Djed Božičnjak
Sastojci 1/2 kg glatkog brašna 1 kocka kvasca do 2 dl toplog mlijeka 1 žlica soli 4 žlice ulja 3 žlice šećera 1 vanilin šećer 2 jaja crvena smjesa za kape 5 dkg šećera u prahu 1 žlica marmelade od marelice malo crvene boje u prahu kap-dvije vode bijela ocaklina za bradu i brkove 5 dkg šećera u prahu 1 istučeni bjelanjak 1 žlica limunovog soka Priprema Od navedenih sastojaka umijesite tijesto(kvasac ne treba dizati, samo ga umiješajte u mlijeko i dodajte ga brašnu). Tijesto ostavite dizati, pa ga premijesite i podijelite na dva dijela. Svaki dio izvaljajte u pravokutnik veličine 30×15.Iz svakog pravokutnika izrežite 7 otprilike jednakih trokuta. Površinu trokuta premažite mlijekom i ostatkom tijesta oblikujte lice. Složite ih na lim obložen papirom i neka se opet dižu Pecite ih u pećnici na 200°C oko 15 min.Ostavite ih hladiti. Smjese za ukrašavanje Za to vrijeme izmiješajte obje ocakline 5 dkg šećera u prahu, marmelade i crvene boje napravite crvenu ocaklinu kojom ćete kistom namazati kape. Za bradu i brkove napravite bijelu ocaklinu od šećera u prahu, limunovog soka i jednog ,u snijeg, tučenog bjelanjka. Stavite ih sušiti. Za malo vještije sladokusce |
Medenjaci
Sastojci 200 g lješnjaka 400 g Pšeničnog glatkog brašna 1 Prašak za pecivo 200 g šećera 200 g maslaca 3 žlice Meda 3 jaja malo cimeta i klinčića u prahu 1 limun Priprema Prašak za pecivo jednakomjerno umiješajte u brašno pa zajedno s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, 50 g mljevenih prženih lješnjaka, cimet, klinčiće, med, naribanu limunovu koricu, sok od pola limuna i sve dobro izradite. Tijesto mora odstajati na hladnome mjestu oko sat vremena, a zatim od njega oblikujte veće valjke koje ćete narezati na komadiće veličine oraha. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćeni lim, malo spljoštite, premažite bjelancem i ukrasite cijelim lješnjacima. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta. |
Rum kuglice
Sastojci 250 g margarina 300 g mljevenog keksa 9 supenih kašika šećera 3 supene kašike kakaa 5 čajnih kašika ruma ZA UKRAŠAVANJE: 50 g kokosovog brašna ili 50 g sjeckanih oraha Priprema Sve sastojke dobro izmiješati, tako da dobijete kompaktnu smjesu. Vlažnim rukama oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno ili sjeckane orahe. Posluživanje Služiti u ukrasnim papirnatim korpicama. Jednostavnije ne ide |
Zvjezdice s marmeladom
Sastojci
300 g Pšeničnog glatkog brašna 60 g Gussnela 90 g šećera u prahu 200 g maslaca 60 g mljevenih badema ili lješnjaka 4 žumanca Za nadjev: 300 g Džema marelica rum Za posipavanje: 100 g šećera u prahu 2 Vanilin šećera Priprema Od brašna, Gussnela, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini. Složite ih u namašćeni pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma te preklopite pošećerenim zvjezdicama. Neka i Vaša trpeza bude zvijezda ovog Božića |
Gingerbread cookies
Sastojci
Tijesto za 40 gingera (veliki kalupi) 750 g brašna 1 prašak za pecivo 5 g mljevenog djumbira 3 g mljevenog muškatnog oraščića 2 g pimenta (nije obavezno) 2 g cimeta 205 g maslaca sobne temperature 235 ml melase (med ili javorov sirup kao zamjena) 220 g smeđeg šećera (što tamniji) 120 ml vode 1 jaje par kapi arome vanilije Ukrašavanje 2 bjelanjka cca 250 g šećera u prahu sok od pola limuna jestive boje, bijela, crvena, zelena Priprema Brašno, prašak za pecivo, djumbir, muškat, cimet i piment dobro promiješajte u posudi. Maslac, melasu, šećer, vodu i jaje te vaniliju izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu. Malo po malo dodavajte smjesu od brašna i zamijesite tijesto u posudi. Tijesto će biti prhki i razdvajati se, ali tako treba biti. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela, svaki zamotajte u foliju i stavite u hladnjak najmanje tri sata. To je jako bitno kako bi ga poslije mogli lijepo razvaljati. Pleh obložite pek papirom. Površinu na kojoj ćete valjati tijesto dobro pobrašnite, tako i tijesto, valjak i modlice da se ne bi ljepilo i da ih možete odvojiti od površine. Stavljajte na pleh i u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva desetak minuta. Nemojte ih prepeći, oni još moraju biti mekani kad ih izvadite van, da ne pomislite da nisu dovoljno pečeni. Ohladite dobro prije ukrašavanja. UKRAŠAVANJE Bjelanjke dobro istući, umiješati šećer u prahu i limunov sok. Podijelite u tri posude, jedna je bijela, u drugu umiješate crvenu – nijansa po želji i u treću zelenu. Svaku stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i počnite sa ukrašavanjem sasvim hladnih keksića. Ostavite preko noći da se stvrdne. mmmmmm |
Išleri
Sastojci
Za tijesto: 140 g maslaca 200 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka 70 g šećera u prahu 1 žumance 3 žlice kakaa Za kremu: 3 jaja 150 g šećera 100 g maslaca 1 Vanilin šećer Dolcela Priprema Od brašna, maslaca, šećera, žumanca i kakaa umijesite tijesto. Razvaljajte tanko i izrežite male kolutiće (3-5 cm). Stavite na pobrašnjen pleh peći oko 13-15 minuta na 180°C. Za kremu, u metalnoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer da dobijete pjenastu kremu, te stavite na parnu kupelj kuhati uz neprekidno miješanje dok krema ne postane gusta i kuhana (oko 15 minuta). Kada se krema zgusne, malo je ohladite, pa zatim umiješajte razrađeni maslac. Kremu miješajte dok se ne ohladi. Pečene kolutiće ohladite, premažite kremom i spajajte dva po dva. Složite ih na rešetkastu podlogu i prelijte čokoladnom glazurom. Posluživanje Dijelom kreme možete išlere dodatno ukrasiti i poslužiti uz kavu. I dobar tek njami |
Kolačići od masla
Sastojci
120 g Pšeničnog glatkog brašna 120 g Pšeničnog oštrog brašna 125 g maslaca 1 jaje 150 g šećera 20 g kokosovog brašna maslac za premazivanje Priprema Maslac dobro izmrvite s brašnom. Dodajte šećer, jaja i kokosovo brašno te umijesite prhko tijesto. Po želji možete dodati 1 žličicu vrhnja. Pokriveno tijesto ostavite u hladnjaku oko 1 sat da se dobro ohladi. Ohlađeno tijesto razvaljajte i kalupčićima izrežite razne oblike. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta. Posluživanje Male kolačiće poslužite uz tople napitke, kavu ili čaj. Savjet Kolačiće možete premazati marmeladom i dva identična spojiti, umočiti ih u rastopljenu čokoladu ili jednostavno posipati šećerom u prahu. Dobar tek |
Bakini Božićni keksi
Sastojci
Broj osoba: 10 osoba 200g glatkog brasna 200g omeksalog maslaca 150g secera 1 jaje 2 zutanjka 2 vanilin secera 2-3 zlice ruma 170g mljevenih badema prstohvat soli Za dekoraciju 2 bjelanjka 100g + mljevenih badema 100g cokolade za kuhanje 40g maslaca Priprema Omeksali masalac, jaje i zumanjke izmiskasti pjenasto. Dodati secer, vanilin secer, koricu od limuna i mljevene bademe te sve izjediniti. Na kraju polagano dodati prosijano brasno i rum, mjesati dok se sve dobro ne sjedini pa staviti u hladnjak na sat vremena. Od tjesta radimo male kuglice velicine raffaela. Ako se smjesa kojim slucajem jako ljepi za ruke dodajte po malo mljevenih badema. Svaku kuglicu uvaljate lagano u bjelanjce pa u mljevene bademe. Slazemo ih na lim na papir za pecenje s malo razmaka izmedju svake kuglice. Na svakoj kuglici lagano napraviti rupicu. Stavimo peci u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva cca 15min. Nakon sto izvadimo keksice iz pecnice, stavimo ih sastrane da se ohlade. Nad parom otopimo cokoladu, dodamo maslac i dobro promjesamo. Zlicicom ili vrecicom u svaku rupicu na keksicu istisnemo malo cokolade. Ostavimo da se cokolada stisne. |
prosinac, 2014 | ||||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |