Sedmi i osmi na listi najboljih strijelaca u povijesti HNL-a

12.05.2015.

Vraćam se napadačima. Jedan je na sedmom, a drugi na osmom mjestu vječne ljestvice strijelaca 1.HNL. Nikada nisu igrali zajedno, ali obojica su bili miljenici navijača, jedan je otišao u inozemstvo te osigurao egzistenciju, drugome to nije pošlo za rukom već je cijelu svoju karijeru proveo u Hrvatskoj i danas radi nekoliko poslova, a tu i tamo i u skladištu……..



RENATO JURČEC rođen je u Zagrebu početkom lipnja 1966. Cijelu karijeru je proveo u Hrvatskoj, postigao je ukupno 87 golova u 1.HNL te se nalazi na sedmom mjestu liste najboljih strijelaca u povijesti. Prve nogometne korake naučio je u Zaprešiću, točnije u Inkeru. Seniorsku karijeru je započeo u dresu NK Zagreba. Dvije sezone proveo je igrajući za Pjesnike, nastupio je u 60 službenih utakmica te postigao 16 pogodaka. Nakon Zagreba vraća se u predgrađe, sezonu je odigrao u Inkeru te nastupio u 27 utakmica i postigao 11 zgoditaka. Nakon kontinenta zaputio se južnije, potpisuje za splitski Hajduk. Na Poljudu je proveo dvije sezone. Već u prvoj sezoni osvojio je superkup, kup i prvenstvo te je bio treći strijelac prvenstva s 19 pogodaka. Ta brojka mu je najveći doseg po broju pogodaka u jednoj sezoni. Na ljeto je poslan na posudbu u Inker iz Zaprešića gdje se zadržao jesenski dio sezone, za žute je odigrao 15 utakmica te postigao 12 pogodaka, ta dobra statistika vratila ga je na Poljud, tada je Hajduk imao problema s efikasnošću te je zato vraćen. Po povratku se nije nazabijao golova te se taj povratak nikako ne može nazvati uspješnim. Ukupno je za Hajduk odigrao 46 službenih utakmica i postigao 20 pogodaka. Nakon Poljuda zaputio se natrag u Zagreb, ovaj put destinacija mu je bila Maksimir i NK Croatia. U dvije sezone je prikupio 26 nastupa te je upisao 13 zgoditaka, sudjelovao je u osvajanju dva kupa te dva naslova prvaka Hrvatske. Jednu polusezonu je proveo na posudbi u Kranjčevićevoj, gdje je ponovno obukao dres Zagreba i nastupio u 9 utakmica uz učinak od četiri zgoditka. Trijumfne dvije sezone u Croatiji nisu mu donijele transfer u inozemstvo, potpisao je ugovor za vinkovačku Cibaliju. U gradu na Bosutu proveo je samo jednu sezonu, nastupio je u 23 utakmice te postigao pet zgoditaka. Nakon Cibalije zaputio se u klub po kojem ga se i ja sjećam, zadnji prvoligaški klub u kojem je nastupao te ušao u povijest po jednom zanimljivom podatku, NK Slaven Belupo. U Koprivnici je proveo tri sezone, prikupio je 74 nastupa te postigao 16 zgoditaka. 2001. Bio je strijelac u utakmici protiv Hajduka te je postao prvi igrač u povijesti koji je postigao barem jedan gol u svih dotadašnjih 11 prvenstava. Sljedeće razdoblje svoje karijere proveo je u Inkeru iz Zaprešića. Pošto je već bio duboko u tridesetim godinama života, nije se naigrao. Zadnje dvije sezone karijere proveo je u niželigašu NK Maksimir gdje je s 40 godina na leđima postigao 29 pogodaka u 57 nastupa. U inozemstvu je bio na probama u Belgiji, Švicarskoj te Španjolskoj ali te su probe propadale te je uvijek bio primoran ostajati u Hrvatskoj. Očito nije imao dovoljno sreće i veza te podatak da nikada nije bio u reprezentaciji mu nije išao na ruku. Nakon završetka profesionalne karijere odlučio se okušati i u ulozi nogometnog trenera. Nije se baš snašao u toj ulozi, trenirao je niželigaše NK Laduč, NK Bistru, ŠNK Lekenik te BSK Brdovec. Za reprezentaciju Hrvatske nije prikupio niti jedan nastup.




ROBERT ŠPEHAR rođen je na sutrašnji datum 1970. u Osijeku. Ovim putem mu čestitam rođendan! Prve nogometne korake, a i prve godine seniorske karijere proveo je u NK Osijek. Prve četiri sezone nastupao je za Osijek, prikupio je 53 nastupa te postigao 14 zgoditaka. Nakon Gradskog vrta seli u Kranjčevićevu, potpisuje za NK Zagreb. Dvije sezone igrao je za Pjesnike te upisao 46 službenih nastupa i postigao 27 zgoditaka. Nakon Zagreba vraća se u Osijek, kod kuće provodi samo jednu sezonu prije odlaska u inozemstvo. Odigrao je 26 utakmica te psotigao 23 pogotka. Odlična statistika te jak klub omogućili su mu transfer u Belgiju, potpisao je za Club Brugge. Dobro se snašao u Bruggeu, u dvije sezone nastupio je u 49 utakmica te postigao 37 pogodaka. Odlična statistika omogućila mu je transfer u još bolji klub, klub iz liga „petice“, AS Monaco. U Kneževini nije bio uspješan kao u Belgiji. U dvije sezone nastupio je u samo 27 utakmica te postigao šest zgoditaka. Usprkos lošijoj statistici ostat će upamćen što je postigao zgoditak u polufinalnom dvoboju Lige prvaka u sezoni 97./98. Nakon jahti, casina i ostalih ljepota Azurne obale odlazi u Italiju. Potpisuje za Hellas Veronu. Tamo se zadržao samo jednu sezonu, prikupio je samo tri nastupa i to bez učinka.Pošto je bio u najboljim igračkim godinama, s već puno utakmica u nogama i dalje je bio tražena roba na jugu Europe. Potpisao je za Sporting iz Lisabona. I u Portugalu je proveo jednu sezonu, nastupio je u 11 utakmica te postigao pet pogodaka. Nakon Lisabona seli u Istanbul, potpisuje za turskog velikana, Galatasaray. Tu je proveo samo polusezonu, bio je u nemilosti trenera te je upisao samo jedan nastup. Tijekom zimskog prijelaznog roka zaputio se natrag u Belgiju, ovaj put u Standard iz Liegea. Do kraja sezone upisao je 20 nastupa te postigao tri pogotka u Jupiler ligi.



Nakon uspješnih godina u inozemstvu odlučuje se za povratak u rodni Osijek. Sljedeće dvije sezone nastupao je za Osijek, odigrao je 27 utakmica te postigao nevjerojatnih 18 pogodaka. Odlični nastupi u Osijeku donijeli su mu i posljednji izlet u inozemstvo, ovaj put ga je kupila ciparska Omonia. U ciparskoj prijestolnici, Nikoziji, proveo je jednu sezonu te prikupio sedam nastupa uz učinak od tri pogotka. Tu je i okončao karijeru. U HNL-u je ukupno postigao 86 pogodaka te se nalazi na osmom mjestu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti. Za reprezentaciju Hrvatske nastupio je osam puta u razdoblju od 1992. do 1996. Nije upisao niti jedan nastup u službenoj utakmici. Debitirao je 5.07.1992. u tekmi protiv Australije, ušao je u igru posljednjih sedam minuta utakmice. Posljednji nastup u kockastom dresu imao je 12.12.1996. u tekmi protiv Češke kada smo slavili rezultatom 5:2, ušao je u igru u sudačkoj nadoknadi. Niti jedanput nije bio strijelac. Po završetku karijere najprije se okušao u raznim ulogama u fotelji, a kasnije je dobio i licencu za obnašanje uloge nogometnog trenera, trenirao je samo niželigaša NK Višnjevac, a bio je i predsjednik NK Osijek.



Uskoro stižu i nove priče, komentirajte i predlažite na mail around.world92@gmail.com ili na FB stranici https://www.facebook.com/hnlzauvijek .

Mateo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.