VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

petak, 22.06.2012.

20. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa

Proslava dvadesete obljetnice oslobođenja Miljevaca započela je prigodnim športskim i kulturnim programom petnaestak dana ranije u koju su se uključili svi Miljevčani dobre volje, a ponajviše športsko rekreativna sekcija Miljevačkog sabora kao i članovi KUD-a Miljevci, mnogi članovi akcije oslobađanja Miljevaca sa svojim zapovjednicima.

Središnje slavlje obilježavanja proslave bilo je na sam dan akcije 21. lipnja. Program je započeo milenijskom fotografijom g. Šime Strikomana na igralištu osnovne škole gdje su pripadnici akcije oslobođenja Miljevaca svojim tijelima ispisali ime 'Akcija Miljevci 92'. Nakon snimanja Milenijske fotografije bilo je postrojavanje pripadnika koji su sudjelovali u oslobađanju, njih oko 400, gdje im se obratio prigodnim riječima i predsjednik Vlade g. Zoran Milanović koji je sa suradnicima došao na proslavu. U pratnji Premijera bili su i ministar obrane g. Ante Kotromanović, ministar branitelja g. Predrag Matić, ministar unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić, načelnik glavnog stožera g. Drago Lovrić koji je u ime Predsjednika Republike Hrvatske zapovjedniku akcije 'Miljevci' Krunoslavu Mazalinu uručio prigodnu Povelju Republike Hrvatske za iznimno uspješno izvedenu akciju u lipnju 1992. godine.

U akciji u kojoj je oslobođen prostor miljevačke župe od preko 110 četvornih kilometara oslobođeno je svih sedam sela koja sačinjavaju župu Miljevce, a trajala je od 21. do 22. lipnja 1992. godine. Akcija oslobađanja Miljevaca bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu u kojoj su tada svoje živote položili Petar Sedlar - Pepe, Ivica Goreta, Milan Novaković, Ante Škopljanac, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić i Halid Kopić, za koje je slavljena misa u crkvi Imena Isusova. Misu je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas u koncelebraciji s još desetoricom svećenika.

U prigodnoj propovjedi o. biskup je istaknuo da su naši poginuli branitelji s krunicom oko vrata sanjali i svoje živote položili za drugačiju hrvatsku nego kakvu danas imamo. Sanjali su hrvatsku u kojoj se neće stavljati u pitanje da li je potreban vjeronauk u školi ili ne, u kojoj se neće izglasavati zakoni da dijete više nema oca i majku nego prvog i drugog roditelja, sanjali su hrvatsku i za nju se borili u kojoj se neće dozvoliti zamrzavanje oplođenih jajnih stanica koje ako više ne budu trebale mogu se slobodno baciti i na taj način ubiti život.

Na kraju misnog slavlja ispred spomen ploče poginulim braniteljima kod crkve, izmoljene su molitve za pokojne, a prigodnu pjesmu 'Jasna, jasna' otpjevao je operni pjevač splitskog kazališta g. Ratomir Kliškić koji je zajedno sa Zborom župe animirao i pjevanje preko misnog slavlja. Prije misnog slavlja kod spomen ploče, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule u Domovinskom ratu. Nakon misnog slavlja u sportskoj dvorani upriličen je prigodni domjenak za sve sudionike ove proslave.


FOTO, VIDEO: Drinovci: 20. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa

- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.