Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nisaneldiablo

Marketing

M O T A R

Trava Svetog Petra, lat. Crithmum maritimum


Motar je samonikla trajnica koja raste posvuda po kamenitoj obali uz more. Listovi su mesnati, dugački oko 5 cm, a beru se poput šparoge. Otkinu se na mjestu gdje se sami prelome. Motar se kao prva biljka do mora veže uz zaštitnika ribara Sv. Petra. Kod nas se naziva još i petrovac, a Talijani, Francuzi i Englezi ga nazivaju travom Svetoga Petra.



Ima intenzivan okus, slan i aromatičan, kojim podsjeća na komorač i kapare. Bere se u proljeće, najbolje u svibnju i početkom lipnja, prije cvatnje. Kad procvate, obično u kolovozu i rujnu, preintenzivnog je okusa. Autohtona je biljka mediteranskih obala, ali rasprostranjen je i na zapadnim obalama Europe, uz obale Irske i Engleske.
Kao ljekovitu biljku nekad su ga mornari koristili protiv skorbuta – nosili su ukiseljeni motar sa sobom na dulje plovidbe. U narodnoj medicini pripisuje mu se diuretičko djelovanje, pa je preporučena hrana za mršavljenje i čišćenje organizma.




Cijenjen je kao aromatično povrće, kiseli se, ili skuha s krumpirom pa začini maslinovim uljem (poput blitve). Kuha se u rižotima, varivima, umacima, s tjesteninom, po receptima kao šparoge. Zahvalna je zimnica jer je svugdje uz obalu dostupan, lako ga je nabrati i ako ste samo na ljetovanju, a zimi uživati u kiselom motaru kao podsjetnik na mirise i zvukove mora.

Izvor teksta: Snježana Ivić





Za sve koji se zovu Petar, Petra a i za sve druge, sad je prigoda da se obraduju savršenim zdravim obrokom njihovog sveca imenjaka.. ili da ih iznenadu oni koji ih volu! Ja san ga nabra pred neki dan, ( a nisan Petar ) more se i ostavit koji dan da intezivan miris ispari koji je intezivniji neposredno prije ili u tijeku cvitanja.
Odavno sam čita o njemu i lani san ga prvi put prova baš u doba cvitanja i isto mi je bija super!
Ovaj sad je manje aromatičan, preporučam, ja san ga spremija s jajima utvrdo ka šparoge, maslinovo ulje i ko voli malo kvasine!..
Uslast! želi van... EL DIABLO



Ovde klik za ugasit glazbu :)


Post je objavljen 20.04.2020. u 01:04 sati.