VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

petak, 09.12.2011.

Dvadeseta obljetnica stradanja junaka domovinskog rata Ante (Toni) Meštrovića

Ante (Toni) Meštrović iz Otavica imao je 25 godina kada je poginuo. U rat je otišao u srpnju 1991. godine, a poginuo je na Miljevcima u selu Ključ, 7. prosinca iste godine u sukobu sa nadmoćnom oklopno-mehaniziranom formacijom "srbo-četnika" i tzv. "JNA".

Kao zapovjednik BsT voda 4. bojne 113. šibenske brigade HV-a bio je lovac na tenkove. Vod kojim je zapovjedao bio je raspoređen na prvoj crti odbrane Pakova Sela čija je zadaća uglavnom bila obrambena.

Dana 6./7. prosinca 1991. godine njegov vod uz ostale postrojbe 4. bojne dobio je zadatak izlaska ispred crte bojišnice na Miljevački plato radi djelovanja po neprijateljskim snagama čiji je cilj bio ubijanje nedužnih civila, pljačkanje i paljenje kuća.

Pri samom izlasku našao se u neposrednoj borbi s neprijateljem. Puno nadmoćnije neprijateljske snage su tu zaustavljene doživjevši težak poraz uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici, pri čemu su im uništena dva motorna vozila, dva borbena vozila, a poginulo je 30-40 neprijateljevih vojnika.

Unatoč pretrpljenim gubicima neprijatelj ne odustaje nego sljedeći dan napada iz drugog pravca želeći ostvariti svoje ciljeve. Ante Meštrović okuplja vod, postavlja prvu crtu obrane i naoružan "zoljom" izdvaja se sa grupom i nastavlja borbu pokušavši zaustaviti neprijateljsku oklopno-mehaniziranu kolonu.

Našao se preblizu neprijateljskom tenku kojeg je protuoklopnim sredstvom pogodio, ali ga zbog blizine ne uspjeva uništiti. Pogođen je sa tenka iz mitraljeza i na mjestu poginuo.

Neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem!

"Kada vidiš kamen na kojemu piše
da je ratnik pao i nema ga više.
Nemoj samo proći k'o da ne postoji,
tu su hrabro pali prijatelji moji.

Slušaj kako grmi, kako more pjeni,
pitaju te jesu li zaboravljeni.
Za njih se pomoli, nek' mi braća znaju,
heroji se nikad ne zaboravljaju.

Branili su zemlju i rame uz rame
k'o ratnici svjetla stali protiv tame.
Zato zora sviće, zato dan se budi,
hvala im na svemu, slobodni smo ljudi."
FOTO, VIDEO: Miljevci: Dvadeseta obljetnica stradanja junaka domovinskog rata - Ante (Toni) Meštrovića

- 01:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.