VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

srijeda, 08.10.2014.

NAPUSTIO NAS JE HRVATSKI BRANITELJ I DOMOLJUB

Otišao je na vječni počinak pripadnik legendarne "Miljevačke satnije"

Dana 08. kolovoza 2014. godine nakon duge i teške bolesti u 80. godini života napustio nas je hrvatski branitelj, domoljub, suprug i otac Ante Galić (Major). Rođen je 22. rujna 1934. godine u Miljevačkim Bogatićima od oca Ante i majke Matije kao najmlađi od osmero djece, sa tri sestre i četiri brata.

Gotovo cijeli svoj radni vijek proveo je radeći u poduzeću "GIRK-Kalun" Drniš putujući svakodnevno na posao i s posla snalazeći se za prevoz na razne načine kako bi prehranio svoju obitelj.

Tijekom Domovinskog rata, za vrijeme 9-to mjesečne "srbo-četničke" "okupacije" Miljevaca nije htio napustiti svoj rodni dom, zemlju i stoku od koje je živio i kao većina civilnog stanovništva pobjeći u progonstvo, nego prkoseći "neprijatelju" čvrsto odlučuje ostati sa obitelji i nekolicinom sumještana u strahu i neizvjesnosti živjeti na "okupiranom" teritoriju na Miljevcima skrivajući se po gaju i ogradama, spavajući na otvorenom pod vedrim nebom.

Proživljava svakodnevna maltretiranja i svjedoči pljački, paležu, odvoženju i ubijanju stoke, teroriziranju, premlaćivanju, odvođenju u zatvore i ubojstvu nedužnih miljevačkih civila od strane "neprijateljske okupacijske vojske". Sve dane "okupacije" sa obitelji i sumještanima bio je izložen stalnoj životnoj opasnosti od progona, zlostavljanja i pokolja.

Pod "okupacijom" sa preostalim civilima održava vezu sa izvidničkom skupinom domicilnih boraca HV-a koji su ubačeni i u tajnosti nezapaženo ostali na Miljevcima sa zadatkom izviđanja terena i vršenja pripreme u cilju izvođenja "Miljevačke oslobodilačke akcije", hraneći ih i pomažući u prikupljanju podataka o rasporedu i snazi "okupacijske vojske", njihovu pokretu i moralu, što je bilo od velike važnosti za uspjeh akcije HV-a na Miljevcima kao i svih prethodnih akcija, da bi se nakon oslobođenja Miljevaca i sam dragovoljno uključio u obranu Domovine i pristupio novoformiranoj "Miljevačkoj satniji" u sastavu 142. brigade HV-a Drniš, u kojoj časno izvršavajući postavljene ratne zadaće provodi pune 3 godine, sve do kraja Domovinskog rata. Za vrijeme službovanja obavlja razne zadaće, od držanja straže do osiguravanja važnih objekata; skladišta oružja, mosta na rijeci Čikoli, kao i zapovjednog mjesta.

Sudjeluje u Vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" na pravcu Miljevci-Oklaj-Lička Kaldrma-Resanovci-Drvar gdje završava njegov ratni put nakon čega je razvojačen. Kao sudionik Domovinskog rata dao je značajan doprinos u stvaranju i obrani Domovine te biva odlikovan "Spomenicom Domovinskog rata" i "Medaljom Oluja".

Za vrijeme i nakon Domovinskog rata povremeno se amaterski bavi pisanjem pjesama. Poznata njegova pjesma "ODMETNICI" posvećena Domovinskom ratu koja je objavljena u "Miljevačkom Listu" imala je veliki odjek među Miljevčanima koju je napisao u znak sjećanja na devet mjeseci "okupacije" rodnih mu Miljevaca kao i pjesme "Čujte i počujte", "Bože vidiš li?" i dr.

Od države za koju se borio, patio sa svojom obitelji i izgubio ono što je najvažnije u životu, a to je zdravlje, za razliku od mnogih drugih nije tražio ništa, niti je išta dobio osim najniže braniteljske mirovine koja ga je pripadala po zakonu. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici na mjesnom groblju Sv. Petra i Pavla u Širitovcima, skromno bez odavanja vojnih počasti jer je to bila želja njegove obitelji.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svjetlila mu! Počivao u Hrvatskoj grudi u miru Božjem! Amen!
Slava mu i hvala!


Pjesma "ODMETNICI" koju je Ante Galić napisao ratne '92. u znak sjećanja
na devet mjeseci "srbo-četničke" "okupacije" Miljevaca!

Otiša' je otac moj polako

- 16:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.