O B L A K

27 travanj 2020


..

Doša oblak, a suze ne roni...
izna' sela kuće dodiruje;
šuša dugo na uzbunu zvoni,
jerbo vrime već davno miruje.

Suri oblak brzo se primaka
onoj drugoj o' kulfa mu strani;
nike ruke po nebu prostrle
modri lancun lipo šumprešani.

Vratilo se sve kako je bilo,
jerbo nas je kiša svi' izdala;
sunce redun žarit nastavilo,
oblak poša, a šuša ostala!


Bepa Josipa Jurat



šuša.............. suša
suri................ tamni
primaka... ..... približija
o' kulfa........... otvorenog mora
prostrle.......... razvukle
lancun........... plahta
šumprešani... ispeglani
jerbo...............jer
redun............. redom

.
.
.

Oznake: oblak, Bepa Josipa Jurat, Otok Žirje, w

M O T A R

20 travanj 2020

Trava Svetog Petra, lat. Crithmum maritimum


Motar je samonikla trajnica koja raste posvuda po kamenitoj obali uz more. Listovi su mesnati, dugački oko 5 cm, a beru se poput šparoge. Otkinu se na mjestu gdje se sami prelome. Motar se kao prva biljka do mora veže uz zaštitnika ribara Sv. Petra. Kod nas se naziva još i petrovac, a Talijani, Francuzi i Englezi ga nazivaju travom Svetoga Petra.



Ima intenzivan okus, slan i aromatičan, kojim podsjeća na komorač i kapare. Bere se u proljeće, najbolje u svibnju i početkom lipnja, prije cvatnje. Kad procvate, obično u kolovozu i rujnu, preintenzivnog je okusa. Autohtona je biljka mediteranskih obala, ali rasprostranjen je i na zapadnim obalama Europe, uz obale Irske i Engleske.
Kao ljekovitu biljku nekad su ga mornari koristili protiv skorbuta – nosili su ukiseljeni motar sa sobom na dulje plovidbe. U narodnoj medicini pripisuje mu se diuretičko djelovanje, pa je preporučena hrana za mršavljenje i čišćenje organizma.




Cijenjen je kao aromatično povrće, kiseli se, ili skuha s krumpirom pa začini maslinovim uljem (poput blitve). Kuha se u rižotima, varivima, umacima, s tjesteninom, po receptima kao šparoge. Zahvalna je zimnica jer je svugdje uz obalu dostupan, lako ga je nabrati i ako ste samo na ljetovanju, a zimi uživati u kiselom motaru kao podsjetnik na mirise i zvukove mora.

Izvor teksta: Snježana Ivić





Za sve koji se zovu Petar, Petra a i za sve druge, sad je prigoda da se obraduju savršenim zdravim obrokom njihovog sveca imenjaka.. ili da ih iznenadu oni koji ih volu! Ja san ga nabra pred neki dan, ( a nisan Petar ) more se i ostavit koji dan da intezivan miris ispari koji je intezivniji neposredno prije ili u tijeku cvitanja.
Odavno sam čita o njemu i lani san ga prvi put prova baš u doba cvitanja i isto mi je bija super!
Ovaj sad je manje aromatičan, preporučam, ja san ga spremija s jajima utvrdo ka šparoge, maslinovo ulje i ko voli malo kvasine!..
Uslast! želi van... EL DIABLO



Ovde klik za ugasit glazbu :)

Oznake: Motar, kad mi dođeš ti, w

Oče naš...

11 travanj 2020












Moj minijaturni ( 7cm , 206 strnica ) molitvenik iz ditinjstva, pok. mater sačuvala, naša poslin njezine smrti! :(((

-----
Želim da Vam Uskrs i sve ono što dolazi iza njega bude blagoslovljeno!
Sritan Uskrs želim svim srcem svima, uključujući kumpanja Domenica i sve one drage blogere, pogotovo blogerice koji su otišli a ostavili tragove u srcima i sićanjima. Njima poruka.. vratite se a svima, ostanite doma i čuvajte se!





S U N C E na istoku

08 travanj 2020

.
.

T o f u

03 travanj 2020

Čarapica je kriva!

U zadnje vrime, šta nije dobar znak, sve više me zanima kužinavanje. Počeja san sa toćevima od pomidora s panceton za maništru usuvo, par puta je i kumpanjo Domenico prova kad bi bija u Šibeniku. Onda san se malo okuražija pa san krenija s tikvicama i na kraju šporku šalšu od pomidora.
E, onda san se zainteresira za one lipe salate s bloga šta sprema @Čarapica i tome san osta dosljedan, često ih radin i super su mi. Je da je sve "ručni rad".. sickanja usitno ka u priči, već san pisa o tome a onda je Čarapica počela s nekim egzotičnim nazivima koje do tada nisan ni čuja. Polako san se ušalta i kupija svega po malo. Tofu san jedanput kupija pa ga onako nasicka na kockice u salatu, nije mi bilo nešto, a onda san vidija da ga Čarapica friga pa sinoć prova i ja bez ikakvog recepta. Ono baš po svome kako mi je palo napamet. Iskida ga na kocke ( pari sapun, aj nije baš da je ka spun, ka sir je ) umiša u puru ka da ću pohati, ubacija u tavu i friga, doda kurkumu, curry, kajenski papar, crni papar, chili umak, ima san jednu teglu "Provansal umaka" ( kupija na akciji u Kauflandu ) ubacija u tavu dobro izmiša... i evo kako je ispalo!.. meni super... Domenico kad bi ga pita jel voliš ovo? on bi reka "ne rodilo" ono ka, nema onoga šta nebi poija i eto, takvi san i ja, slatkoran!
Mislin da jedino @Čarapica more prosudit na šta ovo sliči i pretpostavit kakvog je okusa! :)




Ako provate kužinavat ka ja, ne krivite mene!.. da ne ispane da san vas ja nagovorija! njami



..

Oznake: .Carapa Floyd, DOMENICO, tofu, w

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.