Premijer liga BiH, Osijek, Hajduk, egzistencija, BiH....

19.04.2015.

Vraćamo se strancima koji su obilježili napadačku scenu hrvatskog nogometa, naravno radi se o Bosancu i Hercegovcu. Nikad nisu zajedno nastupali ali su zato obojica branili boje Osijeka i Hajduka….. ALMIR TURKOVIĆ i STANKO BUBALO!!!

Almir Turković rođen je u mjestu Ture, nedaleko Sarajeva 1970. Nogomet je počeo igrati sa samo 8 i pol godina u jednom od dva najveća BiH kluba, FK Željezničar s Grbavice. Početak seniorske karijere proveo je u Sloveniji nastupajući za HIT Goricu te kasnije za niželigaše Tigris i Štajer. U 1.HNL dolazi 1997. te potpisuje za NK Zadarkomerc. Za momčad iz Zadra nastupio je u 54 utakmice te postigao 16 golova u dvije sezone. NK Zadarkomerc je tada ispao iz lige te je Almir preselio u redove FK Sarajeva. U Sarajevu se nije naigrao te na zimu potpisuje za NK Osijek koji je tada imao značajnu ulogu u HNL-u. U Osijeku je proveo pune dvije godine, osjetio je i igranje u Kupu Uefe gdje je Osijek zabilježio zavidne rezultate. Prikupio je 53 nastupa te je 17 puta svladao protivničkog golmana. Dobri nastupi u Osijeku donijeli su mu angažman na Daleki istok, točnije u Cerezo Osaku. S 32 godine na leđima to je bila sjajna prilika da si osigura egzistenciju. Godinu dana je proveo u Japanu te nastupio u 38 utakmica i postigao 11 pogodaka. Bio je jedan od glavnih igrača te imao zapaženu ulogu. Nakon avanture u Japanu vraća se u HNL, potpisuje ugovor sa splitskim Hajdukom. Dočekan je sa skepsom, ali je brzo utišao kritičare. Za Bile je nastupao dvije i pol sezone. Odigrao je 62 službene utakmice i postigao 19 golova. Nastupao je i u prvenstvu, kupu, superkupu te i u međunarodnim natjecanjima. Osvojio je dva prvenstva i jedan kup. Kada danas dođe sudjelovati na nekom malonogometnom turniru publika ga se rado prisjeti. Povećanjem konkurencije u Hajduku te s već 35 godina na leđima odlazi s Poljuda. Vraća se u Osijek gdje se odlučuje pomoći mladim igračima. Godinu dana je proveo u Osijeku te nastupio u 26 utakmica i postigao tri pogotka. Raskinuo je ugovor s Osijekom te odlazi ponovno u Sarajevo. Za Bordo momčad nastupao je u sljedeće dvije sezone gdje je prikupio 22 nastupa i pet zgoditaka. Karijeru je završio u lipnju 2008. u dresu Sarajeva. Nažalost, nikada nije nastupao niti za jednu reprezentaciju.



Nadimak mu je Ronaldo iz Turčinovića. Rođen je u Širokom Brijegu (BiH), u travnju 1973. Nogometom se počeo baviti u Širokom Brijegu. Seniorsku karijeru također je započeo na stadionu Pecara nastupajući za Široki Brijeg. Zbog rata nisam uspio doći do podataka u prvim godinama njegove karijere. Do 1998. boravio je u rodnom gradu. Potkraj sezone odlučio se za odlazak u Hrvatsku te potpisuje za NK Osijek s kojim je godinu kasnije osvojio kup. Dvije sezone je proveo u Osijeku, vrlo uspješne sezone i po njega i po momčad. Odigrao je 62 služben utakmice te postigao 23 pogotka. Nakon odličnih sezona u Osijeku preselio je južnije, potpisao je za Hajduk iz Splita koji je tada gradio mladu šampionsku momčad. Hajduk je trenirao mladi stručnjak Zoran Vulić. U Splitu je proveo jednu sezonu te odmah s Hajdukom osvojio naslov prvaka. Čak je imao i ključnu ulogu u posljednjem kolu kada je Hajduk za potvrdu naslova morao pobijediti Varteks u Varaždinu. Postigao je u toj utakmici posljednja dva zgoditka te odlučio osvajača prvenstva. Ukupno je za Hajduk odigrao 34 službene utakmice te postigao 21 pogodak. Oldični nastupi u bilom dresu donijeli su mu transfer u Austriju. Potpisao je ugovor za FC Karnten. Najbolje igračke godine je proveo igrajući za FC Karnten, odigrao je zavidnih šest sezone. Upisao je 133 nastupa te postigao 35 pogodaka. Doslovno je postao ikona Karntena, uvijek omiljen među navijačima. Znali su prepoznati njegov momčadski duh i borbenost. U Karntenu su zapuhali neki novi vjetrovi, a i Stanko više nije bio tako mlad. S 34 godine na leđima odlučuje se za povratak u Premijer ligu BiH. Potpisao je ugovor za svoj Široki Brijeg te za njih nastupao dvije sezone, u njihovom je dresu završio karijeru. Odigrao je u te dvije sezone 48 utakmica te postigao 14 pogodaka, odlična statistika za igrača kasnim tridesetima. Što se reprezentacije tiče oduvijek je želio igrati za Hrvatsku. Taj san mu se ispunio 1999., uspješne igre u dresu Osijeka donijele su mu poziv u reprezentaciju koju je vodio „trener svih trenera“, Ćiro Blažević . Debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Meksika. Također je odigrao i u prijateljskoj utakmici protiv Francuza u Parizu. To su mu bila jedina dva nastupa za reprezentaciju.



Prošlim postom smo srušili rekord čitanosti, hvala! Komentare i prijedloge šaljite na mail around.world92@gmail.com ili me posjetite na facebooku stranici https://www.facebook.com/hnlzauvijek?ref=aymt_homepage_panel .

Mateo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.