Utvrda... Tvrđava sv. Nikole 1.

11 rujan 2020

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku jedinstvena je renesansna vojna utvrda i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole. Gradnja tvrđave započela je 1540. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana. Posebna vrijednost tvrđave jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''."
Izvor: tvrtka ,,Tvrđava sv. Nikole,, sv. Nikole,,












Jedini pristup utvrdi je s mora, s rive priko drvenog mostića.
Obzirom da je bila bez nadzora, neodgovorni, lopovi i vandali su pokušavali prisvojiti bilo što... što se moglo odnit, tako je kako vidite i kip nad lukom portala osta bez glave a na slici ispod (ne vidi se najbolje ) pokušavano je odnošenje grba, iskopano je 10tak cm u dubinu oko grba ali zahvaljujući graditeljima ( grb je isklesan na dugom kamenom bloku ) nisu ga mogli izvuči.








Donje prostorije sa otvorima na razini mora bile su kod plime poplavljene... navodno su tu zatvarani, kažnjeni ili zarobljeni!






Moram reći da je tvrđava sv. Nikole jedna od najljepših tvrđava koje sam ikad vidio, a u svom sam ih poslu vidio jako puno.”, kazao je pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu, Francesco Bandarin.sco Bandarin.
.

Ozirom da ima i previše slika, a ima ih još koje bi nadam se volili vidit... jedan dio ćemo ostavit za slijedeći post. Fotografije su snimljene 2008. i 2011.
Sada je, nakon obnove situacija znatno drukčija! Još nisan bija, čekan kumpanja DOMENICA pa ćemo zajedno!

.
.






Oznake: Tvrđava sv. Nikole, w

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.