Linkovi


Free tracking counter



SPIGOVIH DVANAEST VELIČANSTVENIH


PRIČA O ONOM ANAGRAMU
VAPOR PARTY - GROOVE S OKUSOM SOLI
12 ČUDA OTOKA MURTERA
ŠEST NAJLJEPŠIH DALMATINSKIH PJESAMA

DALMATINSKI BLUES

DOBRA DUŠA JEZERSKA
KORIJENI

KREATIVNO LUDILO

PRVI DALMATINSKI PAJPER
OLTAR DEVETE UMJETNOSTI
KAD PETOGODIŠNJAK CRTA HENDRIXA

ONE SKROZ NEOZBILJNE ...

ZADNJA EPIZODA DUHA SA SJEKIROM

LJUBAVNE MINIJATURE

VIKI
KATJA




LINKOVI
TETA WIND
ONAJ KOJI GLEDA FILMOVE
HARPPLAYER


'SPIG' - ov TOP 15

AC/DC
IT'S A LONG WAY TO THE TOP ...


ISOLA DEL MORTE CREW
VAPOR PARTY


THE BEATLES
DON'T LET ME DOWN


STRETCH
WHY DID YOU DO IT


UNITED SOUL ASSOCIATION
STICKY BOOM BOOM


BONGOS IKWUE
SITTING ON THE BEACH


BARRY DE VORZON
THE WARRIORS THEME


JIMI HENDRIX
VOODO CHILD


CRUSADERS
STOMP AND BUCK DANCE


THE HIGHWAYMAN
THE DEVIL'S RIGHT HAND


VAN MORRISON
THESE ARE THE DAYS


BRUCE SPRINGSTEEN
GHOST OF TOM JOAD


U2
WHERE THE STREETS HAVE NO NAME


PLAYING FOR CHANGE
IMAGINE


JOHN LENNON
WORKIN' CLASS HERO



SPIG

srijeda, 30.09.2015.

'JADRAN FILM' ZA NEZNALICE

Jebena država je upropastila Jadran film.
BRANKO LUSTIG, svibanj 2013.





Ovog ljeta imali smo kao goste jednu super njemačku familiju. Muž, žena i dvije cure, srednjoškolke. Prije nekoliko godina ljetovali su na Floridi i malo skoknuli do tamošnjeg Orlando studija. Kakva luda priča. Red vožnje brodom između dinosaura iz Jurskog parka, red posjeta dvorcu iz Harry Pottera, red 3D tuče između King Konga i T. Rexa, red morskog psa iz 'Ralja' itd ... itd ... nešto kao nekadašnji lunapark na riječkoj Delti samo puno bolje. Prokoćario sam malopo jutjubu i mogu reći da je stvarno fora.
Čak i onima koji se kuže u film i preferiraju isključivo trosatne ruske psihološke drame snimljene u šest kadrova (humor i to loš).

Ne moramo mi ići skroz u Ameriku. Tamo je normalno da more glupih turista hodočasti bar jer je tamo u jednoj od epizoda Carrie iz 'Sex and the city', zamisli, pojela muffin. Ili, štajaznam, ne moramo mi ići ni po šumama i gorama Novog Zelanda gdje će idućih tisuću godina turisti grabiti stazama Froda Bagginsa.

Nema to smisla.
Mi smo ipak jedna mala zemlja koja je uspjela (i još uvijek uspijeva) usrati apsolutno sve što valja. Tko se sa mnom ne slaže neka se jednostavno pomiri s činjenicom da je obična budala. Inače u mladosti sam bio strahovito ponosan i na Zagreb film i na Jadran film i na zagrebačku školu crtanog filma.
Profesor Baltazar, Surogat, Animavizije, Animafest, a tek dodjela nagrade za životno djelo Chuck Jonesu (obavezno pogledati klip) ....



... bila su to vremena kad je sasvim normalno bilo da Dinamo razvaljuje u kupu UEFA i Ligi prvaka.

Za one kojima je 'Jadran film' relativno nepoznat pojam evo malo kopipejsta s wikipedie:

'' ... Jadran film je poduzeće za proizvodnju i distribuciju filma koje je osnovano 1946. godine u Zagrebu. U periodu od 1960-ih do 1990-ih bio je jedan od najvećih i najpoznatijih filmskih studija u srednjoj Europi. U tom razdoblju u Jadran filmu je snimljeno oko 145 međunarodnih koprodukcija i 124 domaća filma. Jadran filma je ugostio neke od najvećih filmskih, redateljskih i glumačkih zvijezda tadašnjeg filma. U Jadran filmu snimale su ekipe iz SAD-a, Italije, Češke, Rusije, Njemačke, Švedske i Austrije. U najbolja vremena paralelno se snimalo i po nekoliko filmova, na raznim lokacijama. U studijima Jadran filma i njegovih koperanata građene su kulise novih gradova, koji su predstavljali Rim, Jeruzalem ili američki Divlji zapad.

Prvi inozemni filmovi snimljeni u pogonima Jadran filma bili su talijanski, to se već zbivalo potkraj 1950-ih. Početak je bio s biblijskim filmovima B produkcije poput Davida i Golijata koji je bio iznimno popularan i u Americi. Talijani koji su često snimali u Hrvatskoj, pomogli su Jadran filmu da nauči filmski posao, i organizira čitav niz potrebnih službi i specijalista za potrebe snimanja; kaskadere, konje, scenografe, statiste, ukratko sve što treba. Jadran film je bio u stanju izgraditi stari rimski grad, vikinško selo, Egipat. U to doba i okružje je išlo na ruku Jadran filmu, tako su hoteli bili znatno jeftiniji nego drugdje po Europi, a bili su dobri.

ZAGREB,
27. 09. 2015.
'SPIG' - ova POSJET 'JADRAN FILMU

'Vozite 400 metara, a onda skrenite lijevo', rekla je gospođa Garmin spojena na otvor auto upaljača od 12V, a na radiju je svirala 'Sve je lako kad si mlad'. Jeba te, 'Prljavo kazalište'!! Rawk en roul! Bodalecovo prenemaganje inače ne gotivim bogznakako, ali ovako u srcu zagrebačke Dubrave moram priznati da je baš fora. Kako mi moj dragi kum već dvije godine priča da prilikom prve posjete Zagrebu moram vidjeti studio Jadran filma ovaj sam ga put odlučio poslušati. Bio sam doduše u Zagrebu nekoliko puta, ali posjet me uvijek mimoišao.
Oni inače žive relativno blizu pa je Jadran film redovita štacija prilikom vožnje biciklom. Moram priznati da po njegovoj priči nisam očekivao baš onaj Orlando Florida filing s početka priče, ali nisam mogao ni pretpostaviti koliko je to sve skupa jadno.

WIKIPEDIA

'' ... U studijima Jadran filma snimljeni su i neki Oscarom nagrađeni filmovi poput američkog filma Sofijin izbor, redatelja Alana Pakule za koji je glumica Meryl Streep dobila Oscara, kao i njemački film Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa koji je 1979. osvojio Oscara za najbolji strani film. U Zagrebu je 1962. snimljena i ekranizacija Kafkina Procesa koju je režirao poznati američki redatelj Orson Welles.

Najpoznatiji koprodukcijski serijal koji je rađen u Jadran filmu je saga o Winnetou , ukupno deset filmova (od 1962. ), u kojim su manje uloge odradili mnogi domaći glumci i lokalni stanovnici. U Zagrebu su snimljena i dva nastavka američke serije Dvanaestorica žigosanih, te dio filma Noć lisice, i neke epizode nagrađivane tv serije Vjetrovi rata, te dio serijala Rat i sjećanja ...''

DUBRAVA, 27.09. 2015.

Ulaz je reprezentativan, mora se priznati.
Kako me neodoljivo podsjećao na neku vojarnu sjetio sam se anegdote kad je moj susjed 80 i neke išao na regrutaciju. Neljubazni glupan iz komisije pitao ga je gdje bi volio da ga pošalju, a ovaj je najljubaznijim mogućim glasom pokušao objasniti da je završio pomorsku školu pa bi bilo fino da ga ode u mornaricu. Na to je ovaj ljubazni glupan pogledao u svog kolegu debila pored sebe i prasnuo u smijeh:'' Mornarica, kažeš? E ne'š!''
Poslalo ga sirota u obližnju Ćupriju. I dan danas me uhvati smijeh kad se sjetim kako su on i mater to popodne preko kuhinjskog stola rastegli zemljopisnu kartu i očajnički tražili Ćupriju (krenuli su optimistično od Slovenije). Kad su je nakon nekih dvadesetak minuta našli u samom srcu Srbije njega su oblile suze.
E ne'š!

Vratimo se mi u studio Jadran filma.

Za početak pogledajmo deponij modela kočija iz vesterna i mafijaških automobila iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća. Znam da će mi netko tko se razumije bolje od mene objasniti da je riječ o običnim modelima i replikama koji nemaju bogzna kakvu vrijednost, ali ja isto tako znam da bi u rukama ekipe iz Orlanda ovo postala prvorazredna atrakcija.
Zašto? Zato jer ako su Slovenci iz Šenčura napravili pravi pravcati brend (i spomenik i feštu) u čast mladog krumpira valjda bi i ova pusta vozila turistima bila atrakcija.



I tako ti autići uredno trunu i propadaju. Možda malo previše vuku na antifašizam što je u današnje vrijeme totalno out.
Inače, turistička promocija bilo čega je nešto najednostavnije na svijetu.
Kao što je fino objasnio Roko Prč u Malom mistu.
Kad voziš njemačke turiste kraj kuća zapaljenih u ratu kažeš im da su ih zapalili Talijani. Kad vodiš pak talijanske turiste kažeš im da su ih zapalili Nijemci. A ako je grupa miješana, znači njemačko - talijanska kažeš im da smo ih zapalili mi sami.
Skroz jednostavno.




Sve fino truli, trune i propada ...



A ono što me istinski oduševilo je Dom kulture kao da je preuzet direktno iz 'Alan Forda'. Mislim da savršeno odgovara današnjem vremenu. Jeba te, koja ironija.



I malo iz drugog kuta. Btw, jučer sam iz pouzdanih izvora čuo da po srednjim školama čitavi jebeni razredi, svi do jednog, slušaju cajke. To bi ja potrpao sve u Dom kulture.



WIKIPEDIA

'' ... Nekako s početkom Domovinskog rata, počele su nevolje Jadran filma, - sve ono što je nekada predstavljalo prednost koju je Jadran film imao u odnosu na konkurentske zemlje (Slovačka , Češka , Mađarska , Poljska , Rumunjska ...) istopilo se na brzinu. Studiji Jadran filma su opustjeli, od 300 ljudi, spalo se na svega 80 - vanjski suradnici su se razbježali, oprema, pogoni i inventar kuće počeo se raspadati i rastakati. Na to je došla pretvorba i privatizacija, koja je još više gurnula Jadran film prema dnu.

Velik teren u Dubravi, na kojem su se nekad gradile kulise (koje su glumile povijesni Rim ili tatarsko selo) prodano je investitorima koji tamo grade shopping-centar. Oko prodaje tog zemljišta izbila je afera u koju je upleten novinar Denis Kuljiš, koji je prije prodaje bio predsjednik Nadzornog odbora Jadran filma, i koji je po nekim tvrdnjama zemlju rasprodao na sumnjiv način.

Kako vrijeme ide tako se Jadran film sve više osipa, i slabi, danas više i nema kapacitete za velike koprodukcije kakve su se nekad snimale. Zato nije čudo da je Jadran film produkcijsko-filmski studio, zabilježio u prvoj polovici 2007. godine 3,9 milijuna kuna gubitka što je za tri milijuna kuna više nego godinu dana ranije ...''

DUBRAVA, 27. 09. 2015.

Kao što rekoh znam da će mi neki intelektualac sigurno znati objasniti zašto će na zemljištu nekadašnjeg Jadran filma izniknuti velebni trgovački centar. Više nismo konkurentni sa svjetskim filmskim silama, nema novaca, nema kadra, nema tehnike, nema ničega ...
Ja mu na to mogu samo potvrdno kimnuti glavom jer smo dobili točno ono što smo i tražili.

Za kraj jedna slika kraj stvarno tog autobusa. Povijest, jebi ga. Nekom dobra, nekom usrana, ali povijest.
Neki radnik kojeg smo tamo zatekli nam je objasnio da ipak ide na restauraciju.







UMJESTO KRAJA ...

Da ne bi baš sve bilo tako pesimistično završit ćemo u malo svjetlijem tonu.
Prema pisanju Jutarnjeg lista od lipnja ove godine jedan od najpoznatijih književnih serijala Marije Jurić Zagorke, “Grička vještica”, napokon će dobiti svoju televizijsku inačicu, i to više od 90 godina nakon što se ta ideja prvi put pojavila.
Produkcijska kuća Fremantle iz Londona, jedna od najvećih svjetskih medijskih kompanija i dio goleme Bertelsmann grupe, skupa sa zagrebačkim Jadran filmom, koji “Gričku vješticu” priprema godinama, ulazi u više milijuna eura vrijedan projekt televizijske serije “Grička vještica”, ali i, kako nam javlja izvor blizak organizatorima konferencije, puno više od toga.

Fremantle i Jadran film će napraviti seriju namijenjenu svjetskom tržištu, s obzirom na to da su Zagorkini povijesni romani već požnjeli iznimne uspjehe u kojoj god bi se europskoj zemlji pojavili.
Kako je prije pisano, samo u Slovačkoj je prodano više od 300.000 primjeraka njezinih romana, a izdavački pothvat EPH, u kojem su ove godine reizdana najznačajnija i neka dosad manje poznata Zagorkina djela, ostvario je senzacionalan uspjeh od ukupno stotinjak tisuća primjeraka u Hrvatskoj.
Fremantle je jedna od najvećih svjetskih distribucijskih kuća i prisutna u više od 50 zemalja. Stoga će njihova produkcija Zagorke biti na vrlo visokoj razini - “Grička vještica” zamišljena je kao hrvatski “Harry Potter”.


Da li će od toga šta biti pojam nemam, ali bar sam današnju epizodu završio u svjetlijem tonu.






- 23:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Travanj 2019 (1)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (1)
Ožujak 2017 (1)
Siječanj 2017 (3)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Travanj 2016 (3)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (6)
Prosinac 2015 (5)
Studeni 2015 (5)
Listopad 2015 (4)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (5)
Lipanj 2015 (5)
Svibanj 2015 (6)
Travanj 2015 (5)
Ožujak 2015 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv