Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tkoludtajvidi

Marketing

LOL

Dobri Duh Zagreba

Opći dojam o lektiri
a) Dok sam čb) itao lektiru, razmišljao sam je li mogućc) e da je sve ovo stvarnost, a ne neka obmana; da li stvarno postoji netko tko ovo prati,a da ipak nije neki luđak; zar zločd) in stvarno pokreće) e ritam svega, a ne na primjer novac? Da objasnim, svatko nakon pročf) itane knjige misli o njoj, to je normalno ali hoćg) e li knjiga na njega ostaviti tako veliki dojam, to je upitno. Ovo je samo moja tvrdnja, no možda je i ona istinita. No ako stvarno postoji takav ritam, zašto ga nitko do sad nije otkrio? To je razlog više u moje vjerovanje da to ne postoji, iako je to jako fascinantno. O tome sam razmišljao i tokom čh) itanja a i poslije istoga.
i) Jedini lik, Valentin Knez, me se jako dojmio, jer on sve radi za dobrobit čj) ovječk) nastva, a ipak to saznanje nećl) e odati čm) ovječn) anstvu, kao da je to samo njegovo i to nitko ne smije mjenjati niti imati. To njegovo ponašanje ja sam razumio kao kopiju ponašanja nekog ludog znanstvenika. Iako je imao jako zanimljivo zanimanje, kao da ga je njegova zahtjevnost dovodila do tog ludog stanja. Možda da je ranije sve predao stručo) njacima, ne bi se to dogodilo, no pisac to tako nije htio i to je dovelo do raspleta u kojem je Valentin skroz na skroz ''skrenuo s uma''. Takav ja dojam imam o Valentinu.
p) Meni je lektira jako bliska po okružju u kojem Valentin živi, po zločq) inima iako su oružja iz bliske prošlosti, to me sve podsjećr) a na zlo kojim sam okružen, pogotovo kad sam putujem u Zagreb. A priličs) no mi je daleko Valentinovo ponašanje, jer meni to jednostavno ne paše, meni taj njegov čt) in izgleda kao pogoršavanje onoga što se ne bi trebalo uopću) e dirati, jer je to nemogućv) e ispraviti. Valentin knez je jako usamljen i udaljen od društva i ne zna što zapravo društvo treba, i to drži udaljenost njega od mene osobno.
w) U djelu mi se svidio tok radnje, iako je bilo malo prelagano otkriti što ćx) e se dogoditi, iako je napetost bila vrlo velika, lektira mi se čy) inila kao previše predvidljiva. No iznenadilo me Valentinovo razmišljanje jer se ipak ponaša kao djete koje misli da je samo ono u pravu i da se njegove greške moraju pod hitno ispraviti. Razočz) arao me je kraj jer to meni osobno nije kraj, on nama naslućaa) uje što ćbb) e se dogoditi i što se sve može dogoditi, no ruku na srce, to ne može biti pravi kraj jer ja ipak smatram da tu nešto nedostaje, kao da je pisac nešto zaboravio dopisati, a osim toga on je s tim završio tek nekakav uvod, no ipak ovakav kraj oduzima nam mnogo vremena koje ćcc) emo potratiti za razmišljanje pa ipak možda ima nešto u njemu.
Analiza lektire
dd) Sredina u kojoj se lektira zbiva jest Zagreb, ali prikazan samo u njegovoj tamnoj strani. Sve je okruženo zločee) inom i zločff) in pokrećgg) e sve, a Valentin knez ćhh) e to pokušati ispraviti.
ii) Opis likova:
Valentin Knez- bavi se statistikom zločina, otkriva ritam zločina, pokušava pomoći društvu da se rješi zločina, na kraju ne uspijeva i on poludi, počinje ispravljati ritam zločina tako da i sam počinjava zločine
jj) Kronologija: UVOD: Valentin Knez proučkk) ava zločll) ine, ZAPLET: Uviđa da se zločmm) ini mogu predvidjeti (ritam zločnn) ina),VRHUNAC: Ritam se remeti, RASPLET: Valentin počoo) inje ispravljati ritam
pp) Jezičqq) no stilska sredstva:
Epiteti: za opisivanje različitih poava
Retrospekcija: opisuje se početak Valentinove ljubavi prema
njegovu poslu, zašto se započeo baviti statistikom.
Usporedba: za razdvajanje nekih zbivanja koja nisu dobra za nas.
rr) Pouka: čss) uvaj se zločtt) ina, pomozi društvu uz pomoćuu) stručvv) njaka.

Bilješka o piscu:
- Pavao Pavličić rođen je 1946. u Vukovaru. Od 1965. do 1969. je u Zagrebu studirao komparativnu književnost i talijanski jezik sa književnošću. Od 1970. je asistent na Odsjeku za komparativnu književnost, Katedra za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao je 1974. Vodio kolegije iz poredbene povijesti hrvatske književnosti te iz teorije književnosti i metrike. Sudjelovao na znanstvenim skupovima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Mađarskoj.


Ivan Karlo Pintar, 1B



ETo što je nastalo nakon otvaranja rich text formata u wordpadu... mene je ubilo... nadam se da je i vas :)

Post je objavljen 14.12.2005. u 22:53 sati.