Istine jedne Sablje

ponedjeljak, 30.01.2012.

John C. Parkin: J*** mi se

Možda će ovo zvučati kao skraćena lektira koju sutra ujutro morate predati a nemate vreme knjigu zapravo i pročitati. Volim čitati. Dugo me neka knjiga nije u startu već ovako jako razljutila. Svejedno sam je s iskrenim zanimanjem čitala.
Sama činjenica da se knjiga zove „J*** mi se, najuzvišeniji duhovni put“ i da je pisana nakon još nečijeg životnog kraha, gdje odjednom sve postaje manje bitno a život u sekundi prekrasan, odbijala me prije nego sam ju uopće primila u ruke.
Početak me strašno živcirao jer zapravo govori da svakom optrećenju bilo koje vrste jednostavno možemo i trebamo reći „ma jebe mi se“. Ovakvo drastično poništavanje važnosti ičega mi je zvučalo krajnje glupavo. Pa svi znamo svemu reći „ma jebe mi se“. Pa, nije li to najlakše?
Ne bi li trebalo težiti da nam je stalo, ne bi li trebali imati nekakve temeljne vrijednosti na kojima bi onda nešto gradili, rasli, učili? Ne bi li nam nešto ipak trebalo biti važno?
Ne nosi li stav „ma jebe mi se“ sa sobom i svojevrsnu ravnodušnost? Umjetnu nedodirljivost? Obezvrijeđeno je bilo što što bi potencijalno moglo biti teško ili ne daj Bože, bolno.
Kako god, prečesto se u zadnje vrijeme nađem uključena u razgovor na temu životnih krahova nakon kojih redovito slijedi preokretanje života iz korijena. To je dodatni razlog odbojnosti koju sam osjećala prema knjizi. Ne bi li trebali biti pametni i truditi se osvjestiti i naučiti svašta – prije kraha?
Čitala sam dalje, nadajući se da sam krivo shvatila početak i da zapravo knjiga mudro zbori. Ali, pisana je kao poruka nakon nečijeg kraha .... i opet se ljutim. Naravno da ako ti je ostao samo jedan dan života, da ćeš pažljivo birati što će taj dan činiti. Ali da nam kažu da imamo još dva dana života, pa ne bi li trebali ipak htjeti malo više?
Čitala sam dalje.
Osnovne lekcije ove „jebe mi se“ metode su otprilike kako slijedi:
1. Opuštanje – kao što opuštate srce u nečijem zagrljaju, kao što opuštate misli uz čašu vina, nađite načina i ne zaboravite opuštati i svoje tijelo. Slažem se.
2. Prepuštanje – ne se grčevito držati ni za što (partner, posao, stan, novac ...). Bez bilo koje od tih stvari možemo preživjeti. Može se živjeti i s malo njih ostvarenih. Sve njih možemo popraviti i ponovo naći. Nema razloga za grč. Prepustite se. Slažem se.
3. Prihvaćanje – kasna zima, rano ljeto, dosadan partner, glupi političari, zao šef, sve su to stvari na koje najčešće ne možete previše utjecati. Sve ih već sutra možete promijeniti ili barem zamijeniti, ali rijetki će to doista i učiniti. Ako već tako odlučite, tada prihvatite da su stvari takve kakve jesu. I prestanite njih kriviti za išta loše što osjećate. Prihvatite. Slažem se.
4. Nepristrano promatranje - ova lekcija ili barem način na koji je opisana, me strašno razočarala. Poanta je lijepa i zaslužila je biti bolje objašnjena. Trebali bi moći osvjestiti stvari koje nam se događaju i u nama i oko nas. Trebali bi naći vremena i načina da malo promotrimo samo sebe i osvjestimo si kako smo zapravo, i što nam se zapravo događa. Mali test „gdje sam i kako sam“. Trebali bi znati povremeno nepristrano promotriti sami sebe. Slažem se.
5. Svjesno disanje – nadam se da znate što ovo znači i da nema potrebe previše o vome pisati. U slučaju da ne znate, molim vas, još danas nađite načina da naučite. Naučiti svjesno disati je najljepša stvar koju si možete pokloniti. Svakim izdisajem se oslobađate svega što ne želite, svakim udisajem dobivate sve ono što trebate. Svojim dahom beskrajne igre možete igrati i pritom sebi osjećaj energije pokoniti. Naravno da Jon C. Parkin kaže da tada morate misliti „ma jebe mi se“ za sve ostalo. Ovdje se moram složiti :-) . Naučite ovo. Vjerujte mi.

Kako pronaći mir i harmoniju u svom životu? Ili ćemo promijeniti ono što nas uzrujava i čini nam loše, ili ćemo isto to jednostavno prihvatiti takvo kavo je i prestati se konstantno uzrujavati. Zvuči savršeno jednostavno. Je li doista tako?

Samokontrola, disciplina, planovi i ciljevi ili Sloboda?
Fokusirati se na nešto i ići prema tome točno unaprijed određenim koracima, u većini slučajeva nosi sa sobom rizik propustiti toliko predivnih stvari i ljudi sa strane, uokolo ili samo malo lijevo ili samo malo desno.
Slažem se da bi se trebali slobodno kretati životom i upijati ono što nam godi, jednostavno živjeti.
Život nam nudi tolike beskrajne mogućnosti, ali većina radije živi ono što poznaje, na što je pripremljena, tako se osjeća sigurno.

Kaže John: „Vrijeme je da dignete ruke s volana vašeg života! Doista, otkrit ćete kako on ide sam od sebe, sretno, bez potrebe da bilo što radite. Vrijeme je za odmor, ispružite noge, naslonite se, za promjenu uživajte u vožnji.“ I ja sam odjednom oduševljena lijepo sročenom porukom koja me umila novom energijom.

Ali već malo dalje kaže: „...dobro nikad neće nadvladati zlo, i obrnuto. Prihvatimo stvari kakve jesu. .. osjetite kako je to odustati od bitke...nećete pobjediti. Nećete napraviti nikakvu razliku u svijetu...napokon se prepustiti stvarima kakve jesu je velika stvar. To je moć rečenice jebe mi se. Kad odustanete od želje da poboljšate svijet, možete zapravo početi raditi nešto što doista na ovaj svijet ima utjecaja.“ I ponovno me živcira. Pomalo neoprezno i previše površno i olako šalje opasnu poruku. Dira mi i ljulja moja uvjerenja i nade u ostvarivost velikih ideja i velikih snova. Dobro, nema veze, čitala sam do kraja i razmišljala. Više se nisam ljutila.

OK, stvari obično zapravo nisu toliko bitne koliko mislimo. OK, „značaj stvara bol“ ali značaj nije nešto krivo. Treba pažljivo birati ono što će nam doista nešto značiti. O tome ovisi kako će nam biti i kakav ćemo život imati.
Kao da sve što čitam, moram sebi još dodatno objasniti i reći si „ma dobro je mislio, samo se nespretno izrazio“. :-)

Ali on očito živi svoje poruke jebe mi se. I to je u skladu s još jednom tvrdnjom s kojom se slažem: Zbog neželjenog „talasanja“ i straha koga ćemo sve uznemiriti nekim svojim postupkom, najčešće jednostavno slijedimo i ispunimo očekivana ponašanja za koja smo unaprijed sigurni da će biti prihvaćena od drugih. I onda izgubimo sebe. On to nije učinio.

Suština pristupa jebe mi se je umanjiti značaj obaveza, očekivanja drugih, pravila i regula, i jednostavno krenuti svojim putem.

Vjerujte mi kad vam kažem da ćete mnoge uznemiriti pokušate li primjeniti jebe mi se pravila. Neki neće razumjeti a neki će zapravo potajno priželjkivati slobodu koju primjećuju u vama.
Ja bih rekla da biti slobodan znači biti baš ono što zapravo jesi, baš onakav kakav jesi. Ti. Autentičan. Usudi se jednostavno biti ti. I usudi se jednostavno živjeti. Tako bih ja rekla. Možda zato ipak ja nisam izdala knjigu i možda zato ja nisam John C. Parkin. :-)

Ja sam samo ja.

Jesi li ti baš ti? Ili ne voliš uznemiravati ljude oko sebe?

- 22:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 25.01.2012.

Dobila si šta si tila


Otišla je s 25. Ostavila je sve što je poznavala, sve do čega joj je bilo stalo. Samo se okrenula i otišla.
On joj je otkrio sasvim novi, nepoznati svijet, potpuno drugačiji od svega što je znala.
Učila je neki novi život. I živjela ga punim plućima. Svim svojim bićem. Predala se u potpunosti.
Vratila se nakon 4 godine. Odjednom.
U poznato? Ne. Ona je bila nova. Drugačije je gledala sve na što se vratila.
Sve što je nekad bilo, više nije isto, vrijeme čini svoje.
Vratila se s malenim M-om. Vratila se s istim osmjehom i rupicama na licu. Vratila se s novim očima. Pogled joj je daleki. Duboki. Miran.
Ponovno je krenula od nule. Ali ponovno je krenula. Kaže mi "otišla sam i naučila za čim sam sve trčala a što uopće ne trebam. Sad tražim ono što mi treba".
Danas ima 30 i živi sama sa svojim djetetom.

Ona je bila oličenje bunta. Vječito se derala, vikala, svađala, borila. Nikada se ni sa čim nije mirila.
Rijetko i malo je voljela. Maštala je da živi 100 na sat. Da joj ni do čeg nije previše stalo. I uvijek joj se sve činilo presporo. Preobično. Predosadno.
Šminkala se satima. Oblačila i preoblačila bezbroj puta. Izlazila, dolazila, prolazila, odlazila. Stalno išla i tražila.
Ljutila se. Smijala se. Plakala. Pa opet ljutila.
Pomalo se bojala budućnosti. Nekad mi se činilo da ludi.
Odjednom je rodila i odlučila postati mama. I njega je pustila k sebi i umirila se. Prihvatila je jedan običan život. Radi. Živi obično. Povremeno se ljuti. Dere se manje.
Danas ima 34 i njih troje žive zajedno.

S njom nikad ništa ne znaš. Danas voli. Sutra bježi glavom bez obzira.
Sad bi htjela a taman prije nego krene, odustane. Želi, silno želi, ali ne pokreće se.
Pati. Tuguje. Šuti.
Odjednom mi sama dolazi i priznaje sve istine i sve laži. Čisti sve loše i kreće nova. Kreće svom svojom silinom.
Nestaje, jer lovi san. Lovi cilj. Beskompromisno troši sve što ima na ono što nema a želi, tako silno želi da želja boli.
Vraća mu se. Nekad sretna, nekad nesretna. Usporava. I ponovno traži. Umorna je. Ne da joj se. Straaaašno joj se ne da.
Guši se. Sve dok ponovno ne udahne punim plućima i krene. Kamo? Ne zna(m).
Danas ima 36 i živi s njim.

Voli sliku, film, knjigu, pjesmu, čaroliju. Voli ljubav zbog koje su se carstva rušila.
Voli život, voli duše.
Radi previše. Radi na sebi. Radi na ljudima. Radi na promjenama. Radi na životu. Previše radi.
Ja bih voljela da se opusti i prepusti. Da manje radi.
Toliko je radila na sebi i životu. Voljela bih da se prepusti i dozvoli neka malo život radi za nju.
Naučila je usuditi se i probati, sad uči ne brinuti se previše.
Oduvijek je znala uživati a sad uči dozvoliti si da uživa.
Danas ima 40+ i baš zna živjeti sama.

Divlja je a boji se. Hrabo i polako kroči svojim životom.
Sve što voli, voli do boli.
Mala lija stanuje u njoj. Želi dobro i sigurno posložiti sve kako treba. Mudro odlučiti.
Ima najživlje oči koje sam ikad vidjela. Razigran duh kakav se rijetko susreće. Glavu prepunu raznih misli.
Imala je sve što je željela. Išla je putem kojeg je mudro odabrala. Sve je s njim posložila.
Sad traži sebe. Sama. Velika, dobra, odrasla, hrabra.
Danas ima 30 i živi sama.

Nisam prestala tražiti. Nisam se prestala nadati. Nisam prestala željeti. Nisam prestala vjerovati. Nikada nisam znala odustati.
Naučila sam odlaziti. Uspjevala sam nastaviti. Znala sam svemu se veseliti. Znam se i dalje smijati. Usudila sam se mijenjati. Naučila sam prihvatiti.
Naučila sam ne trebati. Voljela sam voljeti. Htjela sam živjeti.
Danas imam 35 i živim.

Jedan mi je rekao „dobila si šta si tila“ i krivo je tada mislio. Drugi je rekao „ti si stalno ko na ringišpilu“ i bio je u pravu.

Iako nisam dobila baš sve što sam htjela i željela dobiti, da - dobila sam šta san tila. :-)
I da, ovo smo moje prijateljice i ja, na ringišpilu naših života :-)

- 21:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.01.2012.

Saune - Ladies only :-)


Rado bih sutra u saune. Ukočila su mi se leđa neki dan pa me teta L. popravila svojim čarobnim masažama. Možda se duh ne da ali tijelo povremeno posustane. Osim jednostavne potrebe da nam tijela funckcioniraju koliko god je to moguće, postoje mjesta gdje se duh i tijelo ujedinjuju u borbi za opstanak. :-) Jedno od njih je svijet sauna.
Evo priče kako sam ga otkrila. Bila sam loše. Prijatelj mi je dao zadatak s jasnim uputama. Isprintala sam ih i poslušno izvršila zadatak. I otkrila cijeli jedan svijet bezobrazno prepun samo i isključivo - užitka.

Golo lice, gole duše, gola tijela ...

Znamo se 4 godine. Dvije vrlo različite žene s puno zajedničkog u isto vrijeme. Korak 1: upoznajemo se. Korak 2: učimo funkcionirati zajedno u miru (ipak smo žene). Korak 3: družimo se i postajemo sve bliskije. Korak 4: testiramo se i gradimo povjerenje. Korak 5: jako smo bliske i puno se družimo. Korak 6: otkrivamo lica bez šminke, skidamo maske, oblačimo pidžame i spavamo skupa. Korak 7: njena četkica je u mojoj kupaoni. Korak 8: igrom slučaja i/ili sudbine, živimo skupa i nema više mjesta sramu, tajnama, glumi. Korak 9: gole smo u sauni :-) Kako? Pa imam tog prijatelja. Dragog, toplog, pomalo neobičnog. Piše upute za Zadatak prvi i mi poslušno krećemo. Sjedamo u auto umorne, ljute, tužne, svakakve, glavama nam leti sve i svašta. Ali imamo zadatak. Stajemo na parkingu s desne strane. Ulazimo. Skidamo se skoro pa hrabro. Skrivamo gola tijela dugim ogrtačima. Bose krećemo u obilazak i razgledavanje terena. Smješkamo se i s veseljem krećemo.....

Žene

Krećemo lažno hrabre od Lanconiuma. Još uvijek prekrivenih tijela opušteno sjedamo, smješkamo i kriomice provjeravamo poglede dviju žena koje su nas dočekale. Kroz cijelo vrijeme našeg Zadatka bile smo okružene s otprilike 15ak žena koje su se izmjenjivale kako je vrijeme odmicalo.
Žene treba njegovati, čuvati, maziti, brinuti se o njima. Kad muškarci to ne učine, one će to učiniti same. Žene treba staviti na prvo mjesto. Pogotovo svoje žene. :-) Kad muškarci to ne učine, one će to činiti same. Tako otprilike izgleda “ladies only” u Tuhelju. Žene koje se same čuvaju, njeguju, paze, maze, brinu jedna za drugu, i tog dana žene stavljaju sebe na prvo mjesto. Muškarci od žena mogu učiniti gotovo sve što požele a jedino što moraju znati je učiniti da se osjećamo ženama. Dati nam dobrih strasti jer tako su nam tijela stvorena i voljeti nas jer tako su nam duše zdrave. S tim mislima ispružila sam noge i još udobnije se smjestila i pustila neka mi toplo tijelo postane još toplije, neka mi misli postanu još mirnije. Kad poznaješ svoje tijelo na najboljem si putu da se oslobodiš uvjerljivo najučestalijeg izvora ženskih frustracija. U ženskom tijelu ima puno više toga nego što se može vidjeti golim okom. Poznavati svoje tijelo, okuse spojiti s mirisom, dah povezati s ugodnom glazbom u pozadini, pokloniti si dodire ... pokloniti si senzaciju eksplozije svih osjetila odjednom. Žene znaju ...

Skidajmo se do kraja

Stojimo ispred solne saune i odjednom nas je hrabrost napustila :-) Kao čitamo upute. Tri rečenice koje ionako znamo čitamo nekoliko puta. Odjednom se pogledamo i zaključimo: a jedino je još to ostalo. Sve ostalo smo prošle. Skidajmo se do kraja! Ha ha ha ha! Gledamo se oči u oči i ne damo pogledu da odluta ... Otkrivamo se i ulazimo. Uzdišemo i odrađujemo precizne upute prijatelja. Oprati mjesto. Malo pričekati. A onda se pobrinuti da nam sol prekrije gola, topla, vlažna tijela. Brinemo se svaka za sebe. Lijepe smo i opuštene. Slane nam ruke kreću od vrata, preko ramena, kao da nas netko nježno ljubi, preko trbuha i bokova, kao da nam skida i spušta laganu haljinu koja sklizne preko koljena pa do kraja ... A onda ruke kreću nježno isti put natrag prema gore ... Oslonjene leđima na zid, napola ispruženih nogu, rukama uz tijelo, opušteno se prepuštamo svaka svojim mislima ... uzbuđene trenutnim zadovoljstvom, lagano se oslobađajući svega što su nam zadnji dani donjeli, vesele zbog isprobavanja nečeg novog, razmjenile smo poglede i osmjehnule se jedna drugoj. Vrijeme je odjednom naglo pojurilo, pa se polako zaustavilo a onda opet naglo pojurilo. Krenule smo dalje. Sad već drsko hrabre uživamo pod tušem :-)

Stav, hrabrost i oduševljenje

Junakinje smo svijeta sauna :-) Lijepe smo si, oduzimamo dah onima koje nas kradu pogledom, šarmatne smo i drsko i živahno prolazimo novim malim svijetom u koji smo poslane. Mažemo se grožđem.Program grožđem je čarobno dobar. "Bio" sauna je prenevjerojatna. Tamo bih ostala vječno. Mazale smo se čokoladom razigrane ko budale i smijale se i bilo je skoro pa božanstveno. Ljuljačke su droga. Vodeni kreveti nadnaravni. Čik pauza na terasi krajnje opuštajuća. Finska iznenađujuće i neobično ugodna. Mi bi joooš!
:-)
U 21:50 me Limin glas s ljuljačke dignuo s kreveta. Izvukle smo stvari i počele se lagano oblačiti. Odjednom se sve činilo nekako neprirodno u odnosu na protekle sate. Gola tijela, voda, spoj svih mirisa, ugodnih zvukova, dodira, svega o čemu sam do sad pisala, ta silna opuštenost i razotkrivenost svega ... Oslobađajuće je!

Njegovati svoja tijela, razotkriti svoju senzualnost, uživati u samoj sebi, sve to u isto vrijeme i na istom mjestu… !
Ah! ... Eto, tako nam je bilo :-)
Hvala, prijatelju dragi .... Zadatak prvi – oodličan!

Žene drage, pohrlite :-) uživajte u sebi pa i same sa sobom :-)

- 20:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.01.2012.

Pismo tebi, voljena moja

di si ti

Još uvijek sam vjerna velikim idejama. Dobro, moram biti iskrena: nije to baš lako :-).
Ipak, ostajem odana velikim idejama, velikim istinama, velikim snovima, iako sam svjesna težine i rizika pri življenju takvog života. Svakodnevno nailazim na mamce koji mi nude lakši put. Još nisam pristala. :-)
Vjerujem da smo upravo mi sami najjači u odnosu na nas same. Doista vjerujem da, bez obzira što nas snašlo, možemo promijeniti svoj život nabolje. Znam i da je najteža stvar na svijetu naći načina kako to postići. Znam da je nekada odvratno teško.

Ti si moja najbolja prijateljica. Znamo se oduvijek. Živimo zajedno oduvijek. Spavamo skupa. Odavno smo našle zajednički jezik istine i živimo u ljubavi. Zajedno smo sanjale, dijelile smo sve tuge i radosti, zajedno rušile i ponovno gradile. Samo ti i ja smo znale da nismo skinule šminku prije spavanja :-) Samo ti i ja smo znale da imamo puknutu čarapu ispod haljine i molile Boga da se rub ne digne previsoko i da tajna ne bude otkrivena. Samo ti i ja smo znale da me nije strah dok su se ostali pitali jesam li zaista toliko hrabra. Samo ti i ja smo bile sigurne u odluku u koju su svi sumnjali. Samo ti i ja smo znale kad se samo bezveze inatim a kad mi je nešto važno pa ni pod koju cijenu neću odustati. Samo ti i ja smo znale da me baš briga dok su mislili da mi je stalo.
Samo ti i ja smo znale da sam stala i na neko vrijeme - nestala. Samo ti si znala da me nema. A svi su mislili da sam tu.

Di si sad? Kamo si otišla? Doma te nema, ali ključeve si uzela sa sobom. Nisi do mora otišla, tamo ni ne možeš bez mene. Nisi u poslu zaglavila. Nema te u knjižarama ni knjižnicama. Nisi ni u novi komad svijeta otputovala da bi se odmorila. Nema te u društvu dragih nam ljudi, i tamo sam te tražila. Ideš mi na živce ... vrati se :-)

Rekla sam ti da moramo dalje. I znam da ti se učinilo kao da krećeš u minsko polje. Činilo ti se kao da se sve raspalo. Dozvoljeno nam je slomiti se, dušo. Smijemo dodirnuti i samo dno. Ma prirodno je i izgubiti se malo. Ali moramo moći vjerovati (barem sramežljivo i intimno bez glasa) da se zaista možemo ponovno naći i krenuti dalje jednim dobrim, boljim, svojim, ma ako treba i novim putem.
Znaš da ne volim kad ljudi govore "tražim se". Ma di se tražiš, dušo? U kojem gradu se tražiš, na kojem kraju svijeta misliš da ćeš se naći?
Kako uopće znaš gdje si? Kamo čovjek može otići a da bi se onda, tražeći se, opet našao?

Ja te volim. Trebam te. Želim te. Super mi je s tobom :-) Vrati se. Dalje ćemo skupa. Nemaš se gdje drugdje tražiti nego ovdje. U meni. Tu si. Točno takva kakva trebaš biti. Prekrasna, neobična, hrabra, smješna, skromna, mirna, sabrana, pospana, velikih očiju, mali hedonist, romantična, dramatična, jednostavna, blesava, moja.
"Učini zadovoljstvo radoznalom srcu mom", dođi pa idemo zajedno dalje kroz svijet svoj ... Voljena moja, ovdje si.
Uskoro ćemo do mora, dušu počastiti. Pričat ćemo i sve ćemo se dogovoriti.

Znam, vratila si se. Tiho si ali ovdje si. Baš si me preplašila da si nestala. Nisi, samo si se sakrila.
Voljena moja :-) Tu si :-)

- 14:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.01.2012.

Kralj i ja :-)

Tek smo došle i jedina radnja na koju sam pristala je bila pozdravljanje s njenim frendicama. Očima uprtim u zid iznad stage-a, gledala sam filmić o njemu i njegovom životu. Video projekcija starih snimaka ispunjena prizorima njegove nasmješene i raspjevane mladosti. Gledala sam i imala lice ukrašeno mirnim zadovoljstvom koje me odvodi večeras na moj mali izlet u neki drugi film, u neko drugo vrijeme. Odlučila sam biti tiho i ne pričati s ljudima više nego što je nužno, zadovoljstvo mi se krilo iza blagog iskrenog i nevinog osmjeha na licu i baš sam se osjećala dobro.

Dok mi se tijelo tek lagano micalo kratkim pokretima ali nimalo sporog ritma, prišao mi je s leđa, stavio ruke na ramena i na uho rekao "mlada damo, rock'n'roll se ne sluša, rock'n'roll se pleše" i otišao. Ulovila sam mu pogled tek na tren jer već idućeg trena on je bio okružen gomilom ljudi koji su razdragano plesali ... rock'n' roll.

Blue Suede Shoes

Zaplesala sam srcem, dušom i tijelom. Plesala sam satima bez prestanka ...

Elvis Aaron Presley (East Tupelo, 8. siječnja 1935. - Memphis, 16. kolovoza 1977), američki pjevač koji je često nazivan Kraljem Rock and Rolla. Sinoć se u jednom zagrebačkom klubu održao sad već tradicionalni Elvis Birthday Party. Klub je bio (pre)pun ljudi koji su sinoć doista većinu vremena samo - plesali. Plesali su uz odličnu svirku rockabilly banda koji je poznat po sjajnom izvođenju Elvisovog repertoara iz svih dijelova njegove karijere . Ostalo vrijeme je odličan D.J. tjerao krv kroz žile ovog kluba noćas.

Kralj i ja smo realno dijelili tek mjesec dana života u istom vremenu. Dijelili smo tek manji dio srpnja i pola kolovoza 1977. godine. Samo tada smo on i ja doista živjeli u isto vrijeme. No, dio moje mladosti ipak ostaje obilježen kako svim kategorijama rock glazbe, tako definitivno i Elvisom. Sjećam se svojih bordo creepers-ica hahaha. Željka je imala crne. Bjesomučno smo se iživljavale na trapericama pa i trapezicama. Željka je imala Levisice. Čak sam si priuštila i nešto poput kokotice (više nalik onoj Emilije Kokić nekad davno :-). Željka je uživala u kariranim košuljama. :-))
Kasnije smo već uskakale u motorističke čizme pa kožne jakne. Tada smo već krenule u neki ipak drugačiji komad svijeta glazbe. No kamo god odlazile i čemu god se (p)odale, rock je bio poput mreže u koju smo jednom bile ulovljene. Njuškale smo po tom novom svijetu koji smo otkrivale ali znatiželja, strast, posebnost i veselje i zadovoljstvo koje je drugačije nego drugdje, sve to je uzrokovalu vječnu povezanost s rockom. Onog trena kad se u njemu prepoznaš, ostaješ ulovljen i nikada više ne poželiš biti pušten.

1956. je život još nekog krenuo u drugačijem novom smjeru rocka. Tada se Josipin Karlo Metikoš susreo s prvim pločama Elvisa Presleya, Billa Haleya i Little Richarda. Ni on nije odolio zvuku rock'n'rolla.
Svjesno i namjero želim istaknuti još jednu predivnu priču iz tih vremena kako vam ne bih ostavila izbora osim da se prepustite ovoj priči potpuno i da barem na tren mislima odlutate samnom u ovaj svijet gdje je sve bilo nekako ... ljubavno, strastveno, kao da stalno vrhovima prstiju dodirujete vatru :-).

Karlo je pod imenom Matt Collins krenuo na svoju parišku rock avanturu gdje je vrlo brzo postao zvijezda najboljih pariških rock klubova.
S vremenom, na površinu isplivava Karlov nemirni duh, što mu donosi reputaciju ekstravagantnog rockera i lomitelja ženskih srdaca.
Matt Collins umire mlad od ljubavi za Josipom Lisac, već prvog dana, kad su se sreli na nekom zajedničkom nastupu 1971. godine.
"Pa što ja tu uopće tražim, pitao sam se kad sam je prvi put čuo... Onda sam se do ušiju zaljubio i tak...osjetio sam da postoji netko izvanserijski, tko zaslužuje moju pažnju, kad sam shvatio da sam već malo star i umoran od rock'n'rolla...", objasnio je Karlo prestanak svog rokerskog lica Matta Collinsa.
Zadnja pjesma koju je Matt Collins otpjevao, tada već kao Karlo Metikoš, bila je Elvisova "Blue Christmas".

Sinoć smo svi otplesali do Elvisa i vremena u kojem je živio, i priredili mu odličan rođendanski party :-)

Burning Love

Sinoć smo svi skupa još jednom bili ulovljeni u svijet Rockabillya, uživali smo umišljajući si da živimo u '50ima ili '60ima a živahni ritam bubnjeva i gitare nam je davao osjećaj lepršavosti i užitka. Saksofon nam je donio dodanu romantiku i bajkovitost cijele noći. Malo jazza...malo bluesa... malo strasti prema glazbi, i plesu i životu ...malo nekog drugačijeg vremena i drugačijeg svijeta... malo Elvisa :-)

Trying To Get To You

- 18:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.01.2012.

Istina - Reci mi očima


Smeđe, plave, zelene .. oči. Kažu da su oči ogledalo duše. Stane li nam duša u pogled? Znaju li nam ljudi čitati iz očiju? Treba li zaista ušutkati sve te riječi koje nam nekad naviru i prelaze preko usana? Jesu li zaista nekada samo oči dovoljne?

Koliko puta smo rekli stvari koje nismo htjeli, koliko smo samo puta prešutjeli stvari koje nismo trebali ... Tiho smo a urlali bi! Šutimo a priznali bi! Govorimo samo ono što je lako, samo ono što je ugodno, samo ono što netko može čuti.
A ima toliko toga još ... Ako već ne smijemo ili ne znamo riječima, tješit ćemo se da nam je sve pisalo u očima. Ako ne dobijemo potrebnu nam istinu izrečenu riječima, tješit ćemo se kako smo „mu/joj vidjeli sve u očima“.

Važno je u životu biti okružen ljudima s kojima zajedno živimo istinu, s kojima imamo najistinitiji i najiskreniji odnos ikad. To bi nam trebali biti najbliži nam ljudi, toliko bliski da odnos ni ne podnosi ništa drugo osim istine. Ti ljudi su naša katedrala istine. More naših istina. Oboje je veće od nas samih, ali u oboje ulazimo bez straha i oboje nas grli nekim neobičnim mirom koji samo tu nalazimo. Imamo ga otprije, nosimo ga u sebi ali baš tu ga sigurno ponovno nalazimo. To je onaj poseban mir, samo naš, moj je samo moj a tvoj je samo tvoj. Taj mir.

Bojim se da smo u zabludi ako mislimo da s takvim istinski bliskim ljudima najčešće već komuniciramo samo očima. Vjerujem da bi baš zbog takve otvorene i iskrene ljubavi prema tim ljudima, s lakoćom trebali govoriti na glas sve istine. Ionako kažu da ljudi koji zaključuju na osnovu pretpostavki, obično završe u zabludi. Želimo li tako olako riskirati da izgubimo te prekrasne odnose samo zato jer smo mislili da „nama je već samo pogled dovoljan“?
Sigurna sam da vam je poznat osjećaj kad nešto znate i baš vjerujete da znate, ali bi ipak rado čuli da još neko tako misli, da se još netko složi s tim, samo da dobjete potvrdu i da tek tada možete reći „ma znao(la) sam!“.
Ne bi li sve to spriječili, kada bi jednostavno koristili dar govora koji smo tako velikodušno dobili, i kada bi sve jednostavno rekli na glas? Tada nema krive pretpostavke, tada nema zablude, krivog uvjerenja, promašenih smjerova, prokockanih prilika. Ako ste pak na drugoj strani, tada nemate vječno traženje bilo kakve potvrde sa strane da ste bili u pravu kad ste vjerovali da znate, ali se ipak vječno pitali. Tada znate jer ste čuli. A svi znamo kad čujemo Istinu.
Zašto bi si uskratili tako prekrasnu mogućnost koju imamo? Zašto bi riskirali i pokvarili nešto što tako lako možemo sačuvati i očuvati? Zašto bi se zadovoljili i oslonili na nešto što se možda čak i nalazi u očima?
Kad je tako lako reći.
Teško je čuti. Teško je čuti istinu od nekog drugog a ponekad je još teže čuti sebe i ono što mi sami govorimo no glas. Nismo li prestali davati istinu drugima kako je ne bi morali i primiti?

Ako primjećujete, kroz tekst dok pričamo o nečemu što smo „vidjeli u očima“, te istine zvuče tako lijepe, pozitivne, daju nadu, romantične, šarmantne istine. Kada istinu stavimo u kontekst izgovaranja stvari na glas, odmah nam raspoloženje splasne, lice nam se malo uozbilji a obrve lagano podignu. Reći istinu na glas.
Ali ima toliko prekrasnih istina! I njih je šteta ne reći i ne izgovarati i uostalom zašto ne počastiti vlasnika te istine.

Bez obzira kakvog ste filozofskog stava, složit ćete se da Sloboda, Ljubav, Istina itd. žive same za sebe i zapravo im ne možete ništa. Ostavimo po strani našu percepciju, mišljenje i doživljaje. To je sasvim nešto drugo. Otuda se nažalost rodila „nesretna ljubav“. Ljubav ne može biti nesretna. Ljubav je Ljubav. Ljudi su ti koji su nesretni jer se nije realizirao odnos kakvim su ga oni zamišljali. Ali ne ljubav. Prava istinska ljubav živi i dalje, i i dalje je Ljubav. Odnosi se mijenjaju. Ljudi osjećaju i još puno više od Ljubavi pa Ljubav ponekad izgubi bitku. (Ali ne i rat :-) )

Koliko često kažete na glas lijepo nekome? Koliko često se usudite reći tešku istinu nekome?
A najteže od svih pitanja je: koliko često ne možete i ne želite čuti istinu?

Istina mora biti izgovorena na glas. Tek glasom i riječima joj udahnjujete život. Tek tada ona ima smisla. Nema smisla od istine koju poneki znaju ali svi o njoj šute.
Čitala sam davno ...“Ako nades zaspalog roba, ne budi ga, možda sanja o slobodi. Ja sam odgovorio: Ako nađeš zaspalog roba, probudi ga i govori mu o slobodi.“

Ako ćemo istinu tražiti samo u očima, često bi se mogli nježno i romantično naći u - glupavim zabludama. Želimo li biti inteligentni i slagati kockice mudrih nam odluka u životu, trebali bismo željeti izgovarati i čuti istinu.

Pravo razumijevanje nečega, podrazumijeva:
1.poznavanje cijelog skupa osobina,
2.mogućnost objašnjavanja toga
3.mogućnost povezivanja

Ako smo inteligentni, ovo je formula na osnovu koje zaključujemo - odlučujemo - djelujemo. Živimo. Samo puno znanja nije dovoljno za spoznaju Istine, osobine treba moći povezivati, a u povezivanju se najviše prepoznaje inteligencija.

Govorimo i čujmo istinu i tek tada ćemo sve ostalo znati reći očima. Nek nam u isto vrijeme istina dobiva ton a u očima ogledava duša.

a sad jedno glazbeno zastrašivanje :-) koje govori skoro o svemu o čemu smo i mi sad malo mislili
Jizzy feat. Nia – Istina

Živite svoje Slobode, Ljubavi i Istine ...

- 22:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Veli Rat - Svjetioničar

SVJETIONIČAR

Danas sam imala dan od otoka. Prošla sam cijeli Dugi otok uzduž i poprijeko, ili mi se barem tako činilo. Prošetala sam svim mjestima kojima sam mogla. Pronašla tu bajkovitu pješčanu plažu o kojoj svi pričaju.
Pisala po pjesku, crtala, i igrala se lovice s Morem. More i valovi su me lovili a ja sam ih izazivala i smijala se... Bilo je divno.

Uspjela sam vidjeti 4 otočana. Svi su me pozdravili kao da se znamo, troje ih se nasmijalo a četvrti stari mi se jako čudio :-)

Oduvijek volim otoke ali nikad nisam razmišljala kako je živjeti na otoku. Kako je to zimi, kad nema turista, kad su obitelji po gradovima, kad je sve tiho i mirno. Kad je kamo god kreneš Tišina tvoj najbolji prijatelj.
Lijepo je. Barem ovako na kratko. Nekako je sveto. Toplo. Mirno. Čarobno. Lagano. Tiho. Lijepo.
Potpuno drugačije od svega što znam.
Potpuno drugačije od mog života. Ali kad razmislim, sve to što otok čini takvim kakav je, sve to ja tražim i pokušavam svemu tome naći mjesto u svom životu.
Tražim mir. Volim misliti da mi je stan topli dom. Trudim se naći neke svoje male čarolije. Tražim lakoću kad mi izmakne. Volim neke svoje životne ljepote.

Kad sam ujutro odlazila bilo je malo oblačno, no More i Vjetar se više nisu svađali. Zvone me sreo kod auta, srdačno pozdravio, pitao me kako sam. Odavno me nitko nije tako značajno pitao kako sam :-))
Oboje smo odlazili svak svojim putem ali smo se dogovorili da ćemo si popričati kad se vratimo. Ujedno mi je obećao vrh svjetionika kad god poželim. To je rekao kao da zna da ispunjava silnu želju koja će u potpunosti osvojiti moje srce.

I tako sam ja krenula na svoj put po otoku. Čudno je kako sam vozila cestama kojima nisam nikad prije, hodala putevima kojima nisam nikad prije, gledala mjesta za koje zaista nikad nisam znala, pozdravljala ljude koje nikada nisam vidjela, a nekako sam bila sigurna i mirna i sretna i zadovoljna, nekako sam bila kao doma. Nekako je sve na svom mjestu.
Punog srca, ubrzanog pulsa i velikih sjajnih očiju sam se vratila. Prvo što me dočekalo su bili ključevi u vratima kule. :-) Još u jakni sam krenula put dug 40 m po stepenicama svjetioničarske kule.
Nije mi bilo lako. Usko je i strmo, mislila sam si :-))) ali kad sam stigla do vrha ..... e tada sam ostala još jednom bez daha i bez riječi.
Odjednom je niotkud svanulo sunce i obasjalo vjerojatno cijeli cjelcati otok.
To je prizor koji puni oči suzama. To je prizor koji nikada ne zaboravljaš. To je osjećaj kao da si na vrhu svijeta i svo to more, nebo, sunce ..... sve je tvoje. Sve je to tu samo za tebe. Samo da te obori s nogu.
Samo da zapamtiš za cijeli život. Sve je to tu kao da je čekalo baš mene i moje oči. Ni o ovome ne mogu previše pisati .... ali i o ovome bih mogla cijelu vječnost pričati.....čarolija....

Spustila sam se i dočekao me Zvone. Pozvala sam ga na čašu vina. Odbio je. Uzeo je cigaretu i počeo pričati. Dobro, odgovarati na moja silna pitanja koja su odlazila do granica (ne)pristojnosti.
Ali pričao je onoliko koliko je želio a ja sam osluškivala koliko još daleko mogu ići ...Bila sam dobra.
Zvone je svjetioničar već preko 20 godina. Slavonac je koji je otišao iz slavonske ravnice u potragu za morem, ljubavi i čarolijom.
Zaljubio se na jednom od svjetionika u Splićanku. Imaju preidvnu 10ogodišnju kćer. Trenutno je 4. razred. Ima tri mačke, malog psića, kućnog zeku, kornjaču za koju trenutno ne znamo gdje je i čekamo proljeće da se pojavi i još bi željela hrčka za samo 20 kuna. Kad naraste voljela bi ići u Rijeku studirati veterinu. :-)
Vodili su me u šetnju i pričali. Predivni su. Dvije su čarobne uvale. Svugdje uokolo bijele stijene. Prenevjerojatno nešto. Dogovorile smo se da će jedna uvala biti njena a druga moja.
Još dugo smo sjedili vani ispred svjetionika i pričali. I smijali se. I šutili. Pa opet pričali.

Dan se bližio kraju i pozdravili smo se.
Ja sam se vratila knjigama, tipkanju, crtanju ... svojim mislima.
Nekako mi odjednom sve ima smisla :-) Ponovno je sve na svom mjestu. Onako kako treba biti.
Možda me prosvjetlio svjetionik. Možda je ovo dvoje divnih ljudi u meni potpalilo moje svjetlo za koje sam se bojala da se gasi.
Ne znam. Ali sam sigurna u jedno: svi smo mi svoji svjetionici i svi smo mi najbolji svjetioničari svome životu.
Molim te, čuvaj svoje svjetlo.
Ja znam da ja svoje hoću :-)





kraj

- 20:47 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Veli Rat - More

MORE

Kažu: "naš je smisao, nogama biti čvrsto na zemlji, srcem u oblacima, a očima iznad oblaka!“
Ja bih rekla "naš je smisao, nogama biti čvrsto na zemlji, srcem u oblacima, i s morem u očima".

A sada, bez razmišljanja, naivno i nevino potpuno povjerujte sljedećim izjavama, jer nikad ozbiljnija nisam bila:

More me sinoć uspavalo :-)
More me jutros budilo :-)
More me noćas grlilo :-)

Sama činjenica da sam na svjetioniku vam je dovoljna da zamislite beskrajnost mora oko mene.
Najdraži komad apartmana je prozor u spavaćoj sobi kroz koji ne vidiš ništa osim mora kojem nema kraja.
Kamo god vani da krenem, more mi je blizu. Prati me. Stalno. Skroz. Priča samnom, haha ha ha ha ha šalim se sad malo,
ali zaista, more je nešto što ovdje nikad ne nestaje i nigdje ne prestaje.

Sinoć sam legla u pomalo hladnu sobu umorna od nespavanja u Zagrebu, od puta, od oduševljenja svim što mi se događalo. Namjera mi je bila dobro se naspavati kako bih se ujutro ranije (to meni znači u 9) ustala i imala doista cijeli dan pred sobom. Ležala sam oko sat vremena i činilo se kao da sam zaspala (sad iz ove perspektive) ali sam se odjednom ulovila da zapravo samo ležim zatvorenih očiju, mirna kao nikad i da
s onim blesavim osmjehom na licu slušam ..... slušam more.
ej, slušam more.
Kao da mi nešto priča.
Kao baš meni.
ha ha ha ha
I slušam i ne vjerujem.
Zvuk ljepši od ičega što sam ikad čula! :-) Samo more.
Nema vjetra. Nema nekih drugih bića. Nema ničeg. Samo čuješ more. Stalno.
Toliko je blizu da ga stalno čujem. I slušam...
I ne želim zaspati jer ako zaspim, neću ga više čuti. Straaaašno :-)))))))) Kakav osjećaj!
Zaista, bez imalo (spisateljskog ha ha ha) pretjerivanja: bili smo samo more i ja.

Zaspala sam. S osmjehom na licu. Moje more me uspavalo najnježnije i najljepše što je znalo.
Budila sam se samo jednom oko 3. Sjela, zapalila i slušala ga. Bože sveti! I opet zaspala s osmjehom i u miru.
Probudili su me dan i more oko 9. Samo sam ležala i slušala. I ponovno ga čula kao da mi ljubav leži u krevetu skroz blizu do mene i šapće mi najljepše riječi i grli me toplo i nježno. More ....
___________________________________________________

Cijeli je dan protekao u znaku mora. A bome i večer :-)
Šetnja kraj mora. Pogled na more. Pogled s mora na svjetionik. Čitanje kraj mora. Sve do navečer kad je počela svađa. Svađa Mora i Vjetra od koje se i Nebo rasplakalo.
Da, počela je kiša ali nitko nju ne čuje koliko se ovo dvoje dere :-) Vjetar i More. Vjetar urla, krili rukama borova, udara i ne prestaje. A More odgovara svom snagom i ne da se.
I tako cijelu večer. Dok vani traje svađa ovo dvoje strastvenih ljubavnika, ja na toplom sjedim na prozoru sobe i pokušavam čitati. Ometaju me i misli mi bježe. Oči odlaze prema moru.
I tako sve dok nisam utonula u knjigu na nekoliko sati.
Prepuštam se toplini i miru i snu koji me lagano lovi.
Očekujem da se ovo dvoje vani do jutra pomiri. Da me u novom danu dočekaju u ljubavi :-)
I Vjetar umoran od ove vike, nek spava dugo dugo. A da mi moje More nježno kaže "dobro jutro" :-)

- 10:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>