Uvod u novu sezonu 1.dio

07.07.2015.

Pred nama je 25. prvoligaško nadmetanje od samostalnosti, u petak novo prvenstvo otvaraju novi (stari) prvoligaš, Inter iz Zaprešića te Rijeka. Sustav natjecanja u MaxTv 1.HNL je identičan kao protekle godine, četverokružni sustav (36.kola)u kojem sudjeluje 10 momčadi koji će nam dati prvaka te posljednju momčad poslati u niži razred, a pretposljednju u dodatne kvalifikacije za ostanak. Momčadi su pripreme započele pred nešto manje od mjesec dana, pripreme su odradili ili u Hrvatskoj ili u susjednoj Sloveniji. Četiri kluba igraju europska natjecanja koja su već započela. Dinamo i Rijeka premijeru imaju sljedeći tjedan, dok su Hajduk i Lokomotiva već odigrali prvu utakmicu te izborili povoljne rezultate pred uzvrat. Danas predstavljam pet ekipa, Rijeku i četiri ekipe s zagrebačkog područja.

GNK Dinamo je pripreme odradio u Zagrebu te u slovenskim Moravskim toplicama nedaleko Murske Sobote. Na pripremama nije bilo čileanskog reprezentativca Henriqueza koji je nastupao za Čile na Copa Americi te i osvojio povijesnu titulu odigravši 25 minuta u finalnom susretu. Novi igrači u modrom taboru su talentirani stoper Filip Benković te najskuplje pojačanje u povijesti naše lige, Marko Rog. S posudbe su vraćeni Dejan Radonjić (ozlijedio se već na početku priprema) te Zvonko Pamić. Klub je napustio Ognjen Vukojević. Odigrali su pet prijateljskih susreta, slavili su protiv Slavije iz Pleternice te Kubana i Vardara. Remizirali su s Zoryom te Žilinom. Pripreme su obilježene i uhićenjima izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te trenera Zorana Mamića koji se trenutno nalaze u istražnom zatvoru. Koliko su ta uhićenja utjecala na momčad (koju će do daljnjeg voditi prvi pomoćnik Damir Krznar), vidjet ćemo. Moja prognoza: Obranit će titulu u prvenstvu te će se boriti s Rijekom za titulu u kupu. U Europi očekujem najmanje play off Lige prvaka, vjerujem i da se s postojećim kadrom može i do grupne faze, a ako ništa, onda očekujem u EL proljeće u Europi nakon skoro pet desetljeća.



HNK Rijeka gradi zamjenski stadion, stadion koji će biti dom nogometašima Rijeke u domaćim prvenstvenim utakmicama dok se postojeća Kantrida bude u potpunosti rekonstruirala. Rijeka je odradila pripreme u Rijeci, Gorskom kotru te u Kranjskoj Gori. Od novih igrača tu su iskusni slovenski internacionalac Roman Bezjak, makedonski reprezentativac Ristovski, albanski reprezentativac Roshi, Sluga iz Lokomotive te nakon ozljede povratnici Moises, Knežević i Maleš, vratio se i Zoran Kvržić. Otišli su Alex Fernandez, Marko Vešović i Goran Cvijanović te Josip Ivančić na posudbu, no prijelazni rok još uvijek traje. Rijeka je uvjerljivo pobjeđivala u svim pripremnim utakmicama. Redom su uvjerljivo padali Triglav, Rudar i Krka te u generalci BiH prvaka Sarajevo čiji napad predvodi bivši napadač Rijeke Leon Benko. Kostur ekipe je ostao, trener je i dalje vjerojatno najbolji stručnjak u ovom dijelu Europe, Matjaž Kek. Moja prognoza: Borba s Dinamom za prvo mjesto te kup. U prvenstvu ipak očekujem dominaciju Dinama iako vjerujem da Rijeka može dugo biti u egalu s Modrima. Borba za kup će ovisiti o ždrijebu, finale protiv Dinama bi bila prava poslastica. Od natjecanja u EL očekujem ponovno plasman u grupnu fazu, iako puno toga ovisi i o ždrijebu koji nažalost nije bio naklonjen ni u drugom pretkolu. Nadam se ove godine i iskoraku, odnosno možda i proljeću u EL, kvaliteta je tu, još malo sreće i eto….



NK Lokomotiva je na klupu dovela iskusnog stručnjaka Antu Čačića. Uspješne pripreme su odradili na Kajzerici i u Sloveniji. Pobjedili su Ružomberok 5:0, te remizirali s Astrom (2:2) i Interom iz Zaprešića (0:0). U prvom pretkolu EL svladali su velški Airbus rezultatom 3:1 u gostima te mirno očekuju uzvrat pred svojim navijačima koji se igra u četvrtak. Prvenstvo startaju protiv RNK Splita u Parku mladeži u ponedjeljak. Od pridošlih igrača tu su kapetan i prvi vratar drugoligaša Cibalije, Jakov Puljić i Ivan Filipović te s posudbe vraćen vratar Darijan Radelić – Žarkov. Otišao je napadač Ante Rukavina, koji se vratio u Dinamo i čeka novi angažman te vratar Simon Sluga, koji se vratio u Rijeku. Stup obrane, Tomislav Mrčela, dobio je poziv za nastup za reprezentaciju Australije. Od Lokomotive očekujem stabilniju sezonu nego proteklu, te borbu s Hajdukom za treće mjesto. Smatram da Lokomotiva ima momčad za prvih pet u prvenstvu, u kupu može biti prijetnja svima, uključujući i Dinamo i Rijeku, Ante Čačić zna svoj posao. Ako prođu Airbus u EL, novi protivnik je PAOK kojeg vodi Igor Tudor. PAOK je favorit, ali kao što rekoh Lokosi imaju Antu Čačića i mladu i poletnu momčad koja može svih iznenaditi.



Nakon povratka u prvoligaško društvo prošle sezone, od Zagreba nitko nije očekivao uspješnu sezonu te pobjede i remije protiv velikana. Zagreb je nastupao praktički s istom ekipom kao i u nižem razredu, sada su ponovno zadržali više-manje iste igrače. Sada se očekuje i pokoji transfer. Afirmirali su se Livaković, Stepčić, Gabrijel Boban, Krovinović i Kolinger. Pripreme su odrađene u vlastitom nogometnom centru, Zagrebellu u Veslačkoj. Otišao je pomoćni (glavni) trener Željko Kopić, vraćen je Vjekoslav Lokica. Dražen Medić je i dalje predsjednik i trener, ima odličnu kemiju u svlačionici, momčad kvalitetno radi te pružaju jedan od boljih nogometa u ligi. Pamtimo ih i po tome što uvijek igraju u istoj formaciji neovisno o protivniku. Otišli su jedino Dino Štiglec i kapetan Jurendić, svi drugi igrači mogu otići u slučaju adekvatne odštete. Na pripremama su pobijedili Slaven Belupo kojeg vodi Željko Kopić, remizirali s Interom iz Zaprešića te izgubili od Krke i Zorye. Prvenstvo otvaraju u subotu na domaćem terenu kada im stiže Osijek. Moja prognoza: Momčad je iskusnija za još jednu sezonu, ako ne dođe do prodaje igrača očekujem uključivanje u borbu za mjesta koja vode u Europu.



Novi prvoligaš je NK Inter iz Zaprešić. Trener je i dalje Samir Toplak. Klub su u odnosu na proteklu sezonu napustili Potokar, Aleksić, Leko, Borak i Lee. Novi igrači su Ottochian, Begić, Komorski i Šoljić. Zadržali su i ubojitog napadača Iliju Nestorovskog. Inter ide poučkom Zagreba od protekle sezone, probati osigurati sredinu prvoligaške ljestvice više-manje s postojećim kadrom. Kao glavni cilj nameće se ostanak u ligi bez stresova. Ilija Nestorovski je dvije godine zaredom bio najbolji strijelac 2.HNL te se od njega očekuju potrebni golovi i u novoj sezoni, u jačoj konkurenciji. Inter ide sa spojem mladosti i iskustva u lov na što više bodova. U prvoj utakmici dolazi im Rijeka, težak ispit već na startu, ali pravi mamac za gledatelje te istinska provjera dometa ove momčadi. U pripremnom razdoblju odigrali su šest prijateljskih utakmica, svladali su Krško u generalnoj provjeri te su još poraženi od Istre i Rabotničkog i remizirali su s Zagrebom, Slavenom te Lokomotivom. Teško mi je prognozirati kakva ih sezona čeka, želim im puno uspjeha. Na prvi pogled rekao bih da ih čeka borba za ostanak s obzirom na kadar, no, u petak ću se uživo uvjeriti u njihove kvalitete pa ću moći dati jasniju procjenu.



Sutra predstavljam ostalih pet momčadi koje sudjeluju u novoj HNL sezoni. Dotad, uživajte!

Mateo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.