Uvijek ikonama plodna rijeka Drava

27.12.2014.

„Ne bojimo se ni Dinama ni Hajduka“….slovio je legendarni ćelavac brončanog sjaja, jedan jedini i nikad zaboravljeni, čovjek koji nas je često nasmijavao svojim epskim promašajima….PETAR KRPAN!

Nakon Šukera, Vlaovića i Špehara Osijekova nogometna škola podarila nam je i Petra Krpana. Bogatu karijeru je započeo u Osijeku u ratnom razdoblju, sakupio je preko 100 nastupa za Osijek u četiri godine. Nakon Osijeka odlučuje se istražiti malo toplije i stabilnije krajeve, odlazi u portugalski Sporting iz Lisabona te nakon toga u Uniao Leiriju. Zlatno doba Petra Krpana je bilo baš za vrijeme njegovog boravka u sunčanom Portugalu, dobio je poziv i za SP u Francuskoj za Hrvatsku reprezentaciju, gdje je kao što svi znamo pokupio brončanu medalju, nastupio je u utakmici s Rumunjima u osmini finala. Početkom novog stoljeća odabire HNL kao svoje sljedeće odredište. Golove je zabijao kao na traci u momčadi Osijeka, Zagreba pa i Hajduka. Ponovno odlazi u svoju drugu domovinu, Portugal. Kratko je trajala ta avantura te se stavlja na raspolaganje još jednom uglednom HNL članu, HNK Rijeka. Uspio je promašiti jedanaesterac u važnoj europskoj utakmici protiv Litexa te tako izbacio Rijeku iz Europe. Zatim odlazi u Kinu gdje zarađuje za budućnost, nažalost tamo se nije dobro proveo te je odlučio srozati svoj ugled potpisavši ugovor s Divom iz predgrađa, NK Inter iz Zaprešića. Bogatu karijeru je završio u osječkom bazenu, niželigašu NK Grafičar Vodovod 2008. godine. Za Hrvatsku A reprezentaciju je sakupio četiri nastupa te nije postigao niti jedan gol.







Beckham i Manchester kao vizija idealnog…..govorila je tako davnog studenog 2000. godine naša sljedeća ikona, prerano i tragično preminuli Varaždinski Beckham…..SILVESTER SABOLČKI!

Rođeni Varaždinec, logično je da ga je put od malih nogu odveo u tada HNL velikana, NK Varteks. Varteks je nažalost bio i ostao njegov jedini klub. S 19 godina je debitirao za seniorsku momčad, nastupao je za sve mlađe selekcije Hrvatskih reprezentacija, najzapaženiji je bio na Svjetskom prvenstvu održanom u Nigeriji za igrače do 20 godina. Tada su perspektivnu Varteksovu momčad činili Šafarić, Sklepić, Kristić…Slobodno vrijeme provodio je igrajući biljar te pecajući (kao današnje zvijezde Ivan Tomečak i Andrej Kramarić). Ukupno je sakupio 17 nastupa za U-21 Hrvatsku reprezentaciju, nastupio je čak i za A reprezentaciju i to dva puta. Debitirao je 25.travnja 2001. u svom domu, stadionu Anđelka Herjavca u Varaždinu, zamijenio je legendarnog Roberta Jarnija u tekmi protiv Grčke (2:2). Krajem sezone 2002./2003. Potpisao je ugovor s novim HNL prvakom, Dinamom, nažalost nikada nije obukao modri dres. Poginuo je 30.svibnja 2003. u prometnoj nesreći u Varaždinu, nažalost tada su se ugasili i životi mladog Varaždinskog čuvara mreže Kristijana Kitnera te posuđenog vratara Krunoslava Sabolića.





Nadamo se da će Vas se dojmiti ove dvije ikone, da ste dosad bili zadovoljni našim odabirom. Podsjećam da svoje želje možete poslati na mail around.world92@gmail.com ili napisati u komentarima ovog ili bilo kojeg drugog posta. Nijedna ikona neće biti zapostavljena :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.