Taste of Lifee

31.01.2016., nedjelja

Ženske mušice



Nedjelja je dan za brzu, ukusnu i jednostavnu pitu.

POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO:

20 dkg oštrog brašna
20 dkg glatkog brašna
1 mala žličica praška za pecivo
30 dkg margarina
10 dkg šećera
3 žutanjka

SASTOJCI ZA NADJEV:

250g džema od bresaka
5 bjelanjaka
15 dkg šećera

POSTUPAK PRIPREME:

Pećnicu stavite grijati na 200*C.
U prosijano brašno s praškom za pecivo razmrvite margarin, dodajte šećer i žutanjke, te umijesite prhko tijesto.

Razvaljajte ga 1 cm debelo i stavite u kalup za pite. Pecite ga na temperaturi od 200*C oko 20min.
( može i kraće ovisno o jačini vaše pećnice)
Tijesto mora biti pečeno napola.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg dodavajuči postepeno šećer.
Polupečeno tijesto premažite sa džemom od bresaka, zatim ravnomjerno rasporedite snijeg od bjelanjaka.
Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite dok ne dobije svijetložutu boju.

Dobar tek.
- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2016., subota

Moja G R I O T T E torta




Svi koji vole #griotte od Kraša ovom tortom će biti oduševljeni.


POTREBNI SASTOJCI:

5 jaja
80g šećera ( možete staviti i više, ovisno o željenoj slatkoći )
1/2 praška za pecivo
100g čokolade za kuhanje
240g džema od višanja
rum
500 ml Dukat vrhnja za šlag

PIPREMA:
Pećnicu prethodno stavite grijati na 200*C.
Dno kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Ukoliko nemate papir za pečenje dno kalupa možete premazati i s uljem ( u vrlo tankom sloju) te posipati s brašnom, a višak brašna istresti iz kalupa.

Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjcima postepeno dodavajte šećer te ih istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke također pjenasto izmiksajte s praškom za pecivo.

Čokoladu možete otopiti u mikrovalnoj pećnici pa ju lagano dodajte u žumanjke. Sve sastojke dobro promiješate i dodajte smijesi snijeg od bjelanjaka. Lagano sve sjedinite špatulom, izlijte u kalup za torte.

Pečnicu smanjite na 170*C i biskvit pecite 30tak minuta. Za provjeru da li vam je biskvit dovoljno pečen možete se poslužiti i čačkalicom koju utisnete u biskvit. Ako vam se smjesa ne prima za čačkalicu biskvit je pečen.

Kada se biskvit ohladi , dobro ga natopite rumom i premažite ga džemom od višanja. Slatko vrhnje za šlag istucite i premažite tortu.

Dekoracija može biti po želji.

Dobar tek


- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.01.2016., utorak

Prave Bečke buhtle

Prošlo je već dosta vremena otkako ne živim u svojoj rodnoj kući u kojoj je moja baka pravila najukusnije domaće buhtle.
Miris bi se širio cijelom kućom, a ona bi sjedila pored tople peći i klofala male loptice. Tijesto je znala ostaviti pored peći da se polako diže, a ja sam ju pomno promatrala. Nikako nisam mogla razumjeti čemu ta cijela procedura oko tih malih napuhanih loptica.
Danas sam napokon odlučila napraviti i ja svoje prve domaće buhtle. Moram vam priznati da mi je sada kristalno jasno zašto je baka koristila raznorazne tehnike kod pripreme istih. To nisu bile bilo kakve buhtle već one Bečke. Recept je blago i uspomena na veselo i bezbrižno djetinjstvo.
Čim se tijesto počelo dizati znala sam to je to, miris djetinjstva i srce veliko kao kuća.

Recept za prave Bečke 'Buchteln' (saće)

POTREBNI SASTOJCI:
40 dkg glatkog brašna
malo soli
5-6 žlica mlijeka
1 jaje
2 žutanjka
naribana korica limuna
5 dkg šećera
4 dkg kvasca
10 dkg maslaca
pekmez od šljiva ili nutella za nadjev
10 dkg maslaca za premazivanje
maslac i brašno za lim
šećer u prahu

POSTUPAK PRIPREME
Kvasac namrvite u malo mlake vode pomiješan sa žličicom šećera. Stavite na toplo mjesto da se diže.
U posudu stavite brašno, dodajte uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Tijesto je potrebno miješati mikserom sa spiralnim nastavcima.
Neka stoji pokriveno sat i pol na toplome mjestu.
Pobrašnite dasku, stavite na nju tijesto, premijestite ga i rastegnite da bude prst debelo. Narežite ga na pravokutnike.
Pečnicu dobro zagrijte na 200*C.
Lim za pečenje namažite sa maslacem i pobrašnite. Višak brašna maknite s lima.
Na svaki komad tijesta stavite žlicu pekmeza ili nutelle, zavijte tijesto u valjušak ( mora biti dobro zatvoren sa svih strana).
Svaki valjušak umočite u otopljeni maslac, pa ih slažite u lim.
Pecite ih na temperaturi od 180*C više od pola sata.
Poslužite ih tople i pošećerene.

Dobar tek :)




- 19:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čokoladna torta s kukuruznim pahuljicama

Danas vam tipkam jedan super brzi recept. Vjerujem da svi volite brze i jednostavne recepte. Najviše mi je poznato kad se gosti najave u zadnji čast, a kod kuće nema ništa slatkog za ponuditi.
Evo o čemu se radu.
Nedavno sam napravila čokoladnu tortu s kukuruznim pahuljicama i moram vam priznati da smo se moja obitelj i ja oduševili; pa evo da i s vama podijelim recept.
Postupak je jednostavan dok si rekao keks, a za slatkoljupce nepca će biti oduševljenja.

POTREBNI SASTOJCI
20 dag kukuruznih pahuljica (corn - flakesa)
35 dag čokolade za kuhanje
1-2 žlice marga

POSTUPAK
Zagrijte pečnicu na 90*C. Istresite pahuljice na suhi lim i stavite ih u pećnicu na 10-15 min. Natrgajte čokoladu u veću posudu, dodajte 2 žlice vode te također stavite u pećnicu da se otopi.
U trenutku kad se čokolada otopi , pomiješate je s pahuljicama. Smjesi dodajte 1-2 žlice marga.
Vrlo je važno dobro miješati da se sve pahuljice međusobno slijepe s čokoladom.
Kalup za torte lagano premažite s uljem i utisnite smjesu u kalup; površinu dobro poravnajte.

Tortu ostavite u hladnjaku da odstoji 1h.

Dobar tek :)


- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2016., ponedjeljak

Limun pita

S obzirom da sam za Božić radila hrpu malih čokoladnih zalogajčića, brojne torte po narudžbama i nezaobilazne kremaste kolače.
Danas sam se jako zaželjela jednostavnog i sočnog biskvita s limunom.
Recept sam pronašla u kuharici iz 90tih godina, a ja sam ga naravno još doradila po svojem guštu.

POTREBNI SASTOJCI:
4 jaja
100g šećera
220g margarina
120g glatkog brašna
100g škrobnog brašna
1/2 čajne žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
2 limuna

POSTUPAK:
Pećnicu stavite grijati na 200*C.
Dok se pećnica grije mikserom istucite dva cijela jaja i dva žumanjka sa šećerom.
Pomiješate glatko brašno, škrobno brašno, pola žličice sode bikarbone i prstohvat soli. Pomiješane sastojke dodajte kremi od jaja i sve dobro povežite električnim mikserom.
U smjesu dodajte snijeg od dva bjelanjka. Sve vrlo pažljivo umiješate sa špatulicom ili kuhačom.
Tijestu ulite sok od dva limuna i lagano miješate. Na kraju postepeno dodavati otopljeni margarin.

Kalup za pite namažete margarinom. Pitu/kolač pecite cca 20tak minuta na 170*C dok ne dobije zlatnožutu boju.

Želim vam dobar tek.




- 18:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Potok Božićnih i Novogodišnjih želja

Posljednjih nekoliko dana ili bolje rečeno tjedana kaskam sa pisanjem recepata iako fotografije slastica i dalje redovno ažuriram.
Želim se još jednom ispričati svima, a pogotovo onima na čije upite za recept ili narudžbu nisam odgovorila.

Moram vam priznati da je u meni je zavladalo pravo blagdansko ozračje koje sam iskoristila za odmak od svega i isključivo se posvetila za druženje sa svojim najmilijima i najdražima.
Još jednom bih Vam poželjela S r e t n u N o v u g o d i n u.
Zahvalila vam za za svaki lajk, za svaki share, za svaki klik, za svaku toplu riječ, za svako zrnce nade.
Vjerujem da će i dalje FB Taste_of_Life ili IG Taste_of_Lifee kao i ovaj isto imeni blog ozariti ljubav prema kuhinji, ljubav prema domu, ljubav prema čovjeku, ljubav i nadu da nas male stvari čine velikima .

Želim da svaki novi dan dočekate sa osmijehom na licu, svaki poziv prihvatite kao izazov, da živite život punim plućima, a najviše od svega da usrećujete ljude oko sebe i manite se zlobnih pogleda.

Neka nam ova 2016 svima donese radost, zdravlje, Božji blagoslov, malenu dječicu i toplinu u srcima.

P.S. Družimo se i dalje, a recepte natipkam svakako večeras.


- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2016  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2016 (6)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (14)

Opis bloga

Linkovi