VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

srijeda, 13.03.2013.

SJEĆANJE NA CIVILNE ŽRTVE RATA

DA SE NE ZABORAVI 13. OŽUJAK 1992.!

Prije točno 21 godinu, dana 13. ožujka 1992., u selu Miljevački Bogatići dogodio se jedan od brojnih ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom na Miljevačkom području u vrijeme Domovinskog rata.

Toga dana u selo je upala oklopno-mehanizirana formacija "srbo-četničkih" terorista i tzv. "JNA" i tom prilikom su otvorili puščanu paljbu na skupinu mještana koji su u strahu za goli život pokušali pobjeći, pri čemu je ubijena Marija Mazalin ž. Ante, a Mara Mazalin ž. Nikole je teško ranjena i otpremljena u kninsku bolnicu, dok je troje mještana zarobljeno i sprovedeno u vojarnu "Trbounje", a zatim su prebačeni u kninsku vojarnu "Južni logor", današnju "Andrija Matijaš Pauk" iz koje su naknadno oslobođeni.

Ubijena Marija Mazalin sahranjena je u raku koju su pokraj sela iskopali sami mještani, sve do oslobođenja Miljevaca kada su njezini posmrtni ostaci ekshumirani i sahranjeni na groblju Sv. Petra i Pavla u Širitovcima.

Za taj ratni zločin do sada nitko nije procesuiran, niti su poduzete ikakve istražne radnje od strane državnih institucija iako i danas postoje živi svjedoci koji imaju određena saznanja u vezi tog tragičnog događaja kao i o mogućim počiniteljima zločina.

Kako ratni zločin ne zastarijeva, nadamo se da će zločinci, počinitelji zločina nad nedužnim miljevačkim civilima kad-tad stati pred lice pravde i odgovarati za svoja zlodjela. Tijekom Domovinskog rata iz sela Miljevački Bogatići od strane "agresorske" vojske ubijeno je troje civila i jedan hrvatski branitelj.

Neka im je laka Hrvatska zemlja, počivali u miru Božjem!

- 19:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.