27

petak

ožujak

2020

Veliki, veliki Čovjek

Jorge Mario Bergoglio je sve, samo ne običan papa. On ne nosi hermelin i crvene Pradine cipele; na nogama su mu stare, prastare cipele a oko vrata srebrni križ koji nosi još od svog zaređenja. Ne želi se voziti u luksuznim automobilima pa koristi stari plavi Ford. Pripadnicima Švicarske garde izaziva strašne probleme jer ne želi postupati prema mjerama sigurnosti kako mu netko ne bi naudio. Palazzo Migliori, raskošnu palaču na samo nekoliko koraka od bazilike svetog Petra, pretvorio je u sklonište beskućnicima. Svakim svojim gestom daje do znanja svijetu kakav je on Čovjek, bez obzira što ga je konklava postavila na mjesto Petrovog nasljednika na Zemlji. Vrlo je neposredan i topao u kontaktima sa svima onima koji mu se žele približiti.

Taj i takav papa danas će uputiti izvanrednu poruku i blagoslov "Urbi et orbi", čitavom svijetu, svima onima koji žele otvoriti srca i prihvatiti njegove riječi. Pa otvorite srca, i vi koji vjerujete i vi koji ne vjerujete u snagu molitve i riječi koje će ovaj veliki Čovjek uputiti sa praznog Trga Svetog Petra večeras. On neće postavljati izazove sa objavljivanjem starih fotki i golih fotki i tko zna kakvih sve nebuloza na koje ljudi dolaze u izolaciji koja traje, dok traje strašna borba protiv nevidljivog čudovišta koje nas može stajati života. On će učiniti ono što može - moliti i udijeliti papinski blagoslov i oprost ljudima.

Nemojte ga odbiti, vi koji ne vjerujete. Skrušite se pred Čovjekom koji daje sve što ima potrebitima i u svakom čovjeku koji mu ide u susret gleda sebe, a to je zaista teško postići.
Ja ću raditi u vrijeme Njegovog obraćanja, ali sigurna sam da će Njegova riječ dospjeti i do mene. Kao utjeha i podrška i nada da će sve ovo okončati i napraviti od nas bolje ljude, koji će zaista gledati sebe u svakom čovjeku koji nam dolazi u susret.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.