"Igrajmo se zdravo" 5.4.2014.

31.03.2014.

Dragi članovi!

Podsjećamo da se u subotu, 5.4., družimo na natjecanju "Igrajmo se zdravo" u organizaciji OI Savski Gaj. Nalazimo se u 8:25 pred OŠ Trnsko u uniformama (ili odredskim/ZSZ majicama, tko ima), a povratak je planiran oko 17 h.

Kotizacija iznosi 40 kn, a uplate primamo na sastanku voditelja našem prostoru u utorak 1.4. u 20 h.

Vidimo se na igrama!

Izlet Sava-Savica Šanci povodom Svjetskog dana zaštite voda 22.3.

25.03.2014.

Izviđači u svojim raznolikim aktivnostima ipak jednoj stvari pridaju posebno važno značenje - prirodi i očuvanju prirode. Svjetski dan zaštite voda 22.3. (točno mjesec dana poslije BP dana, i točno mjesec dana prije Dana planeta Zemlje) OI N.B. Đebo odlučio je provesti na svježem zraku, ukazujući svim članovima na važnost zaštite voda.

Odluka je pala na najveću zagrebačku tekućicu, rijeku Savu. Uz Savu prolazimo svakodnevno, često se ni ne pitajući s kakvim se sve problemima Sava (i njeni mali stanovnici) susreće. Zato smo ovoga puta letimičan pogled kroz prozor autobusa i tramvaja zamijenili pravim izletom uz samu rijeku.

Nakon polaska u 9:30 ubrzo smo došli do Mosta mladosti, gdje smo kroz Borovje dospjeli i na nasip rijeke Save, a potom i uz samu rijeku. Valerija nam je predstavila samu rijeku - izvor, ušće, tok i ostale karakteristike, a najmanje je interesiralo kakvi su se to brodovi naslonili na južnu obalu te kojim to ribicama ne smeta mutna savska voda.

Svoj smo pješački pohod nastavili prema istoku, te smo se, uz svesrdnu pomoć jugozapadnjaka, popeli natrag na nasip te došli do termoelektrane TE-TO Zagreb. Veliko postrojenje s još većim dimnjakom opskrbljuje strujom i grije velik dio Zagreba, ali pod koju cijenu? Često s naših prozora vidimo gust dim kako odlazi u atmosferu, a izviđače je iznenadio i odvodni sustav koji se vraća direktno u rijeku. Predodžbu o mirnoj rijeci Savi ubrzo smo zamijenili slikom opasnih brzaca nastalih gomilanjem betonskih barijera u rijeci. Buka snažne vode koja se razbija preko barijera, uz pogled na veliko postrojenje, a i na obližnju "planinu smeća" Jakuševec, zaista nam je predstavila drugu sliku grada, onu koju turisti obilazeći Gornji grad i Zelenu potkovu ne vide.

Od takvih smo se prizora odmorili na predivnim jezerima Savica Šanci. Na čak 12 međusobno povezanih jezera ribiči Športskog ribolovnog društva Peščenica okušavaju sreću s ulovom. I dok su poletarci i mlađi izviđači obilazili jezera, promatrali floru i faunu te u razgovoru s ribičima upoznali njihov način uživanja u prirodi, naši su istraživači nastavili s pripremama za skorašnje orijentacijsko natjecanje u Garešnici.

U igri i uvježbavanju vještina korisnih za preživljavanje u prirodi (izrada patrolnog zaklona, primjena korisnih čvorova, filtracija vode u prirodi) vrijeme je brzo prošlo te je došao trenutak da se pozdravimo sa zasad još netaknutom prirodom.

Do nekog sljedećeg puta, budite pripravni i, naravno, čuvajte vode!

* * * * *

Podsjećamo jato Patuljke (1.-2. razred) da u subotu 29.3. sudjelujemo na akciji "Pozdrav proljeću" Družine izviđača Tigrovi u Brezovici. Ostala jata i patrole imaju redovne sastanke (termine pogledajte u kućici lijevo).

U subotu 5.3. svi se zabavljamo na akciji "Igrajmo se zdravo" u organizaciji OI Savski gaj, dok samo najstariji, patrola istraživača s brđanima, sudjeluju na orijentacijskom natjecanju u Garešnici.

Obilježavanje Svjetskog dana voda 22.3.

15.03.2014.

Svjetski dan voda Odred će obilježiti poludnevnim izletom uz najpoznatiju zagrebačku tekućicu, rijeku Savu.

Polazak je planiran u subotu 22.3. u 9:30 ispred OŠ Trnsko nakon čega krećemo tramvajem do Mosta mladosti. Sjevernim nasipom Save krenut ćemo prema istoku te usput što ponoviti, a što naučiti nešto novo o samoj rijeci, povijesnom suživotu Save i grada Zagreba te današnjim problemima s kojima se rijeka susreće, ponajviše ekološkim. Iskorištavanje rijeke u suvremenom gradu vidjet ćemo na primjeru istočne zagrebačke toplane.

Naše su odredište jezera Savica-Šanci, (nasreću) još neotkriven biser u kojemu uživaju tek rijetki prolaznici i ribiči lokalnog športsko-ribolovnog društva. Osim lagane šetnje i upijanja prirodnih ljepota toliko blizu užurbanom gradu, uz jezera ćemo nastaviti s daljnjim upoznavanjem vodenih bogatstava Republike Hrvatske te ostalim izviđačkim aktivnostima, nakon čega ćemo se polako uputiti prema svojim domovima, bogatiji brojnim spoznajama o vrijednosti voda.

Povratak je planiran oko 15:30.

Potrebno je ponijeti: dvije ZET karte (ili pokaz), pokoji sendvič, piće, čvršću obuću, quipos, pisaljku te, kao i obično, dobru volju.

Uz naš izviđački pozdrav: budite pripravni!

Izlet u Bjelovar 8.3.2014.

08.03.2014.

Odred izviđača N.B. Đebo proveo je divan ožujski dan na izletu u bjelovarsko-bilogorskom kraju. U društvu OI Savski gaj posjetili smo malen, ali lijep Bjelovar, popularno nazvan "grad sira" čiju je izgradnju naručila sama carica Marija Terezija u 18. st. Za ugodnu šetnju Bjelovarom moramo zahvaliti lokalnim izviđačima Sv. Jurja koji su nas drage volje proveli kroz pravilan raspored (čistih!) bjelovarskih ulica i uređenih gradskih parkova. Nakon obilaska grada, posjetili smo i njihov izviđački stan te, zadovoljni što smo upoznali još jednu izviđačku udrugu, njih prepustili vlastitim sastancima, a sami krenuli u daljnje upoznavanje bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Podzemno bogatstvo Hrvatske upoznali smo obilaskom kompresorske stanice "Šandrovac" sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina INA-e, gdje nam je gospodin Marijan ljubazno pokazao sve što nas je zanimalo te nas uputio u vrlo složene procese iskorištavanja fosilnih goriva o kojima puno pričamo, a zapravo malo znamo.

Veliki i bučan kompleks zamijenili smo tišinom pitomih brežuljaka Bilogore (uz pojedina negodovanja gusaka, ovaca, kokoši i purana) te smo, kako smo već odavno naučili, u šetnji prateći markacije stigli do planinarskog doma Kamenitovac (242 m nadmorske visine). Odmorivši se, jata i patrole Đebe i Savskog gaja krenula su što tek upoznavati, a što uvježbavati izviđačka znanja potrebna za život u prirodi, od izgradnje zaklona, podizanja šatora, snalaženja s čvorovima do signaliziranja u nevolji. Naravno, osim poneke erupcije pravog natjecateljskog duha, bilo je tu i zabavnih igara tako da smo u veselom ozračju napustili izletište te se zaputili u bijeli Zagreb grad.

Ipak, usput nismo propustili priliku zaustaviti se na spomen području bjelovarske Barutane te odati počast 11-orici palih branitelja koji su 1991. izgubili živote u detonaciji skladišta municije. Zapalivši svijeću, razgledali smo ostatke naše bliske povijesti te u dostojanstvenoj atmosferi krenuli put Zagreba.

Ubrzo je izviđačka pjesma zamijenila umor, a kilometri su nestali brže nego izviđački grah iz lonca.

Vidimo se na redovnim sastancima u subotu 15.3.!

Malo strpljenja...

07.03.2014.

Dragi članovi, roditelji i prijatelji!

Problem komunikacije preko interneta nastojat ćemo privremeno, osim preko facebook stranice (OI N.B. Đebo facebook profil), riješiti i vođenjem odredskog bloga. Na ovom ćemo blogu objavljivati važne informacije, kratke izvještaje s naših aktivnosti te tekstove potkrijepiti i fotografijama.
Priroda komuniciranja preko bloga jest vrlo jednostavna, no kako je riječ o mediju dostupnom svima s internetskom vezom, ne sumnjam kako će se ispostaviti vrlo korisnom.

Molimo vas za razumijevanje dok ova stranica ne zablista u punom sjaju.
Dotad, budite pripravni!

Dakako, ne zaboravite na izlet u Bjelovar 8.3. (ponovimo: nalazimo se u 8:20 na zap. ulazu u Velesajam), te na redovne sastanke 15.3. (termine možete pogledati uz lijevi rub bloga)!

Ivor

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.