životinje, alge, bakterije i organske čestice kojima se spužva hrani. Bičaste stanice zadržavaju hranjive čestice i uvlače ih u sebe, te ih probaljaju mehanizmom istim kao i u probavnim mjehurićima praživotinja. Iz njih se hranjivi sastojci šire difuzijom iz endoderma do sotalih stanica koje nemaju funkciju probave, a neporbavljeni se ostaci kroz izlazni otvor izbacuju izvan spužve. Između vanjsko i unutarnjeg sloja nalazi se srednji sloj sa raličito specijaliziranim stanicama. Iz nekih će se razviti spolne stanice, a druge će stvarati unutrašnji čvrsti kostur spužve. Kostur spužve može određivati kojoj vrsti spužva pripada, a tri su vrste prema kosturima: a) kremenorožnjače, b) kremenjače i c) vapnenjače.
Kremenorožnjače imaju mekan kostur građen od elastičnih bjelančevinastih niti spongina. Od kostura kremenorožnjača, nakon čišćenja i izbjeljivanja, preostaje mekana blijedožuta spužva. Kosturi vapnenjača i kremenjača su tvrdi, jer u sebi sadrže sitne kremene ili vapnene iglice, koje služe za daljnje raspoznavanju unutar vrsta. Od tih iglica su ostali fosili, a pretpostavlja se da je su spužve živjele vće prije oko 600 milijuna godina. Spužve su dvospolcim, a neke su razdvojenog spola, odvojeno mužjaci i ženke. Spermiji i jajašca ispuštaju se u neku od pupljina spužve, gjde se događa i oplodnja. Ako su jedinke različitog spola, tada voda omogućuje oplodnju jer do spužve donosi stanice drugog spola. Iz oplođenog jaja prvo se razvija ličinka s bičevima, a nakon kratkog vremena se pričvrsti na dno i razvija u odraslu jedinku koja ćivi nepokrento sjedilačkim načinom života. Spužve se mogu razmnožavati i nespolno – pupanjem. Pup je rasplodno tjelešce koje se stvara kao izbočina stijenke tijela spuže. Ako pup ostane uz spušvu, pridonosi rastu kolonije, a ako se odvjoji, pod dobrim uvjetim će izrasti u novu spužvu. Spužve nemaju tkiva i imaju sposobnost regeneracije. Stanice spužve mogu obavljati biše različitih funkcija i nijedan dio ne ovisi o cjelini. Najponzatija kremenorožnjača u Jadarnu je obična spužva a još su poznate i promjenjiva sumporača, spirastrela i aksinela.


Materijali i metode

Zadatak A)

Promatramo običnu spužvu te određujemo oblik i njene dijelove.

Zadatak B)

Pod mikroskopom promatramu unutrapnji kostur spužve i opisujemo ga.


Zadatak C)

Iz teksta o preradi spužve kod nas odgovaramo zašto se cijeni obična spužva.


Rezultati

Zadatak A)

Obična spužva je asimetrična, na površini su joj mali otvori za strujanje vode kroz tijelo spužve, kroz njih ovda ulazi a kroz veliki izlazni otvor voda izlazi iz spužve. Bičaste stanice u unutrašnjem sloju svojim bičevima pomažu u strujanju vode.

Zadatak B)

Kostur promatrane spužve građen je od elastničnih bjelančevinastih niti. Te elastične bjelansčevinaste niti zovu se spongini. Zbog njega je spužva relativno mekana.
Spongin:

Zadatak C)

Kod nas se spužva cijeni zbog vrlo dobre elastičnosti i zbog finoće vlakanaca po kojoj je 2. na svijetu, te je zato prerada spužva kod nas vrlo važna.


Rasprava i zaključci

Zbog toga što svaki dio posebno djeluje na podražaj, spužve su najjednostavnije višestanične životinje. Organizacijski su na razini stanice, poput praživotinja. Ne postoji živčani sustav. Bičaste stanice su vrl ovažne jer služe za hvatanje hrane i bez njih spužva bi uginula. Još su zaslužne za strujanje vode radi razmnožavanje zbog stanica suprotnog spola i zbog pribavljanja hrane. Neke spužve imaju elastično kostur, i kada ugibaju on se jednsotavno razgradi i zato nemamo ostake kostura osim sitnih rožnatih i kremenih iglira koje upućuju na veliku starost spužvi. Te košćice jako dobro služe za raspoznavanje vrsta jer svaka vrsta ima svoje posebne koščice. Uzgoj i prerada spužvi vrlo je važan kod nas jer spužve imaju vrlo dobra svojstva.

Popis literature:Priloženi radni listić; Biologija Životinjski svijet, Autori: Dr.sc. Zdravko dolenec, Gordana Bartolić, prof., Nenad Marković, prof., Izdanje Profil 2001

Eh ako sad ovo ne uračuna preko 250 riječi ubit ćem ga



- 23:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #

21.12.2005., srijeda

Opet zlad

I eto ga taj ponosit muškarac loool
Ma pogledajte to
http://www.jetlagtravel.com/molvania/antipope_large.html

Preludooooooo.
Ma nije tematika nego je tako glup engleski da se nemogu prestati smijat, a i sad sam skužio koliko je ona žena ružna.
Anyway ovo je najljepši način prezentiranja sadržaja i informacija.
Jer ako vi to hoćete, možete to pogledati i vjerovati mi da je smiješno, a ako nećete mene ne briga za to.
Ne pokušavam vas zaraziti s virusima/trojancima and other, kaj mi to znači u životu? Ma nema veze, sam pogledajte.

Ali kad sam već započeo ovo, idem dalje.
Gledam kako ljudi na blog stavljaju tonu slika i tonu filmića i muzike.
Eto primjer, vi ste neki totalni reper/hiphoper ili neki takav id... doro neću sad vrijeđat, idemo dalje, uglavnom vi ste takva osoba i sad na blog postavite tonu slika vašeg obožavanog pjevača(mda, pjevač je tu relativan pojam) i ljudi da čitaju vaš post, mora im bar u oči upasti slika vašeg omiljenog pjevača (opet pjevač, hm), i još ako ste stavili muziku, mora obično čekati da se to donwloada pa da može u miru slušati muziku koju mrzi i čitati vaš post. S druge strane, ta osoba će vjerojatno čim vidi da se tako sporo blog otvara ( s pretpostavkom da ta osoba ima modem, odnosno 56k vezu), i još k tome mu se opale omražene slike i omražena muzika, od njegovog stava prema tome vjerojatno će odma zatvoriti blog bez da pročita vaše mišljenje.

Rađe stavite hyperlinkove, jer ako će ljude zanimati što vi slušate ili kako taj vaš "pjevač" ili "pjevačica" izgleda, kliknut će i to pogledat. Ne računajući da ste stavili krivi link il nešto treće. Jer njega to zanima, a ako ga to ne zanima neće to ni dirati nego će pročitati blog i gotovo.

A vi ga zapravo tako podsvjesno tjerate jer nabijate svoj stav i pokazujete spremnost na svađu. Ali prvenstveno mu pilite živce dugim load-anjem bloga. Eto pgoledajte mog blog, kažu da je dobar, ponavljam kažu. Ali nema slike, učita se odmah. Nema pjesama, ako ljude zanima neka si ih skinu. Ali u 90% slučajeva ih već imaju jer takvu muziku slušaju, ali ja ne nabijam to svoje drugima na glavu.
Jer kao što rekoh, mene ne zanima što slušaju. Dobro nije to samo u muzici, ima i više primjera.
Multimedija jest razvijena al nije tako zamišljena da nama blogerima stvara mržnju prema drugim blogerima.

I zato stavljajte pobogu te hyperlinkove, ili bar smanjite to na jednu pjesmu i jednu sliku sa strane. Jest lijepo kad svaki post imate sliku, ali potrudite se da se onda malo postova odmah otvara sa blogom, i da te slike budu stvarno male. Jer mene ne zanima slika. MENE ZANIMA VAŠE MIŠLJENJE.
Jer ovakav "sirovi" blog kao moj stvarno pruža uvid u moje razmišljanje, a to je na brzinu :).
Ili ne, jer volim zabavu, a pošto tekst zauzima najmanje memorije, hajmo na tekst :).
Eto poruka: smanijte "težinu" blogova ( u megabajtima) i učinite život serverima i nama običnim smrtnicima život i disanje na internetu lakšim.

- 22:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

20.12.2005., utorak

Došao je i taj dan

Eto mlađa sestra mi upala na blog, kao nepoznat netko. MISLIM DA JE SUTRA MRTVA! JELDA NIKA???
Uglavnom, danas sam dušu ispustio, ova iz matiše me tako ubila s tim odužavanjem da mi da 2, stvarno sam ono lagano posijedio.
Al nema veze vraća se meni inspiracija. Sjetio se ja kako to ide :).
Opet sam sam sjedio u busu i razmišljao :).
I eto inspiracije, i sve bi bilo super da nisam sve zaboravio, ali se nećega sjećam. Počeo sam premalo čitati knjige, istina nikad ih nisam previše čitao ali znao sam ih čitati. Sada kao da mi to fali za nekakvu "višu intelektualnu razinU", po mom profesoru iz hrvatskog. Možda ima pravo s tim, ali meni se čita iz osobnih razloga, jer neda mi se bezveze šetati ili sjediti pred kompom, rađe knjigicu u ruke i van na glavni trg, sjest se na klupu i čitaj. Eh takvo maštanje me stvarno raspoložilo :).
Ono samozadovoljavajuće, mentalna hrana :).
Ali poznajem jednog prijatelja, znamo filozofirat al me zna zezat al onak frendly, neznam teški je roker i sluša stare stvari i sad najedamput sluša cajke i svaki put kad ga pitam dal mi posudi doorse, on kaže kaj ti je to? Ja mu velim onaj američki country narodnjak iz čikaga. Ma sva muzika je iz čikaga :). Čika ga kužite :) Eto on tak jako puno čita i zna puno dorih citat i svega, to mi fora :).
Ja sve pozaboravio, kako bi stari grci rekli, bolje mozak u ruci nego krv na srcu :).
I ostalog se ne sjećam, grrrr.
Ali bar sam saznao da mi je gitara popravljena, ali da nedostaje jedan dio (feder na tremolo-u) i da bih morao kupiti novi taj dio da bi se mogao koristiti tremoloom.
To je dobra stvar.
Nadalje, razmišljam si, ako ću preko praznika učiti, which is likely to happen, možda prođem seljdeće polugodište s 5, jer ovo me polugodište jednostavno ubilo u pojam.
Ali zašto takva škola??


Reći ću vam: postoje ljudi koji se neki puta vole iživiti nad drugima jer smatraju da su se drugi iživljavali na njima, ali zapravo je njihova priroda takva da smatraju sve protiv njih, pa čak i kad oni vrijeđaju drugog bit će zato što su ovi njih uvrijedili il nešto slično mada nisu. Dobro ovo je malo krivi kontekst, ali tako vam slikovito pokušavam to predOKOčiti, tj. predočiti :). I oni se zapšljavaju kao profesori, ravnatelji and ministri. I nama uništavaju mozak, ili su jednstavno glupi štreberi ili kreteni na vlasti uz ove, ili ovi sami rade takve idiotarije. Iskreno primorca sam u početku smatrao sjajnim, ali vidite kako prvi dojam ne valja nikada. Nezna ništa, ne spada u školu. Ministar mora biti jedna bolja skupina učenika koji provode vrijeme u školi i znaju za SVE probleme, apsolutne sve. Jer što on može iz te perspektive i samo skupinom izvještaja, jer ti izvještaji su sveopće sranje. Pravo stanje je u školama, i to oni dobro znaju, ali to njima ništa ne znaći, važna je pozicija. E tu smo mi na svojem :). To još od početka čovječanstva je tako, utrka za položajima i nadmoći nad drugima. I tak je ostao onaj prvotni osjećaj i zato ti drugi ljudi ugražaju, tj. ponizuju u ugnjetavaju one treće ljude, odnosno učenike. I tu se sve vrti, evolucija čini svoje.


Jer dragi prijatelji, bez evolucije gdje bi smo mi bili? Još negdje na grani u sibiru, ovaj jaski, ovaj neam pojma :). Ali evolucija nas tjera naprijed, dok neki ipak malo azostaju i to ne shvaćaju olako nego psotaju đubrad, i eto kriminala. Eto kako logika sve objašnjava, pa čak i logika u par riječi :).
Shvatite, skoro sve danas je kriminal, jer zakon je stvoren baš da se krši. Mogu se kladiti da su zakone zapravo napisali oni koji ih hoće kršiti, ili zato što su znali protiv čega ljudi mogu funkcionirati i to će iskorištavati. I to je tako lako :).
Povijest pišu pobjednici, zakone pišu varalice. To je moja nadopuna na staru poslovicu. Sada je pitanje slažete li se vi s time.



Uglavnom pošto ej sve kriminal, škola nas uči kako krasti :).
Dakle iskoristite to, uncle sa(la)m(a) wants you! JOIN THE ARMY! MEET INTERSTING PEOPLE!
AND KILL THEM!

- 23:18 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.12.2005., ponedjeljak

Slowmoušn

I još jedan post profulan, čini se da sam teško izvan kondicije.
Jako loše, very bad man.
Škola me fakat izbacila iz takta, privremeno ode moja titula "the best blog in the world" :))).
Al zašto to tak? Mrzim takav stres, a neam vremena ga ispumpati ili zaboraviti, motor u garaži, komp dosada... jedino šetnje, al za to neam vremena. Škola i učenje.... I dosada... al dobro prosjek će biti negdje 4.0, najbolji u srednjoj do sada, nemam riječi :).
Ali uz tolike rupe iz prvog polugodišta stvarno se čudim tome.
Ah ocjene mi tako i tako ništa ne znače, let 'em go.
I tako aj u školi.... sjedim sam i prije sata dođe frend s discmanom, inače on sluša onak malo metal i rammstein i mrvičak se fura na nazi i na crno, znate koje crno :).
Al inače nije tako loš, ima dobrote u njemu :).
I tako mi malo slušamo stvari, i naletimo na pjesmu rammstein - spring.
Tragična pjesma, teško tragična. O tome kako netko hoće počiniti samoubojstvo, ali oklijeva, i okupi se rulja. On hoće skočiti s visokog mosta, ali oklijeva i silazi. Rulja ga ne puštai on se vraća gore. Svi viću: "SKOČI" i na kraju pjevač kao osoba se popne gore i gurne ga. Ma pjesma ima super temu. O tome kako ljudi zahtijevaju smrt i sve za zabavu, ali kad nešto grozno naprave, tek kasnije shvate što je bilo. I onda bježe od toga. Eto njihovih demona :). A ja slušam give me novocaine i give it all od green day-a, odnosno rise against-a. Našao si još dvije dobre pjesme i slušam jako puno starih. Neznam to me umiruje, ali nemam nikakve inspiracije! Jedino da sad probam komentirat ove pjesme, hajmo pa vidimo.

"Give Me Novacaine"

Take away the sensation inside
Bitter sweet migraine in my head
Its like a throbbing tooth ache of the mind
I can't take this feeling anymore

Drain the pressure from the swelling,
The sensations overwhelming,
Give me a long kiss goodnight
and everything will be alright
Tell me that I won't feel a thing
So give me Novacaine

Out of body and out of mind
Kiss the demons out of my dreams
I get the funny feeling, that's alright
Jimmy says it's better than here,
I'll tell you why

Drain the pressure from the swelling,
The sensations overwhelming,
Give me a long kiss goodnight
and everything will be alright
Tell me that I won't feel a thing,
So give me Novacaine

Oh Novacaine

Drain the pressure from the swelling,
The sensations overwhelming
Give me a long kiss goodnight
and everything will be alright
Tell me Jimmy I won't feel a thing,
So give me Novacaine

Ali ovo nemogu komentirat, nemam snage. Nisam se naspavao nekih tjedan dana i više. Jako loše u glavi stanje. I još adrenalin jako nisko, grrrr.
Ne mogu vjerovat što mi ova šcholae radi, neam snage, za ništa sam.
Al 26.12, rođendan, jedva čekam. Luda tulumarka, only rock/punk/ska and metal :).
To će biti život. Al hajmo mi na drugu stvar.

"Give It All"

Break through the undertow, your hands I can't seem to find,
pollution burns my tongue, cough words I can't speak so I

stop my struggling, then I float to the surface,
fill my lungs with air, then let it out

I give it all, now there's a reason why I sing,
So give it all, and it's these reasons that belong to me

Rock bottoms where we live, and still we dig these trenches,
to bury ourselves in them, backs breaking under tension

For far too long these voices, muffled by distances,
it's time to come to our senses, up from the dirt

We give it all, now there's a reason why I sing,
So give it all, and it's these reasons that belong to me

Breathe (breathe), the air we give (give), the life we live (live), our pulses racing distances,
(breathe) so wet my tongue (give), break into song (live), through seas of competition

So please believe your eyes, a sacrifice,
is not what we had in our minds,
I'm coming home tonight, home tonight

We give it all, now there's a reason why I sing,
So give it all, and it's these reasons that belong to me

Today I offer all myself to this I'm living for my dying wish,
I give it all, now there's a reason, there's a reason, to give it all

Eh ovo je već pjesma, ima je i na rock against bush vol.1 i na need for speed underground 2 soundtracku. Ima nešto za ljepši život i slobodu, jes ja love sloboda.
A slobode nemam, ma pustite tri tjedna praznika, to proleti.
Opet se vraćam lagano ja, boracza pravdu :). Ovaj worldTM ne valja, stinx a lot, sux big time.
Neamo slobode, mi smo robovi današnjice. Još tu počinjem pjesmu pisat lagano :).
No inspiration će se boriti protiv toga. ROCK AGAINST BUŠ JEA. ROCK AGAINST THE WORLD!

- 22:27 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.12.2005., nedjelja

Copy s bloga: konzerva

Sada sam si pokupio novi izraz... konzerva.... prvo je bilo kanta... pa kontejner... sad je konzerva... mda komp :)
Al naslov nema veze s vezom....
Ovako to ide, ja ulgavnom postove više ne pišem nego kopiram gluposti koje radim, u prijevodu: škola mi ej ubila inspiraciju, no inspiration :) (RULZ!). Ali shvatio sam da vam se neda čitat takve gluposti i sve i manje ljudi dolaze na bljog i sve manje čitaju... a to mi se ne sviđa.
Istina skoro svi kažu da je dobar blog... eh sad sam faca... ali, uvijek taj ali. Nemogu ja cijeli dan odvojiti na blog... samo da čekam odgovaram i ad pišem postove. To je samo za frikove, ja nisam frik...
Eto danas sam se već ankon dugo vremena jednu nedelju sam prošetao po gradu, taman mi je to pasalo. Ali to ej takva razlika nego nedeljom biti doma i raditi nešto bezveze. Ma bar se sat vremena prošetat, malo udahnut svcježeg zraka... eto sad sam stisnut s ovim postom.. a priej par sati sam uživao. Razmišljao hodajući i stvarno, ali stvarno uživao. Čovječe kako to dugo nisam radio. I još k tome, sad sam endavno čuo offspring... aj ono kako kewl... a to sam slušao prije malo više od godinu dana, kako to uspijevam zaboravljat. Ili jedna cura kojoj sam bio simpa... nisam ju vidio par mjeseci... i sad ju vidim. I sjetim se toga tek nakon nekih pola sata! Nešto mi s pamćenjem ne radi... ili ovaj konzerva svijet nudi previše informacija pa se ne snalazim... ili nešto sasvim ravno ili lijevo :). Ali zašto zaboravljam... ili nemam vremena za ništa... et sad je već 23:16... prekidano pišem post... bit će koma... ali možda će više lica pisat i možda skužim grešku... koji od mene falša. Vratimo se na početak.... neznam o ćemu pričat... sve je kao jedan potpuno razoren i iskorišten kondom... Ili popijena piva.... Ma uglavnom da ova godina završava.... jedna od vrlo uzbudljivij moram priznati.... još par tjedana i fajrund. Ali konzerva ostaje.... moj komp :).
MA TO NIJE TEMA... argh... fakat više neam inspiracije.
Jučer sam tolko raspravljao o zlu svijeta i svemu i svačem pa neam više ideja... nažalost.


Evo dajem lirike ovotjedne top pjesme:

"Have You Ever"

Falling, I'm falling

Have you ever walked through a room
But it was more like the room passed around you
Like there was a leash around your neck that pulled you through

Have you ever been at someplace
Recognizing everybody's face
Until you realized that there was no one there you knew
Well I know

Some days, my soul's confined and out of mind
Sleep forever
Some days, I'm so outshined and out of time
Have you ever

Falling, I'm falling

Have you ever buried your face in your hands
Cause no one around you understands
Or has the slightest idea what it is that makes you be

Have you ever felt like there was more
Like someone else was keeping score
And what could make you whole was simply out of reach
Well I know

Someday I'll try again and not pretend
This time forever
Someday I'll get it straight but not today
Have you ever

Falling, I'm falling

Some days, my soul's confined and out of mind
Sleep forever
Some days, my darkest friend is me again
Have you ever
Someday I'll try again and not pretend
This time forever
Someday I'll get it straight but not today
Have you ever

When the truth walks away
Everybody stays
Cause the truth about the world is that crime does pay

So if you walk away
Who is gonna stay
Cause I'd like to think the world is a better place

When the truth walks away
Everybody stays
Cause the truth about the world is that crime does pay

So if you walk away
Who is gonna stay
Cause I'd like to make the world be a better place

When the truth walks away
Everybody stays
Cause the truth about the world is that crime does pay

So if you walk away
Who is gonna stay
Cause I'd like to think the world is a better place
I'd like to leave the world as a better place
I'd like to think the world

I to je to... potpuno se slažem s offspringom :)

- 22:47 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.12.2005., četvrtak

Grrr

I tako... biologija i seminari...
Jučer sam trebao napsiati 6 seminara... ali kretenu su mi papiri za to ostali u kopiraoni... i eto sad već 4 i pol sata pišem te seminare...4 ih napisao... 2 ostala... pisat ću do negdje 1 naveče.
Mada sam se negdje sat i pol zapravo dosađivao a tri sata pisao.... mislim da će ovo biti jedan vrlo jeben seminar... tejk a luk

Ivan Karlo Pintar 2B
SEMINARI

1. Žarnjaci – Cnidaria



2. Oblići – Nematodes



3. Trakavice – Cestodes



4. Metilji – Trematodes



5. Virnjaci – Turbelaria


6. Spužve
Žarnjaci (lat. Cnidaria)

Uvod

Žarnjaci su koljeno koje spada pod beskolutićavce(amerie) i dijeli se na tri reda: a) koralje (anthozoa), b) režnjake (Scyphozoa) i c) Obrubnjake (Hydrozoa). Žarnjaci žive pretežno u morskim vodama, ali se mogu naći i u kopnenim vodama. Režnjaci i koralji su isključivo morske vrste. Postoje dva strukturalno-morfološka oblika: a) slobodni ili plivajući, a to su meduze, oni se kreću slobodno plivajući, i b) sesilne, to su polipi, koji su prićvršćeni za dno. Meduze imaju zvonolik oblik tijela, a iz zvona se pružaju lovke, usni otvor je u unutrašnjosti zvona, a vanjska gornja površina je suprotna strana. Polip je izdužen, cjevatski oblik tijela, kojemu se lovke šire oko usnog otvora, suprotna strana usnog otvora je pričvršćena za dno. Pod meduze spadaju svi režnjaci i neki obrubnjaci, a tijelo im je zvonolikog oblika. Specifičnost im je to što slobodno plivaju, i imaju lovke na rubu zvona, koje znaju biti duge i do 2 metra, a iz sredina tijela se spuštaju četiri «glavne» lovke s mnogobrojnim žarnicama. Od meduza kod nas su učestale: uhati klobuk (Aurelia aurita), morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i morsko pluće (Rhizostoma pulmo). Pod polipe spadaju svi koralji te također neki oburbnjaci, oni su jednostavno žarnjaci koji imaju cjevasti, izduženi oblik tjela zvan polip. Vrlo su nalik biljkama, imaju sjedilački (ili sesilan) , te imaju tanke lovke koje se šire oko usnog otvora. Mogu živjeti samostalno, a mogu pupanjem stvoriti i kolonije. Tako na primjer nastaju koraljni grebeni ili koraljni otoci zvani atoli (najviše u tropskim morima). Hrane se plankotnskim ali i drugim manjim organizmima (mekušcima, kolutićavcima itd.).Najpoznatije vrste koje žive u Jadranu su: crvena vlasulja (Actinia equina), smeđa vlasulja (Anemonia sulcata) i plaštena moruzgva (Adamsia palliata). Obrubnjaci su složeniji žarnjaci te su zato odvojen red. Oni uglavnom žive u morskim vodama, ali može ih se naći i u slatkim vodama. Kao što je već navedeno, mogu imati morfološki oblik polipa ili meduze. Obrubnjaci žive pojedinačno ili u zadrugama. Najpoznatiji prestavnici su hidra (morfološki oblik polip) i portugalski ratnik (morfološki oblik meduze). Polipi i meduze slični su u tri pojedinosti: ustima, lovkama i usnoj šupljini (gastruvaskularnoj). Tijela su im građena od tri sloja: vanjskog (ektoderm ili epiderm), unutrašnjeg (endoderma ili gastroderma) te međusloja (mezoderma ili mezogleje). Vanjski sloje je jednoslojan i građen je od pet vrsta stanica: a) epidermalno-mišićnih stanica (koje ga izgrađuju), b) žarnih stanica (sadrže žarnice), c) osjetnih stanica (primaju podražaje), d) živčanih stanica (prenose podražaje) i e) intersicijalnih stanica (jako važne jer iz njih mogu nastati ostale vrste stanica!). Unutrašnji sloj je također jednoslojan a sastoji se od tri vrste stanica: a) gastrodermalno-mišićnih stanica (oblažu probavnu šupljinu i imaju bičeve kojim pomažu u miješanju hranjivih čestica), b) enzimatsko-žljezdanih stanica (enzimi za probavu) i c) osjetnnih i živčanih stanica (ista funkcija ali ih je manje nego u epidermi). Mezogleja je tanka membrana kod hidre, a debela i želatinasta kod meduze, kroz nju se proteže živčana mreža. Ta živčana mreža čini jednostavan živčani sustav, podražaj prolazi sporo ali cijeli organizam djeluje na njega. Disanje se obavlja difuzijom, a neprobavljeni ostaci izbacuju se kroz usni otvor. Hrane se tako da se iz lovka u trenutku podražaja eksplozijom izbacuju žarne niti kroz koju otrov istječe u plijen. Plijen je omamljen ili ubijen otrovom te ga lovke prinesu usnom otvoru gdje sklizne u probavnu šupljinu. Tu se odvija izvanstanična probava, gdje enzimi iz enzimatsko-žljiezdanih stanica razgrađuju plijen. Razgrađeni dijelovi su uvučeni u citoplazmu i oko njih se stvaraju hranidbeni mjehurići u kojima počinje unutarstanična probava. Razmnožavanje može biti nespolno pupanjem, spolno ili izmjenom spolne i nespolne generacije. Nespolno razmožavanje kod hidre jest: kada hidra naraste na sovju pravu veličinu, iz svih tri slojeva bočno počinje rasti mala izbočina , kada ona dovoljno naraste i kada se razviju lovke ta se mlada hidra (ili pup) može otkinuti te započeti samostalni život pričvršćena na dno, ili živjeti zajedno povezano u zadruzi. Spolno razmnožavanje kod hidre moguće je samo u jesen, kada se u hidri razviju i muške i ženske spolne stanice. Oplodnja se događa u vodi (vanjska), a oplođena jajašca padaju na dno gdje prezimljavaju zimu u smrznutom mulju. U proljeće se razvije trepetljikava ličinka (planula), koja se ,nakon kratkog slobodnog plivanja, pričrvsti za tlo. Hidra još ima svojstvo regeneracije. Izmjena spolne i nespolne generacije specifična je za mnoge obrubnjake i režnjake, a sastoji se od dvije generacije: a) spolne ili meduze i b) nespolne ili meduze. Primjer – uhati klobuk, postoje posebno mužjak i ženka, oplodnja je u vodi, a iz oplođene jajne stanice razvija se ličinka zvana planula, koja se pričvrsti za dno u obliku polipa. Kasnije poprečnim djeljenjem nastane mlada meduza koja se otkida i naraste u spolno zrelu jedinku. Sveukupno postoji oko 11000 različitih vrsta žarnjaka. U jadranskom moru živi oko 80 vrsta žarnjaka dok je u svijetu u kopnenim vodama manje od 50 vrsta žarnjaka. Kod uboda žarnjaka javlja se podražaj koji ovisi o osjetljivosti (alergiji) na sastojke otrova. Obično se javi crvenilo i oteklina na mjestu uboda praćena jakom boli, a nakon kratkog vremena javlja se uzdignuta blijeda papula, najčešće kao vjerni otisak kontakta s lovkom. Mogu nastati mjehuri, kraste i ožiljci.
Materijali i metode

Imali smo tri zadatka za izvršiti, prvi je sadržavao pregled hidri, drugi je sadržavao pregled kostura nekih koralja i zadnji je bio o otrovnim žarnjacima.

Zadatak A)

Za zadatak A) smo koristili petrijevom zdjelicom u kojoj su bile hidre, tj. u mojem slučaju ih nije bilo pa sam morao promatrati slike u prilogu radnog zadatka, te lupom kojim smo ih promatrali. Promatrali smo građu hidra te ih dotakli malom igrlicom.

Zadatak B)

U zadatku B) smo morali pronaći kostur koralja koji živi u jadranu, a imali smo izbor od par kostura. Još je trebalo malo opisati kostur koralja

Zadatak C)

Zadatak C) tražio je od nas da proučimo jedan dio teksta koji se odnosi o otrovnim žarnjacima i da spomenemo neke pojedinosti o njima, npr o tome kako otrovni žarnjaci posjeduju specifične oblik stanica knidoblasta koji sadrže žarne strukture zvane neamtociste ili žarnice.

Rezultati

Zadatak A)

Nakon što smo je iglicom dotaknuli, hidra se skupila, tj. cijelo joj je tijelo reagiralo na podražaj. Za to je zaslužan mrežasti živčani sustavn, koji se proteže po cijeloj hidri i podražaj putuje kroz cijelo tjelo ali sporo, no zato reagira cijelo tijelo. Malo o građi same hidre, hidra ima oblik polipa, a oko usnog otvora ima od 6 pa do 12 lovki. Hidru je moguće naći samo u slatkovodnim vodama, obično je pričvršćena za dno, ali može biti i za kakvu podvodnu granu.

Slika hidre:














Zadatak B)

Iz svih kostura koji su nam bili dostupni samo jedan živi u Jardranskom moru, a taj je crveni koralj, kostur koralja građen je kalcijeva karbonata (CaCO3) i rožnatih tvari, od njihovog skeleta se mogu praviti ukrasi koji su jako cijenjeni, a koralji sami mogu u zadrugama stvoriti kroaljne grebene ili taloženjem njihovog skeleta čitave otoke zvane atole.

Slika Crvenog Koralja












Zadatak C)

Kratak opis žarnih stanica ili knidoblasta: one se nalaze u lovkama žarnjaka, mogu biti jajastog ili okruglog oblika, sadrže žarne strukture zvane žarnice ili nematociste. Na jednom kraju stanice nalazi se kratki trnoviti nastavak knidocil. Unutar stanice je čahura s tankom smotan cjevičicom u kojoj se nalazi otrov. Knidoblast može izbaciti nematociste radi obrane ili hvatanja plijena, ali i da se pričvrsti za tlo. «Eksplozijom» nematociste upravlja živčani sustav. Ispražnjena stanica se degenerira i resorbira te potpuno nestaje, a na njezino mjesto dolaze nove knidoblaste sa žarnicama. Ovalne čahure sadrže puplje končiće koji se također mogu izbaciti, a mogu služiti kao pipala pri nekom obliku kretanja, ako su ljepljive, ili da se zalijepe za plijen, ili da se ovijaj oko sitnijih životinjica te da ih čvrsto drže. Najveći i najvažniji oblik ima cjevčica koja prodie u tijelo plijna i tamo ubrizgava otrov.

Slika meduze:















Rasprava i zaključci

Tijela žarnjaka sadrže mrežasti živčani sustav, što je jako dobro jer na svaki podražaj djeluje cijelo tijelo, jedina mala zamjerka jest to što se podražaj prenosi sporo. No ovako oni mogu jako dobro hvatati plijen.
Svi žarnjaci uglavnom imaju sličan način života, jedina razlika jest u tome što neki slobodno plivaju a drugi žive pričvrćeni za tlo. Tako da ovi što su pričvršćeni ovise o to me koliko planktona i hrane voda sadrži, te je oni filtriraju, dok meduze ako nemaju plijena potraže novo mjesto te tamo započinju «lov».
Žarnnjaci posjeduju ogroman broj žarnih stanica te su zato vrlo uspješni pri hvatanju plijena i u obrani.
Neke meduze su jako opasne za čovjeka, jer otrov njihovih žarnica može dovesti do šoka, što u vodi može završiti smrću.

Popis Literature: http://www.medicina.hr/clanci/Zarnjaci.htm, te prilozi uz radni listić.












Oblići (lat. Nematodes)

Uvod

Oblići su skupina koja spada pod koljeno oblenjaka ili aschelminthesa. Oblići imaju bitlateralno simetrično nekolutićavo, oblo i izduženo tijelo. Naziv su dobili po presijeku tijela koji je obli tj. okrugli. S obzirom na stanište, djelimo ih na kopnene i morske, te one koje žive u šumama (tj. na njihovom tlu) i poljima, te one koji parazitiraju u čvojeku, životnjama ili biljkama. Specifičnosa je bjelančevinasta kutikula čini jednoslojni epiderm, tj. vanjski sloj. Kod nametnika ova kutikula je zbog prilagodbe debela i više slojna, te tako oblić može preživjeti u organizmu domadara, bez da ju sustav za probavu domadara uništi tj. enzimi je ne mogu razgraditi. Kod slobodnih oblika ona je vrlo tanka pa čak i prozivna, što ih čini teško uočljivima. Na epidermu se nastavljaju mišići, a kutikula, epiderma i mišići grade kožno – mišićni sloj. Kreću se «puzajući» pomoću mišica, koji se stegnu i tako prave pritisak na tjelesnu šupljinu , a to uzrokoje savijanje životinje, te joj omogućava probijanje kroz prepreke, npr. alge, lestica zemlje itd.
Između crijeva i tjelesne stijenke nalazi se dobro razvijena tjelesna šupljina ili primarna tjelesna šupljina ili pseudocel. Tu se nalazi tjelesna tekućina, koja napetošću stvara hidroskelet, koji služi kao potpora tijela oblića. Oblići imaju vrlo različit jelovnik, od životinja, biljaka, njihovih ostataka (ostataka uginulih životnja i biljaka), gnojem, baketrijama, životinjskim planktonom ili pak uzimaju djelomično probavljenu hranu iz probavila domadara, ovo zadnje vrijedi sam za nametničke oblike. Hrana je cijela progutana ili isisana. Hrana ulazi na početni dio probavila, usta, na koje se nastavlja snažno mišićavo ždrijelo, koji služi za isisavanje plijena, za kojim slijedi dugo ravno crijevo koje se na kraju otvara crijevnim otvorom kod ženke ili nečisnicom kod mužjaka. Probavilo je prohodno jer završava crijevnim otvorom, a probava je posve izvanstanična, što je prvi napredak u razvoju probavila životinja. Oblići nemaju organa za disanje, nego se služe difuzijom preko kože, i to anaerobno kod nametnika. Oblići imaju živčani sustav sastoji se od velike nakupine živčanih stanica na prednjem djelu tjela, tj. živčanog prsten koji okružuje ždrijelo, a iz njega se pružaju živčane vrpce prema stražnjem i prednjem djelu tjela. Osjetila su dobro razvijena, ponajviše na prednjem djelu tjela u obliku četina i bradavica. Oblići imaju razvdvojen spol, tj. postoje muške i ženske jedinke. Ženka je veća, svjetlija i deblja od mužjaka, a mužjaci imaju kukasto zavijen stražnji kraj. Kod oblića postoji taj već spoenuti splolni dimorfizam ili spolno dvoličje, jer se mužjaci i ženke razlikuju po nekim anatomsko-morfološkim osobinama. Ženka ima parne jajnike o ubliku tankih cjevčica, iz jajnika pomoću parnih jajovoda koji se pruža iz njih, jajašca putuju u mjesto gdje se jajovodi spajaju, tj. u plodnicu. U plodnici se jaja sabiru, a obje se plodnice skupa spajaju u spolnicu koja se otvara spolnim otvorom u prednejm djelu tjela. Kod mužjaka su spolni organi neparni, , tako da nalazimo samo jedan cjevasti sjemenik, nešto dulji sjemenovod koji se spaja na njega, u kojem sazrijevaju spermiji, te na kraju sjemeno spremište za spermije i završnu cijev nečisnicu. Mužjaci još imaju specijalne lepezaste nastavke kopulatorne četine pri kraju nečisnice. One služe kao pomoćni organi pri parenju ili kopulaciji. Kada počinje parenje, mužjak se obavija oko ženkinog stražnjeg djela tijela i pomoću kopulatornih četina raširi spolni otvor i ubaci spermije bez bičeva. Oplodnja se odvija u jajovodu ženke, dakle oplodnja je unutrašnja, nakon što se oplode, jajašca se obavijaju membranom koja zadeblja kao opna. Raznolikost tih opni služi pri raspoznavanju vrsta.

Slike spolnih sustava mužjaka i ženke:










Materijali i metode

Za ovaj seminar morali smo napraviti četiri zadatka koji su se odnosili na proučavanje tekstova, promatranja svinjskih glista i promatranja nekih slika trihinele učahurene u mišićima.

Zadatak A)

U petrijevim posudama su se nalazile svinjske gliste, mužjak i ženka. Promatrali smo ih lupom i razvrstili smo ih po spolu.

Zadatak B)

Promatrali smo sliku iz udžbenika i odgovarali na različita pitanja vezanih uz probavilo i njegov razvoj, te smo morali odgovoriti zašto je spolni sustav tako razvijen

Zadatak C)

Proučili smo tekst priložen u radnom listićtu te smo proučavali kako se može čovjek zaraziti oblićima, tj. crvenim šilcem i dječjom glistom.

Zadatak D)

Proučili smo tekst priložen u radnom listiću te smo proučavali slike zavojite trihinele, koja je bila učahurena u mišićima te smo morali opisati o tome kako se može zaraziti trihinelom i u kojim sve organima ona može parazitirati.

Rezultati

Zadatak A)

Razvrsatli smo gliste po spolu, i pronašli smo na njima usni i izmetni otvor te uzdužne bočne pruge na njima. Mužjak je taman, mali i ima zakrivljen stražnji kraj, ženka je puno veća od mužjaka i puno je svjetlija i deblja od njega. Na stražnjem djelu tijela mužjaka vide se kopulatorne čestice u obliku lepezastih nastavaka. Kod ovih oblića pristan je spolni dimorfizam, jer se razlikuju po građi, žena je veća, svjetlija i krupnija, te nema neke «organe» i specifične oblike kao i mužjak.

Slike mužjaka i ženke















Zadatak B)

Oblići imaju napredno probavilo, jer ono je prohodno, dakle započinje ulazom, ustima, a završava izmetnim otvorom, odnosno nečisnicom ili crijevnim otvorom. Spolni sustav je razvijen zbog toga da mogu ustvoriti što više potomaka da bi osigurali opstanak (nametnici). Sustav za izlučivanje se ne sastoji od protonefridija, već od dvije cijevi koja se kao bočna zadebljanja pružaju na unutrašnjoj strani tijela.

Zadatak C)

Dijete se može zaraziti crvićem šilcem samo ako proguta njegova jajašca. To zaraženo dijete je nosilac glista i on rasipa jajašca po okolini i s izmetom, te može zaraziti okolinu. Čovjek se može zaraziti dječjom glisticom zako da češanjem neopranim prstima, preko rublja, a katkad i zrakoj kojim se zrela jaja prenose u usta.

Zadatak D)

Trihinela može parazitirati u npr. čovjek, svinjama i štakorima, svinje i štakori su dva glavna domadara.
Čovjek se može zaraziti trihinelom takom da pojede nedovoljno kuhano ili pečeno svinjsko meso, a najčešće nedovoljno sušenim svinjskim mesom. Svinja se može zaraziti trihinelom tako da pojede zaraženog štakora koji se prethodno zarazio zaraženim svinjskim mesom ili ako pojede meso uginule
zaražene divljači pri ispaši žira u šumi.

Slika Trihinele






Rasprava i zaključci

Kod oblića se razvio spolni dimorfizam, i ženka i mužjak su različiti. Kod mužjaka su spolne stanice neparne a kod ženka su parne. Kod oblića se razvilo prohodno probavilo u kojem se odvija izanstanična probava, što je veliki napredak, čak se i sustav za izlučivanje razlikuje jer nema protonefridije nego se bočno protežu zadebljanja na unutrašnjoj strani stijenke tijela, i izlučivanje se vrši bočno. Vrlo se je lako zaraziti oblićima, a pogotovo su pogođena dijeca, koja mogu nakon igranja stavljati neoprane ruke u usta te tako unesti jajašca u svoj organizam. Kada se oblići razviju, oni se i dalje preno, tako da je i dijete potencijalna opastnost za odrasle osobe. No i odrasle osobe se mogu zaraziti an sličan način, neopranim rukama ali i preko rublja, a vrlo rijetko i zrakom. Vrlo je opasna i zavojita trihinela, jer ako ona uđe u organizam, tj. ako začahurene ličinke dospiju do mišića, više se ne mogu izliječiti i odstraniti, te one tamo ostaju do kraja života, što prati jakim bolovima i čestim siptomima kao što su povraćanje, temperatura, proljev itd., vrlo su važne kontrole mesa jer ako čovjek pojede nedovoljno kuhano/pečeno meso on će se zaraziti, a jedina preventiva jest da se to meso ne konzumira. Zato danas vetrinari nadziru proizvodnju mesa da ne dolazi do zaraza.


Popis Literature: priloženi radni listić
Biologija Životinjski svijet, Autori: Dr.sc. Zdravko dolenec, Gordana Bartolić, prof., Nenad Marković, prof., Izdanje Profil 2001
Trakavice (lat. Cestodes)

Uvod

Trakavice spadaju pod plošnjake, a specifičnost im je potpuno reducirano probavilo. Sve trakavice su unutrašnji nametnici, a mogu parazitirati u govedu, svinji, psu, ribi, privi pa i u čovjeku. Poznato je od 1000 pa do 3500 vrsta trakavica. Trakavice mogu biti duge od 1milimetar pa do 15 metara. Najpoznatije su goveđa, svinjska, riblja, te pseća (ehinokok). Tijelo trakavice građeno je od glave(skoleksa), vrata i članka. Na glavi se nalaze četiri prianjaljke kojim se trakavica pričvrsti za stijenku crijeva, neke vrste još imaju na vršnom djelu glave izbočinu s kukicama. Iz vrata se nastavljaju članci, najmanji je najstariji je najbeći a najmanji je najmlađi. Članaka može biti puno, od 3 pa do 4500. Tijelo je prekriveno bjelančevinastom kutikulom bez trepetljika, kutikula je debela da je enzimi domadara nebi razgradili,. Ispod kutikule nalaze se mišići a tjelesna šupljina ispunjena je parenhimom. Trakavica se hrani hranom razgrađenom enzimima domadara, a uzima je difuzijom te stvara različite probavne probleme kod domadara. Trakavice nemaju organa za disanje, i anaerobionti su jer žive u sredini bez kisika. Trakavice imaju protonefridije koje se bočno pružaju uzduž čitavog tijela. Trakavice imaju vrlo jednostavan živčani sustav, koji se sastoji od ganglija smještenih u glavi, iz kojeg se živčane vrpce pružaju uzduž čitavog tijela.
Trakavice su dvospolci, a u člancima se razvijaju oboje muške i ženske spolne stanice u posebno ženskim jajnicima i muškim sjemenicima. Neke vrste imaju dva para sjemenika i dva para jajnika. U svakom je članku zajednički spolni otvor, oplodnja se odvija u samom tome članku ili između dva susjedna članka. U jednom članku može biti do 120000 oplođenih jajašaca, a oni se čuvaju u slijepoj vrećici plodnici. Ehinokok odnosno pseća trakavica je najopasnija za čovjeka, uglavnom je duga tek nekoliko milimetara, obično 3-6 mm, a sastoji se od glavice, jednog nezrelog i jednog spolno zrelog članka. Na glavici postoje prisisne zdjelice i kukice kojima se trakavica pričvršćuje na sluznicu tankog crijeva
psa. Trakavica u crijevu može živjeti između 5 i 12 mjeseci. Jajašca, izbačena iz spolno zrelog članka, dospijevaju na travu. Preko trave, kao vektora, jajašca će preći u prelaznog nosioca. U nosiocu iz jajašca se oslobađa novi oblik mlade trakavice, tako zvanih onkosfera, koja ima sposobnost probijanja kroz sluznicu i kapilare u samoj sluznici. Kada jednom dospije u krvotok crijeva, krvna struja je nosi prema jetri. Zbog uskih kapilara koji čine kapilarnu mrežu jetre, onkosfera često zaostaje u jetri. Tek u manjem broju slučajeva onkosfera prolazi kroz jetru i nastavlja dalje pratiti tijek krvnog optoka. Slijedom toga dospijeva u pluća, što je slijedeća najčešća lokalizacija, ali i u srce i onda dalje u bilo koji organ ili tkivo.Već nakon nekoliko dana od «gniježđenja» onkosfere, počinje se u njoj stvarati šupljina, najviše na račun nakupljanja tekućine. Ubrzo i tijelo, odnosno okolno tkivo, reagira, stvarajući upalnu reakciju oko rastuće hidatide. U svom razvijenom stadiju, cista nastala razvijanjem onkosfere ima nekoliko slojeva: vanjski sloj je mutan, bez stanica, u njemu se infiltriraju upalne stanice organizma, unutarnji sloj građen je od živih stanica, a tu su i mjehurići ispunjeni bistrom, vodenastom tekućinom Hidatida (cista) vrlo sporo raste, ali njen je rast progresivan i nezaustavljiv. Nalazi tijekom kirurških zahvata su pokazali da hidatida potiskuje meka tkiva, a da kost razara. U deset do dvadeset godina, hidatida naraste i do veličine jabuke, ili čak i veća. Sekundarna ehinokokoza označava pojavu pucanja hidatidne ciste, kada se iz nje može po organizmu rasuti hidatidni pijesak, što su u biti zameci skoleksa, te će se iz svakog slobodnog mjehurića i svake glavice razviti nova cistična tvorba, odnosno hidatida. Pasja trakavica ne čini štetu za zdravlje toksičnim niti bilo kakvim uplitanjem u normalan čovjekov metabolizam. Najveća opasnost kod pasje trakavice dolazi od mehaničkog pritiska koji se povećava usporedno s porastom ciste u organima i tkivima. U mekim i elastičnim organima potrebno je više vremena da se pojave prvi simptomi i smetnje, dok se mnogo prije javljaju kod lokalizacije ehinokoka u očnoj duplji ili mozgu. Lokalizacija procesa u kosima prezentira se bolima i čestim lomovima. Kod smještaja hidatida u trbušnoj šupljini često dolazi do prskanja cista uslijed naglog povećanja tlaka u trbušnoj šupljini. Velika opasnost kod pucanja ciste je prosipanje novih zametaka po trbušnoj šupljini i razvijanje mnogobrojnih novih cisti. Takvo stanje se naziva sekundarna ehinokokoza, i uglavnom ima smrtni ishod. Procesi na mozgu i srcu, također često završavaju smrtno.Kod prskanja hidatida na plućima može doći do ozbiljnih komplikacija; kod prskanja u bronhe, može doći do gušenja zbog začepljivanja dišnih putova. Uzrok gušena može biti i anafilaktičku reakcija. Međutim, iskašljavanje hidatide iz pluća, to bolesnici često opisuju kao iskašljavanje "tople i slane vode", može dovesti do potpunog ozdravljenja.
Materijali i metode

Zadatak A)

U zadatku A) bilo je potrebno promatrati lupom preparat goveđe trakavice koja se nalazila u petriejvoj zdjelici. Na slikama i preparatu trebalo je prepoznati glavu (skoleks), prianjaljke, vrat i članke (proglotide). Potom je trebalo proučiti glavu trakavice i odgovoriti koji organi dominiraju kod trakavice i kojih organa nema u trakavici i zašto?, te odgovoriti što uočavamo promatrajući poroglodite idući od glave prema kraju trakavice i objasniti tu povaju.

Zadatak B)


U zadatku B) trebalo je proučiti tekst i sliku na priloženom radnom listiću. Pitanja su se odnosila na simptome oboljenja od trakavičavosti, razlike između građa trakavice, načina na koji izlaze iz čovjeka, koja je trkavacia opasnija i zašto je goveđa trakavica najćešća, te na kraju koja je trakavica najopasnija.


Rezultati

Zadatak A)

Prepoznali smo na trakavici koji je dio glava, koji vrat, koji prianjaljke a koji članci. Na glavi se nalaze 4 prianjaljke. U trakavice nema organa za probavu, jer ona dobiva već hranu koju su enzimi domadaram probavili te joj je probavilo potpuno reducirano. Kod trakavice dominiraju spolni organi, jer ona stvara brojno potomstvo kojim osigurava opstanak. Idući od glave do kraja trakavice proglotide su sve manje jer su sve mlađe a najveća je najstarija i ona je najviše narasla.

Slika trakavice















Zadatak B)

Simptomi zaraze su uglavnom mučnina, proljev, razdražljivost, povraćanje, zadahom iz usta te gubljenje na težini. Svinjska trakavica ima skoleks dugačak od 1 pa do 2 milimetra, ima četiri sisaljke, a na njegovu vrhu je izbočina s kukicama, a zove se rostelum, na koju su nanizana dva reda kukica, dok glava goveđe trakavice, koja je manja, s četiri sisaljke, ali bez rosteluma, odrasli skoleksi imaju veću širinu nego dužinu i nalikuju na pačetvorinu. Proglotide Goveđe trakavice se u čovjeku odvajaju pojedinačno, i odvojene proglotide aktivno napuštaju crijevo te izlaze iz anusa puzajući kao gusjenice, dok svinjske proglotide se otkidaju od tijela trakavice i pune jajašca napuštaju crijevo. Odvajaju se često u dugim lancima, i često su poput klupka izbačenih s izmetom. Svinjska trakavica je opasnija od goveđe jer se čovjek može zaraziti i njenim jajašcima, te se u nejgovom organizmu stvara ikra te on oboli od cisterkoze, bolest u kojoj se ličinka trakavice pretvara u svinjsku ikricu ili cisticerk te se iz nje razvija skoleks buduće trakavice koji je u mjehuriću uvrnut i ima sisaljke i kukice. Invazija životinja ličinkama trakavice zove se cisterkozom. Kod čovjeka cisticerk može dospjeti u mišiće te tamo ne pravi veće smetnje ali ako dospije u druge organe, pogotovo u mozak, onda stvara teško poteškoće. Goveđa trakavica je najčešća u našoj zemlji jer u nekim djeloviam još prevladavaju običaji da se meso jede nedovoljno obrađeno ili nedovoljno osušeno, još k tome pogoduju neka jela od goveđeg mesa koja se često termički dobro ne obrade. Najopasnija trakavica za čovjeka jer se u čovjekovom crijevu zametak oslobodi jajne ljuske te prodire u krvotok, te odlazi u ostale organe i tu se pretvara u cistu. Te ciste su vrlo opasne, mogu narasti do 10 cm u promjeru te se iz njih razvijaju mnogobrojne glave (do 400000 glava). Tako dolazi do teškog oštećenja vitalnih organa, a kirurškim zahvatima može se dogoditi da i cista pukne pa dođe do nove zaraze od tisuće glava trakavica iz kojih se mogu razviti nove ciste.


Slika ehinokoka








Rasprava i zaključci

Trakavica se morala prilagoditi na parazitski način životam, tako da skoro i nema probavilo jer ona već dobiva probavljenu hranu od domadara, te joj to probavilo uopće nije potrebno, a pošto živi u anaerobnim uvjetima, niti organi za disanje joj nisu potrebni te je ona anaerobit. Trakavica stvara brojno potomstvo da si osigura opstanak, jer većina tih jajašaca propadne, a što je više jajašaca to su veće mogućnosti da će doći do zaraze. Trakavica stvara i veliki broj proglotida jer što ih je više to se više jajašaca može pohraniti u plodnice. Simptomi zaraze su uglavnom lako prepoznatljivi te se može lagano otkriti jesmo li zaraženi trakavicom, a ako ih mi ne primjećujemo, onda ih okolina mora prepoznati.
Razlike u građi trakavica posljedica su različitih domadara u kojima parazitiraju, i način na koji će se dalje razvijati i ovisi o tome koliko će se proglotida odvojiti od trakavice. Do šire zaraze goveđe trakavice pogoduju stari običaji u ovoj zemlji, da se meso jede manje osušeno ili da su neki proizvodi nedovoljno pečeni. A ako se još k tome pridodaju razni blagdani kada svi zajedno konzumiramo to meso, dolazi do široke zaraze. U suzbijanju trakavica, točnije ehinokokoze, vrlo su važne osobne higijenske navike.


Popis literature:
priloženi radni listić
Biologija Životinjski svijet, Autori: Dr.sc. Zdravko dolenec, Gordana Bartolić, prof., Nenad Marković, prof., Izdanje Profil 2001

Metilji (lat. Trematodes)

Uvod

Metilj spada pod red plošnjaka, a specifičan je po svojem plosnatom crveno-žućkastom tijelu, po kojoj imamo naziv za boju metil-oranž. Metilji žive najćešće kao vanjski ili unutarnji nametnici. Poznato je oko 11000 vrsta metilja. Ako su vanjski nametnici ili egzoparaziti, parazitiraju na škrgama, ždrijelu i na koži slatkovodnih i morskih riba, a ako su unutrašnji nametnici ili endoparaziti onda parazitiraju na plućima, na žučnim kanalima, na jetri, na guštreači, na crijevu, na mokraćnom mjehuru, na venama, na čovjeku, na psu, na mačkama, na govedu , na ovcu i na svinjama. Tijelo metilja porkiveno je debelom bjelančevinastom kutikulom koja može sadržavati, i to jako često, malene bodlje i ljuske. To su osobine prilagodbe nametničkom načinu života. Kutikula mora biti debela da zaštiti metilja od probavnih enzima domadara, ispod te kutikule nalaze se mišići, a unutrašnjost tijela ispunjava parenhim. Metilj ima dvije prianjaljke, usnu i trbušnu. Metilj se kukicama i bodljama na kutikuli pričvrsti za stijenku žučovoda i drugih organa u kojim parazitira. Usna prianjaljka je početak probavila, a na njih se nastavljaju usta, iz kojih se nastavlja snažno mišićno ždrijelo pomoću kojeg isisavaju tjelesne tekućine i tkivo domadara. Na ždrijelo se nastavlja vrećatso crijevo bez crijevnog otvora, dakle probavilo je neprohodno, a probava je izvanstanična u probavilu. Metilji koji su egzoparaziti dišu difuzijom a oni endoparaziti nemaju organa za disanje jer žive u okolini bez ili s vrlo malo kisika pa su anaerobiti. Metilji imaju protonefridije kojim se tvari izlučuju iz njih tj. služe za izlučivanje. Živčani sustav u metilja sastoji se od žovčanog metilja, te prednjih ćivaca koji se protežu iz njega i još šest uzdužnih žičanih vrpci. Još jedna prilagodba na nametnički život je reduciranost osjetnih organa. Odrasli metilj je dvospolac, i stvara veliki broj jajašca radi velikog potomstva, te također radi opstanka zbog vrlo složenog životnog ciklusa. Najpoznatiji metilji su veliki ili ovčji i mali metilj. Oba žive u žučnim kanalima jetre ovce, goveda i drugih biljojeda (domadara). Ovčji metilj ima poseban životni ciklus, dugačak je od 2 pa do 4 centimetra i širok je oko jednog centimetra, a hrani se sišući krv u žučnim kanalima jetre domadara. Simptomi na zaraženim životinjama su otpadaje dlaka, natečena jetra te na posljetku životinje klonu i uginu. Metilj svoja jajašca odlaže u jetrene kanale koja preko žuči odlaze u tanko crijevo i izmetom izlaze van. Mali metilj je puno manji, dugačak je od 5 do 12 centimetara, parazitira u žučnim kanalima i siše krv domadara. Za životni ciklus su mu potrebna dva međudomadara.


Materijali i metode

Za ovaj seminar morali smo riješiti četiri zadatka s razlilčitim pitanjima i proučavanjima malog i velikog metilja.

Zadatak A)

Lupom smo promatrali velikog metilja koji se nalazio u petrijevoj zdjelici, te smo morali prepoznati njegove dijelove za zadatak da ga možemo nacrtati

Zadatak B)

Trebalo je odgovoriti na par pitanja na priloženom radnom listiću, a pitanja su bila vezana uz životni ciklus velikog metilja, i sprječavanja njegovog širenja.
Zadatak C)

Promatrali smo mikroskopom preparat malog metilja i prepoznavali smo njegove dijelove tijela, i odgovorili par pitanja vezanih uz njegovu građu.

Zadatak D)

Morali smo opisati razliku iz ćivotnizh ciklusa malog i velikog metilja iz priloženog radnog listića.


Rezultati

Zadatak A)

Slika velikog metilja:













Oblik tijela velikog metilja je plosnat, i dužina mu je puno veća od širine, debela bjelančevinasta kutikula služi mu za zaštitu od probavnih enzima domadara.

Zadatak B)

Metilji i drugi nametnički ogranizmi stvaraju velik broj jajašca da bi osigurali svoje preživljavanje jer imaju složene životne cikluse. Kada jaje izaže iz zaražene životinje, ono mora pasti na vlažno mjesto da bi se iz njega ravila trepetljikava ličinka, te mora u roku od 24 sata naći međudomadara puža malog barnjaka, inale će uginuti. Puž mali barnjak je važan jer ličinka prodire u njega kroz kožu i u njemu se počinje složeno razvijati stvarajući vrlo brojno potomstvo ličinki s repićem. Ličinke s repićem izlaze iz puža malog barnjaka te odlaze na dno vlažnog staništa ili do trave gdje se pričvrste i začahure u ciste. Kada ovca pojedu tu travu s cistom, cista odlazi u tanko crijevo gdje se solobađaju mladi metilji. Oni dolaze kroz crijevo u žučne kanale i tu se proces ponavlja. Isto tako ako čovjek travu pokosi te ju hoće isušiti za slamu za prehranu stoke po zimi, mora je dugo sušiti jer cista neće podnjeti to isušivanje i uginut će, a ako se ne osuši dovoljno, cista će preživjeti te će se možda cijelo domaćinstvo zaraziti metiljem. Isto tako treba isušivati bare i lokve gdje živi puž mali barnjak da nema međudomadara za razvoj metilja, te bi se tako vrlo dobro riješili metilja.

Zadatak C)

Slika malog metilja:




Malome metilju prianjaljke da se uhvati za stijenku organa u kojoj parazitira, a dominirajući organi u njegovom tijelu su spolne stanice, jer mu je potrebno mnogo potomstva da bi osigurao preživljavanje, jer ima vrlo kompliciran životni ciklus s čak dva međudomadara za razvoj.

Zadatak D)

Životni ciklusi malog i velikog metilja razlikuju se po tome što za jajašce malog metilja nije potrebna vlažna okolina da bi se razvilo, te mali metilj treba dva međudomara za životni ciklus. Ta dva međudomara su morski puž i mrav. Puž pojede jajašce i u njemu se solobađa miracidij, iz tog miracidija u pužu nastaje sporocista, a u njima se razvijaju cerkarije. Te cirkarije se izlučuju zajedno sa sluzi koju voli jesti mrav, i onda se on zarazi te se u njemu razviju metacerkarije. I na kraju se čovjek, govedo ili ovca zarazi jeduči biljnu hranu s zaraženim mravom. Metacerkarije se zatim iščahure u crijevu i mali metilji prodiru u jetru, gdje u ćučnim kanalićima rastu u odraslog metilja.

Rasprava i zaključci

Metilji, isto kao i svi drugi nametnici, imaju potrebu da stvaraju veliki broj jajašca, jer imaju jako složen životni proces i velike su mogućnosti da jajašca ne padnu na vlažnu površinu ili da ne nađu međudomadare u određenom vremenu te jajašca jednostavno propadnu. Ali što je više jajašaca, to je prije moguće da će bar neki od njih pasti na valžnu površinu i da će opet neki od njih susresti međudomadara i imati puni životni ciklus. Mali metilj ima potrebu za dva međudomadara, ali bar ajjašcu ne treba vlažna okolina za razvoj, tako da su šanse opet bar pozitivne. No opet treba veliki broj jajašaca jer su dva međudomadara jako puno, i ako se ne dogodi da ličinka ne nađe jednog od njih propast će.
Ako postoji domaćinstvo, ono se nikako ne smije zaraziti metiljima, sjeno se mora osušiti što se najviše može i mora se paziti na prehranu stoke. Bare i lokve u kojima živi puž mali barnjak treba potpuno isušiti jer tako životni ciklus ovčjeg metilja u potpunosti prestaje.


Popis Literature:

priloženi radni listić
Biologija Životinjski svijet, Autori: Dr.sc. Zdravko dolenec, Gordana Bartolić, prof., Nenad Marković, prof., Izdanje Profil 2001



Slike nisam stigao nacrtati... moram ih još i ručno... al dobro sve se u školi stigne :)










- 23:33 - Komentari (11) - Isprintaj - #

14.12.2005., srijeda

LOL

Dobri Duh Zagreba

Opći dojam o lektiri
a) Dok sam čb) itao lektiru, razmišljao sam je li mogućc) e da je sve ovo stvarnost, a ne neka obmana; da li stvarno postoji netko tko ovo prati,a da ipak nije neki luđak; zar zločd) in stvarno pokreće) e ritam svega, a ne na primjer novac? Da objasnim, svatko nakon pročf) itane knjige misli o njoj, to je normalno ali hoćg) e li knjiga na njega ostaviti tako veliki dojam, to je upitno. Ovo je samo moja tvrdnja, no možda je i ona istinita. No ako stvarno postoji takav ritam, zašto ga nitko do sad nije otkrio? To je razlog više u moje vjerovanje da to ne postoji, iako je to jako fascinantno. O tome sam razmišljao i tokom čh) itanja a i poslije istoga.
i) Jedini lik, Valentin Knez, me se jako dojmio, jer on sve radi za dobrobit čj) ovječk) nastva, a ipak to saznanje nećl) e odati čm) ovječn) anstvu, kao da je to samo njegovo i to nitko ne smije mjenjati niti imati. To njegovo ponašanje ja sam razumio kao kopiju ponašanja nekog ludog znanstvenika. Iako je imao jako zanimljivo zanimanje, kao da ga je njegova zahtjevnost dovodila do tog ludog stanja. Možda da je ranije sve predao stručo) njacima, ne bi se to dogodilo, no pisac to tako nije htio i to je dovelo do raspleta u kojem je Valentin skroz na skroz ''skrenuo s uma''. Takav ja dojam imam o Valentinu.
p) Meni je lektira jako bliska po okružju u kojem Valentin živi, po zločq) inima iako su oružja iz bliske prošlosti, to me sve podsjećr) a na zlo kojim sam okružen, pogotovo kad sam putujem u Zagreb. A priličs) no mi je daleko Valentinovo ponašanje, jer meni to jednostavno ne paše, meni taj njegov čt) in izgleda kao pogoršavanje onoga što se ne bi trebalo uopću) e dirati, jer je to nemogućv) e ispraviti. Valentin knez je jako usamljen i udaljen od društva i ne zna što zapravo društvo treba, i to drži udaljenost njega od mene osobno.
w) U djelu mi se svidio tok radnje, iako je bilo malo prelagano otkriti što ćx) e se dogoditi, iako je napetost bila vrlo velika, lektira mi se čy) inila kao previše predvidljiva. No iznenadilo me Valentinovo razmišljanje jer se ipak ponaša kao djete koje misli da je samo ono u pravu i da se njegove greške moraju pod hitno ispraviti. Razočz) arao me je kraj jer to meni osobno nije kraj, on nama naslućaa) uje što ćbb) e se dogoditi i što se sve može dogoditi, no ruku na srce, to ne može biti pravi kraj jer ja ipak smatram da tu nešto nedostaje, kao da je pisac nešto zaboravio dopisati, a osim toga on je s tim završio tek nekakav uvod, no ipak ovakav kraj oduzima nam mnogo vremena koje ćcc) emo potratiti za razmišljanje pa ipak možda ima nešto u njemu.
Analiza lektire
dd) Sredina u kojoj se lektira zbiva jest Zagreb, ali prikazan samo u njegovoj tamnoj strani. Sve je okruženo zločee) inom i zločff) in pokrećgg) e sve, a Valentin knez ćhh) e to pokušati ispraviti.
ii) Opis likova:
Valentin Knez- bavi se statistikom zločina, otkriva ritam zločina, pokušava pomoći društvu da se rješi zločina, na kraju ne uspijeva i on poludi, počinje ispravljati ritam zločina tako da i sam počinjava zločine
jj) Kronologija: UVOD: Valentin Knez proučkk) ava zločll) ine, ZAPLET: Uviđa da se zločmm) ini mogu predvidjeti (ritam zločnn) ina),VRHUNAC: Ritam se remeti, RASPLET: Valentin počoo) inje ispravljati ritam
pp) Jezičqq) no stilska sredstva:
Epiteti: za opisivanje različitih poava
Retrospekcija: opisuje se početak Valentinove ljubavi prema
njegovu poslu, zašto se započeo baviti statistikom.
Usporedba: za razdvajanje nekih zbivanja koja nisu dobra za nas.
rr) Pouka: čss) uvaj se zločtt) ina, pomozi društvu uz pomoćuu) stručvv) njaka.

Bilješka o piscu:
- Pavao Pavličić rođen je 1946. u Vukovaru. Od 1965. do 1969. je u Zagrebu studirao komparativnu književnost i talijanski jezik sa književnošću. Od 1970. je asistent na Odsjeku za komparativnu književnost, Katedra za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao je 1974. Vodio kolegije iz poredbene povijesti hrvatske književnosti te iz teorije književnosti i metrike. Sudjelovao na znanstvenim skupovima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Mađarskoj.


Ivan Karlo Pintar, 1B



ETo što je nastalo nakon otvaranja rich text formata u wordpadu... mene je ubilo... nadam se da je i vas :)

- 22:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.12.2005., utorak

Velki smijeh

Hahahahaha... Ovo je katastrofa za smijat se... ma dajte pgoledajte... dat ću vam i riječi:
http://www.molvania.com/video_medium_2.html

i evo lirika... pa uživajte :)

"Hey Baby. Wake up from you're asleep.
We have arrived onto the future
And the whole world is become
Elektronik Supersonik
Supersonik Elektronik

Hey Baby, Ride with me away.
We doesn't have much time.
My blue jeans is tight.
So onto my love rocket climb.
Inside tank of fuel is not fuel but love
Above us there is nothing above but the stars above

All systems gone.
Prepare for downcount.

5, 4, 3, 1. Offblast!

Fly away my spacerocket.
You no need put money in my pocket.
The door is closed, I just lock it.
I put my birthplug in your socket.

The sonic sky is bright just like fire.
You and me get higher and higher.
Cut Communication wire.
Only thing that can stop us is flat tire.

Hey Love crusader. I want to be your space invader.
For you I will descend the deepest moon crater.
I is more stronger than Darth Vaper.
Obey me, I is your new dictator.
For you is Venus, I am Mars.
With you, I is more richer than all the Zhars.
Make a wishes on a shooting stars.
Then for you I will play on my cosmic guitars.

Ladies and Gentlemen, fasten your beltseats.
We have commenced our descent.
I trust you enjoyed this flight as much as you enjoy this acting.

Now, back on Earth, it's time for downsplash
Into sea of eternal my glory spaceship crash
People have arrived for to cheer me from near and far
and as I float, I open door and shout
"I am world's biggest washed up superstar!"

As for sure as the sun rises in the West.
Of all the things and poets on Earth, I am the bestest.
Come, let me to dream of jewelery on your finger.
Then like a smell around you, I will forever linger.
Ok, it's time for end.
No more will I sing.
Let me take you back in time.
I want for you to experience Big Bang.

Long live Space Race. Long live Movania."

Engleski za pet... i is :)
I R BABUN !
ELEKTORNIK!
SUPERSONIK!

- 23:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.12.2005., ponedjeljak

Dojč u eu

Imam još jedan protest!
A to je vezano uz tipkovnice... Znam da imamo "naše" znakove tipa čćđ itd. ali... zar nisu mogli strpati u tu tabelu još i ona glupa dojčlander slova s prijeglasom? Ak jesu a ja to neznam... brzo mi javite da to ispravim jer pogledajte tekst koji moram napisat pravilno i crkavajte od smijeha

Siegfried und Helman

H:Hallo Siegfried!
S:Hallo Helman, GruB dich!
H:Du hast mein Computerspiel noch nicht zuruck gegeben. Ich habe schon zu lange auf sie gewartet.
S: Aber du hast mir doch gar kein spiel gegeben!Wast ist den mit dir? Bist du kranka, oder was?
H: Was! Schone ein Jahr ist vorbei, und du hast mir mein spicel noch nimmer nicht gegeben! Ich habe dir das spiel nicht geschenkt. Ich habe es dir nur ausgelieen! Du musst es mir zuruck geben!
S: O man, warum kann ich es dir erklaren... Uber welches Spiel redest du uberhaupt!?
H. DU weist es doc. Das war der Hit des Jahres, du has mich sogar eine woche gebitet sie dir zu geben.
S: Woruber sprichst du?
H. du gibst also nich nach! NA gut, dan komme ich zu dir nach Hause und hole mir das spiel.
S: Das werde ich nicht zulassen! Denk noch nach, ich bin mir ganz Sicher dass du mir das spiel nicht gegeben hast. Ich werde es dir beweisen! Wir gehen jetzt zu dir nach hause und ich werde das Spiel finden.
.
Einige Zeit spater bei Helman zu Hause

H: Und?
S. Schau mal hier. Ist dass nicht dein spiel
H: Nein, ist es nicht.
S: Hmmm.... Ich habe alle raume grundlich gepruft, Aber ich habe nichts gefunden.
H: Na siehst du! Jetzt gehen wir zu dir.

Bei Siegfried

S: Hier ist das spiel ganz bestimmt nicht!
H: Scheinbar hast du recht... aber wo ist mein spiel dann?
S: Jetzt ist mir eingefallen! Dein Bruder hat es nach Frankfurt zu seiner neuen Schule mitgenommen!
H:Ja dass muss es sein! Ich rufe ihn gleich an, danke man.
S: Keine uhrsache, tschus.

Ali fakat... ta 253 znaka... pa alo postoje 200 gb hardovi u valjda 70% računala... valjda se može to pretvoriti u čak DVA bajta. Mislim bajt u usporedbi s 200gb... ono atom naspram banane. Opet treći korijen iz banane... malo off tema ali za smijeh sam uvijek tu: moderna algebra je kad vadiš u četiri ujutro korijen iz nepoznate :). Uglavnom, ti inžinjeri se uopće ne brinu o nama... pisarošima :).
Vidjet će oni... svi će vidjet. AJL BI BEK

- 22:13 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.12.2005., nedjelja

PROSVJED

Ovaj blog je prestao normalno brojat broj riječi po postu.
Pa eto kratak post zbog protesta
GRRRR

- 23:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

10.12.2005., subota

Pivo

88 razloga zasto je pivo bolje od zene:


1.Pivo se ne protivi da u njemu uživaš svakog dana u mjesecu.
2.Mrlje od piva se lako peru.
3.Pivo ne moraš izvoditi na večeru i piće.
4.Tvoje pivo će te uvijek strpljivo čekati u autu dok lutaš unaokolo.
5.Kada pivo splasne, sve brige su ti prošle.
6.Pivo nikada ne kasni.
7.Pivo ne izluđuje to što tražiš drugo pivo.
8.Ako zagusti, pivo možeš skloniti bilo gdje.
9.Etiketa s piva skida se bez problema.
10.Kada odlaziš u kafić, siguran si da ćeš tamo naći bar jedno pivo.
11.Pivo nikada nema glavobolju.
12.Kad ispiješ pivo, za bocu uvijek možeš dobiti neke novce.
13.Pivo se neće rasplakati ako dođeš kući s jos jednim pivom.
14.Ako u pivu uživaš na pravi način, glava će ti uvijek biti bistra.
15.Pivo uvijek leže lako.
16.Navečer možeš maznuti više piva, a da se ipak osjećaš dobro.
17.Pivo se neće buniti ako ga dijeliš s prijateljima.
18.Uvijek možeš biti siguran da si prvi koji otvara bocu piva.
19.Pivo je uvijek vlažno.
20.Pivo nikada ne inzistira na jednakosti.
21.Pivo si može svako priuštiti.
22.Pivo te ne uvjerava da ga ne otvaraš odmah.
23.Hladno pivo je dobro pivo.
24.Pivo se ne mora prati da bi imalo kakav-takav okus.
25.Kad promjeniš pivo, ne moraš plaćati alimentaciju.
26.Ljepota piva nije samo površinska.
27.Suštinske kvalitete piva lako se prepoznaju po etiketi.
28.Pivo ne lupeta gluposti dok ga piješ.
29.Intelektualne vrijednosti piva su nebitne.
30.Od piva još nitko nije dobio AIDS.
31.Pivu je sasvim svejedno koju muziku slušaš dok ga konzumiraš.
32.Ako pivo ostavis nedovršeno, nećeš imati bolova.
33.Svako pivo je lako i jeftino.
34.Pivo nema rođendan ni Dan Piva.
35.I u najgoroj birtiji može se naći dobro pivo.
36.Kad ostaviš pivo, siguran si da te ono neće ogovarati kod drugih piva.
37.Pivo nema roditelje.
38.Svako pivo pada na isti pokret ruke.
39.Pivu je potpuno svejedno kada ces ga popiti.
40.Svako pivo ima uzak grlić.
41.Pivo je uvijek raspoloženo i u dobroj kondiciji.
42.Zbog konzumiranja piva mlađeg od 14 godina ne ide se u zatvor.
43.Pivo se može koristiti čim se proizvede.
44.Ako si na ulici grub sa svojim pivom, nitko te neće premlatiti.
45.Pivu ne smeta ako si glup i ružan.
46.Ako proliješ tudje pivo, on će rado prihvatiti da ga častiš drugim.
47.Ako imaš dva piva istovremeno, ne moraš gledati na sat.
48.Pivu ne smeta ako si pivopija.
49.Pivo uvijek ima vremena i nikada nema obaveza.
50.Ako piješ crno pivo, Klu Klux Klan ti neće praviti probleme.
51.Ako nemaš para, pivo uvijek možeš ižicati od prijatelja.
52.Pivo te nikada neće dovesti u iskušenje da ga proliješ.
53.Pivo je uvijek u prozirnoj ambalaži.
54.Ni jedno pivo ne doživi da bude staro i ružno.
55.Popijeno pivo možeš baciti kroz prozor.
56.Ako dovoljno upadljivo promatraš tudje pivo, vlasnik će te njime ponuditi.
57.Pivo ne inzistira na pozi iz koje ćeš ga piti.
58.Kada piješ pivo, ne moraš paziti i možeš ga popiti do kraja.
59.Prije piva ne moraš se tuširati.
60.Pivo se neće protiviti da ga piješ u autu.
61.Kada šetaš kroz grad s pivom, ono se neće lijepiti za izlog svake trgovine pored koje prođete.
62.Pivo te nikad neće tjerati da ideš na balet ili operu.
63.Pivo ti nikada neće pokušati baciti računalo kroz prozor.
64.Pivo ne inzistira da ga piješ svaki dan.
65.Kada ti pivo dosadi, možeš slobodno prijeći na drugo pivo.
66.Pivo uvijek šuti.
67.Pivo možeš konzumirati javno.
68.Pivo se ne brine ako se vraćaš kasno.
69.Kad se pivo pjeni, znaš da nema bjesnilo.
70.Nijednom pivu ne smeta dim.
71.Što si deblji, to ti pivo bolje leži.
72.Pivu ne smeta ako nisi materijalno situiran.
73.Pivo nikada nije masno.
74.Pivo možeš voditi i na kartanje.
75.Kada spavaš sa pivom možeš i hrkati.
76.Ne moraš staviti gumicu u usta kada piješ pivo.
77.Pivo se ne buni kad si pijan.
78.Pivo nikada samo sebi ne diže cijenu.
79.Kad piješ pivo sve držiš u svojim rukama.
80.Loše pivo uvijek možeš zamijeniti boljim.
81.Pivu ne smeta ako neko promatra dok ga obradjujes.
82.Da bi popio pivo dovoljno je samo odstraniti čep.
83.Nije protuzakonito biti vlasnik gajbe piva.
84.Ako žestoko navališ na pivo, ono ti neće sasuti suzavac u lice.
85.Pivo te ne može osramotiti u društvu.
86.Pivu je dovoljna jedna flaša.
87.Ako istovremeno konzumiraš više od jedne pive, najgore što ti se može desiti je mučnina.
88.88. razlog stvarno nije potreban.


ovo je zato kaje ovo 3 tjedan da se nisam napio pa se podsjećam

- 23:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.12.2005., petak

Njet moj dan

Ovo je jedan od onih crnih dana.
Samo što za ovaj ja nisam kriv.
Čoeče... prvo nadoknađujem igru pes5 i igram protiv najboljeg u školi.
Vodim 2:0 u drugom poluvremenu i sam najedamptu ovaj izjednači.
I spušim na penale.
Izdao me je ševčenko (igrao sam kao Milan).
Katastrofa.



I DANAS BIO KONCERT MOG BENDA.
NO INSPIRATION RULZ.
Iam sad i posebnu majcu.
Ali sreće... sviramo drugi.
I uletimo mi, počenmo svirat i ja počnem pjevat. Niš. Mikrofon nije spojen. A DA SAM PJEVAO NA SVOJEM BEŽIČNOM KOEJG CIJELI DAN TEGLIM PO ZAGREBU OVO SE NEBI DOGODILO. Ali ne... i idemo dalje zaboravim otaj endostatak. Boulevard of broken dreams zuavršen.
Druga stvar 21st. century digital boy od bad religiona.
I ispadne mi usred pjesme kabel iz mikrofona.
KATASTROFA.
Al ide dalje.
Pa u trećoj pjesmi az vrijeme solaže pregori zvučnik.
Točnije zapalio se :).
A meni glas sjeban i ovi me ne čuju da prestanu.
I tak smo malo svirali s zgorenim zvučnikom.
A koncert se zove V.(PETA) GORI, pa fakat smo je (umalo) zapalili.
MA lijepo bilo.
MRZIM OPISIVAT DANE AL DANAS NEMAM JEDNOSTAVNO O ČEMU PISAT.
CIJELI DAN U ZAGREBU... nabrijan za koncert, jednostavno nisam imao vremena za filozofiranje.
Osim što još više mrzim šminkerice i tak.
Al nema niš posebno za opisat.
Damn, do sutra.

- 22:56 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.12.2005., četvrtak

Gotovina

Tko je izgubljen bit će i nađen, pa eto tako i naš prijatelj gotovina.
Sad će krenuti rasprava o ratu... inače mrzim domovinski rat... št ose mene tiče boli me kurac dali su neki vojnici tamo osigurali našu Hrvatsku za život... jebem im ako ova hrvatska puna korupcije i nepravde valja...rađe bi da je pala negdje atomska bomba i da nas balkanac više ne bude.
Narodnjaci... jako čest pojam u svijetu.
Tako imamo hip hop i rap kao mjuzu s ulice... kapitalistički narodnjaci... o istoj stvari pjevaju... nekultura... jednostavno su i to cajke... ali modernije.
BJežim s teme... k vragu.
Vratimo se na Gotovinu.
Za mene on nije heroj, ne nije. Njegov život je prepun katastrofa... i za mene on nije ČOVJEK.
Što je on?
Kažu silovatelj, kažu beskičmenjak, kažu varalica, ali na kraju je bjegunac.
DA JE PRAVI HEROJ, NEBI BJEŽAO NEGO BI OTIŠAO DOBROVOLJNO NA TAJ SUD.
Ali ne, on je kukavica... zna da je kriv pa bježi.
Ante, budi čovjek i suoči se sa svojim grijesima. Ali ti si kukavica... KOJI ĆEŠ TI K. HRVATSKOJ?
I ova mladež... tak se pale na to. A zašto? Jer hoće biti slavni... nepotrebno. Ali slavu biraju na krivi način.
Dječice draga... odite u krevet i kad se otrijeznite dođite mi se opet javit.
Kada bi bar svi bili kulturni, savjesni i tako.
Ali ne može, svi smo mi idioti.
A što je sa ostalim generalima?
Isto... lijene guzice i glupi ko stoka...
Što su oni napravili?
STAJALI BI NEGDJE PONOSNO i čim bi prva granata pala odma bi podvili rep i pobjegli.
Kreteni o kojima su ovisili životi mnogih ljudi. Isto i za tuđmana... još većeg kretena.
Povijesne ličnosti su laž, sjetite se... povijest pišu pobjednici... ali umjesto da napišu istinu napsiat će ružičastu priču o sebi kako su pošetni fini i bla bla bla.
A prava strana nestaje... i tako se misli da je svijet bio ružičast.
E PA NIJE, niti nikad neće biti.
JA nisam stručnjak, ali meni bar još oči nisu skorz zaslijepljene.
Želim lijep život... a ne da se neki kreteni izvlače na ponos u ratu i to...
Ali kad oni hoće imati višui poziciju od nas... dečki i da me niste branili bilo bi mi svejedno.
Jer živim u preglupom svijetu, rađe bi atomsku bombu.
BOLJE GROB NEGO ROB,
i za kraj želim Gotovini sreću, mada će ga optužit doživotno zbog bježanja... a poslije njega Miloševića na smrt... previše je okusio lagodan život al to sad nema veze. Vidiš Gotovino da ti se nije isplatilo biti kukavica... nisi više heroj... sada si kreten koji će ležati u zatvoru.

I tako je završio još jedan lažni heroj povijesti.
Povijest je majka laži i takva će ostati

- 23:16 - Komentari (16) - Isprintaj - #

07.12.2005., srijeda

Generation

Na na na na.... u petak koncert.
Da mi smo genracija koja ima bend.
Jaska be affraid, be very affraid.
Lijepo je kad jedan gradić ima bend koji će možda i uspjeti :).
Ako svjetla budućnost leži preda nama... onda neka nam bude sa srećom
I tak to je sa bendom sve.


Nisam znao što da stavim za naslov... ali evo priče.
Doro tema nema veze s naslovom, ali moj prof iz hrvatskog kaže da tema nikan nije povezana s naslovom dakle :).
I tako ejdan glupa osoba morala je psovaditi mene i moju frendicu s chata.
Sam je uletila i okupirala me... a dosadna ne ko buha ne kao klop nego kao... neznam godzilla.
Žena je luđakinja, mislim nije mi prvi put da takve susrećem ali.
Nisam je odma skužio al kad sam shvatio što sve govori frendici... nisam mogao vjerovati.
Wake me up when this nightmare ends...
Inače nisam tako osjetljiv niti osjećajan... više sam povučen u vezi s tim.
Budalast dječak. Ali ovo mi je skoro pa odkrhnulo srce.
I da to boli... dugo nisam osjetio tu bol, i nadam se da je više nikad neću.
Ali i dalje ne shvaćam takve ljude, pa što sam im skrivio?
Tko sam ja da budem toliko veći od njih da oni imaju namjeru mene rušiti.
Pa čovječe poznaješ em dan i već me hoćeš ubiti.
Odkud ti pravo na to?


Takve ljude treba istrijebiti... baš kao i one ostale kretene koje spominjem odkad ovaj blog postoji al to sad nije važno.
Dobro, nisam za nasilje, ali mislim da me većina krivo sad shvaća. Jednostavno sam jao ljut na tu osobu, jer njezino postojanje za mene ništa ne znači. Neka se gubi iz moga života i gotovo.
Utopi se u svojoj slini i tuto finito.

Eto sad sam bio i frendicu naljutio... Eto sada se iskreno ispričavam...
Žao mi je... neće si nikad ponoviti. A ovu idiotkinju više ne poznajem.

I could stay awake just to hear you breathing
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Where every moment spent with you is a moment I treasure

Don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't want to miss a thing

Lying close to you feeling your heart beating
And I'm wondering what you're dreaming
Wondering if it's me you're seeing
Then I kiss your eyes
And thank God we're together
I just want to stay with you in this moment forever
Forever and ever

I don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't want to miss a thing

I don't want to miss one smile
I don't want to miss one kiss
I just want to be with you
Right here with you, just like this
I just want to hold you close
Feel your heart so close to mine
And just stay here in this moment
For all the rest of time

2X
I don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't want to miss a thing

Don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
I don't want to miss a thing

Eh sad ovo paše... zrakokovač. Emocije mi nisu jača strana ali bolje imati nego nemati.
Bez emocija mi bismo bili bez koristi na kraju svega.

Hide your face forever
dream and search forever

Have you ever been for sale ?
when your isms get smart
oh so selfish and mindless
with that comment in your eye

Do you think that you are hard ?
really harder than the other
man you're acting cold
if you are not in charge

Don't split your mentality
without thinking twice
your voice has got no reason
now is the time to face your lies

Open your eyes, open your mind
proud like a god don't pretend to be blind
trapped in yourself, break out instead
beat the machine that works in your head

Will you offer me some tricks
if I ever need them
would you go into that room
if I call 'em

Do you think that you are better
really better than the rest
realize there's a problem
I know that you can give your best

Have you ever had a dream?
or is life just a trip?
a trip without chances
a chance to grow up quick

Open your eyes, open your mind
proud like a god don't pretend to be blind
trapped in yourself, break out instead
beat the machine that works in your head

Hide your face forever
dream and search forever
night and night you feel nothing
there's no way outside of my land

Open your eyes, open your mind
proud like a god don't pretend to be blind
trapped in yourself, break out instead
beat the machine that works in your head

Open your eyes, open your mind
proud like a god don't pretend to be blind
trapped in yourself, break out instead
beat the machine that works in your head

Eto to sad išlo meni u glavi... uspio :).
NEma mašine u mojoj glavi sad sam free.

I ovak usput ima jedna dobra pjesma pa je poslušajte a ja vam dam lirike jer neznam više što pisati.

2. I Never Die

Concealed in the deep of the night
Moved when the horror awakes
Frightened by the howl of the world
Saved by the powers that be
Hounded by dark shadows
Pursued by many masks
Flogged by whiplashes
Branded like stock before the war

I never die before - I hear your vioce
I never die before - you have no choice
I never die - I never die

Awaken in seas of sweat
Reflections Full of bad memories
Scared to Fall asleep
Subconsious goes mad
A never ending dream
A journey that never find an aim
The end that conquers the swan song
Realization of a lost game

I never die before - I hear your voice
I never die before - you have no choice
I never die - I never die

He`s the last one that I saw
He`s the last of his kind
He`s the last one I want to hear
He`s the last one I would kill
You are the blood Flowing through my veins
You are the water which I drink

I tak ovo je malo brutalno ali isto paše.
Brutalnost... ali uz milost.

- 23:44 - Komentari (13) - Isprintaj - #

06.12.2005., utorak

Memoari

Ovo je u počast jednog čovjeka koji je pisao memoare... napisao je preko 1000 stranica u word-u... nije sejvao i nestalo je struje. Slava im.



Memoari... sjećanja... neznam zašto ali mene nešto stisne u prsima kad se sjećam ili radosnih ili tužnih sjećanja. Vrijeme... taj upitan pojam, zašto može stati samo u našim mislim da se vratimo ili na svoje greške na koje plačemo ili na tuđe greške na koje se smijemo. Da treba humora... ali sjećanja nismo mi.
Mi se mijenjamo, bez prestanka i jednoga dana umiremo. Ali sjećanja... ona ne. Ostaju zauvijek, neizbrisiva su. Svaka riječ, pa makar ona najdebilnija, ostaje podsvjesno u nama. NE ZABORAVI TO.


Putujem ja danas busom i razmišljam o ovome. Kao i uvijek izvor inspiracije su oni trenutci kada mogu stati i razmisliti o sebi, o mom životu, kuda idem, što sam ja? Još jedan bačeni pijesak u vremenu, koji će se okrenuti i tako opet ispočetka. Ali u ovom pjesku postoje izmjene... kemijske, fizičke, duhovne svejedno. Zrno neće ostati isto. Razmišljanje će završiti ćim me netko pozove i počne dijeliti sa mnom ovaj obični smrtnički život i tako me izvlači iz ovoga vječnog svijeta misli... neprestanom kontinuumu pijeska i satova. Tada se sve mijenja ukljućujući moje ponašanje. U školi ne razmišljam i obično sam shvaćen od ženske strane kao obično balavo derište ali iskreno, tko ih j... kad me ne shvaćaju. Moji prijatelji, naprotiv smatraju da sam njima jedna dodatna "ruka" za pomaganje. Ali ja se mijenjam, kad razmišljam ja sam jedan od najbrojnijih ljudi u jednom, kad me netko skrene s toga onda sam kreten.
Tako i danas... frendica mi je ponudila slušalicu mp3-ce da slušam psihomodo pop i fridu.
Ali na svu sreću nisam zaboravio na ovo. Sve je moguće, samo se treba potruditi prijatelji. NE ZABORAVITE TO.

Vratimo se onom čovjeku. Zamislite da se to vama dogodi... padate opet u onu vječnost razmišljanja. "Zašto meni", "što sam skrivio?", "tko me to na ovom svijetu j... u mozak" te postižemoonu krajnju destruktivnost. Ljudi nisu stvoreni za porazem osjećaji nas uništavaju.
Mi smo osjećajni, i sumnjičavi i bolesni. Shvatimo već jednom su u našem mozgu više osoba... više manje kopije okoline. Mi smo sustav na kojeg okolina moraa utjecati. Ja nekak oto shvaćam u nekim trenucima ali kad prestanem razmišljati, opet sam balavi kreten. Dok razmišljam, jedan događaj, pa i taj nestanak struje, mogu gledati licima tisuća osoba, mogu zamisliti što bih ja osjećao, kako bi drugima bilo, te naposljetku kako bi drugi gledali na mene, tj- na onaj dio mene koji se zove "nas".
NE ZABORAVLJAM TO.


Sviejt misli je jedan sabor gdje traje vječna borba s istim rezultatima koji će se jednom odraziti. Oviseći o konačnici, kad tad ćemo ili postati intelekti, ili idioti ili luđaci. Sklop zvan mozak trudi se raditi kao jedan, ali trudim se ne dopustiti mu to. Ali on je ipak jači. Moji su jedino trenuci tišine... trenuci kada čujem samoga sebe. Onda se može vidjeti onaj pravi "ja". Skriven od okoline, kao jedan daleki promatrač koji ipak kada tada morai mati savjesti i voditi brigu o drugima.
Kada bih bio takav cijelo vrijeme... mogli biste me slobodno proglasiti svecem.
Ali ja to ne bih prihvatio jer ja sam onaj guru, onaj povučeni koji bježi.
Ja nisam osamljeni vuk, ja sam samo onaj koji nećće dopustiti da postane onaj balavac.
On će biti jači, kada tada. I pobjeda je uvijek na njegovo strani.
NE IGNORIRAM TO.


Svi smo mi nježne duše, priznajmo. No borba unutar nas, no neki neće shvatiti, pa ću reći, oko nas.
Borbe za popularnost i ostala sranja, sve je to zapravo plod naše mašte, ta potreba ne postoji.
Nama kontakt treba, al on je dovoljan kao trzaj, mi ga pamtimo.
Draže mi je da me zovu luđakom nego budalom.
No ja nisam niti jedno. Meni se tek otvaraju oči... ja sam novorođenće ovog divnog svijeta pamćenja.
Bio sam i prije, moguće. Ali vrijeme je takvo. Trenutci će se opet vrtiti. Meni će se oči kada tada sklopiti i opet ću biti onaj jadni fetus sam na zimi. Zašto? Zašto će vjetar hladno puhati?
Moji kapci jesu teški, ali otvoriti će se.
Neću dopustiti da se opet zatvore.
Bit ću i generacija X, ne zanima me za točne rezultate, brinut ću se o tome poslije.
Jer ja hoću biti onaj pravi ja, onaj iznutra.
Moje oći se više neće zatvoriti.
NE DOPUŠTAM TO.


Mislite da buntovni duh nestaje, u krivu ste. Njemu se zatvaraju oči. Ali to nije pravi naš duh, to je onaj duh koji poziva onog pravog "ja" na svijetlu. Baš zanimljivo, riječ ja... odkud je potekla da mi je znati.
EGO. Ja kao ja, dvosjekli mač. Mrzim oružje. Duše vrati mi onaj svijet razmišljanja, opet me odvode.
A sada bježi, jer ja ne trebam duh. Ja trebam sebe.Moja privatnost, moja sloboda.Budi slobodan da živiš unutar sebe. Ja nisam prosvijetljen, ja samo otvaram oči.
Opet, u trenutku su se bile zatvorile.Shvatit ćete. Isto kao što ćete me možda shvatiti kad malo odrastete, ili ako ste već odrasli, nadam se da me podsvjesno razumijete.Onaj vaš "ja" je uvijek na mojoj strani. Nemojte i vi postat još jedan klon društva. Budite svoj "ja" jer ne postoji bolji prijatelj ili čuvar koji zna sve. I vrijeme neka se zaustavi, jer to je naša prava snaga spoznati sebe.
NE OKLIJEVAJ TO.

- 22:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.12.2005., ponedjeljak

On and on

Prestao sam broajti postove... ovaj je još jedan koji je bačen pred vjetar.
Nije da imam dragulje ap da ih bacam među svinje ali ipak :).
I tako ovo ej jedan od onih basnonosnih početaka... koji ničemu ne služi.
Pišem ovaj put fakat bezveze i ako mi nešto sine... već ćete pročitati



moderator


Posts: 124
Date: Oct 28
Views: 129

Quote | Reply
The Chronicles of Viperus

Eto malo sam ukrao naslov od meni antipatičnog hmmm......glumca Vin Benzina

Al da se vratim na temu , pošto je Ivor zatvorio thread , od sad ovo je moj thread za komentiranje glazbene , Javora i vrijeđanje slučajnih prolaznika

U prošloj epizodi:

wick3d wrote:



Vidjet čemo lol. Ah cure, ulizice







Dok ne upoznaš Javora , neznaš što znači ulizica (njega mogu vrijeđat , nema pravilo protiv toga ahahaha , ((zapravo ima)) )

uglavnom ovo je bilo prošli sat harmonije (u glazbenoj)

PRIJE SATA :
Javor : Ja zbilja mrzim harm. , profa davi moju kreativnost , ovo šta sam je napisal je točno , meni tak bolje zvuči , kaj ona meni to križa , šta ona zna , ja sam sviral orgulje u crkvi......blablablablabla (predosadno).

NA SATU :
profa kasni 2 sec

Javor : ooooo , Profesorice , tako mi je drago da vas opet vidim , ja sam se zabrinul da nećete doći , meni mi je harmonija sve u životu , .......blablabla.

Javor odsvira nekaj , pijana bolesna kokica bi bolje odsvirala , od njega , ja (očito) nemam zadaću (svirao bi bolje od javora u svakom slučaju) , uleti druga učenica isto nema zadaću (ona ide u MIOC), kaže da nije imala vremena , ja kažem "Isto što je ona rekla"

Javor : MOGLI STE SE BAREM POTRUDIT DONJET NOTE

Ja : pa mi barem ne idemo u školu za bebice (on ide u muzički razred 18 sati tjedno , nema fiz , mat , inf , u 3. i 4. razredu u 2 dana u tjednu uopće nema školu , a onda meni sere)

Javor : Ti!!!! Kako se usuđuješ !!!! Ti si zauzeo mjesto nekim učenicima koji su htjeli ući u srednju glazbenu.

Ja: Njihov problem , takav je život (ko da me briga, uostalom učinio sam im uslugu)

Javor : Ti tratiš vrijeme i mudrost naše profe , koja obavlja svoj posao vrlo profesionanlo i jako dobro (profa nema blage veze , i sam je to reko prije 40 min ), blablablabla

profa : sigh.........mir , mir , ja ne toleriram svađu ........ mi svi zajednica , svi jednaki ........(ja igram snake na mobu).....moramo zajedno prebrodit.......

ja (moje misli): Kaj je ova napušena , pa ne idemo u rat , ovo je samo užasno dosadni bloksat harm. sigh....

profa: jel se svi slažete ? Damir?

Ja: mhm (kvragu , umro sam u Snakeu a imao sam 3216 bodova)

Javor : Da , uz vaše vodstvo , i naš trud sigurno ćemo uspjeti......blalbla (kvragu , ovo zvui ko pariotski film al ovo se zapravo dogodilo)


POSLJE SATA :

Javor : na meni usuđuje prelrižit to , ja znam bolje od nje , to zvuči kak treba , kak je glupa žena.


BTW većinu uvredljivih komentara (očit mojih) sam preskočil.

matea wrote:




tomić, svaka čast super ti je post!!




HVALA




Ali ozbiljno moja polu pismenost (više ko četvrt , al nije fora vrijeđat samog sebe) , nemože ni približno opisati to , jednostavno moraš biti tamo .

Siječam se da sam prije par sati reko neku glupost , profa je totalno poludila , zato jer su se svi smijali preko 2 min
edit : sjetio sam se !!

Profa (mi smo bili bezobrazni pa ona ozbiljno): Ako se vi ne slažete sa mojom metodom rada ....

Ja(promrmljam): heh
Profa (oštar pogled prema meni):.....je sam prema vama bila poštena.....ovdje su nekakvi idiotizmi koje ona zove govorom... ako mene nečete postoje (zbilja misli ozbiljno) drugi profesori , druge škole , drugi gradovi , druge države , drugi kontinenti......(uzdahne)

ja: a drugi planeti? (svi prasnu u smijeh , a uopće nisam mislio da je tak smiješno , valjda zbog atmosfere koju sam već prije napravil)

profa : (šuti , u mislima me probada kopljima i prži na vatri , vidi joj se na licu ).......

svi : hahahahahaha......................hahahahahahahahahaha...............
odjednom savršena tišina

javor počne puhat nos : ssshmmmmmmmm......shmmmmmmmm

svi se opet počnu smijat..........


Danas ujutro

Javor se danas treso od bijesa , zato jer je on dobil 3 a ja 5 (tužno je to što ja niti nisam znao da je test , a i da sam znao opet nebi pogledao harmoniju ^_^)

......neda mi se danas , ako želite budem nastavio , ali ću temu stavit u forum škola , jer profsori nemogu uč u njega , inače mi ne gine......smrt


Evo jedna zanimljiva , prekjučer :

Nisam bio u školi u srijedu, al sam otišo na orkestar (idem u Čakovec na koncert juhuhu ) i fotokopirat bilježnice od češnjaka , uglavnom odem ja u glazbenu , tam fotokopira luda profa (doslovce , ravnatelj joj je dao nalog da ode psihijatru) , zapne papir , ona i dalje pritišće copy gumb , niš se ne događa , ja joj kažem da je zapeo papir , ona i dalje pritišće copy , ona bijesna stoji , ja otvorim (ona me mrzi BTW) fotokopirni , izvučem papir , ona nestane , fotokopirni radi , ona se vrati s ravnateljem , kaže da sam pokvario kopirni , ja pritisnem copy , papir izađe (njene note su ostale u fotokopirnom) , ona pobijesni , ravnatelj se malo nasmije , kaže da bi bilo bolje da odem (zbog nje , zna on da ja nisam niš kriv) , tražim 20 min fotokopiraonu 3 mi se zatvore pred nosom , sigh.....

I tako stigosmo do dana današnjeg....al danas nije bilo glazbene , pa ajmo se vratit u daaaaavnu prošlost.......

od stoljeća sedmog.......zzzzzzzz.........

.......sat samo što nije počeo , ja blejim u strop , zvoni mi mob , čudo -konačno nešt zanimljivo ,

Sauron oće igrat GunZe , ali nemože ni zamislit kakvo mentalno maltretiranje ja trenutno podnosim

profa: riješite zadatke od 2347254 do 33645783 (juhu , ti su samo 10 puta dulji od zadaće iz lat)

profa: uh kako me boli glava , ja sam bolesna došla u školu (a baš bi mi nedostajala , da nije doša 1 od 500 sati)

mi pišemo zadatke......

profa: ja sam jučer imala 38 temperature , ali sam ipak došla , mislila sam ne doći , ali Javor

(ovdje ću ubacit sliku svojih osječaja , BIJEEEES) me podsjetio da moramo dovršiti ******* - CENZURIRANO , ŠTREBERSKI IZRAZI

ja:dobro za nas(profa uputi prema meni svoj , meni već dobro poznat oštar pogled)

Profa : opet se tuži da ju boli ovo , ono (misilm , mlada je , nije ko da ima reumu ili nešt)

ja (u mislima): "Mene boli glava , al ja se ne tužim!!" - isuse tek sad sam shvatio kako bezobrazno je to , možda joj to nebi trebao reći. Kvragu i sve reći ću joj!!!!

ja (ovaj put na glas): "Mene boli glava , al ja se ne tužim!!"

profa: ! ! ! (ko da ju je grom pogodio - i to iz vedra neba )

Profa :jel ti shvačaš koliko bezobrazno je to ??? (da ne bude zabune , nisam takav prema svim profesorima , jednostavno ona je zla na svoj način-(možda ćete jednog dana i pročitati na koji) i zato sam takav prema njoj.)

ja:(duboko udahnem) DA!!!

profa :!!! (a ja mislio da munja nikad ne udara na isto mjesto dvaput)

........

evo jedna malo veselija:

prije promjene rasporeda škola mi je bila do 14 a harmonija u 14.15 = nema vremena za ručak

ja otišo u pizzeriju ispod glazbene (zove se Pizzicato , malo reklame za njih , pošto uvijek dobijem pizzu preko reda) uzeo pizzu (14.17h) , odem u dvorište , sjednem za stol , i jedem.

sretnem frendicu , ona isto kasni , objasnim situaciju ,pozdravimo se , ak profa pita nije me vidjela.

*mljac* *mljac*......please wait.......bitte warten.....*mljac*

???: Damire?

Ja:(tko se usuđuje smetati me kad jedem svoju velku mješanu pizzu sa extra sirom????)

???=profa:(prozor gleda točno ispod mene) : (bijesno)ŠTO RADIŠ TAMO DOLJE???

JA:(sasvim smireno) mislio sam da je to očito : jedem pizzu

profa: Dolazi gore , pišemo test !!!

ja : evo idem , imam još samo dvije šnite (pa moram joj priznat , ima dobru samokontrolu , bilotko drugi bi me zasigurno ubio nakon ovog)

nabrzinu pojedem pizzu , skoknem do trafike po fantu (puno jeftinija nego u restoranu , plastična boca , a i sigurno ću još više razbijesnit profu ) bio sam zbilja žedan , uletim u razred (14.34), na ploči piše test , riješim ga prvi , dobijem 5 , profa bijesna ko ris , život je lijep

Ništa više za danas


Eto ovo je napisao jedan moj frend iz razreda... ako vam ovo nije smiješno, to je zato što ga ne poznate uživo. Nema čovjeka s boljim kritikama od njega :).
A ovog javora ja ne poznam al nema veze.
Bil oej fora kad smo ga zvali u pola dva kada smo išli u gardalanad :).
A njegova mama ej skužila da smo to mi jer viperus mu je jedini frenda nda....
I tak meni ej pobjelga ideja o kojoj sam mislio pričat i koju sam pisao u cijelom jebenom fakin busu :).
Ili u boljem izrazu po putu za školu dok sam se vozio busom.
Ne... dok sam putovao busom u školu :).
Eto tako


Ajd dodat ću još jednu :

VAŽNA PRAVILA ZA POSTUPANJE S JAVOROM :

1. NE HRANITE GA CRVENOM HRANOM

2. NE HRANITE GA ŽUTOM HRANOM

3. NE HRANITE GA ZELENOM HRANOM

Pa barem mogu biti siguran da neće pojesti semafor

Ozbiljno ovo nije šala , dođem u pizzeriju , tam me već poznaju .

ja: bok!

pekar , kuhar ili kaj god već je taj tip: Damire , ej. Standardno? (često jedem u pizzeriji)

ja: da i napravite jednu pizzu bez rajčice

pekar:???

ja: da ,da , znam , ne pitajte , to je za frenda , on je čudan.

pekar : ok :)

ja i Javor dotle pričamo:

Javor: a zašto Yoda onak hoda sa štapom , a onda kad se ide borit onda je on onak brz?

ja: (grrrrrrrrrrr)........sigh.......možda da iznenadi neprijatelje , šta ja znam.

Javor: a zašto on može skakat onak visoko , mislim on je tak mali a tak visoko skaće. (ovdje ide slika mene , koja prikazuje moj bijes , ali nisam još hostao - Lord , Sauron . to je ona slika Sakure , znate o kojoj pričam)

ja : zbilja nebi znao , on to valjda sa silom. (daj Bože da je u njegovoj pizzi salmonela - da se to dogodilo nedavno reko bi ptičja gripa , al nema veze)

Javor: aha..........a zašto se u epizodi 4,5,6 tako malo bore lightsaberima , a u 1,2,3 (ja na rubu ludila , taj JEDAN TE ISTI set pitanja me pita 3-5 puta mjesečno , ako je idiot da ne kuži , mogo je barem zapamtit ono što sam rekao prije 8 dana)

ja: KAKO NE SHVAČAŠ ! (ljudi gledaju u mene) GEORGE LUCAS NIJE IMAO BUĐETA DA NAPRAVI VIŠE BORBI LIGHTSABERIMA , I TO JE TO , NEMA DUBOKOUMNIH PRIKRIVENIH RAZLOGA! REKAO SAM TI TO BAREM 20 PUTA !!! (doslovce)

dolaze pizze (Bože , hvala ti) , on podiže šunku da vidi jel su slučajno stavili rajčicu ispod , nakon pregleda svake šnite , počinje jesti. (da bar imam shadow replication ((iz crtiča Naruto , korisnik napravi nekoliko kopija sebe , stvarni su , ali kad ih se ubije nestanu)) sad bi jedna replikacija ostala slušat njega , a Damir + 19 klonova bi pobjegli (iako ovih 19 nisu pravi ljudi , bilo bi ih okrutno ostavit da slušaju Javora - a ljudi kažu da sam okrutan)

anyway , vratimo se u stvarnost......ajoj

ja: aha , da da.....

Javor :blablablablablabla...........

ja:zzzzzzz , ma da aha ,

Javor : blablablabla................

Ja: uh vidi kolko je sati (bilo bi puno uvjerljivije da sam zapravo imao sat na ruci ) , moram ić

Javor : ja idem svirati orgulje ( o hvala ti Bože - a Ivor kaže da nisam vjernik)

uglavnom on ne jede : rajčicu , marmeladu (moja mama je donjela kolač , pa sam ga zezao da je u njemu marmelada , hahahaha) , naranče

I ovo još malo da se smijete :)

- 23:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.12.2005., nedjelja

Jawn...

UFO!
CRKVA!
BIBLIJA!
Isse kaj meni pada na pamet...
I ono kaj čitam, dossier ufo... Nevjerojatno.
U indijskim vedama se spominje kak se dva LETEĆA GRADA also know as ufos bore nnećim sličnim današnjim super ekslozivnim atomskim post urbanim bombama s ciljem istrebljenja. Ma super.
Neću više o ovome...

Dost mi je Crkve za danas... mada sam pomislio već da je Marija začela umejtnom oplodnjom, anđeo bio alien, Isus je polu čovo polu alien i tak.
A ako pratimo bibliju bezgrešno začeće je iz ničega nastalo, a Bog samo može stvoriti iz ničega pa je i Marija Bog.
HEJ ISKLJUČITE MOZAKKKK.

Mah zaboravite ovo... rađe ocjenite moju PRVU pjesmu koju sam se tak sjetio objaviti... i još smo je malo promjenili sam neam zapisane konačne rezultate tako da...
Evo je:

Goal is to take it
Move is to make it
Time is to end it
Blind for all of it

If You get us in a line
If you lose us in a lye
Know you'll always cry
But not for me but for
......

Control is to fade us
Rage is to motivate us
Try is to begin it
Tired for all of it

If You get us in a line
If you lose us in a lye
Know you'll always cry
But not for me but for
......

Don't think you can fight us
Don't think you can stop us
We're uncontrolable
We're outraged
But WHY?????

It's because we are
YOUR CLONES


If You get us in a line
If you lose us in a lye
Know you'll always cry
But not for me but for
......
YOURSELF!


I usput... složio sam doma gitaru... to jest namontirao sam žice i počistio je.
Al mislim da će trebat malo na popravak. Ta gitara je marke Framus... nešto kvalitetno i skupo iuz bavarie. STARA JE PREKO 35 GODINA I RADI! Ima debele single pick-upove i crvena je.
Vuče mi na klasičnu električnu gitaru al nek joj bude pa je obična električna gitara :)



Blood Brothers
Watch your back because the next man is comin'
And you don't know if the next man is dumbin'
Survival of the fittest what it is
I got yo back, you got my back and that's the biz
Blood is rushing through my veins
I got the power, channel the energy
And with my strength I will devour
Sickening thoughts are running through my head
Thats when I realize I'm glad im not dead

Corruption and abuse, the salesman of our blood
For the public's craving, existence in the dark

CHORUS:
It's in our nature to destroy ourselves
It's in our nature to kill ourselves
It's in our nature to kill each other
It's in our nature to kill, kill, kill

It was a dream and then it hit me, reality struck
And now my life is all shifty and it all moves fast
Close to buck 50 and we all stand strong
In respect to the family in the times of our insanity
And through the words of profanity
I describe our dysfunctional family
Blood brothers keep it real to the end

Deeper to the thoughts that you think, not a trend

Corruption and abuse, the salesman of our blood
For the public's craving, existence in the dark

CHORUS

Corruption and abuse, the salesman of our blood
For the public's craving, existence in the dark

CHORUS

I ovoj stvari već tražim note jedno tri dana da odsviram u guitar pro 5.
Ima real sound engine.. prebolesno se čuje.
I da pjesma je od papa roacha: blood brothers.
Moguće ju je nać na album uinfest ili an soundtracku tony hawk pro skatera 2.
HVALA

- 23:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.12.2005., subota

Rimljani

SVAKODNEVNI OBIČAJI STARIH RIMLJANA


Porodica
Rimska porodica naziva se familia, ona je bila osnovna zajednica rimskog društva i istovremeno je bila društvena i ekonomska institucija, no ona nije bila takva kakva je ona današnja. Tu porodicu mogao je sačinjavati svatko tko živi pod istim krovom i priznaje vlast oca porodice (pater familias) . On je imao skoro neograničenu moć, određivao je pravni karakter obitelji, pa čak i nad životima članova svoje obitelji (patria potestas). Dakle, članovi te obitelji mogli su biti svi, pa čak i robovi, a i klijenti svojih patrona. Ta obitelj je trajala sve dokle je otac te oitelji živio i njome vladao, a nakon njegove smrti najstariji sin je postoao novi pater familias a istaku sinovi su počeli osnivati svoje nove obitelji. Obitelj je kroz stroge religijske obrede, koji su bili usmjereni na duhove predaka, nastojala sačuvati postojanost i čitava rimskog društva. U obitelji su bile stjecane tri osnovne vrline koje su trebale biti glavne značajke svakog slobodnog Rimljana, a to su: odgovornost (gravitas), pobožnost (pietas) i jednostavnost (simplicitas). Obitelji je s takvim vrijednim članovima pružala veliku snagu rimskom društvu, ponajviše u doba republike. Ali, u carsko doba, kada je oslabila patria potestas, obitelj se približila ovom današnjem obliku. Rimska porodica je u svojoj ranoj fazi bila izrazit primjer patrijarhata. Patrijahat je društveno uređenje u kojem se pravo nasljedstva, porijeklo djece, vlast u obitelj i ostalo, određivalo po muškoj liniji, sa oca na sina.


Život na ulicama
Društveni život se uobičajeno odvijao izvan kuće, na nekom trgu, ulici ili čak u termama. Susretati se svakodnevno s prijateljima i znancima, porazgovarati s njima o svemu mogućem, bila je gotovo svakodnevna obaveza svakog Rimljanina. A što se tiče rimskog društva, ono se dijelilo na Patrijcije i na Plebejce. Plebejci su bili obični građani s bar osnovnim rimskim građanskim pravom, a kasnije su mogli biti i bogati zemljoposjednici, a Patriciji su bili neka vrsta plemića, morali su znati od koje porodice potječu, njeno ime, i uglavnom su bili najbogatiji. A ako je rimski građanin bio vrlo ugledan patricij ili bogati zemljoposjednik, mogao je imati svoje štićenika (clientes) a onda je taj građanin postao njihov zaštitnik (patronus). Što je više klijenata imo, zaštitnik je imao veći ugled, a oni bi ga svako jutro dolazili pozdraviti i otpratiti do foruma ili trga. Toliko o društvo.
Radni dan je uglavom bio izvan kuće, a svaki bi građanin pri završetku radnog dana (otprilike 3 ili 4 sata poslijepodne) otišao u terme. Ali siromašniji si baš i nisu mogli priuštiti užitak slušanja recitatora, kupanja u svježoj vodi, kritiziranja i komentiranja mlađih pjesnika koji tek počinju s svojim radovima, čitanja knjiga ili obilnog objeda, koje se sve moglo obaviti u termama. A najzabavnije bi bilo kada bi vojskovođa ili car priredili trijumf. Tada je šarena povorka vojnika, njihovog plijena i zarobljenika prolazilo ispod slavoluka Svetom cestom (via sacra) preko foruma, pa bi se popeli na kapitolij gdje bi trijumfator prinjeo žrtve glavnim rimskim bogovima. Na taj dan bi se održale različtie svetkovine i igre.
Vratimo se na radni dan, kada bi se spustila večer, patroni su mogli pozvati klijente i prijatelj na gozbu koja bi trajala cijelu noć, uz grčko vino (rijetko italsko, jer je ono bilo kiselkasto) i različite istočnjačke poslastice. A manje bogatije društvo i vojnici bi se okupili u krčmi uz domaće italsko vino, i uz mlade frulačice koje plesom i svirkom zabavljaju goste. I ispadalo je da je u kući rimskog patrona Rim u malom a u krčmi cijeli rimski imperij jer je u krčmu dolazilo ljudi iz čitave države ili carstva.

Svakodnevni poslovi
Dnevni poslovi su ovisili o tome kako je tko imao kakav društveni položaj. Patricij je bio obavezan primiti svoje klijente ujutro, a oni su dolazili posjetiti. Okupili bi se na atriju i pozdravili bi ga te iznesli svoje poteškoče i nevolje. On je zbog ugleda nastojao ispuniti njihove molbe. Kada bi ih saslušao naredio bi robovima da im podijele hranu, takav se dar u hrani nazivao sportula, a klijenti bi je primili u male košarice. Ali taj dar ponekad nije bio dosta za nahraniti cijelu obitelj. Nakon toga bi patricij, uz klijente u pratnji, otišao na forum. Tamo je mogao ići u senat ili ako je bio državni činovnik, onda bi vršio neku povjerenu dužnost. Na forumu su se okupljali bankari i zemljoposjednici te tamo dogovarali poslove.
Dok su na forumu bili ugledni i imućni ljudi, zanatlije i trgovci su čitav dan bili u svojim radionicama i trgovinama. Kada bi završili poslove, većina bi odlazila terme. Tamo bi se uz ručak poslužio i kasnije glavni dnevni obrok cena. Ovo su sve radili muškarci, a žene bi se isto rano ustale ali nebi odlazile iz kuće nego bi brinule o kućnim poslovima. One koje su rođene kao slobodne nisu morale obavljati poslove za koje se smatralo da ponižavaju. Glavni im bi posao bio tkanje i izrada odjeće, a ako su bile slobodne, po završetku posla bi otišle u kupovinu, najčešće u dućane s tkaninama, ili u posjete. Od tud su se očigledno razvile navike današnjih žena.
Robovi
Robovi su uglavnom bili zarobljenici i njihovi potomci. Broj robova u jednoj obitelji govorio je koliko je ona bila bogata, a do njih se uglavnom dolazilo kupnjom. U siromašnnoj obitelji polažaj roba bi bio slian kao i kod gospodara, jedino što bi gosopodar bio slobodan čovjek.
U bogatoj kući je bio velik broj robova i oni su se djelili u grupe, a prema svome obrazovanje dobivali su zaduženja. Najobrazovaniji, uglavnom grci, su bili kućni knjigovođe, bibliotekari ili odgajatelji gospodareve djece. Najsposobnjiji i najpovjerljiviji bi bio osobni tajnik a ostali, neobrazovani i manje sposobni bi obavljali druge kućne poslove (kuhari, sluge, odlazili bi u dućane, posluživali kod stola i bili su vratari i pazili da ne dođe nepozvan gost)..
Robovi su mogli osnivati svoje obitelji, a njihove su žene uglavnom služile gospodarici i njenim kćerkama, a njihova djeca su smatrana robovima. Neki su robovi zbog postupaka gospodara bježali, no ako bi ih uhvatili onda bi bili žigosani užarenim gvožđem. Robovi su se mogli otkupiti ako bi gospodaru dali svotu koju je gospodar dao za njih, takvi su se oslobođenici zvali liberti ili libertini.

Odgoj i obrazovanje
Djete bi sa navršenim sedam godina išlo u javnu škola kod učitelja (grammaticus), učili bi pisati, čitati i račuati. Bogatije bi obitelji imale privatne učitelje, a mogli su učitt grčki jezik.
Između 12 i 15 god završilo je «osnovno» obrazovanje i moglo se prelaziti u školu retora ( grč. Rhetor – govornik). Tu se stjecalo umokeće govora pred narodom, u sudu ili na senatu, tj. umijeće za društveno i političko djelovanje. Mnogi su retori bili upravo grci koji su imal iškole po Rimu. Kada je grčka potpala pod vlast Rima, bio je nastao običaj da rimski mladići završe svoje obrazvoanje u poznate retorske škole u Ateni ili na otoku Rodu. Djevojčice su zajedno išle u javne škole, a kasnije nisu išle u retorske škole ali su se mogle visoko obrazovati u književnosti, muzici pa čak i filozofiji kod kućnih učitelja.

Brak i rođenje
U životu svakom Rimljana, sklapanje braka zauzimalo je jedno od najvažnijih mjesta. O tome koja će kćerka ili sin koga oženiti bila je odluka oca obitelji, sve do carstva kada su mladenci sami birali kada će se i s kim oženiti. Prema zakonima dječak je smio stupiti u brak s 14 a djevojka sa 12, ali su se vrlo rijetko tako rano vjenčali. Postojale su tri vrste braka u doba republik: Prvi – confarreatio, u njega su ulazili patriciji, a sklapao se po ustaljenim vjerskim obredima, Drugi – Coemptio, Koji ise sklapao na nekoj vrsti ugovora, a sklapali su ga plebejci, i Treći - per usum, koji je ozakonjivao već postojeće stanje tj. ako bi supružnici živjeli nevjenčano godinu dana a žena nije izbivala iz kuće tri dana i tri oći zaredom. A općenito svadba je tekla obično ovako:Dan uoči svadbe mloj je kosa dijeljena u šest pletenca i vezana vunenim vrpcama, oblačial se u svečanu tunikua a na glavu je stavila ružičasti veo flammeum. Djevojka bi tada žrtvovala sve svoje lutke kućnim bogovima Larima.
Sutradan bi se u njenoj kući okupila obitelj i gosti, a nakon prinošenja žrtava sklapao bi se ugovor na koji bi pečat stavilo 10 svjedoka. Mladenci su si pružili desnu ruku a mlada je tada rekla: Ubi tu gaius, ego Gaia (gdje si ti gaj, ja ću biti gaja). Nakon toga jeo bi se kolač od krupe (far), a zatim je slijedila gozba do večeri. Predvečer je mada odlazila u veseloj povorci s bakljama u kuću mladoenje. Mladići bi je prenio preko praga, a muž joj je pružio simbole života – vatru i vodu. Osnovni cilj braka je bio rođenje djeteta koje kad bi se rodilo, bilo je okupano i odneslo se pred noge ocu. Otac je mogao birati dali da ga prizna ili ne. Ako ga je priznao, podigao bi ga u naručje, a ako nije dijete bi ostavili ispred kuće i prepustili sudbini. A ako je priznato nakon tjedan dana bi mu se oko vrata stavila kožnata ogrlica (bulla), znak slobodnog rođenja i zaštite od uroka.

Jela i pića
Rimljani su imali maštovita djela, jer su ipak imali veliko carstvo i mnoge kuhare iz različitih zemalja, a ponajviše iz Grčke i Male Azije. Glavni sastojak svakog jela bi bio umak, a često bi pretjerali i tada bi se osnovni okus jela potpuno izgubio. Rimljani su jeli osim mesa domaćih životinja, divljači i riba, i npr. Meso pečenog pauna, rodu ili papigu. Od riba je bio specijalitet murina a od školjki oštriga.
Od pića se uglavnom pilo mliijeko i vino. Mlijeko je uglavnom bilo kozje a vino se gotovo uvije kmješalo s vodom, koja je mogla biti hladna,vruća,morska ili zaslaqđena medom. Tako je jeo bogatiji sloj društva, a obični puk bi jeo gustu pšeničnu kašu (puls) s raznim povrćem i najprostijim crnim kruhom. Uz to je ponekad bilo malo slanije, ribe, ovčetine i jaja.. Rimljani nisu poznavali puno začina i jela kao krupmir, rižu, čaj, kav i šećer, nego bi umjesto njih koristili med.


Eto referata iz kojeg sam dobio peticu iz latinskog... zadnju :)
MAlo komenta bi pasalo :)




- 19:31 - Komentari (9) - Isprintaj - #

02.12.2005., petak

Murphy

E taj čovo... bio je fakin pametan.
Danas mi se lijepo dogodilo da sam iz latinskog i matiše dobio pozitivno a mislio sam da nijedno (pogotovo matišu) neću pozitivno dobit. Hvala ti Bože.
A kasnije katastrofa... za početak sam dva busa profulao i tak.
Al nešto što me najviše naljutilo... nedaju mi da motor vozim.
Tobože boli em koljeno i nemrem baš najbolje nožnu kočnicu korsiti ali...
Al jako je zanimljiv Murphyev zakon, štoviše čak je i točan.
Ali globalno gledajući ako smo mi jedan sustav a okolina drugi... ovo sve djeluje negativno na nas a pozitivno na okolinu. Dakle cijeli život izgleda kao opet zamka za dušu.
Čovjek je nažalost proklet, a Murphy samo to potvrđuje.
Jedan dan bit će ti dobro... dva dana neće. Ali tvome prijatelju možda bude obrnuto... hej tko tu koga?
Murphy dolazi 'vamo i objasni mi par stvari.

I tako, evo post depra stvar, malo za dušu :).
Uglavnom kaže da ako vjerujemo u ljubav, propast ćemo.
Na neku foru sličnu poruku nosi i Murphy al samo izokrenuto za n stupnjeva na invertor :).

Lyube (Lube)
Mladshaya sestrenka

Ty vse esche verish' v lyubov'
Fil'mami dobrymi bredish'
I vse esche verish' v lyubov'
Verish'...
Iz doma uhodish' tajkom
Tak zhe bez sprosa vzrosleesh'
I vse esche verish' v lyubov'
Verish'...
Mladshaya moya sestrenka
Chto zhe nichego ne skazhesh' mne
Mladshaya moya sestrenka
Zhal' tebya mne
Sestrenka moya
Sestrenka moya mladshaya
Takaya besstrashnaya ty
Kormish' dvornyagu s ladoshki
Tebya lyubyat travy-tsvety
Koshki...
I vse zhe ty, vse zhe ditya
Fil'mami dobrymi bredish'
I verish' v lyubov' ne shutya
Verish'...
Mladshaya moya sestrenka
Chto zhe nichego ne skazhesh' mne
Mladshaya moya sestrenka
Zhal' tebya mne
Sestrenka moya
Sestrenka moya mladshaya

Lyube (Lube)
Little Sister

You still believe in love
So crazy about sweet movies
And keep on believing in love
Believing…
Secretly leaving home
With no permission you're growing up
And still you believe in love
Believe…
Little sister of mine
Why won't you talk to me
Little sister of mine
Of you, I have pity
My sister
Little sister of mine
So fearless you are
Feeding the wandering dog off your palm
Plants and flowers love you
And cats do too…
But still, still you're a child
So crazy about sweet movies
And you seriously believe in love
You believe..
Little sister of mine
Why won't you talk to me
Little sister of mine
Of you, I have pity
My sister
Little sister of mine

Ruske balade su zakon :)

But waiting so frustrating, I'm so sick of
All this tension not to mention, I'm so sick of
Can't take it, you won't make it, just save yourself this trouble
(everything's alright)
Get down and pray for yourself 'cause I'm just fine
(everything's alright)

kad bi još ovo bilo u tom ritmu... onda bi ova pjesma imala sasvim drugo.. egoistično značenje.
Vuklo bi na rammstein :).
Ali mi ljudi smo tako sumnjičavi da to nije normalno.
Što je najtužnije samo smo sumnjičavi na druge, a ne na sebe.
Kod mene je to više obrnuto.
Tipa: neću uspjeti, jesam li stvarno to dobro učinio i te fore.
Znate, brinete za sebe.
Ali meni taj murphy ipak daje nekakv smisao životu.
Živi pati i živi dalje.
Murphy ti si legenda!

- 23:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

01.12.2005., četvrtak

Godišnja Doba (1. jesen)

Odlučio sam da jedamput usred ili pred kraj ili pred početak nekog godišnjeg doba pišem o njemu,
Uvod:
Wake Me Up When September Ends"

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when september ends

like my fathers come to pass
seven years has gone so fast
wake me up when september ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when september ends

summer has come and passed
the innocent can never last
wake me up when september ends

ring out the bells again
like we did when spring began
wake me up when september ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when september ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when september ends

like my father's come to pass
twenty years has gone so fast
wake me up when september ends
wake me up when september ends
wake me up when september ends


Danas nemam anti-ratnu propovijed, nego malo drugačiju.
Ljeto je prošlo, dolazi jesen. Hodam ulicom u rano predveče. Sunce još sije. Jesen tek počinje, po mojem. Kraj 10-tog mjeseca je. Hodam sam (sad bi stavio boulevard of broken dreams al malo ne paše). I gledajući oko sebe ne vidim nikoga drugog. Samo prazne ulice. Prolazim parkićem bez drveća.. trava je čista, nigdje zgažena... lagano je zahladilo. U daljini vidim razne kuće iz čijih dimnjaka suklja dim. Kao da vrijeme staje... misli mi se zaokupe vremenom.
Kako ono može tako brzo proći? Postoji li ONO uopće?
Vrijeme... kao čista izmišljotina, teoretski točna samo na zemlji.
I sjetim svega što je prošlo, što sam mogao imati, što sam izgubio...
Sve je to škola budućeg života, i ja se bojim budućnosti.
Čovjek se boji onoga što ne poznaje, točno.
Ali kako sam mogao sam zabrlajti neke situacije... pa i onu prije nekih deset postova kad sam spomenuo onu Dianu...
To mi je još dan danas draga cura, a ja sam fakat zabrljao.
Hvala Bogu što sam slomio ruku, škola me spasila.
Ali ispao sam kreten što sam gluposti radi oda sam ju slomio... i sve upropastio.
Sjetim se oca svoga... umro je priej skoro 7 godina...
Tužna sjećanja... život nije ružičast.
Nije da sam u depri, sve gledam s objektivne strane



Ali postoje i oni sviijetli trenutci, oni zbog kojih život ide dalje. jesen je moj rezime.
Obožavam svako godišnej doba... zato ću ih i opisivati.
Ali ipak jesen me nekako vrati na zemlju i kaže mi: nađi si pravi život.
Oblaci zbogom. Zemljo silazim.
Život je naša kreacija. Ponekad osjećam da je sve ovo stvoreno da mene iztestira kako ću se ponašati u bilo kojoj situaciji. Malo sam razočaran sobom, ali hej svi imamo mane i vrline.
Rođeni smo originalni, nećemo biti kopije.


Jesen je mogućnost svega... romatnike... mržnje... i na kraju tuge.
Život je pun prekretnika... i zato ja nastavljam dalje... ovo mišljenej neka ostane u mojem pamćenju.
Diejlim ga s vama da shvatite što se može u životu dogoditi.
Volite jesen... razmislite o životu.. pomaže.
Naći sebe, životni je cilj....

- 21:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Tko skuži svaka mu čast, i nadam se da će netko uopće skužit zašto ja i o ćemu pišem. (ni sam ne kužim al nema veze :))
Alkoholno:
Cesarić na drugi način
Votka poslije kiše

Gle duplu votku poslije kiše
Puna je kapi pa se njišem

Votka po Votka k tom još dupla
I ja sam drven poput trupla

Kad se probudim ispod stola
Pitam se dal' krv još mnome kola

Kroz glavu tad prođe mi prvo
da li sam čovjek ili drvo?

I ovak da se zna što mi sve slušamo!
Eto za muziku, ja sam sebe smatram alternativcem, nikakvim punkerom, metalcem ili slično. Jednostavno volim i dio metala i dio punka a ponajviše ska i rock.
Najbolji bendovi i izvođači su mi:
RADIOHEAD
SCORPIONS
LED ZEPPELIN
THE DOORS
AZRA
PINK FLOYD
DEEP PURPLE
THE CURE
U2
R.E.M.
QUEEN
DARKO RUNDEK (tj. HAUSTOR)
DAMIR URBAN (LAUFER)
BRYAN ADAMS

To mi je najdraže, a ovako još par izvođača... tipa rammstein, ska-p, snapcase, asian dub foundation, debeli precjedni, six pack, blind guardian, hladno pivo, guns'n'roses, three doors down, oomph, coldplay, die ärzte, eagles, animals, letu štuke, oasis, P.O.D., phil collins, pennywise, snapcase, rise against, rage against the machine, rainbow, ramones, the clash, rhcp, robbie williams, the rolling stones, zabranjeno pušenje itd.

Stvarno iam različit ukus i ponekad to ovisi o raspoloženju. Nikoga ne vrijeđam za muziku koju sluša, mada mi neku put neke stvari idu jako na živce al ipak to je normalno :D. I ovo je standard muzika za moje godine pa... nema nikakve rasprave.
Evo dvije najdraže pjesme među svima, tj. tri :D.

1.Najjača pjesma svih vremena, STAIRWAY TO HEAVEN OD LED ZEPPELINA!.
There's a lady who's sure
All that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven.
When she gets there she knows
If the stores are all closed
With a word she can get what she came for.
Ooh, ooh, and she's buying a stairway to heaven.

There's a sign on the wall
But she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings.
In a tree by the brook
There's a songbird who sings,
Sometimes all of our thoughts are misgiven.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it makes me wonder.

There's a feeling I get
When I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen
Rings of smoke through the trees,
And the voices of those who standing looking.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it really makes me wonder.

And it's whispered that soon
If we all call the tune
Then the piper will lead us to reason.
And a new day will dawn
For those who stand long
And the forests will echo with laughter.

If there's a bustle in your hedgerow
Don't be alarmed now,
It's just a spring clean for the May queen.
Yes, there are two paths you can go by
But in the long run
There's still time to change the road you're on.
And it makes me wonder.

Your head is humming and it won't go
In case you don't know,
The piper's calling you to join him,
Dear lady, can you hear the wind blow,
And did you know
Your stairway lies on the whispering wind.

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How ev'rything still turns to gold.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last.
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll.

And she's buying a stairway to heaven.

2. Onda WIND OF CHANGE od scorpionsa.
I folow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change
An August summer night
Soldiers passing by
Listening to the wind of change

The world is closing in
Did you ever think
That we could be so close, like brothers
The future's in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

Walking down the street
Distant memories
Are buried in the past forever
I folow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

The wind of change
Blows straight into the face of time
Like a stormwind that will ring the freedom bell
For peace of mind
Let your balalaika sing
What my guitar wants to say

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

3. I onda kjurovci i JUST LIKE HEAVEN... baš kao raj.

"Show me how you do that trick
The one that makes me scream" she said
"The one that makes me laugh" she said
And threw her arms around my neck
"Show me how you do it
And I promise you I promise that
I'll run away with you
I'll run away with you"

Spinning on that dizzy edge
I kissed her face and kissed her head
And dreamed of all the different ways I had
To make her glow
"Why are you so far away?" she said
"Why won't you ever know that I'm in love with you
That I'm in love with you"

You
Soft and only
You
Lost and lonely
You
Strange as angels
Dancing in the deepest oceans
Twisting in the water
You're just like a dream

Daylight licked me into shape
I must have been asleep for days
And moving lips to breathe her name
I opened up my eyes
And found myself alone alone
Alone above a raging sea
That stole the only girl I loved
And drowned her deep inside of me

You
Soft and only
You
Lost and lonely
You
Just like heaven