VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

nedjelja, 07.08.2011.

Tužno sjećanje na Hrvatskog viteza Vedrana Malenicu

MALENICA, VEDRAN Ivanov, rođen u Kaočinama 4. V. 1971., zarobljen u Razvođu 4. VIII. 1995., ubijen u mjestu Brotnjo pokraj Srba.

Hrvatski vitez Vedran Malenica iz sela Kaočine iako nije bio vojni obveznik dragovoljno se uključio u obranu Hrvatske kao pripadnik Miljevačke satnije u sastavu 142. drniške brigade HV-a.

Zarobljen je prvoga dana 'Oluje', 4. kolovoza 1995. godine u mjestu Razvođe kod Oklaja od strane pripadnika 'krajiške paravojske'.

Nakon zarobljavanja postavljen je u kolonu sa izbjeglicama, da bi kilometar pred ulazak u Srb u mjestu Brotnjo bio izveden iz kolone i pred okupljenim mnoštvom mučki ubijen sa tri hica u leđa.

Nakon rata, od hrvatske strane proglašen je nestalim i dvije godine poslije, zahvaljujući dragovoljnom iskazu jedne povratnice koja je opisala cijeli događaj, pronađeni su njegovi posmrtni ostaci, dio odore i vojne iskaznice.

Obavljena je DNA analiza koja je potvrdila identitet, te je uz vojne počasti sahranjen na groblju Sv. Imena Isusova na Miljevcima, a na mjestu stradanja njegovi suborci postavili su spomen ploču.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem!


Spomen ploča na mjestu stradanja Hrvatskog viteza Vedrana Malenice u mjestu Brotnjo

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.08.2011.

ZADAĆA OPERATIVNE GRUPE ŠIBENIK U VOJNO-REDARSTVENOJ OPERACIJI "OLUJA"

Zadaća Operativne grupe Šibenik, sastava 142. domobranska pukovnija, 15. domobranska pukovnija i 113. pješačka brigada, bila je napad na pravcima Miljevci - Promina, Skradin - Plastovo - Tomasovića Stanovi i Dragišići - Bribir. Zadaća 142. domobranske pukovnije bila je da na pravcu Miljevci - Promina - Vrbnik razbije srpske snage i ovlada širim područjem sela Žitnić, Trbounje, Oklaj, Promina i Vrbnik. Zadaća 15. domobranske pukovnije bila je da na pravcu napada Skradin - Plastovo - Kistanje razbije srpske snage i ovlada objektima Velika Glava, Sonković, Bratiškovci, Laškovica, a potom nastavi napad uz desnu obalu rijeke Krke do sela Radučić. Zadaća 113. pješačke brigade bila je da na pravcu Dragišići - Bribir razbije srpske snage i ovlada objektima: Ždrapanj, Međare, Žažvić, Vaćani, Bribir i Ervenik.

Glavna zadaća OG Šibenik bilo je potiskivanje srpskih snaga, pa su zabilježeni manji pomaci na crti: 142. domobranska pukovnija je tijekom dana probila crtu srpske obrane na dijelu od rijeke Krke do Drniša; 15. domobranska pukovnija probila je crtu u području sela Laškovica, a 113. pješačka brigada zabilježila je najveći uspjeh, probila je crtu u cijelom području napada i na kraju dana dostigla crtu: Morpolača - Čista Velika - Lađevci - Sveti Bartul.

Na pravcu napada OG Šibenik ujutro 5. kolovoza počelo je izvlačenje 75. Motorizirane brigade SVK pravcem Brljan - Pađene - Srb - Bosanski Petrovac. Do 20 sati 113. brigada HV-a bila je na crti: Žažvić - Bribirska glavica - Bribirske Mostine sa zadaćom ovladavanja Poličnikom i Đevrskama; 15. domobranska pukovnija bila je na crti Vaćani - Bratiškovci i Smrdelji sa zadaćom ovladavanja Kistanjama, a 142. domobranska pukovnija je nakon oslobađanja Drniša s dijelom snaga izbila u selo Siverić i napredovala prema selu Zvjerinac i selu Vrbnik, budući da je ovladala Velikom Prominom. Ostalim snagama pukovnija je iz šireg područja Oklaja napredovala prema Maloj Promini i selu Lukar u cilju spajanja u Vrbniku sa snagama koje napreduju iz Siverića.


Hrvatski vojnici ulaze u oslobođeni Žitnić i Drniš

VIDEO: DRNIŠ - OSLOBOĐENJE 05. KOLOVOZA 1995.

- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.