SVID radio

11.03.2008., utorak

Emisija o grungeu - epizoda 2

Večeras u 20 sati ide druga epizoda emisije o grungeu

U ovoj emisiji pozabavit ćemo se bendovima koji su najviše zaslužni, ali i najviše prosperirali od popularnosti grungea. Radi se o bendovima Nirvana, Peral Jam, Sondgarden i Alice in Chains. Iako su oni dosta međusobno različiti, pripadnost Settleovskoj sceni ih je označila kao grunge bendove.

Pjesma: Kickstand



Nirvana nastaje 1987. godine u gradu Aberdinu. Sastavljaju je Kurt Cobain i Kris Novoselich koji su se sreli 1985. godine. Oni su obojica bili fanovi Aberdinškog benda The Melvins i kultnog hard rock benda Black Sabbatha, a Buzz Osbourne iz Melvinsa ih upoznaje s hard core bendovima poput Black Flaga i Flipera.
U jednom od prvih intervjua Kurt Cobain je istaknuo svoje ambicije rekavši: "I'd like to live off the band, but if not, I'll just retire to Mexico or Yugoslavia with a few hundred dollars, grow potatoes, and learn the history of rock through back issues of Creem magazine."
Započeli su sa svirkama na zabavama na Evergreen State Colledge u obližnjem gradu Olympia.Prvu ploču objavljuju 1988. godine za diskografsku kuću Sub Pop. Radi se o singlu Love Buzz/ Big Cheese. Te pjesme će se naći na njihovom prvom albumu Bleach snimljenom 1989. godine za 606 dolara i 17 centi. Novac za album je dao njihov tadašnji drugi gitarista Jason Everman koji nije uopće svirao na ploči.
Nirvanom se prozivaju 1988. godine, jer je Cobain želio imati lijepo benda, a ne neko zločesto i ružno kakvo je uobičajno za neki punk sastav.
Na pjesme na Bleachu su dosta utjecali Melvinsi i Black Sabbath.
Album se prodao u 35 tisuća primjeraka, što je bila značajna tiraža za nezavisni album, a Nirvana postaje sve omiljenija na studentskim radio stanicama.
U travnju bend počinje raditi s producentom Butch Vigom na novom albumu, a prilikom snimanja postaju sve više nezadovoljni bubnjarem Chad Channingom, pa na njegov mjesto, uz pomoć Buzz Osbournea, dolazi Dave Grohl bubnjar Washintonskog hard core sastava Scream. Grohlovo bubnjanje i Cobainova ljubav prema bendu Pixies će značajno pridonjeti promjeni muzike benda, što će na kraju rezultirati s albumom Nevermind i cijelim kopernikanskim obratom koji će usljediti u muzičkoj industriji.
Na preporuku basistice Sonic Youtha - Kim Gordon, Nirvana potpisuje za major label, Gefeen records.
Bend nije u potpunosti bio zadovoljan miksom Butch Viga, pa album dotjeruje Andy Wallace kojeg su pozvali iz razloga što je radio sa Slayerima.
Nevermind izlazi 24. rujna 1991., a do božića iste godine album se prodavao u 400 tisuća primjeraka tjedno, što je znatno nadmašilo očekivanja diskografske kuće, koja je mislila da će se album prodati u 250 tisuća primjeraka poput albuma Sonic Youtha - Goo.
Osim toga, prvi singl s albuma Smells Like Teen Spirit se konstantno vrtio na MTV-u, a bend dolazi na prvo mjesto Billboardove liste.
Nirvana doživljava veliku popularnost koju nisu očekivali, pa su bili iznenađeni iznimnom posjećenosću njihove turneje.
Za nastup na MTVevim nagradama bend je namjeravao svirati novu pjesmu Rape Me, no MTVjevi producenti su im to striktno zabranili pod prijetnjom zabrane prikazivanja njihovih videospotova na MTV-u. Stoga je Cobain započeo nastup s uvodnim tekstovima s Rape Me da bi onda bend krenuo izvoditi pjesmu Lithium. Frustrirani svim što se događalo polupali su pozornicu, a tom prilikom je Novoselichu bas pao na glavu. Uz to su prije nastupa, Cobain i njegova žena Courtney Love iz benda Hole, imali neugodan bliski susret s pjevačem Guns 'n Rosesa Axlom Roseom. To je ponukalo Grohla da na kraju nastupa provocira tog poprilično egoističnog čovjeka.
Idući Nirvanin album bio je Incesticide. Radi se o kompilaciji rijetkih snimki i B strana singlica s kojeg vrijedi istaknuti genijalnu i uvjetno rečeno možda najbolju pjesmu sastava, neurotičnu Aneurysm.
Nakon toga sljedio je novi studijski album, ujedno i posljednji. In Utero počinju snimati 1993. godine sa Steve Albiniom koji je radio s grupom Pixies na ploči Surfer Rosa.
Albini je albumu trebao dati sirov zvuk, no njegov miks je bio toliko sirov da diskografska kuća nije željela izdati album, a i sam bend nije bio zadovoljan s prigušenim zvukom bas gitare, stoga je REM.ov producent Scott Litt dodatno producirao pjesma Heart Shaped Box i All Apologies.
Jasno, In Utero je čim je izašao zauzeo prvo mjesto Billboardove liste.
Posebno vrijedi istaknuti preljepo bizaran videospot za pjesmo Heart Shaped Box, za kojeg neki govore da je Cobain njime najavio svoju smrt, no to već spada u naknadnu pamet.
Važno mjesto u povijesti benda zauzima i nastup na MTV unpluged, gdje je bend uz akustične verzije svojih pjesama s gostima iz benda Meat Puppets izveo i nadahnut obrade poput Bowieve Man Who Sold The Worl, Meat Puppetsa Lake of Fire i Leadbellya Where did You Sleep Last night.
No Cobainova ovisnost o heroinu spojena s njegovom bolešću grla je sve više dolazila do izražaja, a on je nakon nastupa u Rimu pao u komu. Odlazi na kliniku za odvikavanje iz koje bježi. Jedan od posljednjih ljudi koji ga je vido je bio basista grupe Guns n' Rosses Duff Mcaghan koji se s Cobainom sreo na avionu iz LA-a prema Seattlu, te je izjavio da nije primjetio nikakve samoubilačke nakane kod Cobaina.
No kako god, navodno se prije smrti Cobain žestoko drogirao, a 8. travnja 1994. godine je pronađen u stakleniku svoje kuće u Seattlu propucane glave. Utvrđeno je samoubojstvo, iako postoje određene sumnje jer je u Cobainovom organizmu pronađeno toliko droge da se prepostavlja kako nije bio u stanju sprovesti samoubojstvo.



Pearl Jam

Grupa Pearl Jam se razvila iz jednog od prvih grunge sastava Green River, koji se raspao 1987. godine. Naime članovi Green Rivera su bili Jeff Ament na bas gitari i Stone Gossard na ritam gitari. Oni prvo stvaraju još jedan utjecajan bend Mother Love Bone, koji se raspada 1990. godine. Nakon toga snimaju demo snimke koje preko bivšeg bubnjara Red Hot Chili peppersa dolazi do Eddie Veddera koji je originalno iz kalifornijskog grada San Diega. On je snimio vokale preko demo snimke, među kojima su bile i pjesme Alive i Once, a rezultat je impresionirao Amenta I Gossarda te se Vedder seli kod njih u Seatlle.
Bend uzima ime Mookie Blaylock, prema NBA košarkašu, no zbog pravnih pitanja oko prava na ime prozivaju se Pearl Jam.
U ožujku 1991. započinju sa snimanjem albuma Ten, koji izlazi krajem kolovoza iste godine. Ime albuma je uzeto prema broju dresa Mookie Blaylocka.
U početku se album nije dobro prodavao, no nakon što je Nirvanin album Nevermind popularizirao grunge, u drugoj polovici 92. godine, Ten dolazi na drugo mjesto Billboardove ljstvice.
S ploče vrijedi istaknuti hitove Alive i Jerremy.

Međutim u grunge krugovima su se Peral Jam optuživali da nisu pravi alternativni bend, već trenderski da koriste popularnost grungea. Čak je Kurt Cobain rekao da su Pearl Jam komercijalni bend, no kasnije je povoukao svoje riječi i postao prijetelj s Eddie Vedderom.
Naime, tijekom svoje karijere Pear Jam su se dokazali kao beskompromisni bend bojkotiranjem Ticketmastera, monopolista u prodaji karata za koncerte diljem SAD-u te svojom kampanjom protiv Busha i kapitalističkih korporacija.
Članovi benda se pojavljuju i u filmu Singles kao sastav Citisen Dick, s hit pjesmom Touch me I'm Dick, čime su se referirali na hit grupe Mudhoney Touch me I'm sick.
Sljedeći album Vs. im izlazi u rujnu 1993. godine i s njega vrijedi istaknuti agresivnu funk, punk rock pjesmu Blood.
Tada bend počinje davati sve manje intervjua, a godinu kasnije donose odluku o prestanku objavljivanja singlova i spotova. Također zahtjevaju da im se albumi objavljuju na vinilu. U pjesmi Spin the Black Circle, s idučeg albuma Vitalogy koji je izašao krajem 94. bend odaje posvetu vinilskoj ploči, a sama pjesma 1996. godine dobiva gramya za najbolju Hard Rock izvedbu.
1995. godine sa svojim uzorom Neil Youngom snimaju ploču Mirrorball, na kojoj zbog ugovornih obveza s diskografskom kučom nisu potpisani kao bend, već samo pojedinačno.
Devedesetih stolječa snimaju još dva albuma No Code i Yield s kojim se odmiču od svog Jimmi Hendrix – Zeppelin hard rock zvuka i kreću prema eksperimentalnim baladama i garage rocku.
Na sljedećem albumu Binatural izašlom sredinom 2000. godine ulogu bubnjara je preuzeo Matt Cameron iz Soundgardena. Ipak, album karakterizira činjenica da im je to prva ploča koja nije dostigla platinasti status.
Do 2001. bend je izdao rekordnih 72 live albuma!
Krajem 2002. izlazi im album Riot Act.
2003. napuštaju Epic Records i sva buduća izdanja odlučuju samostalno distribuirati.
No ipak 2006. izdaju album Pearl Jam za diskografsku kuču J Records koja je u vlasništvu korporacije Sony.

Alive





Soundgarden

Soungarden nastaju 1984. godine. Chris Cornell je tada bio bubnjar i pjevač, no ubrzo bend nabavlja novog bubnjara kako bi se Cornell mogao više posvetiti pjevanju.
Ime uzimaju prema skulpturi «The Sound Garden» što se nalazio u Magnuson Parku u Seatllu. Naime skulptura je napravljena tako da proizvodi svukove kako vjetar prolazi kroz nju.
Prve snimke objavljuju na kompilaciji Deep Six, gdje su se našli s drugim pionirima grungea poput The Melvinsa i Green Rivera.
Saondgarden su razlog zašto je formirana diskografska kluća Sub – Pop. Naime osnivač Sub Popa Jonathan Poneman, koji je tada bio radijski DJ, je smatrao da Soundgarden objedinjuju sve što bi rock and roll trebao biti, pa je nagovorio Bruce Pavitta neka formiraju diskografsku kuću. Tada Soundgarden za novoosnovani Sub Pop izdaju dva EP-a Screaming Life i Fopp, a 1990. godine ta dva EP-a su objavljeni kao cjeloviti album.
Ipak, prelaze na diskografsku kuću SST records i snimaju album Ultramega OK za kojeg dobivaju Grammy nominaciju za najbolju metal izvedbu.
Sve više ih vrte na MTV-u, pogotovo na emisiji 120 minutes koja je bila posvećena alternativnom rocku, pa stoga prelaze na major label A&M records i 1989. godine snimaju album Louder than Love. Međutim njihovi fanovi to nisu dobro primili. Naime gitarista Kim Thayl je rakao da je njihova baza fanova bila iz redova punk rockera, koji nisu bili presretni s činjenicom da su njihovi miljenici, Soundgarden, potpisali za major label i što idu na turneju s Guns n' Rosesima.
Ipak, bend unatoč gubitku svojih prvih fanova postaje sve popularniji te 1991. godine izdaju album Badmotorfinger, koji izlazi približno u isto vrijeme kao i Nirvanin Nevermind i dopinosi sve većoj popularizaciji Seattleske scene, a pjesma Outshined postaje underground hit. Čak je Jhonny Cash na svojim American recordings albumima obradio pjesmu Rusty Cage.
Osim toga oni su na navedenom albumu popularizirali tzv. D štim gitare koji pjesmama daje dodatnu dubinu, što će kasnije koristiti stoner rock bendovi i većina novih metalaca.
Bend zatim svira na Lolapaloozi s Peppersima i Ministryem i pojavljuju se u filmu Singles.
Njihov najveći uspjeh je album Superunknown koji je izašao 1994. godine. Album karakterizira mračna i depresivna atmosfera, no na njemu se nalaze i hitovi kao Spoonman i Black hole sun. Ipak, najviše vrijedi istaknuti i genijalne pjesma kao Superunknown i Head down. Posljedica uspjeha albuma su i dva Grammya.
Posljednji album Down on the Upside snimaju 1996. godine. Njega karakterizira još veći odmak od grungea i razna eksperimentiranja poput korištenja benjoa.
No u bendu dolazi do svađee između pjevača Cornella i gitariste Thayila. Naime Cornell je želio odmak benda od teških nabasiranih gitara koji su postali prepoznatljiv znak Soundgardena.
Stoga se 9. travnja 1997. godine bend raspada, a njihova diskografska kuća izdaje best off album imena «A i Sides».

Pjesma - Rusty Cage




Alice in Chains

Počeci benda sežu u 1986. godinu kada je pjevač Layne Staley formirao bend Alice N' Chainz koji je svirao speed metal. Uglavnom se radilo o obradama Slayera i Armored Sinta. Staley sreće gitaristu Jerry Cantrella i počinje pjevati u njegovom bendu Diamond Lie, u kojem su se nalazili basist Mike Starr i bubnjar Sean Kinney.
Bend mijenja ime u Alice in Cahins i snimaju demo prozvan The Treehouse Tapes. Tu snimku dobivaju menađeri Soundgardena koji je prosljeđuju Columbiji records.
Šefovi Columbije su bili oduševljeni snimkama, pa bend potpisuje za njih 1989. godine. Alice in Chains postaju glavni bend Columbije. Izdaju EP We Die Young, nakon čega je sljedio album Facelift, koji postaje uspješan nakon što se spot Man in the Box počeo redovito vrtiti na MTV-u.
Bend odlazi na turneju sa različitim izvođačima, od Iggy Popa do Poisona, zatim odlaze na speed metal turneju «Clash of the Titans» sa Megadethom, Anthraxom i Slayerom.
Zatim izdaju EP Sap, iz razloga što je bubnjar Sean Kinney imaju san da su snimili EP nazvan Sap.
Eto kako se snovi mogu ostvariti kad imaš podršku diskografske kuće!
Poput Perl Jama i Soundgardena i Alice in Chains se pojavljuju u filmu Singles gdje nastupaju kao barski bend, a na njihovom spotu Would se nalaze isječci iz filma.
Pjesma Would će se naći na novom albumu Chainsa nazvanom Dirt koji izlazi sredinom 1992. godine i dolazi na šesto mjesto Billboardove liste, osim toga album je doživio uspjeh i kod kritike.
Iako se bend stavlja pod grunge, zbog njihove pripadnosti Settleovskoj sceni, gitarista Cattrel je često napominjao da je glavni muzički pravac benda metal.
Bend doživljava promjene pa na mjesto basiste dolazi Mike Inez, basista Ozzy Osbournea.
Sljedi akustični mini album Jar of Flies koji postiže odličan komercijalni uspjeh uz velike hvale kritičara.
Ipak bez obzira na sav uspjeh pjevač Staley je imao sve više problema sa svojom ovisnošću o drogama. Ipak, 1995. godine uspjevaju snimiti posljednji eponimni album s kojeg vrijedi izdvojiti pjesme Sludge factory, Grind, Heaven Beside you i Shame in You.
Bend se posebno istaknuo prilikom MTV unplugged nastupa u travnju 1996. godine, koji je bio barem sto puta prikazan na HTV-u i drugim TV kućama, što je uz Nirvanin i Claptonov postao jedan od najboljih unplugdova uopće.
Ipak zbog Staleyevih problema s drogama bend se raspada i on umire 19. travnja 2002. godine.
Bend se ponovno okuplja 2005. godine, a na mjesto pjevača i ritam gitariste dolazi William DuVall.

Pjesma: Would



U idućoj emisiji pozabavit ćemo se bendovima koji nisu toliko prosperirali od grunge histerije, iako su bili njezin esencijalni dio. Radi se o sastavima Mudhoney, Screaming Trees, Mother Love Bone i Green River.

- 13:05 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (12)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (14)
Kolovoz 2009 (11)
Srpanj 2009 (14)
Lipanj 2009 (16)
Svibanj 2009 (25)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (25)
Veljača 2009 (20)
Siječanj 2009 (21)
Prosinac 2008 (27)
Studeni 2008 (26)
Listopad 2008 (24)
Rujan 2008 (19)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (16)
Lipanj 2008 (28)
Svibanj 2008 (28)
Travanj 2008 (21)
Ožujak 2008 (15)
Veljača 2008 (18)
Siječanj 2008 (23)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (28)
Listopad 2007 (43)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (11)
Srpanj 2007 (18)
Lipanj 2007 (19)
Svibanj 2007 (35)
Travanj 2007 (23)
Ožujak 2007 (38)
Veljača 2007 (35)
Siječanj 2007 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga:

linkovi: