Izlet u Bjelovar 8.3.2014.

08.03.2014.

Odred izviđača N.B. Đebo proveo je divan ožujski dan na izletu u bjelovarsko-bilogorskom kraju. U društvu OI Savski gaj posjetili smo malen, ali lijep Bjelovar, popularno nazvan "grad sira" čiju je izgradnju naručila sama carica Marija Terezija u 18. st. Za ugodnu šetnju Bjelovarom moramo zahvaliti lokalnim izviđačima Sv. Jurja koji su nas drage volje proveli kroz pravilan raspored (čistih!) bjelovarskih ulica i uređenih gradskih parkova. Nakon obilaska grada, posjetili smo i njihov izviđački stan te, zadovoljni što smo upoznali još jednu izviđačku udrugu, njih prepustili vlastitim sastancima, a sami krenuli u daljnje upoznavanje bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Podzemno bogatstvo Hrvatske upoznali smo obilaskom kompresorske stanice "Šandrovac" sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina INA-e, gdje nam je gospodin Marijan ljubazno pokazao sve što nas je zanimalo te nas uputio u vrlo složene procese iskorištavanja fosilnih goriva o kojima puno pričamo, a zapravo malo znamo.

Veliki i bučan kompleks zamijenili smo tišinom pitomih brežuljaka Bilogore (uz pojedina negodovanja gusaka, ovaca, kokoši i purana) te smo, kako smo već odavno naučili, u šetnji prateći markacije stigli do planinarskog doma Kamenitovac (242 m nadmorske visine). Odmorivši se, jata i patrole Đebe i Savskog gaja krenula su što tek upoznavati, a što uvježbavati izviđačka znanja potrebna za život u prirodi, od izgradnje zaklona, podizanja šatora, snalaženja s čvorovima do signaliziranja u nevolji. Naravno, osim poneke erupcije pravog natjecateljskog duha, bilo je tu i zabavnih igara tako da smo u veselom ozračju napustili izletište te se zaputili u bijeli Zagreb grad.

Ipak, usput nismo propustili priliku zaustaviti se na spomen području bjelovarske Barutane te odati počast 11-orici palih branitelja koji su 1991. izgubili živote u detonaciji skladišta municije. Zapalivši svijeću, razgledali smo ostatke naše bliske povijesti te u dostojanstvenoj atmosferi krenuli put Zagreba.

Ubrzo je izviđačka pjesma zamijenila umor, a kilometri su nestali brže nego izviđački grah iz lonca.

Vidimo se na redovnim sastancima u subotu 15.3.!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.