sweet-tooth1

15.12.2014., ponedjeljak

Gingerbread cookies

Sastojci

Tijesto za 40 gingera (veliki kalupi)
750 g brašna
1 prašak za pecivo
5 g mljevenog djumbira
3 g mljevenog muškatnog oraščića
2 g pimenta (nije obavezno)
2 g cimeta
205 g maslaca sobne temperature
235 ml melase (med ili javorov sirup kao zamjena)
220 g smeđeg šećera (što tamniji)
120 ml vode
1 jaje
par kapi arome vanilije
Ukrašavanje
2 bjelanjka
cca 250 g šećera u prahu
sok od pola limuna
jestive boje, bijela, crvena, zelena


Priprema
Brašno, prašak za pecivo, djumbir, muškat, cimet i piment dobro promiješajte u posudi.
Maslac, melasu, šećer, vodu i jaje te vaniliju izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu.
Malo po malo dodavajte smjesu od brašna i zamijesite tijesto u posudi.
Tijesto će biti prhki i razdvajati se, ali tako treba biti.
Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela, svaki zamotajte u foliju i stavite u hladnjak najmanje tri sata. To je jako bitno kako bi ga poslije mogli lijepo razvaljati.
Pleh obložite pek papirom.

Površinu na kojoj ćete valjati tijesto dobro pobrašnite, tako i tijesto, valjak i modlice da se ne bi ljepilo i da ih možete odvojiti od površine.
Stavljajte na pleh i u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva desetak minuta.
Nemojte ih prepeći, oni još moraju biti mekani kad ih izvadite van, da ne pomislite da nisu dovoljno pečeni.
Ohladite dobro prije ukrašavanja.

UKRAŠAVANJE
Bjelanjke dobro istući, umiješati šećer u prahu i limunov sok.
Podijelite u tri posude, jedna je bijela, u drugu umiješate crvenu – nijansa po želji i u treću zelenu.
Svaku stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i počnite sa ukrašavanjem sasvim hladnih keksića.
Ostavite preko noći da se stvrdne.

mmmmmm
njaminjami


- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2014  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2014 (8)

Zašto?

Ništa lakše ;)