VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

utorak, 04.02.2014.

Prisjetimo se hrvatskih vitezova, policajaca PU Šibenik Šime Mamuta i Zorana Mrvice

Navršila se 21 godina od stradanja hrvatskih branitelja:

MAMUT, ŠIME Ivanov, rođen u Miljevačkim Bogatićima 18. X. 1967., ranjen u Prominskim Bogatićima 4. II. 1993., zarobljen te ubijen u Kninu.

MRVICA, ZORAN Brankov, rođen u Zemunu 01. X. 1969., poginuo u Prominskim Bogatićima 4. II. 1993.

Šime Mamut se u početku oružane agresije paravojnih 'srbo-četničkih' formacija i tzv. 'JNA' na Republiku Hrvatsku, okupacije Drniša i rodnih mu Miljevaca dragovoljno uključuje u obranu napadnute nam Domovine. Kao pripadnik 4. bojne 113. šibenske brigade HV-a sudjeluje u mnogim izvidničko-diverzantskim akcijama u neprijateljskoj pozadini kao i u oslobađanju sela Nos Kalik i Miljevačkog platoa gdje pokazuje iznimnu hrabrost i junaštvo, nakon čega prelazi u sastav temeljne policije.

Zoran Mrvica bio je porijeklom sa otoka Žirja, a živio je u beogradskoj općini Zemunu. Kao ročnik federalne vojske dezertirao je i zajedno sa ocem Brankom pridružuje se momčadi topničke bitnice na otoku Žirju. Kasnije prelazi u sastav temeljne policije, a nakon oslobođenja Miljevačkog platoa dolazi u policijske postrojbe koje su s domobranskim postrojbama HV-a ovaj dio bojišta držale sve do Oluje.

U noći 3./4. veljače 1993. godine sa skupinom hrvatskih branitelja, kolegama policajcima PU Šibenik tijekom postavljanja protutenkovskih mina na području Prominskih Bogatića radi moguće ugroze od srpskih tenkova napadnuti su iz zasjede od strane 'srbo-četničkih' terorista.

Tom prilikom policajac Zoran Mrvica pogiba na licu mjesta, dok njegov kolega Šime Mamut biva navodno ranjen i potom zarobljen. Tijelo poginulog Zorana Mrvice i zarobljenog Šimu Mamuta 'srbo-četnici' odvoze prema Oklaju, odnosno Kninu, da bi u mjesecu kolovozu iste godine obojica bili razmjenjeni mrtvi. Prava istina o sudbini hrvatskog branitelja Šime Mamuta, kada je ubijen, dan njegove smrti, ne zna se, niti se do danas išta poduzelo da se utvrde okolnosti oko njegova ubojstva. To bi trebala utvrditi nadležna tijela državne vlasti ako im je uopće u interesu da se dozna istina i da se ubojice privedu pred lice pravde.

Oni koji znaju pravu istinu kao i sami izvršioci napada na hrvatske policajce poznati su, većinom su abolirani i slobodni građani ove države koji normalno žive tu oko nas, među kojima vlada 'zavjet šutnje', a pojedini koji su odgovorni za smrt Šime Mamuta i Zorana Mrvice napustili su Republiku Hrvatsku i skrivaju se u Srbiji. Utješno nam može biti da ratni zločin ne zastarijeva, da će se konačno utvrditi prava istina, da će ubojice dvojice hrvatskih branitelja, policajaca PU Šibenik stići ruka pravde i da će odgovarati za svoja zlodjela.

Njima dvojici neka je vječna slava i hvala, počivali u miru Božjem.

DOKUMENTI IZ KNINSKE BOLNICE:
- 21:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.