18

srijeda

ožujak

2020

Budite peti element

Danas pišem sebi za gušt. Obzirom da sam tražeći nešto u bespućima interneta naletjela na podatak da danas Luc Besson puni 61 godinu, pisaću o petom elementu. Onom koji spaja zemlju, zrak, vodu i vatru. Onom kojeg je u istoimenom filmu spomenutog Bessona tako dobro utjelovila Mila Jovovich. Još kada se poklopi da jedna od najboljih scena u filmu bude upotpunjena jednom od najtežih vokalnih arija ikada - Il dolce suono, onda mi je baš gušt po tko zna koji put pogledati snimku i pisati o onom što mi se sviđa.

Il dolce suono je inače scena ludila iz Donizettijeve "Lucije di Lammermoor". Malo je mučno za prepričavanje, jer se naime radi o sceni kada novopečena mladenka izbode nožem svog friško vjenčanog supruga u bračnim odajama i onda - potpuno nesvjesna što je učinila - dođe takva mahnita među svatove i priča o svojoj ljubavi prema onome koga je uistinu voljela, zamišljajući da se za njega zapravo i udala. Malo je jezovito, ali nisam ja autor libreta; ja se tek divim izuzetno moćnoj ariji koju se rijetko koja operna pjevačica usudila otpjevati tijekom svoje karijere ( ovdje je pjeva Inva Mula, i to tako da je pomalo nevjerojatno što sve može proizvesti svojim glasom ).
Kada se ta arija ukomponira u bajkovitu radnju filma "Peti element", praćenu fenomenalnim kostimima Jean Paula Gaultiera, maskama koje su pomalo zastrašujuće i sjajnom glumom glavnih glumaca, onda ja dobijem ono što me uvijek opčini kad god pogledam. Ono što zapravo uvijek priželjkujem - pobjedu dobra nad zlom i ljubav koja u konačnici nadvlada sve. Ljubav je naime peti element, onaj čarobni prah koji spaja četiri osnovna elementa bez kojih nema života na Zemlji, bar ne u ovom obliku koji poznajemo; ljubav ovdje utjelovljena u prekrasnu mladu ženu koja istinabog tuče kao interventna ali je vrlo neustrašiva i vrlo svjesna što treba učiniti.

Budite peti element jedni drugima; mogu li vam poželjeti nešto ljepše? Postoji li nešto ljepše od toga?
Jedino tako ćete nadvladati sve. Ali baš sve.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.