Nepoznati Zagreb

30.06.2009., utorak

Laureat nagrade "Zagrebački komunikator desetljeća" po izboru autora ovog bloga

Istina, ovaj rad sam zabilježio fotkom još lani, no mislim da je taj uradak besmrtan ... wink

Negdje sam čitao da je obilježje dobre komunikacije kratkoća, jasnoća i iskrenost odnosno izvornost (spontanost) .. to je to!


Snimio: Vanja

Lokacija: jugozapadni "ćošak" kvarta Trokut, u neposrednoj blizini ulice Savski gaj XIII
- 10:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

29.06.2009., ponedjeljak

Štakori u djelima ZG-graffitera

Danas nemam puno teksta, ipak je prvi radni dan nakon tjedan dana godišnjega ... wink ... već ću vas samo upozoriti na dva nacrtana štakora (za razliku od onih pravih koji krstare kanalizacijom i zagađenim potocima, zapuštenim šupama i ostalim nereprezentativnim dijelovima našeg grada) - onaj spreman za ručak se nalazi u dvorištu SC-a, na zidu Francuskog paviljona (a mislim da sam ga vidio i još ponegdje), a ovaj drugi, u krugu, pored samog ulaza u Oktogon s Cvjetnog placa, na rasklopnom strujnom ormariću iz pravca Bogovićeve!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Za kraj: nadam se da ste pogledali prošlu srijedu izdanje emisije "Transfer" u kojoj se govorilo o "street artu" Pume34 i Oka. Njih same se naravno nije vidjelo, ali su mišljenja slučajnih prolaznika bila zanimljiva.
Iako ... imao sam dojam da neki od njih baš i nisu bili tako slučajni ... ili?
- 11:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.06.2009., nedjelja

Lašćinšćak: sagradili im zdravstvenu hitnu pomoć, no njima treba socijalna hitna pomoć ...

Dragi moji, eto mene opet u Zagrebu, nakon uživanja u prirodnim ljepotama Velebita vraćam se urbanim temama ... i odmah idem u glavu, sa jednom teže probavljivom.
Naime, prošli tjedan sam posjetio kvart Lašćinšćak, još jedno od onih međuratnih socijalnih naselja građenih između dva rata o kojima piše Darja Radović Mahečić u svojoj knjizi "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba" (izdanje Horetzky, 2002. godina). Knjiga me se duboko dojmila i sad dok je kod mene (moram ju vratiti u knjižnicu sredinom kolovoza) dobit ćete svako malo pokoju ratu priče o tim naseljima. wink


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

E sad, već vam vidim na licima pitanje "Ta, gdje je, k vragu, taj Lašćinšćak?" ... nisam ni ja pojma imao za postojanje tog toponima dok nisam u ruke uzeo ovu knjigu. A radi se prije svega o potoku tog imena koji izvire negdje na Lašćini (otuda ime) i koji danas teče negdje ispod Heinzelove ulice, a u povijesti je duže vremena označavao istočnu granicu zagrebačkog gradskog područja. A naselje o kojem ću danas pričati se nalazi u jednom dijelu trokuta koji čine Vukovarska, Heinzelova i Radnička cesta, odnosno nalazi se tik do novosagrađene i vrlo hvaljene nove zgrade Hitne pomoći. I tu sad dolazi na vidjelo jedna od mnogobrojnih zagrebačkih suprotnosti - tik do te hiperultramoderne zgrade nalazi se jedno od najbjednijih naselja u čitavome gradu.Odnosno, ako na stranu stavimo Plinarsko naselje kod Radničke ceste za koje ne znam da li još postoji (prije 2-3 godine je još bilo na mjestu, naseljeno romima i zatrpano tonama sakupljenog otpada) ovo je definitivno najtužnija i najjadnija stambena cjelina koju sam vidio u gradu zadnjih godina, tek tu i tamo izviri koji obnovljeni detalj ili uredan vrt.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Evo što o nastanku naselja kaže Darja Radović Mahečić u svojoj knjizi: originalno ime naselja je "Provizorni stanovi iza gradske živodernice" ili "Mali stanovi na Lašćinšćaku", sjeverozapadno od njega se nalazila gradska živodernica, a jugoistočno "mrcinište i crevara gradske zadruge". Prvih 8 kuća "vagonskog tipa" sagrađeno je 1924. godine na obodnom dijelu naselja i vrlo su slične kućama kakve se nalaze u Plinarskom naselju odnosno bloku Selska-Meršićeva, svaka sadrži deset stanova-soba od po 25 m2 sa 4 zajednička WC-a i primjer su ekstremnog minimalizma u stanovanju.

Šest jednokatnica unutar naselja podignuto je 1928. godine i sastoji se od 12 stanova od po jedne sobe, kuhinje i nusprostorija i veličine su 33 m2. Građevnu dozvolu za njih potpisao je Ivan Zemljak, a gradili su ih Većeslav Beranek, ovlašteni graditelj Mate Crnić i tehnički biro "Novogradnja", a zapisi u arhivi koji kazuju o manjkavostima u izgradnji i lošima materijalima.

Zaključak Darjinog članka je kako u ovom slučaju nema govora o nekom komforu ili kvaliteti tlocrtne organizacije već predstavlja slam tadašnje industrijske zone.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A kako to naselje izgleda danas? Vrlo loše. Iako su jednokatnice vrlo slične onima u naselju istrana i invalida kod Selske, ove ovdje su u bitno lošijem stanju ... a tako je i sa ostatkom naselja: park (u Selskoj još dobro očuvan) je blatnjav i zapušten, s razbacanim smećem, od dječjeg igrališta ostala je samo jedna demolirana penjalica, šupe su većim dijelom zapuštene, često obrasle korovom ... A najveći apsurd je u tome što je cijelo naselje okruženo modernim zgradama, od spomenute Hitne pomoći preko zgrada Siemensa i Splitske banke pa do zgrade Euroherca, i teško je moguće naći neki kut gledanja gdje ti staklenobetonski giganti ne ulaze u kadar iza ovih bijednih potleušica i time ih čine još bjednijima.

Mislim da sam napisao dovoljno o ovome naselju, dalje ću prepustiti riječ fotkama, mislim da će one reći više nego tisuće riječi ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 11:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.06.2009., srijeda

Samozatajni čuvari haustora

Danas ću se malo pozabaviti samozatajnim čuvarima integriteta haustora, njima koji su se oduvijek brinuli da kotači automobila sada ili zaprežnih kola nekada ne oštete ulazna vrata i zidove haustora.


Snimio: Vanja


Snimio: "GP_Zagrebancije"


Snimio: Vanja

Po gradu ih ima svakakvih - većina su kameni ili betonski, no viđaju se tu i tamo i metalni ... neki su veliki, pompozni i ukrašeni, dok su neki jedva primjetni, neupadljivi i/ili maleni ... a neke je dolazak novog doba čak okljaštrio ili potpuno uklonio.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: "GP_Zagrebancije"

Evo, nudim vam na uvid malu galeriju zagrebačkih "odbojnika" ... i zahvaljujem autoru bloga "GP_Zagrebancije" na doprinosu svojim fotkama!
I, do čitanja za nekoliko dana, odoh ja na kraći odmor u planine! wink


Snimio: "GP_Zagrebancije"


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 12:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.06.2009., utorak

Vlastoručno (d)ostavljam namještaj ...

Neki put ne treba tražiti teme, već nas one same nađu ...
Ovo je, na primjer, fotkano sa mog kuhinjskog prozora. wink


Snimio: Vanja

Uskoro će u mom kvartu odlaganje kućnog otpada i već je na ulicama vrlo živahno: jedni ga donose, drugi odnose ... romske obitelji kampiraju u prastarim kombijima na ulicama, mali cigančići se natjeravaju uokolo, traže igračke, majstori iz susjedstva rastavljaju kućanske aparate i vade korisne dijelove ...

A što je s ovim čovjekom? Pojma nemam donosi li ili odnosi te stilske sofe ... no, radi to sa stilom i zavrijedio je uvrštenje na blog, zar ne? wink


Snimio: Vanja
- 22:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.06.2009., ponedjeljak

71 godina mu je tek ...

Ovo čudno stvorenje je jedan od neobičnijih stanovnika našeg Purgeropolisa ... a tome je tako već punu 71 godinu!


Snimio: Vanja

Dotična zvjerka sjedi na fasadi Doma sindikata grafičara u Ulici Brešćenskoga od 1938. godine kada je zgrada izgrađena za cijenu od 3,807.360,22 dinara. A sam sindikat još je puno stariji od tog krilatog lava, za mjesec dana puni čitavih 139 godina kako se to lijepo može pročitati u kratkoj povijesti Sindikata grafičara na njihovoj web stranici.


Snimio: Vanja

A kad već čeprkamo po toj ne osobito često posjećivanoj ulici u bloku između Zvonirmirove, Šubićeve i Bauerove saznajmo nešto i o čovjeku po kojoj je ta ulica dobila ime! Aleksandar Bresztyenszky (Šandor Brešćenski), (Prečec kraj Dugog Sela, 6. rujna 1843. - Pleso, 9. svibnja 1904), hrvatski je pravni pisac i političar, rektor Sveučilišta u Zagrebu i katolički aktivist. Bio je i saborski zastupnik, veliki protivnik bana Khuena Hedervaryja i predvodnik koalicije Hrvatske stranke prava i Neovisne narodne stranke na kraju 19. stoljeća. Više o njemu pročitajte na Wikipediji!


- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2009., nedjelja

Levitirajuće cvijeće na Črnomercu

Koliko mogu procijeniti prosječni zagrepčanin nije baš veliki ljubitelj cvijeća ... jest da i u našem Purger-cityju ima lijepo uređenih cvjetnih vrtova, balkona i terasa, no to nije ni izbliza tako čest slučaj kao u recimo Sloveniji, Austriji ili čak i u našim primorskim mjestima ... na žalost, ali moramo si to priznati, kaj ne?


Snimio: Vanja

No, zato snalažljivost i dosjetljivost onih koji cvijeće zaista vole može biti beskrajna kao što vam može pokazati primjer stanara stare zgrade na uglu Ilice i Zagrebačke ulice koji su cvijeće zavjesili na, ispod i oko svojih prozora i koje tako prkosi zakonima gravitacije ... dobra fora ... no, kako to preživi iole jači vjetar?
(mali hint: za najbolji pogled se primaknite ulazu na parkiralište "Bille" u Zagrebačkoj!)


Snimio: Vanja
- 23:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2009., subota

Obrtnici uzvraćaju udarac!

Pred nekoliko dana dobio sam preporuku da pogledam ovomjesečnu izložbu u galeriji "Karas" u Praškoj ulici i jučer sam svratio tamo ... i nisam požalio!


Snimio: Vanja

Izložbu pod nazivom "Obrtni spektakl" osmislili su i postavili Rosana Ratkovčić i Fedor Kritovac, a radi se o ... neću sad citirati prateći materijal, niti kritičare (OVDJE možete pročitati kvalitetan osvrt novinara Radija 101) već dati sadržaj svojim riječima.

Naime, gradski obrtnici su sastavni dio grada i dio njegove slike dugi niz godina, oni predstavljaju pomalo nestajući svijet u kojem su za stvaranje bili potrebni znanje i iskustvo, a prozvodi su bili individualizirani. Njihovi natpisi i reklame su također neupadljivi sastavni dio grada, no isto tako podliježu mnogim propisima koji ograničavaju njihov oblik, mjesto postavljanja itd.

S druge strane, globalno potrošačko društvo donijelo je i Zagrebu pojavu velikih "billboard" oglasa, najčešće na fasadama zgrada - ti oglasi i proizvodi koje oni reklamiraju se jednaki svugdje na svijetu, pripadaju najčešće multinacionalnim kompanijama i propagiraju proizvode koji su bez lokalnog ili nacionalnog identiteta, masovno proizvedeni od nekog anonimnog radnika tko zna gdje.

Ti veliki plakati sve više istiskuju male obrtničke natpise kao što i velike kompanije svojim jeftinim serijskim proizvodima istiskuju obrtničke ... no, ova izložba odlučila je zamisliti i predstaviti obrnutu situaciju, onu u kojoj reklame i natpisi malih obrtnika zamjenjuju i miješaju se sa onima poznatih firmi. Uz pomoć digitalnih intervencija (photoshop tipa, naravno wink) pokazuje se kako bi mogao izgledati naš Zagreb kada bi obrtnici nekom čudesnom igrom sudbine mogli uzvratiti udarac velikim kompanijama i ravnopravno se nositi sa njima na zagrebačkim fasadama, zidovima i drugim javnim mjestima.


Snimio: Vanja

Kako to izgleda na izložbi, provjerite sami (izložba je otvorena do 30.06., radnim danom 10-19h, subotom do 20h, dok je nedjeljom otvorena samo do 14h, rekao bih ... ulaz je besplatan) - meni je bilo vrlo zanimljivo i zabavno!
(a na izlošcima ćete sresti i više mjesta i lokala već viđenih na ovom blogu!)


Snimio: Vanja

Na kraju, što se kvalitete fotki tiče, vidite da baš i nije neka ... pravo mi budi kad nisam ponio foto aparat na izložbu pa su ove fotke nastale snimanjem kartica sa izložbe u večernjem ambijentu kuhinje ... ,o)
- 22:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.06.2009., petak

Rješenje za osvježenje

Kako će danas biti vruć i sparan dan odlučio sam vam ponuditi rješenje za osvježenje - pogledajte slijedeće fotke i filmić na dnu posta i sigurno vam više neće biti tako vruće!

Zahvaljujem CeeDeeu na odličnim fotkama i filmiću!
(vjerojatno prepoznajete kvart: Cvjetno naselje i okolica)


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee


Snimio: CeeDee

A za kraj i već spomenuti osvježavajući filmić istog autora!

5nowy Ni6ht 11.01.2009 from CeeDee on Vimeo.

11+1+2+9=?


Snimio: CeeDee

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2009., četvrtak

Puma34 i Oko TV-zvijezde!!!

Iz povjerljivih HTV-ovskih izvora saznao sam da će u slijedeću srijedu (24.06.2009.) u emisiji "Transfer" (ne znam točno kad to ide, valjda kasno navečer?) biti emitiran prilog o ovdje već spominjanom street art autoru Pumi34!


Snimio: Vanja

Kad sam već kod indiskrecija, dobro obaviješteni izvori su mi odali da je umjetnik Oko koji stoji iza brojnih crteža očiju po gradskim ulicama u stvari njegova cura ... O njoj možete saznati malo više na njenom blogu.


Snimio: Vanja

A tko želi tu ekipu vidjeti i uživo, nek si pogleda slijedeći filmić:
(zahvaljujem CeeDeeu na linku!)!






- 15:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Mali prilog raspravi o ulozi drveća u svakodnevnom životu urbaniziranih južnih Slavena :o)

Vjerujem da ste svi čuli za zagrebačku ulicu Nad Lipom (odvaja se od Ilice koju stotinu metara nakon Vinogradske) ... i moram vam reći da me je njezino ime oduvijek fasciniralo na neki pozitvan način. Znam da postoje sve one cvjetne i "drvećne" ulice i aleje u Retkovcu i Sesvetama, no ovo jednostavno ime "Nad Lipom" mi je baš zbog svoje jednostavnosti tako priraslo srcu.
(i usprkos tome, nisam niti jednom uslikao ploču sa imenom te ulice ...)

I onda se proteklih dana zatekoh u Sarajevu i šećući se tamošnjim kvartom Vratnik (pandan zagrebačkoj Trešnjevci u socijalnom i urbanističkom smislu, no zato je u geografskom sličniji recimo Markuševcu) sretoh ulicu Ispod Oraha! I odmah se sjetih svoje omiljene ZG-lipe!


Snimio: Vanja
- 10:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.06.2009., srijeda

Činovnička kolonija na Gogoljinu brijegu (uz Petrovu ulicu)


Snimio: Vanja

Danas ću se ponovo pozabaviti socijalnim stanovanjem međuratnog Zagreba odnosno istoimenom knjigom Darje Radović Mahečić u izdanju naklade Horetzky (2002. godina) - ovaj puta sa nekoliko informacija o naselju malih stanova na Gogoljinu brijegu, uz Petrovu ulicu.

Iako se prvi projekt o gradnji na toj lokaciji pojavio već 1912. godine tek se 1927. pristupilo stvarnoj izgradnji, u tada još neizgrađenom području uz Petrovu ulicu. Kolonija tih kuća je građena za gradske činovnike, a projekt je potpisao arhitekt Edo Miklosz Schreiner. U tom kompleksu sagrađeno je nekoliko tipova kuća različitih visina i veličina koje su povezane u skladnu cjelinu. U cijelom kompleksu nalazi se 116 jednosobnih i 20 dvosobnih stanova sa nusprostorijama, a oni se nalaze u tri trokatne zgrade (na sjeveru, istoku i zapadu oko centralnog parka), jednoj dvokatnoj zgradi na jugu te dvije jednokatne zgrade također na jugu (gdje se nalaze lokali, danas je u jednom od njih Konzumova samoposluga) i dva niza obiteljskih kuća sa istočne i zapadne strane.

Autorica napominje da su korištena arhitektonska rješenja uglavnom tradicionalna, no urbanističko rješenje je složenije, širi je izbor korištenih arhitektonskih elemenata (drvene nadstrešnice, rebrenice, vrata sa lučnim otvorom itd), pročelja su glatka ...Zelenilo također igra značajnu ulogu u kreiranju sklada, posebno su zanimljivo smješteni visoki jablanovi koji nadopunjuju skladnu cjelinu ...



Izvor: knjiga Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba", izdanje naklade Horetzky 2002. godine


Izvor: knjiga Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba", izdanje naklade Horetzky 2002. godine

Tako je bilo nekad. A kako je danas?

Kolonija zgrada i danas izgleda kao skladna cjelina i nema grubih intervencija ... tu i tamo poneki detalj "strši", no većina elemenata je i danas na svome mjestu, od specifičnih vrata i kvaka pa do spomenutih rebrenica, drvenih nadstrešnica ... naravno, automobili su osvojili dobar dio dvorišta, no park i nadalje izgleda dobro. Na žalost, same zgrade baš ne izgledaju najbolje što potvrđuje i razgovor sa stanarima dok sam fotkao. Žalili su se na nedostatak pomoći oko održavanja i da im taj "zaštićeni status" samo otežava poziciju i onemogućuje održavanje i popravke.


Pogled s Petrove na središnju dvokatnu zgradu, onaj kojeg vidi većina prolaznika. Snimio: Vanja


Pogled iz petrove na jednu od dvije jednokatnice sa ulične strane. Snimio: Vanja


Dvokatna zgrada unutar bloka. Snimio: Vanja


Pogled sa zapadne strane na niz obiteljskih kuća. Snimio: Vanja

Pogled na park unutar bloka.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Evo i detalja nadstrešnica, vrata i kvaka.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Uz ove gore spomenute detalje posebno su mi bili zanimljivi ostaci rasvjete bloka - na jednom uglu dvokatne zgrade još se nalazi stara lampa (nije više u funkciji) sa ne baš uobičajeno ukrašenim nosačem. Na drugom uglu takve lampe više nema već se samo vidi oštećenje u zidu u kojem je nekad bio nosač.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Naravno, još uvijek je vidljiva i oznaka skloništa. wink


Snimio: Vanja

Uzduž svih zidova nalaze se ovakvi mali otvori za koje ne zanm namjenu ... valjda ventilacija?


Snimio: Vanja

Za kraj, evo jedne zgodne slikice iz svakodnevnog života kolonije ... wink


Snimio: Vanja

- 12:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

16.06.2009., utorak

Ubojita Ga-raža

Bok svima, vratio sam se sa 5-dnevnog izbivanja iz Purger sitija wink i, iako još pomalo umoran od puta, želim vam već danas podariti koji post ... pa onda za početak evo jednog kratkog i "lako probavljivog". Ova intervencija u postojeći natpis "garaža" mi je jedna od najduhovitijih uopće!
(lokacija: kod starog samoborskog kolodvora odnosno kod Adžijine ulice, uz stazicu koja ide od Badalićeve do Kučerine ulice)

Što se samog crteža raže tiče, vrlo me podsjeća na neke od uličnih slikarija, recimo na autoricu 3oko.blogspot.com ... no, o njoj nešto više neki drugi puta!


Snimio: Vanja

Evo i šire fotke lokacije!



Usput, iza ćoška se nalaze bivši hangari u kojima se održavao "Samoborček" ... nakon njegovog ukidanja u nekim dijelovima su se uselili ljudi, neki su pretvoreni u radionice ili skladišta, neki su srušeni ... a jedan je postao streljana streljačkog kluba "ZET" (obzirom da je ZET bio pravni sljedbenik Samoborčeka onda to nije ni čudno).
- 15:35 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.06.2009., srijeda

Proljetne boje u ravnini tla

Znate već onu otrcanu frazu "Od Zagreba su ljepše samo zagrepčanke", zar ne?

Pred ovaj produženi vikend poklanjam vam dva para lijepih zagrebačkih nogu obuvenih u šarene proljetne boje ... i čitamo se opet nakon praznika, za 5 dana - ugodan odmor vam želim!



Snimio: Vanja

- 12:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Zoološki vrt na Svačićevom trgu

Šetah se jučer od Botaničkog vrta prema Cvjetnom placu, na relaciji koju baš i ne prolazim tako često, ali opet s vremena na vrijeme ... i slučajno se zagledah u fasadu zgrade koja se nalazi na uglu Svačićevog trga i Kumičićeva ulice (to je ona koja vodi prema Miramarskom podvožnjaku!) i opazih na ogradama balkona ptice u reljefu! Prvo sam primjetio sove, zatim malo kasnije na ogradi drugog balkona i rode te velikog orla raširenih krila ispod bakona ... (zanimljivo je da svaki balkon ima drugačiji reljef ograde - onaj najniži ima pak jednostavnu ogradu bez ikakvih stvorova na njoj!)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Nakon toga sam spazio sa sjeverne strane i paukove te pored njih, na vrhu reljefnih "stupova", i žabe ...


Snimio: Vanja

Na kraju spazih i ipak najljepši ukras, lijepe djeve koje se oskudno odjevene nalaze na nivou prizemlja.


Snimio: Vanja

Što se same zgrade tiče, nije baš u osobitom stanju, osobito gornja terasa iz koje na više mjesta raste grmlje. Na žalost, ne znam ništa o povijesti zgrade i njenom graditelju ... ako tko ima kakvu informaciju o njoj, pogotovo o tome zašto joj se na fasadi nalazi taj čitav zoološki vrt, neka se javi komentarom!


Snimio: Vanja
- 12:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.06.2009., utorak

Tko je za besplatan strip?

Dakle, tko od vas ovdje voli čitati stripove? wink
I to još besplatno?

Svi vi koji ste za rundu besplatnog alternativnog stripa bacite pogled na web stranicu udruge "Komikaze", pročitajte pokoji strip (kliknite na bilo koji broj tog njihovog web fanzina ili jednostavno na popis autora sa desne strane), a možete i saznati ponešto o udruzi ako kliknete na "poluinteraktivni infoportal" u gornjem lijevom uglu.

Stripovi inače variraju od zafrkancije a la Mataković (recimo primjer stripova Vinka Barića) pa do potpuno nekonvencionalnih (recimo tipa stripova Saše Perića) sa svim nijansama između toga ... dakle, sami nađite kaj vas zanima. wink


Snimio: Vanja

Koga pak zanima malko više o udruzi, evo najosnovnijih informacija:
«KOMIKAZE» su mreža za širenje strip aktivnosti na World Wide Webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora/ica. Cilj je «Komikaza» povezati strip aktiviste balkanske regije i Evrope radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. Izložbe i radionice su dio prezentacije i popularizacije stripa-autora/ica. U kontekstu skupne akcije za organizaciju (nenaoružanog) otpora protiv progresivne
globalizacije ukusa i porastu institucionalizirane umjetničke produkcije, program udruge Komikaze predstavlja slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav, nazvan alternativnim u odnosu na postojeću umjetničku praksu koja dominira.
Partnerski i prostorni prioriteti vezani su za neprofitne autonomne zone kulture. Komikaze projekt traje od 2002. godine a udruga je registrirana 2008.

Koliko se na web stranici može vidjeti, ideajni pokretač svega toga, urednik i koordinator rada je
Ivana Armanini , pa onda bacite pogled na njen CV na ovome linku.
- 10:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2009., ponedjeljak

Samoupravljanje još živi na Pantovčaku!

Ne znam kako je u višim dijelovima Pantovčaka, pogotovo tamo oko Ureda Predsjednika, no u nižim dijelovima te ulice samoupravljanje još nije sasvim izumrlo - pogledajte natpis! wink


Snimio: Vanja

Za neupućene, ova prekrasna kratica "s n. sol. o. OOUR-a" znači "s neograničenom solidarnom odgovornošću osnovne organizacije udruženog rada" i pandan je onom "s p. o." tj. "s potpunom odgovornošću", za razliku od "d.o.o." odnosno "društvo s ograničenom odgovornošću" (engleski "Ltd", njemački "Gmbh").

Ako ste već zaboravili wink nekad su bile popularne i kratice SOUR ("složena organizacija udruženog rada"), SIZ ("Samoupravna interesna zajednica"), USIZ ("Udružena samoupravna zajednica"), RSIZ ("Republička samoupravna zajednica"), TOZD ("temeljna organizacija združeneg dela", slovenski prijevod OOUR-a) ...


- 10:50 - Komentari (16) - Isprintaj - #

07.06.2009., nedjelja

Stotka!

Dragi moji, stigoh i do jubilarnog stotog posta! Hura!


Snimio: Vanja

Hvala vam svima na praćenju, podršci i komentarima ... ideja imam i nadalje puno, postova neće manjkati ... a sada vam kao poklon darujem popis svih dosadašnjih postova! wink


07.01.2009 Kreće nepoznati Zagreb!
07.01.2009 In memoriam Dino Dvornik
08.01.2009 Tamo gdje tramvaji staju na tračnice ...
09.01.2009 Biser reklame (1)
09.01.2009 Odraz u ogledalu
12.01.2009 Stari zagrebački poplunari ... Ili Tko zna što je sa Perom i Emilijom?
12.01.2009 Fasade koje su obilježili Bad Blue Boysi
12.01.2009 Zaštićene povijesne cjeline i kulturna dobra grada Zagreba
13.01.2009 U posjeti "Zagrepčanki"
16.01.2009 Iz doba kada je u Zagrebu carevalo blato
18.01.2009 Posljednji "Unikonzumov" dućan
19.01.2009 Prizemljeni planeti ("Nine views" by Davor Preis)
20.01.2009 Šetnja: Uz potok Bliznec i kroz Dotrščinu
22.01.2009 Tablice osiguravajućih društava
26.01.2009 Pred noć muzeja. Hrvatski školski muzej i Muzej HT (Muzej pošte i telekomunikacija)
28.01.2009 Črnomerec - potok ponešto drukčiji od drugih
28.01.2009 Kišna večer u Zagrebu ...
02.02.2009 Po kome je Tkalčićeva ulica dobila ime?
06.02.2009 Tko je puma34?
08.02.2009 4M: Miro, Mali, Medo i Muki
12.02.2009 Dječje igralište sa bazenom!?! Pa gdje toga ima?
15.02.2009 Prije točno dvadeset godina je Nessie utekla iz Maksimirkog jezera ...
21.02.2009 Mali mrak u Zagrebu!
23.02.2009 Najkraće i najuže zagrebačke ulice
23.02.2009 Svjetla velegrada
25.02.2009 Šetnja do izvora Družinec (Vrapče)
02.03.2009 Ulične pumpe
03.03.2009 Za bolju orijentaciju ...
03.03.2009 Nessie u Maksimiru (2)
04.03.2009 Trg koji nestaje
05.03.2009 Proslavite Dan žena na alternativni način!
06.03.2009 "Drek river"
08.03.2009 Meglenjak danju i noću (zagrebački pozdrav Alpama)
09.03.2009 Večer u zagrebačkom skvotu
12.03.2009 Zagrebačke ulične table i kućni brojevi
13.03.2009 Savski mostovi
15.03.2009 Napokon proljeće i u Zagrebu!
15.03.2009 Za "zagrebonostalgičare": ulaznice iz moje arhive
17.03.2009 Gdje je pravi centar Zagreba? (traži se "najzagrebačkija" točka našega grada)
18.03.2009 Most na kraju grada
20.03.2009 Mudra sova vas gleda ...
21.03.2009 Tvornica "Gredelj": tajna riznica zagrebačke tehničke povijesti
23.03.2009 Biseri reklame (2): Šimecki i korupcija
25.03.2009 Zagrebački brodovi i sidra
27.03.2009 Najvće zagrebačko predsoblje
28.03.2009 Zagrebački kazališni amateri su u akciji!
30.03.2009 Savica: jezerska idila na samo 15 minuta od tramvaja
31.03.2009 Zaboravljene tržnice (1): Željeznička kolonija
02.04.2009 Crveni most: Most koji je nestao u tišini
05.04.2009 Drugo lice Ilice
06.04.2009 Spomenici i fontane grada Zagreba
07.04.2009 U slavu piva
08.04.2009 Neobična transportna sredstva našega grada: Podsusedska žičara
09.04.2009 Neobična prijevozna sredstva našega grada (2): Kustošijanska pokretna traka
10.04.2009 Leteći bicikli na Grmoščici!
14.04.2009 Željeznička "okretaljka"
15.04.2009 Besplatna samoposluga
17.04.2009 Zagreb u predmobitelsko doba
18.04.2009 Vrijeme je za igru(1)! - oktogon
20.04.2009 Ulica koja nestaje(1): Knežija
21.04.2009 Rokov perivoj u proljetnom ruhu
22.04.2009 Remetinečki rotor: Raj za graffitere
23.04.2009 Puma34 u 3D izdanju
24.04.2009 Tajanstveni znakovi iz prošlih vremena
26.04.2009 Zaboravljene tržnice(2): Trnjanska tržnica
27.04.2009 "Elitni" zagrebački skvot na Jarunu
28.04.2009 Sakriveno šetalište pored Bosanske ulice
30.04.2009 Pogled u prošlost, ka starim imenima ulica
01.05.2009 Prigodni prvomajski post
04.05.2009 Po kome je nazvana ova ulica?
05.05.2009 Zagreb iz balona ... Ali prije 120 godina!!!
06.05.2009 Zidna erotika
07.05.2009 Vježbe snage za jake zagrepčane
08.05.2009 Jesper Neergaard - čovjek koji povezuje Kopenhagen, Graz i Zagreb
09.05.2009 Tamo gdje tramvaji spavaju ...
10.05.2009 Krenimo danas u rimsko doba
12.05.2009 Dolazi vrijeme da se ka glasačkim kutijama opet krene
13.05.2009 "Stari Đuro" je otišao u penziju nakon 57 godina službe ...
14.05.2009 Srednjoevropski purgerski štih
15.05.2009 Miran Trešnjevački kutak
15.05.2009 Dolazi vrijeme da se ka glasačkim kutijama opet krene (2)
16.05.2009 U petak je Sava postala Yang Ce
17.05.2009 Šetnja: Drugom stranom Mirogoja od Kozjaka do Remeta
18.05.2009 Pola kuće i crkva i pol
19.05.2009 "(K)Rade Končar"
21.05.2009 Pauza na zagrebački način
22.05.2009 Stranputicama geografske zbiljnosti između Cibone i Glavnog kolodvora
23.05.2009 Ulica bez ijednog kućnog broja
24.05.2009 "Mazivom protiv vandala"
26.05.2009 "Sveti Nikola"
27.05.2009 Prometnoznakovna ZG-arheologija (1)
29.05.2009 Drugi krug izbornog pakla
31.05.2009 Bravar, čarapar ili ...?
01.06.2009 Spektar koji je ostao bez boja
02.06.2009 Halo, Zagrebe, halo ...!
03.06.2009 Ozelenimo grad!
04.06.2009 Foto šetnja Savskim gajem
05.06.2009 Socijalni stanovi međuratnog Zagreba: Naselje Istrana i invalida
06.06.2009 Iz doba kad je selo još bilo na samo 15 minuta od Jelačić placa
07.06.2009 Stotka!
- 09:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.06.2009., subota

Iz doba kad je selo još bilo na samo 15 minuta od Jelačić placa

Evo jedne fora fotke poznatog zagrebačkog novinara i planinara Vladimira Horvata iz 1930. godine ... vozovi sijena u koloni se kreću Zvonimirovom ulicom, kao kontrast svim onim elegantnim kućama.

Obratite i pažnju na neke zgodne detalje: dosta dimnjaka u pozadini, elsktrične i telefonske žice na stupovima, nepostojanje tramvajske pruge ...



Fotka je prenesena sa web stranice "Hrvatska kulturna baština" na kojoj možete vidjeti i još 15-tak drugih vrlo zanimljivih Horvatovih fotki.

Za kraj, gospon Vlado je upravo onaj Horvat koji je velikim trudom i zalaganjem 1953. godine na Medvednici, nakon 7-godišnjeg rada, dovršio izradu "Horvatovih 500 stuba" kojima je širem građanstvu otkrio jedan od najljepših predjela naše zagrebačke planine. A te stube su zaslužile zaseban post jedan drugi put!


- 22:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.06.2009., petak

Socijalni stanovi međuratnog razdoblja: Naselje Istrana i invalida u Selskoj

Kao što sam već napisao u komentaru na jedan prijašnji post, privremeno mi je u ruke došla jedna izvanredna knjiga! Autorica je Darja Radović Mahečić, a naziv joj je "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba", izdanje Horetzky 2002. godine ... i, kao što joj i ime kaže, bavi se problematikom urbanizma i arhitekture između dva svjetska rata i to na pitanju gradnje stanova za manje imućni sloj građanstva, radnike i činovnike te socijalno ugrožene. U knjizi je dano mnoštvo zanimljivih podataka i o razvoju grada Zagreba općenito, a posebno o samoj užoj temi rada - zaista sam uživao čitajući je (knjiga ima 250 stranica i više stotina fotografija i nacrta)!

U knjizi je obrađeno mnoštvo takvih stambenih cjelina, ovdje ću ih nabrojati samo neke poimence (nekoliko desetaka takvih cjelina je imenovano i obrađeno):
- gradske kuće na ciglani (1920-1921), Klaićeva - Hochmannova - Kršnjavoga
- gradske kuće Selska-Maršićeva-Magazinska (1921-1925)
- Činovničko naselje "Arko", Heinzelova (1920-1922)
- Kuće u nizu "Emil Erfort i drugovi", Bužanova (1921)
- gradske kuće na Kanalu (1922-1925)
...


Izgled naselja u doba neposredno nakon izgradnje (preneseno iz knjige Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba", izdanje Horetzky 2002. godine) te izgled naselja danas, snimio Vanja

Danas ću se pozabaviti jednom takvom urbanom cjelinom koju gledam svaki dan vozeći se na posao, naseljem Istrana i invalida, koje je nastalo 1929. i 1930. godine u prostoru između Selske, Veprinačke i Mošćenićke ulice. U ovo naselje su naseljeni socijalno najugroženiji, ratni invalidi su činili 30% stanara, a bilo je dosta i izbjeglica iz Istre koja je tih godina anektirana od strane Italije. Ukupno su projektirana 92 stana uz uvjet da se kuće stave pod krov u samo 20 radnih dana, a sve zgotove u roku 60 radnih dana.Nacrte je izradio arhitekt Ivan Zemljak, namještenik Gradskog građevnog odsjeka, koji je tada izradio nacrte za mnoštvo gradskih objekata, posebno škola (recimo i za školu u Selskoj). Kuće su bile izvedene u tri tipa, sa stanovima za 4 člana, 6 članova i za 7-10 članova. Sagrađeno je 16 jednokatnih stambenih nizova sa po 4-6 stanova.

Autorica posebno napominje ritam i raznolikost otvora na pročeljima, čistoću kompozicije, gradaciju prostora od ulice prema zajedničkom parku (što je i meni vrlo lijepo i zapazio sam još odavna) te njegov sluh za funkcionalno rješavanje socijalne tematike. Ivan Zemljak je prethodnih godina boravio u Nizozemskoj i mogu se povući paralele između njegovih rješenja i rješenja tamošnjih "neoplastičara" koji su se tamo bavili problemima socijalnog stanovanja.


Nacrt naselja (preneseno iz knjige Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba", izdanje Horetzky 2002. godine)


Izgled naselja u doba neposredno nakon izgradnje (preneseno iz knjige Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba", izdanje Horetzky 2002. godine)

Što se sadašnjeg stanja naselja tiče, ono se nalazi između kazališta "Trešnja" i nove zgrade "Allianz" osiguranja i nije u baš sjajnom stanju, no čini se da ipak živi relativno spokojnim životom, dosta vrtova između kuća je lijepo uređeno, središnji park je uistinu lijepo i mirno mjesto kao stvoreno za dječju igru (na žalost, tu i ramo ga koriste i vozači kao parkiralište ...) ... sve u svemu, naselje ovog koncepta mi se čini kao vrlo ugodno mjesto za život i šteta što gotovo da i nema novoizgrađenih naselja ovog tipa.


Pogled iz Mošćenićke ulice. Snimio: Vanja


Unutarnji Park, pogled od Selske. Pogled iz Mošćenićke ulice. Snimio: Vanja






Zgrade. Snimio: Vanja






Slike svakodnevice. Pogled iz Mošćenićke ulice. Snimio: Vanja










Detalji. Snimio: Vanja


Tipični kružni prozori. Pogled iz Mošćenićke ulice. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 13:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

04.06.2009., četvrtak

Foto šetnja Savskim gajem


Snimio: Vanja

Danas ćemo se bez puno teksta prošetati Savskim gajem ... fotke nisu jako friške, od prošloga ljeta, no drage su mi radi ugođaja same šetnje koju i danas pamtim.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 14:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.06.2009., srijeda

Ozelenimo grad!

Ljudi, šta kažete na ovaj prijedlog - hoćemo li predložiti da se uz sve stupove gradske rasvjete zasade povijuše kako bi ih ozelenile? wink


Snimio: Vanja

Ovo gore je bio "kravata" model, a ovaj ovdje bi bio "šal"! ;o)
(još koji centimetar i zelenje će zakloniti i samu lampu ...)


Snimio: Vanja

Obje fotke su snimljene u Radničkoj cesti, malo ispod Zavrtnice. Naravno, ozelenjavanje stupova nije učinjeno planski već nebrigom o dvorištima firmi koje tamo posluju.

A kad smo već u tom dijelu grada, kojih stotinjak metara dalje, u smjeru Raiffesisen banke i Mercatoea možete naći i jedan prometni izum, tračnice za promet automobila!
(radi se o napuštenom i već dijelom izvađenom teretnom kolosijeku koji je vodio prema Gradskoj plinari, a još ga se može vidjeti ispred Mercatora, te na prelasku Heinzelove kod Vukovarske ... o njemu ću malo više jedan drugi put!)


Snimio: Vanja
- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.06.2009., utorak

Halo, Zagrebe, halo ...!

Danas neću puno pisati, neka ovi stari telefonski brojevi govore za sebe ... wink


Pored Hrvatskog školskog muzeja, Trg maršala Tita. Snimio: Vanja


U Ulici Republike Austrije, između Klaićeve i Prilaza Đure Deželića. Snimio: Vanja


Kao i gore, šira lokacija. Snimio: Vanja


U staroj Vlaškoj, pored bivše trgovine Pamučne industrije Duga Resa. Snimio: Vanja


U Jagićevoj. Snimio: Vanja


U Martićevoj. Snimio: Vanja
- 10:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.06.2009., ponedjeljak

Spektar koji je ostao bez boja

Evo još jednog kutka Zagreba koji potiho propada ... a kako je dovoljno dobro sakriven nitko osim najbližih susjeda i korisnika obližnjeg vrtića niti ne zna za ovu napuštenu zgradu.


Snimak iz Zorkovačke ulice. Snimio: Vanja

Riječ je o studijima firme Spektar (meni osobno najpoznatije po monografiji Zagreba izdanoj povodom Univerzijade, na žalost, nemam je više) koji se nalaze u dnu Zorkovačke ulice, tek 100 metara od raskršća Selske i Baštijanove ulice na Trešnjevci. Zgrada je dobro sakrivena zelenilom tako da ne upada u oči, no trošni detalji poput razbijenih prozora, vlagom nagriženih zidova i raspadajuće fasade izbijaju na vidjelo kad se priđe bliže, kao i logotip firme koji se koči na fasadi u stilu 70-tih.


Pogled od Selske. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Što se unutrašnjosti tiče, bacio sam pogled kroz odškrinuta vrata, evo ga:


Snimio: Vanja

O firmi nisam uspio naći ništa osim informacije iz Poslovnog Foruma ... naravno, u stečaju je, tko zna otkad.

Šteta, ovako dobra lokacija bi se dala iskoristiti za svašta, pogotovo imajući u vidu veliki broj novih zgrada koji se sagradio ili još gradi uz Selsku. Možda nekakva kulturna ustanova ili prostor za udruge? wink
- 18:48 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi