Tip top torta
Petak je dan kada u mom hladnjaku mora biti čokolada u bilo kojem mogućem obliku.
Vjerujem da vam je poznata situacija kada vam se gosti najave 5 minuta do 12h, a vi nemate nikakav kolač ili tortu za ponuditi. Evo tipkam jedan odličan prijedlog koji će zadovoljiti sva vaša nepca, a vjerujte mi i gosti će biti jako zadovoljni. Ovaj put sam odlučila napraviti brzinsku tortu za koju je potrebno svega par minuta. Zasigurno ste čuli, a vjerojatno i radili "lažnu mađaricu". Ovo je moja varijanta "lažne mađarice" u obliku torte ali sa sport keksima i bananama. POTREBNI SASTOJCI: 700 ml vode 3 žlice šećera 1 margarin 200g čokolade za kuhanje 1kg sport keksi 2 banane POSTUPAK PRIPREME: 1. Kekse polomite na polovice i stavite u veliku posudu. 2. Vodu stavite da se grije postepeno dodavajući šećer, margarin i čokoladu za kuhanje. Smjesa se mora prokuhati. Vruću smjesu ulijte preko keksiju. 3. Smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio ulite u kalup za torte te na smjesu posložite narezane banane. Na kraju dodate drugi dio smjese. Tortu prije posluživanja dobro rashladite. Za ukrašavanje koristila sam naribanu čokoladu. Možete ju ukrasiti po želji i na neki drugačiji način. Dobar tek. |
Volim jabuke
Danas sam vam odlučila natipkati jedan ukusan i brz recept. Radi se o piti sa jabukama uz dodatak cimeta. Svi koji vole jabuke ovim slasnim čudom bit će oduševljeni.
Moram vam priznati da moj suprug ne voli kolače, pite, složence sa jabukama, ali ova ga je oborila sa nogu. Tako da palac gore i svakako isprobajte. POTREBNI SASTOJCI: 200g glatkog brašna pola paketića praška za pecivo 1 žličica soli 4 žličice cimeta 1 jaje (cijelo) 150 g šećera 100 g maslaca 150 ml mlijeka (može i manje, dodavajte postepeno) 1-2 jabuka POSTUPAK: Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C. Izmiksajte šećer i maslac da se sve dobro sjedini. Smjesi dodajte jaje, mlijeko te sve ostale sastojke. Sve dobro izmiksajte do laganih mjehurića. Jabuke izrežite na vrlo tanke ploškice jer će vam u suprotnom ostati sirove. Kalup za pite namažete margarinom. Pecite 20 tak minuta na 180°C, kada poprimi zlatno žutu boju pita je gotova. Dobar tek. |
Nedjelja je ljubav..
Nedjelja je dan za ljubav. Dan u kojem biram zajedničku sreću.
Ljubav od ranog buđenja do kasnog noćnog počinka. Dan koji pokušavam provesti u krugu svojih najmilijih i dan u kojem se njima posvećujem u potpunosti. Moja životna vodilja je moj suprug. Moj početak i kraj. Snaga, vjera. Nedjeljom učim o sebi i rastem uz svojeg životnog odabranika. Poštivanje je jedini pravi put do uspjeha, pa čak i kada su nam razmišljanja u potpunosti različita. Životu odškrinite vrata za osobu koja će vas uistinu voljeti u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, i u sve dane vašeg života. Večeras kuha ON. Plata na njegov način ali meni najbolja i najekskluzivnija večera. |
Mojih TOP3
Moram vam priznati da je ova SNICKERS TORTA definitivno jedan od top3 deserta u našoj kući.
Zadnjih par dana žudim za brzom i ukusnom tortom. Torta mora biti čokoladna, sa puno kikirikija, karamelom i punog okusa. Kriška kod koje će me svaki komad držati sitom, sretnom i nasmijanom. Kako živim u malom mjestu u kojem nemam gdje pojesti pošten komad bilo kakve torte, a kamoli nešto što sadrži karamelu, kikiriki, čokoladu. Shvatila sam da je jedini način da si ju napravim sama. SNICKERS CAKE na moj način Podloga: 250g očišćenog kikirikija 100g sport keksi 50g rastopljenog maslaca KREMA: 500g vrhnja za šlag 500g mascarponea sira 300g snickers čokolade ( 4x75g čokoladica) 100g šećera u prahu (može i manje ovisno po želji slatkoće) 2 vrećice želatine u prahu Glazura od karamele: 150 g šećera 200 ml slatkog vrhnja 15g maslaca POSTUPAK ZA PODLOGU: Očišćeni kikiriki i sport kekse samljeti i dodati rastopljeni maslac. Sve izmješane sastojke utisnti u kalup. POSTUPAK ZA KREMU: Izmiksati vrhnje za šlag, dodati mascarpone, šećer, želatinu te kockice narezanih snickers čokoladica. Sve zajedno dobro promiješati i staviti na podlogu od keksa. GLAZURA od karamele: Stavite šećer u tavu i zagrijavate ga dok se ne počne topiti. Miješajte dok se sav šećer ne otopi. Šećer treba biti zlatne boje. Nikako ga nemojte prepržiti jer će onda biti gorak. Rastopljenom šećeru dodajte vrhnje za šlag i rastopljeni maslac. Kuhajte smjesu na nižoj temperaturi uz stalno miješanje. Kad se karamela počinje stiskati izlijte ju na ohlađenu tortu. Ukrasiti po želji. . |
Vibra za dobar četvrtak
Dragi pratitelji i guralice moje,
danas ću sa vama podijeliti kako su nastali moji veseli brošići u obliku lutkica. Moj svakodnevni posao, a i velika životna radost je rad s djecom sa teškoćama. Poziv na koji nisam mogla utjecati i koji je došao spontano ali objeručke prihvaćen. Moja snaga. Vodilja. Posao koji je u meni probudio crva da radi sto na sat, a mašta da čini čuda. Lutkice se zovu viliceMilice po liku iz udžbenika matematike. Brošiće volim nositi, a inspiraciju za lutkice crpim ovisno o raspoloženju tog dana kada ju izrađujem. Lutkice mogu biti od vune, pletiva, kože, starih dezena, bluzica, šljokica, perlica, mogu imati "šosek" ili neku veselu majicu. Nadam se da je i vaš život obojan šarenim tonovima i da ispunjavajte život malim stvarima jer ćete samo tako doći do onih velikih. |
ah taj ponedjeljak...
Zar postoji išta gore od zvuka piskutave budilice ponedjeljkom ujutro??
Prije nego što i otvorim oči moje misli su usmjerene samo na jedno: želim KREVET. Tako je bilo i danas, a tako je i svakog prošlog ponedjeljka te će tako biti i ubuduće. Nekako se uspijem iskoprcati iz svojih snova i započeti rano jutarnje rituale. Red kave. Red pranja zubi. Red stavljanja čarapa. I tako sve ispočetka. Na izlazu pomazim svoju buhtlicu sreće i jurim na posao. Tijekom dana pokušavam svoj život oplemeniti pozitivnim i dragim osobama. S vremenom kako starim moj krug prijatelja polako se smanjuje, a vjerujem da je tako i kod vas?? Tada shvatite da to uopće nisu bili pravi prijatelji iako ste ih možda poznavali čitav život, odrastali zajedno, igrali se... Dok vam s druge strane u život uđu neke druge osobe i to sasvim slučajno, a osjećate toliku povezanost i toplinu oko srca kao i dana kada ste prvi put stali na svoje malene nožice i počeli tapkati ovom našom Zemljom. Danas sam dan posvetila razmišljanju o sebi i propitkivanju svojih postupaka, uz nezaobilaznu knjigu spisateljice Ingrid Divković i njezinih riječi: "Prijateljstvo bi trebalo trajati baš onoliko dugo koliko se ljudi međusobno nadahnjuju. Onoga dana kada se uzaludno počnemo trošiti trebalo bi stati i vidjeti ima li smisla za dalje. Ni u ljubavi ne pravim razliku. Onoga dana kada osjetim da nešto volim samo zato jer ne želim da to voli netko drugi tek onda puštam, koliko god teško bilo." A ja ću još samo na to nadodati ..guram u život sa osobama koje su sretne u mojoj sreći kao i ja u njihovoj. |
Životne radosti
Možete li skenirati svoje životne postupke i zapitati se što to mene odnosno vas ispunjava.
Čemu i kome se ja to veselim svaki dan?? Koji je moj životni cilj? Da li je život ispunjen materijalnim stvarima stvarno ono čemu težimo svakodnevno?? Ili bismo trebali zahvaljivati Bogu što nam je podario život i pružio šansu da se svakog jutra budimo i da smo koliko toliko zdravi. Danas i ja donosim neke svoje odluke. Danas mijenjam sebe. Želim postati bolji čovjek, životni partner, susjed, prijatelj. Živite život dan po dan. Uživajte u svakom dahu i nemojte ciljati u nedostižna svemirska prostranstva. U trenutku kada počnete primjećivati male sitnice tada ćete biti jako bogat i ispunjen čovjek. Tako je moj život postao bolji uz ove davno zaboravljene "kuharice" koje su se prenosile sa koljena na koljeno. Dar koji nema cijenu i odiše bezvremenskom ljubavlju i toplinom. |
Spaghetti sa pilećim želucima
Subota je dan za jedan brz, ukusan i jeftin ručak.
Slažete li se sa mnom?? Danas kuham: Spaghetti sa pilećim želucima Da li ih spremate kod kuće ili vaši ukućani ne vole iznutrice?? SASTOJCI: 1. paketić spaghetti 500g 1. paketić pilećih želuca 500g 1. velika glavica luka 2. češnja češnjaka 2. lovorova lista 3. žlice domaćeg ajvara 2. žličice mljevene crvene paprike - ulje - sol - papar - vegeta - voda po potrebi - žlica brašna po potrebi PRIPREMA 1. U manju dublju posudu stavite vodu da se počne grijati. Dok se voda grije pileće želuce nasjeckajte na manje komadiće. Kuhajte ih na umjerenoj vatri nekih 20-tak minuta dok ne omekšaju. 2. Luk je potrebno usitniti te popržiti na ulju dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Dodajte pileće želuce koje ste prethodno kuhali. U smjesu ubacite lovorov list, posolite, popaprite te dodajte ostale začine po želji. 3. Podlijte ih vodom i ostavite da se krčka-ju još 20tak minuta do pola sata. Pred kraj kuhanja dodajte domaći ajvar. Dobar tek. |
Botunići od kokosa
Mali prhki zalogaji koji se tope se u ustima.
Sastojci za tijesto: 500g brašna 250g margarina 150g kokosovog brašna 200g šećera 2 jaja 1 žličica praška za pecivo Nadjev: marmelada ili džem po izboru PRIPREMA: Pećnicu stavite grijati na 180C. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Smjesi dodajte margarin koji ste prethodno otopili ili ostavili na sobnoj temperaturi da omekša. Miješajte rukom dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte kokosovo brašno, šećer i jaja. Tijesto vam mora postati mekano i kompaktno. Od tijesta napravite malene kuglice ( mjerilo vam neka bude mala čajna žličica). Kuglice slažete na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Udubljenja na kuglicama radite pomoću kuhače ali svakako pripazite da ih ne probušite i da vam marmelada ili džem ne iscuri van. U rupice stavite malo marmelade ili džema. Kolačiće pecite oko 20 minuta. Možete i kraće ovisno o jačini vaše pećnice. Ukrasiti ih možete šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dobar tek. |
Čokoladna torta
Nedjelja je dan za obitelj. Dan posvećen ljubavi, razumijevanju te "rapsodiji" okusa na našim nepcima.
Nedjelja je dan za čokoladu u svim mogućim oblicima. Red čokolade. Red pozitive. I tako redom. Čokolada se od davnina smatrala hranom bogova i dobra je za naše zdravlje. Tako sam se i ja odlučila spremiti čokoladnu tortu i podići raspoloženje svojim najmilijima. Što vam je sve potrebno: Sastojci za biskvit: 5 jaja 5 žlica šećera 5 žlica brašna pola praška za pecivo 1 dcl mlijeka 1 dcl ulja 2 žlice kakaa KREMA: 1/2l slatkog vrhnja 250g čokolade za kuhanje PRIPREMA: Pećnicu upalite na 180c i neka se dobro ugrije. Izmiksajte žumanjke sa šećerom. Malo po malo dodavajte ulje i mlijeko uz stalno miksanje. Također smjesi dodajte i brašno, koje ste prethodno pomiješali s kakaom i praškom za pecivo. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te ih lagano, lagano sa špatulicom umiješajte u smjesu. Kalup za torte lagano premažite sa kistićem umočenim u ulje, te ga pobrašnite. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 20 minuta. Ovisno o jačini vaše pećnice. Kao provjeru da li vam je tijesto pečeno možete koristiti čačkalicu koju utisnete u sredinu biskvita. Ako vam se smjesa ne lovi za čačkalicu biskvit je pečen. Pečenom biskvitu poravnajte gornji sloj korice. Najbolje vam je za to koristiti nož za kruha, a to će vam ujedno i osigurati da se krema neće micati sa biskvita. U slatko vrhnje za šlag dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na sitno, stavite na vatru uz stalno miješanje. Kremu kuhajte dok se čokolada ne otopi. Nikako nemojte zakuhati vrhnje za šlag, već je dovoljno da se čokolada stopi sa vrhnjem. Kremu izlijte na topli biskvit ( nikako ne vrući ). Tortu je potrebno dobro ohladiti. Ukrasite po želji. |
Zdravi kolačići
Platon je davno rekao "Ljepota je u očima promatrača", a ja bi se na to nadovezala i rekla...još ako je slatkog okusa i tako fino mirisi Život nemože biti ispunjeniji i kvalitetniji
Uživajte u malim stvarima i postati čete jako bogat čovjek. Kod mene su zamirisali zdravi kolačići sa zobenim i kukuruznim pahuljicama te sušenim marelicama. Enyoj Zdravi kolačići tope se u ustima, a okusom su i bolji od poznatih "grancereale" keksi. Recept za zdrave kolačiće Sastojci: 60g zobenih pahuljica 60g kukuruznih pahuljica 60g ostrog brašna 80g maslaca šačica sušenih marelica 50g sečera ( može i manje ovisno o željenoj slatkoći ) pola praška za pecivo 1 vanilin šećer 1 cijelo jaje Priprema: Zobene i kukuruzne pahuljice potrebno prethodno samljeti. Na vatri rastopite maslac i dodajte usitnjene pahuljice te dvije žlice šećera. Miješate dok ne poprime zlatno-žutu boju. Smjesu maknite sa vatre i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme izmiksajte jaje sa šećerom, u smjesu dodajte brašno sa praškom za pecivo i jedan vanilin šećer. Sve sastojke dobro povežite. Povezanoj smjesi dodajte ohlađene pahuljice i nasjeckane suhe marelice. Pečnicu zagrijte na 180*c. Od navedenih sastojaka izradite male loptice ( mjera vam neka bude mala žličica ) . Kolačiće pecite nekih 10 do 15 minuta ovisno o jačini pečnice. Dobar tek vam želim. |
OREO CHEESECAKE
Moj odabir za danas je OREO cheesecake.
Moja obitelj ju obozava i radim ju barem jednom mjesecno. Koja torta je vas odabir?? tipkajte Recept za brzu i neodoljivu oreo cheesecake tortu. Podloga: 250g oreo keksi 50g rastopljenog maslaca KREMA: 500g vrhnja za slag 500g mascarponea sira 100g oreo keksi (polomiti na komadice) 100g secera u prahu (moze i manje ovisno po zelji slatkoce) 2 vrecice zelatine u prahu Glazura: 100ml vrhnja za slag 200g mlijecne cokoladu POSTUPAK ZA PODLOGU: Oreo kekse samljeti i dodati rastopljeni maslac. Sve izmjesane sastojke utisnti u kalup. POSTUPAK ZA KREMU: Izmiksati vrhnje za slag, dodati mascarpone, secer, zelatinu, polomljene kekse. Sve zajedno dobro promjesati i staviti na podlogu od keksa. POSTUPAK ZA GLAZURU: Vrhnje za slag ugrijati te cokoladu rastopiti u vrhnju. Preliti preko torte te ju dobro ohladiti. Ukrasiti po zelji. |
Pozitivne misli svaki dan
|
Kako postajemo bolji..
Dobro jutro dragi moji
Danas razmisljam o sebi. Kako postajemo bolji?? Nastojte biti danas bolji, nego što ste bili jučer, a sutra bolji nego što ste danas. Zivite zivot punim plucima i zahvalite Bogu sto ste otvorili oci. Unesite pozitivne misli u svoj mali djelic mozga, a zivot ce vam to stostruko vratiti. Danas biram biti bolja osoba, partner,zena ‹ |
studeni, 2015 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |