Strani igrači u derbijima Dinama i Hajduka

19.05.2015.

Odigran je i 70. najveći hrvatski derbi u 24. sezoni 1. HNL, dvoboj Dinama i Hajduka. Dinamo je pobijedio 4:0, tri pogotka postigao je mladi Čileanac Angelo Henriquez. Odlučio sam analizirati derbije unutar 1.HNL tako da se pozabavim temom stranih nogometaša koji su imali privilegiju igranja ovih utakmica. Pozabavit ću se time jer su ove sezone odigrana dva derbija s najvećim brojem stranih nogometaša. Jesu li ti stranci opravdali uložen novac? Da li bi bilo bolje da su se sastavile momčadi od hrvatskih igrača? Idemo li u smjeru u kojem idu Englezi, koji već jako dugo nisu ostvarili dobar reprezentativni rezultat? Glavni cilj svakog domaćeg natjecanja je graditi bazu igrača za reprezentaciju. Posljednja dva derbija ove sezone donijele su nam brojke od 13, odnosno 12 stranaca koji su nastupili. Rekord je oboren na Poljudu. Da li se mogao igrati jednako kvalitetan nogomet i bez njih? Jeste li znali da se samo jedanput u ovih sedamdeset utakmica, u ovih 23 godine, dogodilo da su i Dinamo i Hajduk imali sastavljenu momčad samo od Hrvata?



Analizu sam podijelio na četiri dijela, svaki se dio sastoji od šest prvenstava. Prvi dio kreće sa sezonom koja je odigrana u proljeće 1992., odnosno prva odigrana HNL sezona u povijesti. Završit ću sa sezonom 96./97. Tada su se derbiji igrali između HAŠK –a pa zatim Croatije protiv Hajduka. Odigrano je 14 derbija, svakome je pripalo po šest pobjeda, dok su dva susreta završila bez pobjednika. Gol razlika je bila 23:20 u korist HAŠK/Croatije. Za HAŠK/Croatiju je nastupilo sedam stranih igrača. To su bili iz BiH Miralem Ibrahimović, Edin Mujčin te Fuad Šašivarević. Iz Slovenije su bili Gregor Židan te Marinko Galič. Mađarska i Australija dale su nam po jednog predstavnika, Mark Viduka te Peter Vig. Najviše nastupa u ovom razdoblju imao je Mark Viduka, odigrao je čak šest derbija. Za Hajduk je nastupilo šest stranca. Najviše nastupa imao je Mirsad Hibić iz BiH. Još su nastupili iz Albanac Eduard Abazi, Slovak Karol Praženica, Australci Steve Horvat i Josip Skoko te Liberijac Mass Sarr.



Došli smo i do sljedećeg razdoblja, od ljeta 1997. do proljeća 2003. Odigran je 21 derbi, svakome je pripalo po osam pobjeda, dok je pet susreta završilo neodlučeno. Gol razlika je bila 24:23 u korist Hajduka. Za Croatiju (do Valentinova 2000.) odnosno Dinamo nastupilo je 12 stranaca. Najviše nastupa ubilježio je Edin Mujčin, njih čak 16. Ne zaostaje puno ni bivši Hajdukovac, Goce Sedloski iz Makedonije s 11 nastupa. Još su sudjelovali Mark Viduka i Eddy Bosnar iz Australije, Nermin Šabić i Enes Mešanović iz BiH, Zoran Pavlovič i Boštjan Cesar iz Slovenije, Dumitru Mitu iz Rumunjske, Miura iz Japana, Munoz iz Čilea te Gražvydas Mikulenas iz Litve. Croatiju je par mjeseci vodio i strani trener, prvi put u povijesti, točnije otkad je HNL –a, Argentinac Osvaldo Ardiles. Za Hajduk je nastupilo 15 stranaca. Najviše nastupa je prikupio Josip Skoko, njih osam. Iz BiH su bili Enes Demirović, Ervin Smajlagić, Jasmin Mujdža, Ivan Radeljić te Almir Turković. Makedoniju su predstavljali Goce Sedloski, Miroslav Weiss, Igor Đuzelov i Irfan Islami, zatim Albanac Viktor Paco, Kanađanin Ante Jažić, Rus Dmitri Radchenko, Liberijac Mass Sarr te još jedan Australac, Anthony Grdić.



Od sezone 03./04. do sezone 08./09. (uključujući i nju) odigrano je 19 derbija. Dinamo je polako preuzimao dominaciju, slavili su „Modri“ u devet susreta, pet ih je otišlo na stranu Hajduka, a pet ih je završilo neodlučeno. Gol razlika je bila 23:17 u korist momčadi iz Maksimira. Sve više stranaca je bilo prisutno u svlačionicama obje momčadi. Dinamo se okrenuo južnoameričkom tržištu, Hajduk je još uvijek vjerovao igračima s ovdašnjih prostora. Za Dinamo je nastupio 21 strani igrač, dok je za Hajduk nastupilo 17 stranih igrača te ih je u dva derbija vodio i trener iz susjedne BiH, Blaž Slišković. Najviše nastupa za Dinamo prikupili su Brazilci, Etto i Carlos, po sedam nastupa. Tu su još bili Eduardo da Silva, Anderson Costa, Vitor Junior te Sammir iz Brazila, Ibanez i Calello iz Argentine, Morales iz Čilea, Chago iz Kameruna, Guela iz Obale Bjelokosti, Slepička iz Češke, Koch iz Njemačke, Mitu iz Rumunjske, Sedloski iz Makedonije, Strupar iz Belgije te Bartolović, Mujčin i Hrgović iz BiH. Eduardo da Silva se tada računao kao Brazilac jer još nije dobio državljanstvo. Najviše derbija za Hajduk odigrao je Dragan Blatnjak iz BiH, iz iste zemlje tu su još bili Almir Turković, Dario Damjanović, Mirko Hrgović, Boris Pandža, Mladen Bartolović te Senijad Ibričić. Iz Slovenije su bili napadač Klement Lavrič, Suad Filekovič te Sebastijan Cimirotič. Dvojicu igrača je Hajduk imao iz Makedonije, to su bili Igor Kralevski te Goran Talevski, zatim Urugvajac Pablo Munhoz, Brazilac Matos, omaleni Latvijac Maris Verpakovskis, Rumunj Florin Cernat te Australac Josip Skoko.



Došao sam i do posljednjeg razdoblja, od ljeta 2009. do današnjeg dana. Statistički gledano odigrano je 17 derbija, jedan derbi nije zbog bojkota igrača Hajduka, no o tome nešto kasnije. Dinamu je pripalo deset pobjeda, pet susreta završilo je neodlučeno dok je Hajduk slavio u samo dva susreta. Gol razlika je statistički 34:15 u korist Dinama. I Hajduk i Dinamo su povećali broj stranaca u momčadi. Dinamo je povećao broj stranaca na brojku 32, dok je Hajduk podigao na brojku 19. I Dinamo i Hajduk je vodio u ovom razdoblju po jedan strani trener, na klupi „Modrih“ sjedio je iskusni Vahid Halilhodžić iz BiH, dok je Hajdukov strateg bio neiskusni i mladi Bugarin Krasimir Balakov, popularni Krešo. U svlačionici Dinama najviše je igrača iz Portugala te Južne Amerike. Brazilci Etto, Sammir, Dodo i Cleyton. Portugalci Pinto, Eduardo Carvalho, Goncalo, Machado, Tonel i Ruben Lima. Argentinci Ibanez, Cufre, Calello i Sigali, zatim Morales, Fernandes te Henriquez iz Čilea. Matel iz Rumunjske, Olmo iz Španjolske, Addy iz Gane, Chago iz Kameruna, Taravel iz Francuske, Papadopoulos iz Grčke, Čeh Slepička, Poljak Sandomierski, Hodžić, Husejinović te Alispahić iz BiH, Sylvestr iz Slovačke, Beqiraj iz Crne Gore te Ademi koji ima državljanstvo Makedonije. U ovom razdoblju najviše derbija, njih osam, odigrao je robusni centarfor iz Crne Gore, Fatos Beqiraj. Za Hajduk su najviše nastupa ubilježili BiH reprezentativci Avdija Vršajević te Tino Sven Sušić, iza sebe imaju osam odigranih derbija. Iz iste zemlje nam još dolaze Boris Pandža i Senijad Ibričić. Nastupali su i Australci Steven Luštica, Josip Skoko te Ljubo Miličević. Bio je tu ponovno Rumunj Cernat. Još su nastupali Haris Bukva iz Austrije, Inoha iz Japana, Paraiba i James iz Brazila, Abdukholikov iz Uzbekistan, nekoć nevjerojatni Artem Milevkiy iz Ukrajine, Ruben Lima iz Portugala, Ivan Vuković iz Crne Gore, Iluridze iz Gruzije te iz Obale Bjelokosti Jean Kouassi.



Po ukupnom broju nastupa u svim derbijima apsolutni pobjednik je Edin Mujčin iz zagrebačke momčadi, odigrao je čak 24 derbija u 1.HNL. Iz redova Dinama tu su još Goce Sedloski s 15 nastupa te Brazilac Etto s 10 nastupa. Listu igrača Hajduka predvodi bivši kapetan, australski internacionalac Josip Skoko s 16 nastupa. Osim njega tu su još iz BiH, Dragan Blatnjak s 10 nastupa te Dario Damajnović s 9 nastupa. Po broju stranaca u jednom derbiju pobjedu odnosi pretposljednji dvoboj, kada je završilo 1:1 na Poljudu, nastupilo je ukupno 13 stranaca (deset za Dinamo, troje za Hajduk). Posljednji derbi u kojem je Dinamo slavio rezultatom 4:0 ostat će upamćen po tome što ga je odigralo 12 stranaca (devet Dinamo, tri Hajduk) te što je hattrick postigao Čileanac Angelo Henriquez. Iz sezone 09./10. datira derbi koji je Hajduk pobijedio rezultatom 2:1, tada je nastupilo 11 stranaca. Odigran je samo jedan derbi u kojem nije bilo prisustva niti jednog stranca. Zbilo se to 15.11.1992., pred 50000 ljudi u Maksimiru, treneri momčadi bili su Ćiro Blažević (HAŠK) te Stanko Poklepović (Hajduk), utakmica je završila rezultatom 1:1. HAŠK/Croatia su ukupno četiri puta igrali bez prisutnosti stranaca, Dinamo niti jednom. Hajduk je čak 11 puta odigrao bez prisutnosti stranaca. Posljednji put se to zbilo 19.03.2011., Dinamo je u Maksimiru nadvisio Hajduk rezultatom 2:0. Od 70 odigranih derbija, stranci su svoj udio dali u samo njih 15. S obzirom na količinu stranaca to je jako mala brojka. Većinom su u tim derbijima glavnu ulogu imali igrači momčadi iz Maksimira. Najbolji strani strijelac je Mark Viduka s pet postignutih zgoditaka, slijedi ga Henriquez s četiri pogotka. Jedini hattrick djelo je Angela Henriqueza iz današnje utakmice, hattrick je postigao i Eduardo, ali on je tada već imaohrvatsko državljanstvo. Posljednji derbi prošle sezone prekinut je u 80. minuti utakmice zbog vrijeđanja vodstva HNS – a te Dinama od strane domaćih i gostujućih navijača. Rezultat je bio 1:0 za Dinamo, susret je registriran rezultatom 3:0 za Dinamo. Drugi po redu derbi ove sezone nije odigran zbog bojkota igrača Hajduka, igrači nisu htjeli odigrati susret zato jer njihove navijače nisu pustili na stadion. Utakmica je registrirana rezultatom 3:0 za Dinamo.



Došli smo i do zaključka da se Dinamo ustvari počeo odvajati od Hajduka tek kupovinom brojnih stranaca. Doduše, Hajduk je u financijskoj krizi pa je teško reći što bi bilo da je situacija drugačija. I jedna i druga ekipa u svojima redovima posjeduju brojne talente, treba li se okrenuti samo vlastitom pogonu i trpjeti koju godinu? Nitko nema strpljenja za to, pa je zato teško dati odgovor na to pitanje. U posljednjem derbiju se istaknuo Ante Ćorić, odigrao je odličnu utakmicu u dresu Dinama, igrao je i Marko Pjaca, no uz ovakvog Ćorića nije došao toliko do izražaja. Andrija Balić i Nikola Vlašić danas se nisu istaknuli, jednostavno nisu bili vidljivi. Uklopili su se u sivilo cijele momčadi, iako je Nikola Vlašić bio jedan od boljih pojedinaca u dresu splitske momčadi. U subotu je Hajdukovu mladost nadmudrila Dinamova internacionalna momčad. Dinamo u svojim redovima ima talentiranog Španjolca Olma, Albanca Cekicija, Hodžića iz BiH te golgetera iz Čilea, Angela Henriqueza kojemu je samo 21 godina. Dinamo želi biti Porto, no daleko su od njih, predaleko. Bilo je tu jako puno promašenih investicija, Dinamo se zasad najbolje okoristio uslugama iskusnih Portugalaca te mladog Henriqueza i Eduarda da Silve, kada su ga doveli iz Brazila. Hajduk nije uspio s južnoamerikancima, najbolje im ide s igračima iz susjedne nam BiH, kako kažu „nema stranca do Bosanca“. Vidjet ćemo što nam donose sljedeći mjeseci, godine….



Svoje komentare, prijedloge i kritike možete slati na mail around.world92@gmail.com, ili me posjetit na stranici na facebooku https://www.facebook.com/hnlzauvijek

Mateo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.