VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

petak, 21.06.2013.

Obilježena 21. obljetnica oslobođenja Miljevaca

Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić, Ante Škopljanac, osam je hrvatskih branitelja koji su u akciji oslobođenja Miljevaca 21. lipnja 1992. godine položili svoje živote za Hrvatsku ili su kasnije podlegli ozljedama zadobivenima u operaciji 'Miljevačka Oluja'.

Počast svima njima ali i ostalim stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu danas u Drinovcima povodom 21. obljetnice oslobođenja sedam Miljevačkih sela od srpskog agresora odale su njihove obitelji, suborci, predstavnici ministarstva obrane, ministarstva branitelja, vojske i policije, političkog i javnog života.

Među njima šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, saborski zastupnik Ante Kulušić, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, načelnici susjednih drniških općina.

Svečanost je započela koračnicom Gradskog puhačkog orkestra Drniš. Uslijedilo je polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, te sveta misa u Crkvi Imena Isusova koju je uz koncelebraciju deset svećenika predvodio provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. Nakon svete mise upriličeno je i zajedničko druženje branitelja i gostiju.

Akcija u kojoj je oslobođen miljevački plato započela je prije točno 21 godinu, u jutro 1992. Branitelji 142. drniške i 113. šibenske prešli su dvije rijeke, dva kanjona i probili se 20 km kroz neprijateljske snage. Već tijekom jutra oslobođena je većina miljevačkih sela, a zadnji Ključ u 20 sati. Bio je to prva velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, u kojoj je oslobođen prostor od 108 četvornih kilometara.

26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice. Očekivani neprijateljski protunapad uslijedio 23. lipnja kad je srpski agresor u otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, zahvaljujući hrvatskim braniteljima oslobođena miljevačka sela nije uspio ponovno zauzeti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: Obilježavanje 21. obljetnice oslobođenja Miljevaca

VIDEO: DRINOVCI/MILJEVCI/obljetnica oslobođenja Miljevačkih sela od velikosrpske agresije

Akcija 'Miljevci' - 20 godia poslije (reportaža HRT-a o akciji na Miljevcima, uz intervjue sa sudionicima akcije)

Miljevci 21. 06. 1992. god - slikovni prikaz oslobađanja Miljevačkih sela


NEKA VAM JE VJEČNA SLAVA I HVALA DRAGI NAŠI OSLOBODITELJI, POČIVALI U MIRU BOŽJEM!

- 15:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sjećanje na heroja Halida Kopića

VELIKO UČEŠĆE BOŠNJAKA U DOMOVINSKOM RATU

Bošnjaci su bili najbrojnija manjina u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije. U postrojbama Hrvatske vojske i policije na svim bojišnicama sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je preko 1.100 položilo svoj život za Republiku Hrvatsku.

Borili su se na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika. Prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general Anton Tus kazao je: "Za vrijeme Domovinskog rata nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo Bošnjaka".

U znak sjećanja na sve Bošnjake, branitelje sudionike Domovinskog rata u Zagrebu je ispred zagrebačkog Islamskog centra svečano otvoren Memorijalni park i otkriveno spomen obilježje.

Spomenimo jednog od mnogih koji su dali život za slobodu i neovisnost jedine nam Domovine Hrvatske, heroja Halida Kopića koji je položio život u akciji oslobađanja Miljevaca:

KOPIĆ, HALID Enverov, rođen u Tesliću u Bosni i Hercegovini 26. VI. 1968., ranjen na Miljevcima u selu Ključ 21. VI. 1992., preminuo 01. VIII. 1992.

Halid Kopić - Konan, po nacionalnosti Bošnjak (musliman) iz mjesta Teslić u Bosni i Hercegovini bio je zapovjednik diverzantskog voda 113. šibenske brigade HV-a i jedan od heroja akcije oslobađanja Miljevaca koja se odvijala od 21. do 23. lipnja 1992. godine.

Vod kojim je zapovijedao Halid Kopić imao je zadaću ovladati zaseokom Bašići (Kaočine) i po izvršenju zadaće priključiti se diverzantima u selu Ključ u kojemu je neprijatelj pružao žilav otpor.

Prilikom slamanja neprijateljskog otpora Halid Kopić biva teško ranjen da bi 01. kolovoza iste godine preminuo od posljedica ranjavanja.

Njemu i svim Bošnjacima koji su pali za našu Hrvatsku neka je vječna slava i hvala, počivali u miru Božjem!

Rahmet im duši!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.