Kakva je bila moja 2023? Bogata lijepim događajima
ali i problemima. Da ne bude dosadno :)
Nekako mi godina počinje u aprilu, kad posjetim djecu
u Njemačkoj.
I djeca u Beogradu su dobro
Ni ja nisam više sama.
U maju je prvo bila norveška promocija moje sedme
knjige "Zbog tebe tata", pa beogradska promocija. Knjiga
je postigla sve ciljeve koje sam joj postavila, pa i više.
Putovanja su bila česta
Trebinje me oduševilo
Ostrog- konačno!
Kanjon Morače i manastir u njemu
Ohrid u svoj raskoši
Norveška mi ovog puta nije bila strana, nego su me dočekali
prijatelji. Knjiga je nastavila svoju misiju.
Makarska
Stara planina
Kopaonik
Na susretima pisaca uspjeh i satisfakcija
Novi časopis Društva književnika Beograda, kome sam
dala ime i lik, poletio je uspješno
Što još treba? Zdravlje, uvijek. Za poznavaoce, jelka je
s adekvatnog mlesta koje simbolizira zdravlje. O boljkama
ne bih pričala, moj su problem i s njima ću se boriti.
Sa zakašnjenjem zbog štrajka poštara,
polijeću čestitke za Novu 2024. i Božić.
Ručna i osobna izrada.
Neka onima kojima su namijenjene odnesu
moje najljepše želje
Eulogija maslini je poetski razgovor između Masline i Čovjeka kojeg
je u stilu antičke grčke drame napisao književnik, akademik i poeta
Luko Paljetak.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana masline, 26. studenog 2023,
Rodna maslinada organizirala je generalnu probu uprizorenja
Eulogije maslini u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu.
U predstavi učestvuju glumci Monika Vuco (Maslina) i Pere Eranović
(Maslinar), te kor kojeg čine: Ivana Andrašek Perković,
Đuro Andrašek Perković, Vesna Čanić, Zoran Gudelj, Ivana Katunarić
Gaj, Ratko Kovačević i Tihomir Lasić
Premijera predstave "Sećaš li se?" u teatru "Vuk" 21.12.
"U predstavi Sećaš li se… LJiljana Blagojević i Sonja Kolačarić govore
o mladosti u vreme svoje mladosti i o mladosti u vreme svoje starosti,
o umetničkim i drugim slobodama, o detaljima koje im ruže ili ulepšavaju
svet. Kao kod Godoa, gde vreme stoji, a svaki sekund je ispunjen,
predstava podstiče publiku na smeh, setu, zapitanost i kolektivni
odnos prema trajnim vrednostima."
Predstava odlična, kolege glumci došli da uživaju u glumi maestralne
Ljiljane Blagojević, bilo je sjajno posmatrati njihove reakcije. Od
kolega je dobila i najviše cvijeća.
Sv. Nikola je po broju svečara bez premca među slavama
u Srba, a posvećeno mu je više od 600 crkava pod
jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Zato je Sv. Nikola
hramovna i manastirska slava SPC. Kaže se da u Srbiji
svi slave Svetog Nikolu – polovina kao krsnu slavu dok
druga polovina posjećuje domaćine slave, 19.prosinca.
Sv. Nikola je zaštitnik putnika, pomoraca i djece.
Obilježja slave su: svijeća, žito (koljivo) i slavski kolač.
To mora biti, a sve drugo ne mora.
Nađe se još ponešto, u posnoj varijanti slave.
Šampinjonka
Prazilukica
Prebranac
Riblja juha
Lignje
Riba
Kolači
U utorak i srijedu imam tri smjene gostiju, pa me neće
biti baš mnogo na blogu.
Vikendom često Lastavica zamjenjuje Eura,
dok se on odmara.
Prije nekoliko dana sam sa mužem otišla u grad zbog kupovine,
razgledali smo robu, kupovali hranu i sitnice. Kad smo izašli
iz jedne prodavnice, zatekli smo policajca koji je pisao prijavu
za pogrešno parkiranje.
Prišla sam mu i rekla: “Zar ne bi mogli imati više poštovanja
prema starijima? Ovo prvi put vidim, mi smo penzioneri, zašto
kažnjavate ljude kad nemaju da plate?”
Policajac nas nije udostojio pogleda i nastavio mirno da piše
prijavu. Onda sam mu rekla da je “V... govno”.
Na to je podigao pogled, oštro me pogledao i nastavio da piše
još jednu prijavu, ovaj put za izlizane gume.
Onda mu je moj muž rekao da je “najobičnija ped*rčina”.
Policajac je mirno popunio drugu prijavu, zakačio ispod brisača
i nastavio sa pisanjem treće.
Potrajalo je to dobrih petnaestak minuta. Što je on više pisao,
to smo ga mi više vređali. Ali u stvari, gledajući sa našeg
stanovišta, nema nikakvog veze sa nama i nije nas mnogo
pogađalo. Naime, mi smo u grad došli autobusom.
Eto, vidite, otkad smo u penziji, pokušavamo malo da se
razonodimo i zabavimo. To nam je veoma važno u ovim
godinama!
Potopiti 1 kg bijelog graha tetovca preko noći.
Sutradan ocijediti, naliti vodom i prokuhati do vrenja. Odliti vodu
i naliti toplom vodom. Dodati vegetu i papar. Kuhati oko 1,5 sat
do mekog, ali da se ne raspukne. Pred kraj dodati sol. Ocijediti
višak vode.
Na 2 dl ulja propržiti 1 kg kapule izrezane na rezance,
nasuti dosta slatke mljevene aleve paprike.
U nauljeni pleh sipati sloj graha, preliti uljem,
pa sloj kapule, opet ulje, pa grah.
Odozgo nauljiti, posuti alevom paprikom i staviti dva lista lovora
i sjeckana tri češnja bijelog luka.
Peći u pećnici na 220 stupnjeva 1 sat. Služiti toplo ili hladno.
Ovo je moja kreacija sa adekvatnim imenom Dalmatinski kamenčići
Obariti, oljuštiti i ispeći (na 150 stupnjeva oko pola sata)
300 g bajama. Ohladiti i krupnije samliti. Skuhati
sirup od 250 g šećera i 5 kašika vode, dodati 100 g
čokolade za kuhanje i 100 g maslaca.
Kad se rastopi, skloniti s vatre i dodati 100 g mljevenog
petit beurre keksa, zatim samljevene bajame.
Malo prohladiti, formirati kamenčiće rukom i stavljati u 50
papirnatih košarica.
Rozen torta je kolač koji se jako lako pravi ako kupimo
gotove kore, 8 kora 20×30 cm.
Pripremite nadjev:
U 200 ml mlijeka dodati 170 g šećera, provriti, dodati 400 g
samljevenih oraha i 5 vanili šećera. Vrućem dodati 250 g
maslaca i odmah filovati.
Korice pokvasiti neslađenim mlakim mlijekom i filovati.
Na donju koricu razmazati 4 kašike fila i staviti drugu,
pritisnuti, pokvasiti mlijekom, filovati sa 4 kašike fila
i tako ponoviti 7 puta.
Osma kora ide na vrh, kvasi se mlijekom, pa se preko
svega stavi alufolija i pritisne težom tečom i ostavi na
sobnoj temperaturi sat-dva pa u hladnjak preko noći.
Sutradan se odsjeku krajevi i torta glazira.
Glazura:
Umutiti 400 g prah šećera sa sokom polovine omanjeg
limuna, nekoliko kapi ekstrakta maline i 3-4 kapi
ulja. Dodavati kap po kap vrele vode i mutiti do pjenastog.
Prekriti gornju površinu torte.
Torta se ostavi na hladnom da se glazura stegne. Sjeći kocke.
Ima večeri kad se osjećate kao u bajci - uvijek kad ste
u Kolarcu, u najboljoj koncertnoj dvorani u Beogradu.
A kad nastupaju mlade zvijezde, osjećate se povlašćenim.
Koncert "String and stars" pomogle su ambasade Španjolske
i Belgije, a nastupila je mlada pijanistkinja Nour Ayadi
uz pratnju Gudačkog Orkestra za muzičke talente
iz Ćuprije. Toliko ljepote i talenta teško je vidjeti i čuti
u jednoj večeri!
Premijerno je izvedena kompozicija "Kao u Bajci" Maje
Le Ru Obradović.
U mojoj foto grupi VIDETI LEPOTU zadala sam temu
NAJLJEPŠE FOTOGRAFIJE IZ VAŠE ARHIVE.
Bilo je baš teško izabrati naslovnicu, kombinirala sam
dvije prelijepe fotografije mojih fotografa.
A šta bih od svojih izabrala? Naravno, nemoguća misija.
Za danas, možda tri fotografije?
Ne radi se o nekoj šampionki na dvije noge, nego o šampionu
među pitama, kojoj tepam: šampinjonka.
Ova se pita jako brzo pojede, kad je iznesete na stol.
A nije ništa teško.
Uzmete pakovanje tankih kora za pitu, 500 g šampinjona,
tri struka poriluka (ili kapule, tko ne voli praziluk).
Isprižite sjeckan luk.
Dodate očišćene, oprane i sjeckane šampinjone
Prodinstate, dodate sol, papar, origano.
Na kore stavite sloj fila na kraj i sredinu, pa urolate.
Pečete na 200 stupnjeva 25 minuta. Poprskate vodom
poslije pečenja.
Jedite u slast!
Ima promocija knjiga koje se razlikuju od drugih od početka
do kraja, koje su po svom sadržaju i svojoj duši drugačije,
posebne. I pamte se. Takva je promocija knjige "Vrtlog potresa"
dr Momčila Dedića, po profesiji ginekologa i imunologa, a po
izboru i talentu- sjajnog prozaiste i pjesnika.
U predstavljanju romana sudjelovali su Zoran Škiljević,
moderator dr Anka Stanojčić, narator dr Ljiljana Surić Lambić,
recenzent Oliver Ivanović i autor.
Svako je svoj deo ispričao s mnogo poštovanja prema
sjajnom romanu koji govori o propadanju nekoć uvažene
seoske obitelji kroz tri generacije.
Volim ovakva književna dešavanja, posle kojih se učesnik
osjeća svečano, kao da je izišao iz hrama kulture.
Posno ukusno predjelo je i porilukica. Lako se pravi.
Uzmite 500 g tankih kora za pitu. Pouljite pleh.
Fil: Očistite 500 g poriluka (bijeli dio), operite, isjeckajte sitno
i dinstajte na ulju s paprom i 1,5 kašičicom soli.
Na kraj dve kore stavite fil, premažite mineralnom vodom s
maslinovim uljem i urolajte. Premažite uljem s vodom
i ako hoćete, pospite susamom.
Pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.
Dan bez padavina vrijedilo je iskoristiti za dužu vožnju.
Jug zove
Razvedrava se
Jesen na Staroj planini izgleda ovako
Na vrhovima ima nedavno palog prvog snijega
I samuje poneko drvo... čeka proljeće.
Kazalište ima budućnost. Diplomska predstava mladih
glumaca "Beli marcipan" ostavila je punu salu bez daha,
a dlanove usijala od aplauza.
(slika s neta)
Iskusne glumice Sanja Pešić i Aleksandra Anđelković
pokazale su gdje je sadašnjost naše kulture u urenebesnoj
komediji" Jače smo od sudbine" po tekstu Vanje Bulića.
Umorile su se od izlaženja uz buran aplauz... Kazalište ima
budućnost, uz ovakve glumce, režisere, scenografe... i
zahvalnu publiku!
U časopisu "Pobednik" objavljen je odlomak iz moje novele
"Zbog tebe tata".
A onda smo krenuli da tražimo nadgrobnu ploču s dedinim
imenom. Desetak velikih ploča s desne strane spomenika
nisu imale traženo ime. Ni one pozadi spomenika, sa natpisima
iz kojih vojvođanskih sela su tu pristizali logoraši. Ostao je
levi niz. Počeli smo traganje od ograde prema spomeniku.
Stotine imena zauvek usnulih u beloj grobnici… Po petnaestak
imena na svakoj ploči, a nigde mog dede. Kad smo pronašli
traženu ploču, treću levo od spomenika, Dejan i ja smo
istovremeno tiho rekli:„Evo ga!”
Klekla sam na ploču kao moja tetka pre mnogo godina i
spustila bele ruže na travu. Na zagasito crnoj kamenoj podlozi
isklesano je 16 imena sjajnim crnim kamenim slovima. Peto je
bilo NIKOLA SUVAJDZIĆ. Šesnaest nevinih žrtava zauvek
spava u beloj grobnici ispod hladne ploče.
„Sad znam zašto sam živela!” rekla sam kroz suze.
Dejan me je diskretno fotografisao i zatim ostavio samu.
Osećao je da ovaj istorijski trenutak moram da proživim sama.
Klečim i dugo prstima ocrtavam jedno po jedno slovo dedinog
imena. Zbunjuju me oprečni osećaji. Srećna sam što sam
ispunila zavet, tužna zbog mučeničkog kraja mog dede i ponosna
na njega što je, iako protiv svoje volje, ugradio sebe u budućnost
ove prelepe zemlje. Osećam da me je Nikolin duh vodio
celim putem iznad polarnog kruga, brinuo o meni i pomoću
svog izaslanika, Dejana, doveo me dovde.
Čim se Dejan udaljio, preda mnom se ukazao lik Nikole
Suvajdžića, lepog muškarca pedesetih godina, u elegantnom
kaputu i sa beretkom, isti kao na staroj slici iz Pakraca.
Nije me iznenadio ni uplašio. Moje srce ga je očekivalo.
Sa blagim osmehom ispod urednih brčića, kleknuo je na
drugu stranu ploče, prema meni.
"Let lastavice –
slijedi tok rijeke
kao da pliva." ...
Saimaro
Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.
Eduardo Galeano (misao pronašla pedeset+)
Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)
Cilj mi je biti Čovjek.
I tražim samo
Respect
I jednog dana, kada me ne bude, neka
iza mene ostane (između ostalog) bar
moja Pisana Riječ.
(White lilith)
Putovodoljubni gastronaut
(milord55)
Vrata prvenstveno služe
da prostor zatvore. Ona su
ulaz u njega. Uglavnom su
zatvorena. Otvaraju se
milom ili silom.
Internetske stranice zovu se
portali (portal: glavni ulaz
na pročelju dvora, palače,
crkve ili veće građevine,
izrazito likovno obrađen
(skulpturama i reljefima)
Tvoj blog je portal u tvoj
bogati svijet. Ulaz. (Potok)
Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe? (j.)
Dok je mora biće i plime,
dok je plime biće i ljubavi
dok je ljubavi mora biti i oseke.. (mecabg)
Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)
Prava si čuvarica od zaborava... (sewen)
Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne (semper contra)
Ljepota se zrcali u očima promatrača
i pamti srcem... (Dinaja)
Gde je ljepo u svim pogledima, tamo "leti" lastavica:)) (modrina neba)
Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.
(Razmišljanja jedne žene)
Ne valja bez riječi.
Ne valja sa puno riječi.
Prava mjera je kad si
jasan sam sebi.
I kad se odražavaš u toplini
očiju drugih. To je onda, valjda,
prava mjera riječi
(morska iz dubina)
Svaka žena i muškarac
su unikati, a mi se
uglavnom ponašamo
isto prema svima,
tj. ponavljamo greške.
(Gogoo)
Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama. (posljednji komentar GMD)
mail:
ankas33@yahoo.com
Počasni komentatori bloga: gogoo i Vladkrvoglad,
koji uvijek dodaju neke korisne
informacije mojim postovima.