petak, 28.11.2008.

Simfonija užasa

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 28.11.2008. u 21.00 h

Nosferatu (Nosferatu - eine Symphonie des Grauens)(1922.)

Photobucket

Režija: Friedrich Wilhelm Murnau
Scenarij: Henrik Galeen, prema romanu Dracula Brama Stokera
Uloge: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schroder, John Gottowt, Georg H. Schnell

Photobucket

Mladi agent za nekretnine, Hutter, dolazi u Karpate dogovoriti prodaju posjeda tajnovitom grofu Orlocku, ne sluteći da je grof vampir. Orlock ostavlja agenta zatočenog u svome dvorcu, te odlazi u Bremen, gdje se počinju događati razni mračni događaji. Hutter bježi iz dvorca u Bremen, te zajedno sa svojom ženom Ellen odlučuje uništiti grofa Orlocka...

Photobucket

U redateljevoj se filmografiji Nosferatu smatra njegovim prvim velikim filmom, djelom atmosfere mraka, koji poput kužnih štakora i prijetećih ruku grofa Orlocka pretvara prikazani svijet u krajobraz vladavine smrti. U osnovi morbidnom melodramatskom okviru redatelj suprostavlja poetsku opčinjenost prostorom i prirodom ostvarujući jasan slikovni odmak od izrazitog ekspresionizma svojih suvremenika (film je sniman na lokacijama).

Photobucket

Filmom prevladava dojmljiva figura M. Schrecka u ulozi grofa Orlocka - po psihoanalitičkim tumačenjima utjelovljenja seksualnog nagona - no i njega Murnau uokviruje u živi scenografski detalj utjelovljenja vlastite mentalne slike, organizirane i točne u izvedbi. Stoga je ugođaj strave postignut odabirom ambijenata, predmeta (simbola) i neobičnih rakursa, te stvaranjem stalnog osjećaja anticipacije kod gledatelja.

Photobucket

Nakon završetka filma, nezadovoljni neovlaštenim korištenjem romana kao predloška, stokerovi nasljednici tužili su njemačke producente te je britanski sud naredio uništavanje svih kopija, uključujući i negativ. Sudska odredba nije bila provediva u njemačkoj, ali je natjerala producente da prodaju cijeli materijal filma, što je u konačnici dovelo do toga da cijelovita verzija filma više ne postoji.
(izvor: S. Zečević, HFL, 2003.)

Photobucket

- 08:07 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod