Djed Božičnjak
Sastojci 1/2 kg glatkog brašna 1 kocka kvasca do 2 dl toplog mlijeka 1 žlica soli 4 žlice ulja 3 žlice šećera 1 vanilin šećer 2 jaja crvena smjesa za kape 5 dkg šećera u prahu 1 žlica marmelade od marelice malo crvene boje u prahu kap-dvije vode bijela ocaklina za bradu i brkove 5 dkg šećera u prahu 1 istučeni bjelanjak 1 žlica limunovog soka Priprema Od navedenih sastojaka umijesite tijesto(kvasac ne treba dizati, samo ga umiješajte u mlijeko i dodajte ga brašnu). Tijesto ostavite dizati, pa ga premijesite i podijelite na dva dijela. Svaki dio izvaljajte u pravokutnik veličine 30×15.Iz svakog pravokutnika izrežite 7 otprilike jednakih trokuta. Površinu trokuta premažite mlijekom i ostatkom tijesta oblikujte lice. Složite ih na lim obložen papirom i neka se opet dižu Pecite ih u pećnici na 200°C oko 15 min.Ostavite ih hladiti. Smjese za ukrašavanje Za to vrijeme izmiješajte obje ocakline 5 dkg šećera u prahu, marmelade i crvene boje napravite crvenu ocaklinu kojom ćete kistom namazati kape. Za bradu i brkove napravite bijelu ocaklinu od šećera u prahu, limunovog soka i jednog ,u snijeg, tučenog bjelanjka. Stavite ih sušiti. Za malo vještije sladokusce |
prosinac, 2014 | ||||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |