Kobarid, Slovenia

18 prosinac 2019

Poslin duže pauze putujemo u Sloveniju, ovaj put u Kobarid...Cila općina ima oko 4800 a samo misto oko 1200 stanovnika. Prvi tragovi imena potjeću iz davne 1184. Nije mu prošlost bila baš blistava, 1688. stradava od požara...
a 1917. u prvom svjetskom ratu poprište je velike poznate Kobaridske bitke kad su u tri dana od 24. do 27. listopada 1917. godine njemačke i austro-ugarske postrojbe probile talijanske položaje i nanile talijanskoj vojsci velike gubitke u ljudstvu. Inaće, za vrime trajanja 4 godišnjeg rata, izginilo je oko 20 miljuna vojnika i civila. U Kobaridu je osnovan Muzej Prvoga svjetskog rata, danas Povijesni muzej / koji nažalost nismo posjetili jer smo stigli popodne a vraćali se ka uvik iza doručka, oko 9 sati /... ali san na putu do kafića utepija i slika haubicu iz te bitke, koja je izvađena iz rijeke Soče.


Nisan moga virovat očima, teška 5174 kg, jadni su bili vojska i konji koji su je vukli! ... Ebali ih ratovi!...
Kad san slikava, smeta mi je ovaj prometni znak STOP... a onda mi je bilo i drago šta je na tom mistu....STOP! za ratove, ubijanja, mržnju, haubice, topove, mine, puške, mitraljeze, rivolvere... metke i sve šta nosi stradavanja, nesriću, tugu i smrt!

Pegula i stradanje Kobarida nastavljeno je nažalost, u prošlom stoljeću..
Godine 1976. strada je od potresa koji je bija u Italiji u susjednoj Furlaniji jačine 6,5 u kojem je bilo oko 1000 ljudskih žrtava. Slovenska strana je imala ogromnu materijalnu štetu, srićom bez ljudkih žrtava!
U Kobaridu je tvornica medicinske opreme Metaloplast, proizvodi medicinske instrumente, igle ( biće da je za injekcije ) i drugu medicinsku i laboratorijsku opremu.
Iza koncerta pošli smo na večeru pa san usput načinija par snimaka grada u noći...Večera je bila a la carte ... ja naručija špinjaču i povrće sa roštilja :)

Ujutro, iz apartmana di smo spavali... pogled na crkvu sv. Antuna Padovanskog uz misli i molbu da nas čuva na putu i vrati cile, nazad u naš Šibenik.Eto!... Usput, zamolija san sv. Antu za još jednu stvar, neznan koji mu je rok za ispunit ali za sad kolko vidin .... ne šljivi me!
.
.

Oznake: Kobarid, sLOVEnia, klapa Maslina, WZW, Šibenik, croatia

S u d b i n a ... Ljubav što traje ...

10 svibanj 2019

Sudbina je tila da nas oboje ovih izuzetnih interpreta napuste zauvik .
Prva je rastužila Španjolsku i Mexico smrt Rocio Durcal, 25. ožujka 2006. godine!
A rastužila je i mene jer san je obožava slušati, kad bi od prijatelja iz USA dobija nove CD.. zna san slušati cilu noć bez spavanja... Napravija san i nekoliko video clipova kao sićanje na godišnjice njezine smrti! :((


A onda je sudbina tila da 28. kolovoza 2016. Mexico rastuži odlazak u vječnost..
Juana Gabriela... velikog talenta, pivača i autora mnogih hitova u zabavnoj i tradicionalnoj ranchera glazbi sa mariachima.
Vjerojatno će mnogi od Vas sve ovo ignorirati i ne poslušavši, ali nije zgorega upoznat i nešto drugo, novo, drukčije...

Poslušajte ( ako Vam se daa ).. kako istu pismu El Destino... genijalno izvodi naš mariachi sastav El Combo i slovenka Mili Halusek ..
Moj jedini!

Još uvijek,
sjećam se prvog susreta
i dana našeg prvog poljupca..
od tad je moje srce samo tvoje....
A ti!... Dal me voliš?

Zauvijek!
samo si ti u srcu mom
u naručju tvome moj je dom..
sve drugo, nevažne su priče!

Šapni mi, volim te,
jednom zagrli me...
to je ljubav što traje...
Ja s tugom se borim,
ja za me se bojim...
ona snagu mi daje ..
Bez tebe , život je moj..
I tuga i bol...
ja zbog tebe živim..
jer si ljubav mog života
sva radost i ljepota
i moje si sunce
u danima sivim....

Jedina!...

Ja te volim!
i uvjek ću te voljeti..
i tada kad nam vrijeme ostavi
tragove na licu...
a ti?... Obečaj!

Sve, što želiš!...
Do kraja sve.. sve zajedno...
i sto života s tobom ponovo,
istim putem vjeruj bi krenuo!

Šapni mi, volim te
jednom zagrli me...
to je ljubav što traje...
ja s tugom se borim
ja za me se bojim...
ona snagu mi daje...
Bez tebe , život je moj..
I tuga i bol...
ja zbog tebe živim ...
jer si ljubav mog života,
sva radost i ljepota...
i ti moje sunce
u danima sivim....Oznake: El Destino, Zauwik, Te quiero, Te amo, amor, Rocio Durcal, Juan Gabriel, mexico, Ljubav što traje, El Combo, Mariachi, croatia

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.