Povratak ikonama :)

28.07.2015.

Danas sam se odlučio vratiti onome čime sam krenuo, ikonama. Neki dan sam razgovarao s jednim obožavateljem 1.HNL te smo raspravljali tko bi mogao biti najveći od najvećih. Još jednom se pokazalo da nije važno iz kojeg grada dolazimo kada su u pitanju ikone, nakon Davora Vugrineca to je definitivno Miljenko Mumlek, još jedan Varaždinac bogate HNL karijere s dvogodišnjim izletom u inozemstvo. Osim Miljenka Mumleka danas ću Vas podsjetiti i na jednog legendarnog, još uvijek aktivnog trenera.



Legendarna desetka nekadašnjeg varaždinskog velikana rođen je u Varaždinu 1972. Mlađe uzrasne kategorije prošao je također u NK Varteksu, u kojem započinje i svoju profesionalnu karijeru. Prvih sedam sezona karijere provodi u dresu Krojača. Posebno se ističe njegov nastup u Kupu pobjednika kupova gdje je zabio odlučujuće pogotke protiv Herenveena za ulazak u četvrtfinale. U ljeto 1999. radi iskorak u karijeri, potpisuje za zagrebačku Croatiju. Upisao je i četiri nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka, nastupio je i na kultnom Old Traffordu u povijesnom remiju s braniteljem naslova, Manchester Unitedom. Nije se puno naigrao u dresu zagrebačke momčadi , upisao je devet nastupa i pet zgoditaka te se odlučuje za povratak u Varaždin. Sljedeće tri sezone provodi u Varaždinu, upisuje značajne nastupe te uspješno vodi Varteks kroz natjecanja u Kupu Uefe te prvenstvu. Kvalitetnim nastupima zaslužuje i inozemni angažman u 31. godini, potpisuje za Standard iz Liegea. U Belgiji provodi dvije sezone te postiže dva zgoditka u 33 nastupa. Nakon inozemne avanture odlučuje se za povratak u Hrvatsku, potpisuje za koprivnički Slaven Belupo. Dres Farmaceuta nosi dvije sezone, nastupio je u 28 utakmica te postigao deset pogodaka. Nakon Slavena ponovno prihvaća poziv svojeg Varteksa u kojem i završava karijeru. Posljednje tri sezone u profesionalnoj karijeri proveo je u svojem Varteksu/ Varaždinu. Da godine nisu problem dokazao je i dvostrukim osvajanjem nagrade trofej Varaždinskih vijesti koja se dodjeljuje najboljem igraču po odabiru navijača, trenera i novinara. Ukupno je za Varteks nastupio u 322 službene utakmice te postigao 89 pogodaka. Ukupno je u HNL nastupio 359 puta te postigao 107 pogodaka. Mrlju na blistavu karijeru ostavila je nepravomoćna presuda kao sudionika afere Ofsajd (namještanje utakmica) gdje je osuđen na sedam mjeseci zatvora. Po završetku karijere boravio je u pritvoru, danas još uvijek čeka odluku Vrhovnog suda kojemu se žalio na presudu od sedam mjeseci iza rešetaka.



Za reprezentaciju Hrvatske nastupio je osam puta te postigao jedan zgoditak, debitirao je u travnju 1994. kada je naša izabrana vrsta poražena u prijateljskom susretu sa Slovačkom 4:1, odigrao je 40 minuta. Jedini pogodak postigao je četiri mjeseca kasnije u susretu protiv Izraela kada smo pobijedili 4:0. Posljednji nastup u kockastom dresu upisao je u veljači 2003. u prijateljskom susretu protiv Poljske, ušao je u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena. Nažalost, nikada nije nastupio u službenoj utakmici reprezentaciji. Mumlek se početkom ove godine vratio nogometu, nakon tri godine izbivanja i s 40 na leđima potpisao je ugovor za ludbrešku Podravinu koja se borila za vrh ljestvice 3.HNL sjever.



Da i u trenerskim vodama ima ikona pokazuje i legendarni brko, Ilija Lončarević. Rođen je 1944. u Slavonskom Brodu. Nije imao bogatu i dugačku igračku karijeru. Profesionalnu nogometnu karijeru započeo je u zagrebačkoj Lokomotivi u kojoj je proveo jednu sezonu, nakon toga još je nastupao dvije sezone za NK Prvomajska iz Zagreba (Maksimir). Trenersku karijeru započeo je već davne 1971. baš u NK Prvomajska. Određeno vrijeme ga nije bilo na sceni, zatim se 1987. vraća u nogomet te preuzima NK Zagreb. Sezonu je proveo u Zagrebu, zatim se odmarao dvije godine. Prve tri ratne godine uspješno vodi zaprešićki Inker, s kojim osvaja i prvi hrvatski kup 1992. Nakon Inkera vodi Marsoniju te ponovno Zagreb. Zatim jednu sezonu preuzima koprivnički Slaven Belupo koji je tada bio drugoligaš. U proljeće 1997. preuzima riječki Orijent. Ljeti preuzima klupu Hrvatskog Dragovoljca koji se tada uspješno natječe u 1.HNL. Uspješni rezultati te napadački nogomet donijeli su mu angažman u zagrebačkoj Croatiji. Pola sezone proveo je na Maksimiru te je Rijeci otkinuo naslov prvaka (usprkos nepravednom suđenju u posljednjem kolu između Rijeke i Osijeka). Croatia ga je zamijenila ambicioznim Argentincem Osvaldom Ardilesom, a on uzima odmor od par mjeseci te tada ponovno sjeda na klupu Marsonije. Nakon Marsonije preuzima klupu novog prvoligaša NK Čakovec. Na sjeveru Hrvatske je uspješno vodio Čakovec, u početku su bili čak i u gornjem domu prvenstva, da bi na kraju završili na osmom mjestu. Uspješno vođenje donijelo mu je novi angažman u Maksimiru, doduše Dinamo, a ne Croatia. Nakon turbulentnog gubitka naslova prvaka uzima si godinu dana pauze. Dobro se odmorio te prihvaća dosad najveći angažman, preuzima reprezentaciju Libije. U razmaku od dvije godine čak se dvaput okušao na klupi Libije. Prvi put je bilo dosta neuspješno, drugi je put je izborio nastup na Afričkom kupu nacija. Pošto su izgubili prve dvije utakmice u grupnoj fazi na Kupu nacija, savez ga je smijenio te su mu pronašli zamjenu za treće kolo nadmetanja. Između dvaju vođenja Libije godinu dana je proveo u Dinamu.



Nakon drugog nastupa u Libiji ponuda za posao nije nedostajalo. Početkom sezone 06./07. Preuzeo je klupu NK Osijeka. Dvije sezone proveo je u Gradskom vrtu. Nakon Osijeka je unutar jedne godine vodio zagrebačku Lokomotivu te albansku KF Tiranu (vodio ih je u samo pet utakmica, podnio je ostavku bez da je naveo ikakav valjani razlog). Od 2010. do 2012. Sjedio je na klupi NK Intera iz Zprešića, vodio je grčevite borbe za ostanak. 2013. preuzima ambicioznog drugoligaša NK Goricu, pred njim je prezentiram trogodišnji program s ciljem ulaska u 1.HNL u trećoj sezoni. Uspješno vođenje iznenadilo je klupske čelnike koji jdnostavno to nisu mogli pratiti te je Gorica dvije sezone ostala bez mogućnosti odlaska u elitni razred našeg nogometa. Lončarević je na klupi Gorice proveo sezonu i pol, igrao je zanimljiv sustav, jedinstven rekao bih, 3-3-3-1. Čim je Ilija otišao, otišao je i sustav, a i rezultati. Iz Gorice je sporazumno otišao jer je dobio unosno ponudu iz saveza, postao je pomoćnik tehničkog direktora HNS-a (Romeo Jozak je tehnički direktor), zadužen za razvoj mladih igrača. Na mjestu tehničkog direktora zadržao se svega par mjeseci nakon čega je dobio otkaz. Hoće li ovaj iskusni trener sa sedam desetljeća na leđima pronaći novi angažman? Vidjet ćemo, ja se nadam da hoće, da zna i da može pokazao je uspješnim vođenjem NK Gorice.



Više ne pišem izvještaje kola HNL, vraćam se ikonama i ostalim zanimljivostima te ću se truditi dovesti što više gostiju s mišljenjem drukčijim od moga. Prvo gostovanje je bilo uspješno, objavu je pregledalo preko 600 osoba te je to novi rekord. Uživajte i kontaktirajte me ako imate kakvih ideja, prigovora i slično. Kontakt je kao i dosad around.world92@gmail.com ili facebook stranica https://www.facebook.com/hnlzauvijek .

M.P.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.